doskonale odkwasza organizm, jest również świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka i posiada spore ilości witamin z grupy B. A babka z dodatkiem kaszy..? Jest puszysta i bardzo smaczna! Składniki: Ciasto: 350 g mąki ziemniaczanej 200 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej* 250 g masła 180 g cukru 5 jajek 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 czubata łyżeczka proszku(...)kaszę jaglaną, skórkę z pomarańczy, wlać ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Następnie powoli wlewać stopione, lekko przestudzone masło mieszając dokładnie by wszystkie składniki dobrze połączyły się. Piekarnik rozgrzać do 170 °C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 60 min, aż wbity patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić i wyjąć babkę z formy. Pozostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Lukier
maniapieczeniaKolejna babka, którą możecie upiec na święta wielkanocne. Nosi wdzięczną nazwę "kwitnący tulipan" bo kolorowe warstwy ciasta wyglądają w przekroju jak kielich kwiatowy. Nie dodawałam do ciasta żadnych sztucznych barwników a producent kisielu zapewnia, że stosuje tylko naturalne. Może dzięki temu koloru warstwy różowej i żółtej nie są zbyt intensywne, ale pastelowe odcienie są przecież bardzo ładne. Babka
Smaczna Pyzawody i 100ml mleka pół łyżki soli 1 łyżeczka cukru 20 g drożdży Drożdże, cukier i wodę dokładnie wymieszać w misce. Dodać mąkę wymieszaną z solą. Wszystko razem połączyć. Ciasto zagniatać około 5 minut. Następnie podzielić na 8 równych części – ok 100 g każda. Formować z nich bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę posmarować(...)pominąć. Włożyć bułeczki do zimnego piekarnika, a następnie włączyć go na 200 stopni C. Piec ok. 30 minut. Bułeczek nie trzeba pozostawiać do wyrośnięcia! Kategoria: Ciasto drożdżowe , Domowe - czyli zdrowiej i smaczniej , Pieczywo
kuchcikowniaPyszne ciasto, które nie wymaga zbyt wiele pracy, a wygląda bardzo efektownie i jest pyszne, zwłaszcza na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”. Połączenie słodkiej masy kajmakowej i słonych krakersów bardzo dobrze się sprawdza. Składniki: Masa: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru(...)nich 2/3 masy kajmakowej i znowu krakersy. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy z masą budyniową. Na wierzchu rozsmarowujemy na krakersach resztę masy kajmakowej i wysypujemy na nią orzeszki. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki
e-PrzepisyKulinarnekakao. Foremkę do babki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Do przygotowanej foremki wykładamy część masy jasnej, następnie część masy ciemnej, z pomocą widelca robimy mazajki, następnie wykładamy resztę ciasta i delikatnie rozmazujemy Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzoną dekorujemy wedle uznania:) SMACZNEGO! P.S ciasto możemy upiec także
Luźna Kuchniapewnie większość z was zaczyna zastanawiać się co na nie przygotować. Zachęcam Was do zrobienia mazurka, który jest tradycją Świąt Wielkanocnych. Podstawą mazurka jest kruche ciasto, reszta zależy już od nas. Możemy podać go z kajmakiem, czekoladą lub dżemem oraz ulubionymi bakaliami. Ja zrobiłam mazurka z dodatkiem konfitury z czerwonej porzeczki
Marta GotujeCiasto nietypowe, ale niektórym bardzo smakowało! W środku miękkie, wilgotne, z wierzchu przypieczone. I bez grama mąki! Składniki: 400 g maku 2 szklanki mleka 400 g cukru pudru 8 łyżek kaszy manny (dałam błyskawiczną) 8 łyżek migdałów w płatkach, z grubsza pokruszonych 6 jajek 200 g masła 5 średnich jabłek startych na tarce o grubych oczkach 3 łyżeczki proszku(...)pieczenia, kaszę mannę, migdały, jabłka, mak. Na samym końcu delikatnie wmieszać do wszystkiego pianę ubitą z białek. Przelać do blachy wyłożonej papierem bądź natartej masłem i wysypanej kaszą manną. Ciasta wychodzi sporo - ja wylałam nim blachę 28x18 cm i keksówki 24x10 cm. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzić, posypać cukrem pudrem i smacznego :) Smacznego :) Zapraszam
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Jajka ubić z brązowym cukrem i szczyptą soli na kogel-mogel. Dodać rozpuszczone składniki z rondelka i dokładnie wymieszać. Wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać orzechy. Powstałe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (całość będzie raczej płynna, ale tak ma być). Piec około 25 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto powinno się zejść na wierzchu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!wlewać powoli do masy serowej, miksując na najwyższych obrotach. Jak tylko rozmiksujemy żelatynę przerwać miksowanie. Masę wyłożyć na spód z biszkoptów. Powbijać umyte i osuszone maliny otworem do góry. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, w ilości mniejszej niż podano na opakowaniu (ja rozpuściłam w 400 ml, podczas gdy na opakowaniu zalecano 500 ml). Zostawić(...)ostudzenia. Gdy będzie zimna i zacznie tężeć (czyli będzie gęsta, ale nie jeszcze galaretowata) wylać delikatnie na ciasto posypane wcześniej jagodami. Sernik włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc). źródło: Na podstawie przepisu Dorotus The post Sernik na zimno z jagodami i malinami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjaroku postawiłam na klasykę: wiśnie i czekoladę. Nieskromnie powiem, że wyszedł obłędny! I zdradzę Wam sekret: praktyka czyni mistrza! Biszkopty już mi nie opadają, a wszelkie masy do ciast nie rozpływają :) Dziękujemy Wam, kochani czytelnicy, że do nas zaglądacie, korzystacie z przepisów, zadajecie pytania, lajkujecie, szerujecie i jesteście. Odzew z Waszej strony to najpiękniejszy prezent dla nas :) Życzymy Wam wszelkiej(...)szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i kakao - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około
W kuchni KatiePrzesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, dodajemy do masy. Wlewamy sok zcytryny, na koniec pianę z białek. Delikatnie mieszamy, dodajemy rodzynki. Do drugiej miseczki odkładamy 7 łyżek jasnego ciasta, dodajemy kakao, miksujemy. Forme z kominem smarujemy masłem, oprószamy bułka tartą. Wlewamy białe ciasto. p[o czym wokół komina wlewamy ciemne. Piekarnik nagrzewamy do 175 st, pieczemy babkę
Z Majeczką w kuchnideserowe) Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie miód, śmietanę, sodę, przyprawę do piernika, kakao i mąkę. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą ciasta. Masę ciastową przekładamy do średniej wielkości blaszki, wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temperaturze 180°C około 40 minut. Po upływie czasu, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim piernika na około 5 minut(...)czym wyjmujemy. Upieczone ciasto studzimy, a następnie kroimy. Na początek najlepiej pokroić na 3-4 grubsze części, które później podzielimy na mniejsze. Każdą część przekrawamy poziomo, smarujemy marmoladą i łączymy. Następnie kroimy na niewielkie kosteczki, które będziemy obtaczać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Czekoladę łamiemy na nieduże części i wsypujemy do miseczki, którą stawiamy na garnuszek z gorącą wodą
Smakowy Rajsiostry Anieli znalazłam ten ciekawy pomysł na piernik i od razu postanowiłam upiec. Nie jest trudny w zrobieniu, składniki są standardowe, zmniejszyłam tylko recepturę o połowę, bo musiałabym piec ciasto na dwa razy (i tą zmniejszoną porcję podaję). Piernik jest o tyle fajny, że nie wymaga leżakowania, ani przed, ani po upieczeniu, czyli jest gotowy do spożycia praktycznie od razu(...)około 12 x 31cm) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub grysikiem . Piernik pieczemy około 50 – 60 minut w temperaturze 170 ⁰ C, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się już upiekło. Jeśli patyczek jest wilgotny wydłużamy czas pieczenia. Upieczony piernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimny piernik można posypać cukrem pudrem, polukrować lub zrobić na niego polewę. Lukier
Smakowy Rajmasła słoik dżemu czereśniowego Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Masło roztapiamy w rondlu na piecu. Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia i wyrabiamy ciasto aż będzie elastycznie i nie będzie kleić się do brzegów naczynia. Następnie przykrywamy miskę i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie Przekładamy ciasto na stolnicę rozwałkowujemy
ciastkarnia na kruchym spodziemalakserze wymieszać suche składniki (tryb pulsacyjny), dodać zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, miksować kilka sekund. Masło powinno by w widocznych kawałkach. Dodać żółtko i lodowatą wodę, wymieszać. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić (min. 30 minut w lodówce). Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy posmarowanej masłem, nakłuć widelcem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni, wystudzić
SzczyptaSmaQ