przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:466/934)

Ciasto Zebra… 268

Od kilku dni nosiłam się z zamiarem upieczenia czegoś „ekstra” na weekend; miało być kremowo, owocowo, czekoladowo.. po prostu rozpustnie. … Czytaj dalej

brunetkawkuchni
Sernik szwarcwaldzki 1843

zimno z czekoladowym spodem, z lekką, kremową masą serową i galaretką z wiśniami. Jest pyszny, nie za słodki z lekką kwasowością wiśni. Takie ciasto możecie zrobić z świeżych lub mrożonych wiśni. Polecam każdemu Post Sernik szwarcwaldzki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Tort z bitą śmietaną i owocami 233

pieczenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Staramy się, by nie było grudek mąki, ale jednocześnie aby ubite jajka nie opadły za bardzo. Na końcu dodajemy olej i mieszamy. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy. Ja dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, by ciasto się  nie przykleiło i łatwo było je wyjąć. Piec w piekarniku nagrzanym

The Sweet Damsel
Zebra 166

kakao, a drugą z 2 łyżkami mąki. Okrągłą, średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Na środek tortownicy wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta aż do wyczerpania masy. Ciasto pieczemy ok 50 minut w temperaturze ok. 180 stopni

The Sweet Damsel
Rafaello na krakersach 153

wymiarach 33 x 23 cm. Wyłożyłam ją folią aluminiową. Następnie układamy: Krakersy krem krakersy krem krakersy krem Posypka (50 g wiórek wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami). Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Osobiście uważam, że ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. SMACZNEGO

The Sweet Damsel
Chrupiące gofry 186

oraz roztopione masło.Gdy składniki się już połączą dosypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Powinno powstać dość gęste ciasto. (Jeśli jest zbyt płynne, należy dosypać troszkę mąki) Ciasto należy wlewać na rozgrzaną gofrownicę.  Piec ok. 5-8 minut. Nie należy otwierać gofrownicy,żeby "popatrzeć czy już

The Sweet Damsel
Maxi King 198

rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Orzechy pokroić i podprażyć.  Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzechy i polewamy wierzch ciasta. Ciasto najlepiej smakuje  następnego dnia

The Sweet Damsel
Naleśniki dla łasucha :) 132

Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody lekko gazowanej 1 jajko 4 łyżeczki cukru wanilinowego 1/3 łyżeczki sody 2 łyżeczki roztopionego masła szczypta soli Wykonanie: Jajko ubić ze szczyptą soli. Wsypać mąkę z cukrem wanilinowym i sodą. Wlać mleko, wodę i roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby powstała gładka masa. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu(...)Należy wlewać na patelnię niewielką ilość ciasta i dokładnie je rozprowadzić

The Sweet Damsel
Mięciutkie pierniczki 212

przyprawy do piernika (30g) 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka Przygotowanie: W rondelku rozpuścić masło z miodem .  Z pozostałych składników oraz  roztopionego miodu z masłem wyrobić ciasto.  Owinąć  je folią aluminiową i włożyć na ok. godzinkę do lodówki. Schłodzone ciasto należy rozwałkować i wykrawać z niego ciasteczka. Piec ok 7-9 minut w temperaturze

The Sweet Damsel
babeczki z bitą śmietaną i truskawkami 167

SKŁADNIKI: Ciasto: 150 g cukru 150 g miękkiego masła 190 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka odrobinę aromatu rumowego, waniliowego lub migdałowego Bita śmietana śmietanka 30% mocno schłodzona 1 śmietan-fix 1 cukry wanilinowe Świeże truskawki pokrojone na 4 części. PRZYGOTOWANIE ciasto: Masło miksujemy z cukrem stopniowo dodając jajka. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem

The Sweet Damsel
Muffiny z czarną porzeczką 205

wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i mąką ziemniaczaną. Wymieszać składniki suche z mokrymi i dodać kilka kropel aromatu waniliowego i kakao. Dokładnie wymieszać.   Wsypać do ciasta część jagód i bardzo delikatnie wymieszać, żeby nie zgnieść owoców. Do foremek nakładać ciasto do ok. ¾ wysokości. Na wierzch poukładać pozostałe owoce. Piec w temperaturze ok. 170*C przez

The Sweet Damsel
Tort z kremem z bitej śmietany i mascarpone 192

pieczenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Staramy się, by nie było grudek mąki, ale jednocześnie aby ubite jajka nie opadły za bardzo. Na końcu dodajemy olej i mieszamy. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy. Ja dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, by ciasto się  nie przykleiło i łatwo było je wyjąć. Piec w piekarniku nagrzanym

The Sweet Damsel
Delikatne babeczki z bitą śmietaną i owocami 186

upalne dni proponuję pyszne babeczki.  To moje ulubione ciasto do babeczek, jest mięciutkie i rozpływa się w ustach :) W zależności od pogody i nastroju zmieniam dodatki. Czasem wystarczają mi same, czasem dodaje cynamon i jabłka, a jeszcze innym razem robię z nadzieniem czekoladowym lub z powidłami. Tym razem zrobiłam z bitą śmietaną, borówkami i jeżynami(...)macie swoje ulubione przepisy na babeczki? Jeśli tak, to bardzo chętnie je poznam, możecie śmiało pisać w komentarzach :) Składniki na ciasto: 150 g cukru 150 g miękkiego masła  190 g mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka Przygotowanie: Masło miksujemy z cukrem stopniowo dodając jajka. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy

The Sweet Damsel
Muffinki z białą czekoladą i owocami 174

biała czekolada maliny borówki gorzka czekolada Przygotowanie: Masło miksujemy z cukrem stopniowo dodając jajka. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Na dno foremki nakładamy troszkę ciasta tak, żeby przykryć jej dno. Kładziemy kostkę białej czekolady, borówkę i malinę. Przykrywamy ciastem tak, żeby nie przekroczyć 3/4 wysokości  foremki. Na wierzch kładziemy drugą kostkę białej czekolady

The Sweet Damsel
Ucierane z jagodami i czereśniami 197

Skoro mam jagody i czereśnie to nie może zabraknąć ciasta z tymi owocami. Ciasto jest z tych szybkich i prostych ale smacznych. Możecie użyć innych owoców jeśli nie macie takich jak ja, też będzie smaczne. Oczywiście jak to bywa najlepiej smakuje jeszcze letnie choć to nie zdrowe. No ale trudno się oprzeć pokusie. Ciacho na każdą okazję

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania