kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:581/735)

Waniliowe ciasteczka. Vanillekipferl. 147

zainspirowały mnie Maćka  gwiazdki cynamonowe.   Wprawdzie ich nie jadłam, ale jestem pewna, że były pyszne. Moja propozycja małych świątecznych wypieków też jest niczego sobie :) Ciastka są niezwykle kruche, dominuje w nich smak migdałów. Zdjęcie robiłam w pośpiechu, bo jak się okazało nasz chomik wybrał wolność i trzeba było buntownika odnaleźć ;) Na szczęście akcja zakończyła się sukcesem(...)cukru  100 g masła (w temp. pokojowej) ziarna z 1 laski wanilii szczypta soli cukier puder (do oprószenia upieczonych ciastek) Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Chłodzić w lodówce przez 2 godz. Z ciasta formować półksiężyce. Ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180° przez ok. 10 minut. Po upieczeniu posypać cukrem

zadanie-gotowanie
PRZEPYSZNA BABKA 175

babkę,którą przed zakończeniem biegu tu na ziemi ,piekła.Tylu lat człowiek nieraz potrzebuje aby zmierzyć się ze swoją własną przeszłością,i choroby która uzmysławia nam, jak jesteśmy" krusi "wobec otaczającego nas tętniącego życia... Zapraszam i wybaczcie mi  te sentymentalne wywody,mam nadzieję,że Was nie zanudziłam.                     3 szkl.m(...)jajku.Wsypujemy przesianą mąkę z kawą,kardamonem i proszkiem do pieczenia, posiekanymi orzechami,płatkami migdałowymi,dokładnie mieszamy.Wlewamy mleko,miksujemy .Spód blaszki na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą.Wlewamy ciasto do foremki.Pieczemy w 180st. przez 50 min.Ciepłą babkę posypać cukrem pudrem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kruche ciastka "wykrawane" 121

Ciastka... kruche, z cukrem, w sam raz do kawy czy herbatki. Jeżeli chodzi o mnie to najlepsze takie "maczane":) Mamy kawkę czy herbatkę i przed ugryzieniem moczymy ciasteczko w naszym napoju... tak na jedną chwilkę... i rozpływa się wtedy w ustach:) Polecam. Składniki: 300g mąki pszennej; 250g margaryny; 100g cukru pudru; 1 żółtko; 2 łyżki kwaśnej śmietany; 0,5 łyżeczki(...)Wykonanie: Mąkę pszenną, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać schłodzoną margarynę i dobrze posiekać nożem, potem lekko rozetrzeć palcami. Dodać żółtko i śmietanę i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto uformować w kulę i włożyć do lodówki na minimum 0,5h. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy na min. 3 mm grubości. Foremkami wykrawać ciastka. Wierzch ciastek moczyć najpierw

In my kitchen
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 306

Przepyszne rogaliki z ugotowanych ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego gryza po prostu zakochałam się w nich! Naprawdę warto wypróbować!  SKŁADNIKI: (mi wyszło 24 szt)   250 g ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia) 125 g cukru pudru (niepełna szklanka) 2 jajka(...)mięsa lub przepuścić przez praskę.  2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem.  3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. 4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą podsypać lekko mąką, rozwałkować na okrąg o grubości ok 4-5 mm i pociąć na trójkąty

Kto ugości moich gości?
CHRUSTY, CHRUŚCIKI, FAWORKI NA MĄCE ORKISZOWEJ I KSYLITOLU 317

Chrusty, chruściki, faworki, różne nazwy, ten sam przysmak. Pyszne, kruche, chrupiące... idealne na tłusty czwartek ale nie tylko. Przepis pochodzi z gazetki Chaty Polskiej, oryginał był na mące pszennej (po prawej stronie składników wersja oryginału), moje są na orkiszowej, obficie obsypane mielonym ksylitolem. Pychotka... ;-)Składniki:- 650g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)    / lub  600g mąki pszennej(...)dodatkowo :- ok.1litr oleju do smażenia, u mnie olej kokosowy bezzapachowy- mielony ksylitol lub puder do posypaniaWszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Można również wyrobić ciasto ręcznie.Z wyrobionego ciasta formujemy gładką kulę (u mnie 2), zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy na ok.40 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, składamy na kilka warstw i ponownie

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenno - orkiszowy z żurawiną pieczony w naczyniu żaroodpornym 136

Ostatnio eksperymentuję sobie z pieczeniem domowego chleba. Lubię, domowy o niebo lepszy od tych sklepowych, no i zdrowszy. Ten jest bardzo smaczny. Przepis znalazłam tutaj - klik

kruche babeczki
TARTA MIGDAŁOWA Z OWOCAMI 135

Lato w pełni, więc zabrałam się za pyszną tartę, własnie w letniej odsłonie. Kruchy spód, aksamitne wnętrze i pyszne sezonowe owoce, gwarantują, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. SKŁADNIKI: na spód 80 g mąki pszennej 25 g zmielonych migdałów 15 g cukru pudru 1 jajko 50 g zimnego masła szczypta soli na krem 3 żółtka  60 g drobnego cukru(...)drobne listki mięty A jak to zrobić: Mąkę i zmielone migdały przesiać na stolnicę, dodać pokrojone masło i całość posiekać nożem. Dodać jajko, cukier i sól, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30-60 minut. Formę na tartę (w moim przypadku prostokątną, jeśli macie okrągłą o średnicy 28-30 cm składniki

Kuchnia w opałach
Babeczki z karmelem 115

Dość czasochłonne , ale pyszne,więc nie szkoda czasu, aby poświęcić go na pieczenie babeczek :) Zapraszam i polecam:) Na Walentynki propozycja wręcz wspaniała :) Składniki:     3

Różne smaki w kuchni
babeczka z krówkami 178

pojemności około litra.  Źródło przepisu: "Słodki Świat Kasi" Składniki: 5 jajek 250 g mąki 120 g cukru ( w oryginale było 180 g) 200 g masła 100 g kruchych krówek (tzw. "ciągutki" się nie nadają) 1/2 szklanki ajerkoniaku łyżeczka proszku do pieczenia na wierzch: 2 łyżki kajmaku  łyżka startych orzechów włoskich dodatkowo: masło i bułka tarta do foremki Jajka(...)pieczenia, przesiać do masy z masła i wlać ajerkoniak. Krótko ale dokładnie zmiksować. Wsypać krówki i wymieszać łyżką. Foremkę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i piec w 180*C około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać na chwilę i wyjąć z foremki, wystudzić. Wierzch posmarować kajmakiem i posypać orzechami. Można też polać polewą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pomarańczowe pierniczki 118

Kolejny przepis na pierniczki, tym razem o smaku pomarańczowym i jasnej barwie. Delikatnie słodkie, kruche. Nie wiem czy zmiękną przed świętami bo wszystkie zostały zjedzone zaraz po wyjęciu ich z piekarnika. Nie szkodzi, pewnie będę piekła pierniki jeszcze nie raz przed tymi Świętami. Uwielbiam pieczenie pierniczków w gronie najbliższych, to najpiękniejszy czas. Składniki: 500 gram mąki + odrobina do podsypania(...)rozpuszczam masło z miodem. Studzę. Mąkę przesiewam z cukrem pudrem, sodą i przyprawą korzenną do miski. Dodaję jajka, przestudzoną masę oraz skórkę otartą z dwóch pomarańczy. Wyrabiam gładkie, jednolite ciasto, które umieszczam w lodówce na minimum godzinę. Po tym czasie wałkuję ciasto i wykrawam z niego kształty. Jeśli rozwałkowaliście ciasto dość grubo pieczcie pierniki 11-12 minut, natomiast jeśli

Mango Papaja
Ciatka z kakao i liofilizowanymi owocami (ananas, truskawka) 125

zazwyczaj, a pomimo to i tak szybko zniknęły. Wcale się nie dziwię, bo wyszły rewelacyjne! Czekoladowo-owocowa nuta nadała im niepowtarzalnego smaku, który wciąż kusił i kusił. Ciasteczka są kruche, niezbyt słodkie i idealnie nadają się do dłuższego przechowywania. Dodam jeszcze, że liofilizowane owoce zawierają takie same wartości odżywcze - co świeże. Proces ten jedynie odsącza z nich wodę - zachowując pozostałe(...)puszystości. Miksując - dodać jajka. Na końcu wsypać kakao oraz mąkę połączoną  z sodą i proszkiem do pieczenia. Owoce lekko pokruszyć  i wmieszać do jednolitej masy.  Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć (ciastka sporo rosną w górę) i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec (w rozgrzanym

Di gotuje
Obłędne ciasteczka cynamonowe 136

Kruche nawet baardzo, delikatne, chrupiące i naprawdę znikają w oka mgnieniu, ciasteczka cynamonowe. Postanowiłam je zrobić jeszcze przed świętami i już była kolejna powtórka co się rzadko u mnie zdarza,gdyż uwielbiam piec nowości. Zapraszam... Skala smaku 10/10- z pomadą czekoladową są wyborne jednak bez niej również smakują wyśmienicie. Źródło "moje wypieki"   Składniki na około 30 - 40 sztuk ciastek(...)płaska łyżka cynamonu 40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej Dodatkowo: około 50 - 100 g mlecznej czekolady do ozdoby Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu

Kubki smaku
Włoskie ciasteczka z białym winem (Ciambelline al vino) 120

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis znalazłam na blogu: Kornik w kuchni. Ciasteczka są przepyszne - lekko kruche i po prostu rozpływające się w ustach, a cukrowa posypka przyjemnie chrupie między zębami. Ich aromat zależy od rodzaju użytej oliwy i wina. Natomiast jeśli zastąpimy mąkę pszenną innym gatunkiem - ciasteczka będą idealne dla alergików, ponieważ nie zawierają jajek ani innego nabiału. Ciambella(...)ziemnych) 80 ml białego wina (użyłam wytrawnego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: cukier do obtoczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do uzyskania miękkiego ciasta. Ciasto podzielić na porcje - wielkością odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kulkę zrolować w cienki wałeczek i następnie zapleść w kształt przypominający precelek. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Di gotuje
Pierniczkowe kruche ciasteczka na choinkę bez jajek 183

Dzisiaj przepis na pyszne kruche korzenne ciasteczka do zawieszenia na choinkę, należy pamiętać, że do takich ciasteczek dodajemy więcej przypraw (najlepiej takich świeżo zmielonych w moździerzu lub w młynku dołączonym do blendera) dzięki temu cała choinka pachnie aromatem korzennych przypraw, masła i miodu :)    Składniki :  250g masła 400g mąki 80 g cukru pudru 40 g cukru waniliowego (najlepiej(...)łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1 płaska  łyżeczka kako  Na lukier :  1 białko 1 szklanka cukru  Przygotowanie:  Posiekać masło nożem , dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, uformować z niego dwie kule, rozwałkować między dwoma arkuszami papieru, odstawić na chwilę w zimne miejsce, wyciąć pierniczki i piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Białko zmiksować

zdrowa vege kuchnia
Ciasteczka „Kawowe całuski” 182

Zapraszam na pyszne, kawowe ciasteczka przekładane kremem – kawowe całuski. Ciasteczka są kruche, cudownie pachną i są dosyć szybkie w przygotowaniu. Wyglądają uroczo w kształcie serduszek. Bardzo lubię kawę, więc ten przepis jest dla mnie fantastyczny. Przepis na około 24 ciasteczka. Polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .     Składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)jeśli kawa będzie w granulkach, proszę przesiać ją przez sitko) Krem: 50 miękkiego masła 80g cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso) 2 łyżki gorącej wody     Ciasto: 1. Mało utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Dodać żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę, kawę, proszek i wymieszać mikserem

Mała Cukierenka
Ciasteczka „Kawowe całuski” 162

Zapraszam na pyszne, kawowe ciasteczka przekładane kremem – kawowe całuski. Ciasteczka są kruche, cudownie pachną i są dosyć szybkie w przygotowaniu. Wyglądają uroczo w kształcie serduszek. Bardzo lubię kawę, więc ten przepis jest dla mnie fantastyczny. Przepis na około 24 ciasteczka. Polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .     Składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)jeśli kawa będzie w granulkach, proszę przesiać ją przez sitko) Krem: 50 miękkiego masła 80g cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso) 2 łyżki gorącej wody     Ciasto: 1. Mało utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Dodać żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę, kawę, proszek i wymieszać mikserem

Mała Cukierenka
Faworki- kruche i delikatne 139

Tłusty Czwartek!  I jak tu nie zjeść np takiego chruścika? No jak? :) Składniki: 25 dkg dobrej jakości mąki pszennej 3 żółtka 12 dkg śmietany 18

Kuchnia w czekoladzie
Marmolada z płatków róży i truskawek. 141

     Ostatnio przygotowywałam już  dżem z truskawek i płatków róży , i zafascynowana jego smakiem postanowiłam przygotować marmoladę. Smażyła się długo, ponad dwa dni

Rozpustne gotowanie
Roladki z makiem 172

Pyszne krucho drożdżowe roladkiRoladki z makiem SKŁADNIKI:margaryna palma - 500 gsól - 1 szczyptamąka - 1 kgdrożdże - 100 gjajka - 4 sztkwaśna śmietana - 5 łyżekcukier - 6 łyżekproszek do pieczenia - 1 opakmleko ciepłe - 0,5 szkldżem wiśniowy - 1 słoikmak mielony suchy- 3 łyżkiDODATKOWOjajko - 1 sztmleko -4 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Rozczyn Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, dobrze rozetrzeć. Następnie dodać śmietanę, mleko i dwie łyżki mąki(...)utrzeć mikserem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i proszek do pieczenia. Wyrośnięty rozczyn, dodać do mąki, wybić jajka i szybko zagnieść ciasto, wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować ciasto, pokroić na szersze paski, posmarować brzegi pasków dżemem, zwijać w rulony, kroić na kawałki po skosie

Kuchnia Danusi
Proste ciasteczka marcepanowe 196

Pyszne, kruche, banalnie proste w przygotowaniu ciastka marcepanowe, idealne nie tylko na święta!  Ciasteczka możecie polać czekoladą lub lukrem, wyśmienite są także bez żadnej polewy. Ja wykorzystałam 1 opakowanie różowej polewy o aromacie rumowym (Punschglasur). Do przygotowania ciasteczek zainspirowała mnie swoim przepisem autorka bloga  Aaaledobre . Składniki na około 40 ciasteczek: 100g marcepanu (u mnie zrobionego samodzielnie(...)olejku migdałowego Na polewę 100-150g dowolnej czekolady lub tak, jak u mnie 1 opakowanie Punschglasur dowolna posypka dekoracyjna Przygotowanie: Marcepan rozkruszamy. Razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagniatamy ciasto. Gdy jest już spójne wkładamy do lodówki na min pół godziny. Następnie dzielimy ciasto na dwie części i kolejno wałkujemy. Nie podsypujemy mąką.  Wycinamy dowolne kształty ciastek. Pieczemy

Ze smakiem i z pasją