przepisy na salatki - 6500 przepisów (strona:49/434)

Kremowe Rice Sticks :) 219

jest kilka rodzajów, m.in.wstążki i nitki. Ja zdecydowanie wybieram pierwszy wariant! Makaron rewelacyjnie smakuje na ciepło, ale z pewnością sprawdzi się również w wersji na zimno, jako składnik sałatek czy samodzielny dodatek do potraw. Czy już próbowaliście? Jeśli nie może skusicie się na moją wersję ;)   Kremowy makaron z łososiem wędzonym - 200g makaronu ryżowego wstążki Tao Tao - 100g łososia

Sajkofanka smaku
Mikołajki z podrobami :) 202

patelni rozgrzewamy cukier, po czym wrzucamy fileciki wraz z sokiem z pomarańczy. Chwilę podsmażamy i gotowe. Gotowe i na talerzu mamy: żołądki, puree z marchewki oprószone czarnuszką oraz sałatkę z karmelizowanej pomarańczy. Smacznego

Sajkofanka smaku
Fasolka szparagowa z marchewką na zimę 204

ogrodzie miałam dużo fasolki szparagowej więc musiałam ją przerobić. Zrobiłam łagodną sałatkę z fasolki z dodatkiem marchewki. Do zalewy użyłam ocet winny z białego wina 6% firmy Jamar. Fasolka jest łagodna w smaku natomiast goździki nadają  ciekawego  smaku i aromatu. Składniki: 0,5 kg fasolki szparagowej żółtej i zielonej 2 marchewki 2 cebule 0,5 łyżeczki soli Zalewa

Ala piecze i gotuje
Ogórki konserwowe z chili 196

Ogórki konserwowe z dodatkiem papryczki chili są lekko ostre. Robię na zimę kilka słoiczków i najczęściej używam je jako dodatek do różnych sałatek. Składniki: ogórki konserwowe dowolna ilość Zalewa: 1 szk octu 10% Jamar 1 szk cukru 4 szk wody 2 łyżki soli Na każdy słoik: 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego gałązce koperku  3 ząbki czosnku

Ala piecze i gotuje
Kanapka na wiosnę 193

Wraz  z nadchodzącą wiosną mamy coraz większy wybór w sklepach w nowalijkach. Możemy je wykorzystać między innymi do zrobienia pysznych kanapek, sałatek i surówek. Ja dzięki Zakładom Mięsnym Nove mogłam do kanapek również wykorzystać smaczną i zdrową bo bez sztucznych dodatków szynkę zrazową. Szynka jest bardzo dobrej jakości, świeża, aromatyczna i krucha. Bez obaw mogłam podać ją dziecku. Składniki

Ala piecze i gotuje
Lemoniada truskawkowa 219

osób które liczą kalorie, diabetyków i osób dbających o zdrowie. Jest 60-100 razy słodsza od cukru i nie zawiera żadnych kalorii.Nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, napoi, ciast, sałatek, przekąsek i przetworów. Warunkiem żeby lemoniada była pyszna musi być bardzo dobrze schłodzona. Składniki: 500 g truskawek świeżych 3 łyżeczki suszonej stewii 3 łyżki syropu klonowego 1,5 litra wody

Ala piecze i gotuje
Caprese 301

Caprese to jedna z najszybszych i najsmaczniejszych sałatek świata. Składniki: 2 jędrne pomidory 1 kulka mozzarelli kilka listków bazylii dobrej jakości oliwa sól i świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Układamy na przemian na talerzu. Ozdabiamy listkami bazylii i polewamy dobrą oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem

Mechanik w kuchni
Zakręcone kiełbaski 274

patyczka. Druga i kolejne idą łatwiej :)Nacięte kiełbaski rozciągam z czuciem na patyczku tak aby powstała ładna spirala.Griluję na brykiecie, potrzebny średni żar.  Podałem z sałatką z kapusty pekińskiej.Smacznego i udanego grillowania

Mechanik grilluje
Szparagi z sosem holenderskim 141

bułką tartą i masłem. Ja osobiście bardzo lubię zielone szparagi, gdyż nie trzeba ich obierać, nie wymagają długiej obróbki, można je też jeść na surowo, doskonale pasują do sałatek. Szparagi z sosem holenderskim są również wyśmienite w smaku, sos holenderski jest lekki jak piórko mimo, że wyglądem przypomina ciężki majonez, przygotowuje się go na bazie żółtek, masła, a doprawia solą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Majonezowe roladki z botwiną i kaczką 179

postanowiłam dodać ten majonez do ciasta naleśnikowego, oraz do sosu i przygotować majonezowe roladki. A, że mamy maj chciałam wykorzystać warzywo typowo sezonowe botwinę. Przygotowałam ją podobnie jak do sałatki z botwinki  dodałam do sosu: miód, ocet winny, sos sojowy, sos sweet chilli i dodatkowo majonez delikatny, ale w roladkach znalazła się też pyszna smażona kaczka i pomidorki koktajlowe. Majonezowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron orecchiette z wiosennymi warzywami 221

akcji “Gotowe do drogi”. Makaron możemy zrobić wieczorem, a rano taki zimny zapakować do pojemniczka i zabrać do pracy. Jedna uwaga, jeśli makaron ma być jedzony później( jako zimna sałatka makaronowa), warto dodać łyżkę oliwy aby się nie skleił.  Makaron orecchiette z wiosennymi warzywami Składniki na 4 osoby: 300 g makaronu orecchiette 200 g fasolki szparagowej 200 g obranego

Mia Cucina Sofieta
Kakaowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną 325

przetworzone lub zamrożone, to już nie to samo( Dlatego staramy się jeść świeże, aromatyczne truskawki pod każdą postacią: jako musy, dodatek do orzeźwiających koktajli, w owocowej sałatce, z galaretką, czy po prostu ze śmietaną i cukrem. Dziś zapraszam na fantastycznie orzeźwiajacy torcik, któremu trudno się oprzeć: soczyste truskawki z bitą śmietaną i kakaowy biszkopt. Nawet moja wybredna córcia poprosiła

Mia Cucina Sofieta
7. Figa nie z makiem, czyli pieczona figa w wersji na słodko 239

każdy kto choć raz spróbował wie, że żadne suszone odpowiedniki dostępne w Polsce nie zastąpią tych świeżych. Otóż świeże figi idealnie komponują się z mięsem, serami, pasują do sałatek, makaronów, ciast oraz… deserów!  Dzisiaj naszła mnie ochota na figi pieczone, z delikatną nutką wanilii, cynamonu, malin i mięty. Mój dzisiejszy przysmak jest idealną alternatywą na podwieczorek dla dwojga, ponieważ

Symfonia Smaków
Surówka warzywno-owocowa 240

dużych oczkach. Brzoskwinie obrać ze skórki pokroić w małe cząstki. Wymieszać z warzywami.  Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z jogurtem naturalnym, cukrem, solą i curry. Sosem polać sałatkę.  Odstawić na 15minut.                                       Smacznego

Z miłości do słodkości
Tradycyjne zrazy wołowe 232

prawda dzisiaj piątek, dlatego dzisiejszy przepis polecam na niedzielny obiad;) Myślę, że tak jak to było z sałatką jarzynową tak i ze zrazami - każdy ma na nie swój własny przepis. Ja przyrządzam je tak, jak nauczyła mnie mama;) Wszyscy je uwielbiamy! Składniki: 1kg polędwicy wołowej,  duża cebula,  3 kiszone ogórki,  150g wędzonego boczku,  sól morska

Z miłości do słodkości