kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:585/735)

"Zdrowe słodkości" na każdą porę dnia - Katarzyna Maciejko - Zielińska 169

Hej :-). Dzisiaj mam dla Was kolejną recenzję, bardzo fajnej książki Kasi Maciejko - Zielińskiej "Zdrowe słodkości". Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Samo sedno . Ucieszyłam się z niej

kruche babeczki
Pani Walewska 204

Witam serdecznie w Nowym 2013 Roku i z tej okazji pragnę złożyć Wam życzenia wszelkiej pomyślności oraz wielu udanych i kreatywnych chwil w zaciszu domowej kuchni

Ciasteczkowy Potwór
Tradycyjny keks 222

Pomału wszyscy zbierają się już do powrotu do domu na święta. Nasz też za niedługo czeka dłuższa podróż, na szczęście zapowiadają chwilowe roztopy więc myślę ( mam

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta z granatem 237

Na niedzielny deser proponuję Wam dzisiaj śmietankową tartę z granatem na spodzie z ciasteczek zbożowych. Możecie ją zrobić w dwóch wariantach: bez pieczenia, spód należy schłodzić

Ciastkozercy
Cantuccini, czekoladowe z pistacjami 166

nawą biscotti, ale Cantuccini to są dłuższe i bardziej delikatne. Pochodzą z rejonu Toskanii i najczęściej maczane są w kawie. Klasycznie występują w towarzystwie migdałów oraz mają cytrusowy aromat. Kruche nieco twardawe, chrupiące z dużą dozą dowolnych orzechów to idealny dodatek do popołudniowej kawy bądź herbaty. U mnie Cantuccini w wersji czekoladowej w towarzystwie pistacji z dodatkiem białej czekolady oraz(...)papierem do pieczenia i całą masę przelewamy prosto na papier rozprowadzając na kształt rozpłaszczonej elipsy lub płaskiego i szerokiego bochenka chleba.  5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C. Ciasto pieczemy 35 minut.  6. Po upieczeniu całkowicie studzimy a następnie nożem najlepiej ząbkowanym ( do pieczywa) kroimy zgrabne kromeczki.  7. Ponownie układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy

vaniliowoczekoladowa
Kruche ciasteczka z morelową konfiturą (Biscotti con confettura di albicocche) 190

Kruche ciasteczka doskonale smakują o każdej porze dnia, idealnie pasują zwłaszcza do popołudniowej kawy lub herbaty .  Ciasteczka s ą  bardzo proste, szybkie w przygotowaniu a ich pieczenie może stanowić wspaniał ą  zabawę dla naszych małych pociech.  Polecam serdecznie, smacznego ;):) **** I biscotti con confettura di albicocche sono piccoli dolcini di pasta frolla a base(...)sale 5 cucchiai di confettura di albicocche PRZYGOTOWANIE  W mikserze miksujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier  puder i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę  kruszonki, dodajemy 3 ugotowane żółtka, otart ą  skórkę z cytryny oraz szczyptę soli.  Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy

La grande e la piccola cuoca
BISCOTTI (CANTUCCI) CZYLI WŁOSKIE PYSZNOŚCI 201

włoskie pyszności już po pierwszym kęsie zawładnęły moim sercem ❤❤❤ Są kruche, chrupiące i mocno migdałowe.  Mimo swojej prostoty (nazwałabym je takimi naszymi sucharkami all inclusive 😏) rewelacyjnie smakują z kubkiem kawy z mlekiem, lub zwykłej zbożówki czy inki. Ciasteczka są proste do upieczenia (mimo, że piecze się je etapami), tak więc nawet jeśli spotkacie je w jakimś większym markecie(...)spłaszczamy i  przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-180st na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika,  przekładamy je na deskę do krojenia i ostrym nożem kroimy na ukośne kromeczki ok 1.5cm szerokie. Pokrojone ciastka układamy ponownie na blaszce i wstawiamy

Walijskie Pichcenie
Bułeczki krucho-drożdżowe 151

Czas płynie nieubłaganie, wielkimi krokami zbliżają się Adwent, a ja jeszcze nie zaczęłam robić piernika, który ma dojrzewać od 2 do 4 tygodni. Za to, jak

Ciasteczkowy Potwór
Pyszne kruche ciasteczka z żurawiną, gorzką czekoladą, słonecznikiem i płatkami owsianymi 1357

czas szybko leci, ale cieszę się, że jutro sobota. Mąż ma wolne, ja sobie odpoczywam w kuchni :-). Z racji tego, że weekend przed nami polecam wam dziś ciasteczka, pyszne, kruche, syte, bo składników mają troskę, ale rewelacyjne są. Czasem jak mam natchnienie to sobie przerabiam różne stare lub te które już robiłam przepisy tak bardziej pod siebie i pod swoje(...)owsiane, jajka i roztopione masło z miodem. Mieszamy, dodajemy słonecznik, żurawinę i czekoladę. Ponownie mieszamy. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta, w rękach formujemy kulki, kładziemy na papier i lekko spłaszczamy. Pamiętajmy o odstępach między ciasteczkami, bo podczas pieczenia zwiększają objętość :-). Pieczemy około 20 minut, studzimy na kratce i wcinamy :-). Smacznego

kruche babeczki
Róże karnawałowe 194

Naszło w końcu i mnie na przygotowanie czegoś iście karnawałowego. Róż nigdy nie robiłam i miałam obawy czy wyjdą, ale nie są twarde jak kamyki, więc

Kuchnia w czekoladzie
Sernik Zebra 267

U mnie ciągle zimno, temperatura jak na złość ledwo przekracza dziesięć stopni, a już prawie na kalendarzu czerwiec. Tak strasznie chciałabym już się wygrzać w słonku

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciastka konopne z wierzchem konopno-pistacjowym 161

wypieki z niej nie zawsze wyglądają efektownie... Dlatego nie robiłam ciastek, które wyglądem przypominałyby nieapetyczną breję - pomimo, że byłyby smaczne. Udało mi się? A poza tym ciasteczka wyszły przepyszne, kruche, lekko orzechowe i... kusząco pachnące. Z ciekawostek dodam, że mąka konopna powstaje z nasion konopi siewnej - zaliczanych do super żywności. Nasiona te posiadają liczne właściwości prozdrowotne (korzystnie wpływają też(...)patelni, a następnie wraz pistacjami zmielić na drobno . Białko ubić na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodać puder i na samym końcu łyżką wmieszać pistacje z ziarnami konopi. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć (z niewielkimi odstępami) na blasze wyłożonej papierem. W każdym z nich zrobić dziurki (za pomocą widelca

Di gotuje
Tatraletki limonkowe 215

szczypta soli. Składniki zagniatamy i formujemy ciasto w kulę.Odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie dzielimy na 6 części. Każdą rozwałkowujemy i przekładamy do foremek na tartinki. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, który obciążamy grochem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Po tym czasie usuwamy groch(...)jajka się nie ścięły i wstawiamy ponownie na ogień. Gotujemy , aż masa zgęstnieje. Krem odstawiamy do ostudzenia. Ostudzony kremu miksujemy z 90 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej. Kruche spody tartinek smarujemy warstwą dżemu porzeczkowego, na nim układamy krem czekoladowy, a na wierzchu masę limonkową. Całość posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi i otartą skórką z limonki

Bon appetit mon amie
pierniczenie w kuchni:) 189

im bliżej świąt tym coraz intensywniejsze stają się ataki zdjęć i przepisów na piernik. Oczywiście nie chcąc zostać daleko w tyle również i ja

ciastkarnia na kruchym spodzie
"Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem" Weronika Madejska 175

"Słodkie sekrety" czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem, to cudnie wydana książka, pełna bardzo ciekawych i smakowitych przepisów książka kucharska dla osób na diecie bezglutenowej, ale

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania