Miałam ochotę na placek ze śliwkami .a że ostatnio ciasto francuskie zniknęło w jeno popołudnie postanowiłam zrobić podobne ..i wyszło także przepyszne .. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 5 duże jajka 1 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 200 g masła, roztopionego
Ugotujmy Cośoknem już typowo jesienna aura, więc mam dla Was jesienne ciasto z dodatkiem marchewki i cukierków "Krówek", wilgotne i mięciutkie, wprost przepyszne ;) SKŁADNIKI 120 g mąki pszennej, 100 g krówek, 3 łyżki mleka, 60 g jogurtu naturalnego, 50 ml oleju, 3 łyżki cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżeczka sody, szczypta soli, 3 średnie marchewki WYKONANIE Krówki rozpuszczamy
słodki bratekczego ich zrobić, ale Mąż (który już nie mógł przesłuchać tego Zuzi pojękiwania "Mamuunia, lób jooody" ;D ) przypomniał mi o masie krówkowej o smaku tiramisu (miała być do ciasta) i zapytał, czy nie można by jej na lody przeznaczyć :) pomyślałam, że pewnie zmarzną na kość i nie da się ich potem nabrać, ale postanowiłam spróbować i... następnego dnia nabierały się
Kolorowy PrzepisownikW czasie wakacji miałam wreszcie okazję, aby czytać. Pochłaniałam książki jedna po drugiej. Cieszyłam się nimi, a lektura sprawiała mi naprawdę mnóstwo przyjemności. Książki, po które
W mojej kuchnismażonymi owocami, palce lizać! Można go również podać na śniadanie. Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, a w domu nie mam akurat odpowiednich składników do przygotowania jakiegoś deseru lub ciasta, robię wtedy „pain perdu”, jest to również świetny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Przygotowanie 20 min Dla 6 osób Pain perdu: ● 12 kromek tostowego chleba lub chałki (najlepiej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPyszne i szybkie ciasto bez pieczenia, idealne dla wielbicieli kokosu. Składniki: 400 gram herbatników maślanych Cukry Nyskie 0,5 szklanki cukru 1 kostka masła 200 gram wiórków kokosowych+do obsypania wierzchu 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Folia spożywcza Gosia Foremka aluminiowa 27x17 cm. Gosia Sposób przygotowania: Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy obydwie mąki, pozostałe
Bajeczna Kuchniapyszne czekoladowe ciasto, miękkie i puszyste, przypominające w smaku murzynka, które możemy zrobić bez użycia miksera ... pychotka SKŁADNIKI 1 ¼ szkl. mąki pszennej Młynomag , ¾ szkl. śmietany 18%, ½ kostki masła, 1/3 szkl. cukru, 2 jajka, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 nektarynka, jadalne motyle WYKONANIE Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy. Jajka roztrzepujemy z czekoladą, dodajemy śmietanę oraz
słodki bratekOstatnio zrobiłam ciastka w typie Delicji, ale przez wykrawanie krążków z ciasta i galaretki zostało mnóstwo skrawków, a że Wielkopolanie słyną ze sknerstwa, no powiedzmy oszczędności, to zrobiłam z nich deser. Dodatkowo ubiłam na sztywną pianę połowę puszki mleka kokosowego, które pozostało mi z obiadu, i tak oto powstał przepyszny deser, który jest niczym innym, jak ułożonymi warstwami posiekanych resztek
greenscarfrozpuszczoną w 1/4 szklance wrzątku. Dodawana żelatyna powinna być jeszcze ciepła, gdyż masa zbyt szybko by nam się ścięła i równomiernie jej rozprowadzenie na masie makowej byłoby niemożliwe. Wierzch ciasta posypać makiem lub gorzką czekoladą
Jadło i czytadłoUłożyć na nim drugi bezowy blat, a na nim równomiernie rozprowadzić pozostałą śmietanę. Na wierzchu ułożyć cząstki nektarynek. Całość można oprószyć cukrem pudrem. ----- Podobne: Pavlova z truskawkami i śmietaną Ciasto szpinakowe z porzeczkami Powidła z moreli
Weekendy w domu i ogrodziedodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowany szpinak, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Ciasto wymieszać z czereśniami. Foremkę posmarować masłem i oprószyć mąką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na 30-40 minut. zastawa
królestwo garówjuż chyba ostatni post który zawiera w sobie truskawki. Ciasto które szybciutko się robi, jest wilgotne i co najważniejsze jest bardzo smaczne. Składniki na blaszkę 23 x 23 2 i 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl oleju 1 szkl kefiru 3/4 szkl cukru esencja waniliowa bądź 1 całe opak. cukru wanili. 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 garście truskawek plus
Gotowanie...to proste !Idealna alternatywa dla przesłodzonych ciast z cukierni, gdy macie ochotę na coś pysznego :) Tartę przygotowujemy na owsianym spodzie z dodatkiem prawdziwego kakao i miodu, a także odżywki białkowej o dowolnym smaku. Masa to płatki jaglane ugotowane na mleku z dodatkiem aromatu waniliowego i mielonych orzechów włoskich. Całość można udekorować kawałkami świeżych truskawek. Spód: 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki
Chocolate Muffin BlogWypróbowałam wersję ciasta z truskawkami z lekkim budyniem
Ugotujmy CośMąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z migdałami i cukrem. Jajka roztrzepać, połączyć z oliwą, sokiem i skórką z pomarańczy. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy. Piec w 180 st. C. przez 25 minut. Przestudzić w formie 10-15 minut, następnie wyjąć, obracając do góry spodem. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu. Smacznego! Jak myślicie
Pożeraczka, czyli raz adobrze