przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:466/934)

Z czym dzis beda pierogi? 178

wciaz gotowa jest nas czyms zaskoczyc. Do tego daje nam pole do popisu i zacheca do eksperymentowania.Z dziecinstwa pamietam jak moja Babcia i Mama co jakis czas zagniataly ciasto na pierogi. Pracy przy tym bylo mnostwo i tylez samo balaganu. Za to pierogi zawsze byly z czyms pysznym w srodku.Dzis juz prawie nikomu nie chce sie bawic w ich lepienie(...)Pierogi z kasza gryczanaprzepis na ciastoskladniki na nadzienie: 1 woreczek kaszy gryczanej 250g twarogu poltlustego 1 cebula posiekana i podsmazona sol, pieprz majeranek suszony ostra papryka w proszku wykonanie:Ciasto nalezy przygotowac wedlug przepisu. Po rozwalkowaniu wycinamy z ciasta kola za pomoca szklanki i napelniamy farszem.Na nadzienie nalezy ugotowac woreczek kaszy gryczanej wedlug przepisu na opakowaniu. Do ugotowanej i przestudzonej

Przysmaki Karolki
Na Festiwal Dyni kopytka. 210

każdym rokiem. Kopytka dyniowo-ziemniaczane składniki: 400g miąższu z dyni 2 duże ziemniaki 1 jajko 20g tartego parmezanu 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna - ilość taka by wyrobić ciasto, ja potrzebowałam 1,5 szklanki sól dodatkowo 1 łyżka masła 2 plastry boczku wędzonego parmezan w płatkach wykonanie: Dynie kroimy na kawałki, pozbawiamy ją pestek i łupiny. Wkładamy do piekarnika(...)czasie gotujemy ziemniaki, odsączamy z wody, przepuszczamy przez praskę. Łączymy dynie z ziemniakami, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i około 0,5 szklanki mąki pszennej oraz sól. Wyrabiamy ciasto, gdy jest zbyt lepkie dodajemy mąkę pszenną. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy pod lekkim kątem ostrym nożem na 1,5 cm kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku. Ugotowane kopytka odcedzamy.   Podajemy

Przysmaki Karolki
Pierogi domowe na maślance z mięsem 263

kapusta i grzybami, ruskie, z serem, na słodko  ostatnio popularne z krewetkami... do wyboru do koloru.  I tak pewnie ile gospodyń  kucharek tyle przepisów na to jedyne idealne ciasto. Ja tez do tej pory taki miałam i myślałam ze jest super, jednak kiedy przeczytałam na forum gazety o idealnych pierogach zrobionych tylko z maki i maślanki nie zawahałam się(...)moment żeby to sprawdzić. I co? No i kochani muszę wam powiedzieć ze to faktycznie jest ciasto idealne, nic dodać nic ująć nie pracowało mi się zadnym tak dobrze. A zrobione z niego pierogi z mięsem wzbudziły zachwyt rodziny. I tak się teraz zastanawiam dlaczego je tak rzadko robię,  teraz wiem ze z tym ciastem jest to wyjątkowo łatwa szybka

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Drożdżowe pierogi z pieczarkami 190

Klasyczne pierogi lubię tylko z kapustą i grzybami , ewentualnie nie pogardzę także tymi ze szpinakiem. Tym razem jednak poszalałam znowu z drożdżowym ciastem i tak oto powstały pyszne pieczone pierogi z pieczarkami. Zapraszam ! Gorąco polecam te pierogi na Wigilię.    Składniki : * 1/4 kostki drożdży * szklanka ciepłego mleka * łyżka cukru * pół kg mąki pszennej * białko jajka * olej rzepakowy * szczypta soli(...)Przygotowanie : Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżka cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę z solą, wlewamy rozczyn oraz dodajemy białki i olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Tak długo aż będzie odchodziło od dłoni. Delikatnie smarujemy olejem i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Na trzech łyżkach oleju zeszklić pokrojoną w piórka cebulę , dodać poszatkowane pieczarki i usmażyć

Magiczne Życie Marty
Uszka z grzybami do czerwonego barszczu 130

Kolejna świąteczna propozycja. Tym razem uszka, będzie też zakwas domowy na barszczyk. Można je zrobić wcześniej i zamrozić by nie biegać w Wigilię. Zapraszam na przepis!     Składniki : Ciasto : * szklanka mąki pszennej * 1/3 szklanki wrzątku * szczypta soli   Nadzienie : * dwie garście suszonych grzybów * pół cebuli * łyżka oleju rzepakowego  * sól , pieprz    Przygotowanie : Przesiać mąkę do miski, posolić(...)Wlać wrzątek i zamieszać łyżką. Wyłożyć na blat i zagnieść ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Odłożyć na 15 minut i przykryć ściereczką. Grzyby dzień wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie. Ugotować. Zmielić w maszynce bądź bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do grzybów. Wymieszać i przyprawić. Ciasto cienko rozwałkować. Wykroić małe krążki, nadziewać farszem

Magiczne Życie Marty
Pierogi z mięsem 164

pierogami z nadzieniem mięsnym nie jestem. Ale czasami trzeba poświęcić się dla rodziny i przygotować coś co lubi ktoś inny. Wtedy satysfakcja jest podwójna.  Składniki :Ciasto :* szklanka mąki pszennej* szczypta soli* 1/3 szklanki wrzątkuNadzienie :* 600 g łopatki bądź karkówki * cebula* 3 łyżki oleju rzepakowego * sól, pieprz* majeranek  Przygotowanie :Przesiać mąkę do miski, dodać sól. Wlać wrzątek(...)zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat , zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości. Zimne mięso zmielić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać do mięsa, przyprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać

Magiczne Życie Marty
Olej rzepakowy w kuchni czyli pyszne bułeczki z sezamem 193

pszenna 650 z Biedronki sprawdzi się idealnie. Składniki na 6 - 8 bułeczek : Zaczyn : * szklanka mąki pszennej chlebowej * centymetrowy pasek drożdży * niecała szklanka ciepłego mleka bądź wody * szczypta cukru Ciasto : * szklanka mąki pszennej chlebowej * szklanka mąki typ 0, do pizzy * 8 łyżek oleju rzepakowego * 2 żółtka * szczypta soli Przygotowanie : Z podanych składników przygotować zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Mąki(...)połączyć z solą, dodać olej roślinny, żółtka oraz zaczyn. Wyrobić ciasto, tak długo aż będzie odchodziło od ręki. Ja jeszcze dodałam 2-3 łyżki oleju rzepakowego żeby lepiej się wyrabiało. Dodatek oleju dodał też puszystości bułeczkom. Całość odstawić pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na 6 bądź 8 części. Wyrobić ładne kuleczki, położyć na blaszce

Magiczne Życie Marty
Tort czekoladowy z bananami 148

cytryny  * starta czekolada  Przygotowanie : Jasny biszkopt - jajka ubić na kogel mogel, dodając cukier oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić biszkopt. Ciemny biszkopt - jajka ubić na kogel mogel, dodając cukier oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao(...)tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić biszkopt. Z każdego blatu biszkopta wykroić szklanką kółka i w ciemny włożyć te jasne a w jasny blat te ciemne. Kremówkę lekko ubić, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodne i cienkim strumieniem ubijać razem z kremówką. Mi wyszła pół płynna, ale w lodówce wszystko się

Magiczne Życie Marty
Wiśniowy smak dzieciństwa. 223

odrobina wody  Kisiel rozpuściłam w szklance wody. Dolałam śmietanki.Wodę zagotowałam z cukrem i wiśniami. Dolałam kisiel,energicznie mieszając.   Z jajek, mąkii i soli wyrobiłam luźne ciasto (ew. dodactrochę wody, gdy jest zbyt gęste). Cienkim strumieniem wlewałamciasto do gotującej się zupy, delikatnie rozprowadzając jew garnku tak, by powstały podłużne kluski. Doprowadziłamdo wrzenia, chwilę gotowałam. Zdjęłam z ognia

W kuchni Karmel-itki
W obliczu eksperymentu. KARMELOWY SERNIK ZE SŁODZONYM MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM. 166

szklanki mąki masa: 800g białego twarogu  4 -5 tubek mleka zagęszczonego karmelowego* 4 jajka 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej Spód:  Zagniotłam kruche ciasto.  Wylepiłam nim natłuszczoną tortownicę.  Podpiekłam 5 minut w 180 stopniach. Masa: Żółtka oddzieliłam od białek, które ubiłam  na sztywną, lśniącą pianę, dodając pod koniec ubijania podaną ilość cukru

W kuchni Karmel-itki
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 211

sosie z czerwonego wina. Desery Nie ma kuchni, która obeszłaby się bez deseru, a więc na deser prosta i sycąca chajá.  Jest to nic innego jak   ciasto ze śmietaną i konfiturami. Alkohole Z alkoholi oprócz wina pija się piwo, clerico (specjalnie przyrządzoną mieszankę  wina z sokami owocowymi) oraz wszelkiej maści wódki gronowe. Urugwajskie jedzenie nie należy

W kuchni Karmel-itki
Wariacja na temat...RED VELVET CAKE. 181

szczególności my, czyli Ciz kulinarnej sfery.  Red Velvet od zawsze było pozycją na mojej liście "do zrobienia" i zastanawiamsię teraz, dlaczego tak późno odważyłam się upiec czerwone ciasto przekładane kremem. Nie wiem.Ale zauważyłam, że mam wiele zanotowanych receptur, do których chyba "muszę dojrzeć", a tociasto należało prawdopodobnie do owych...W końcu się jednak zdecydowałam, ale to nie z byle(...)dokładnie natłuszczam. Na dno wykładam papier do pieczenia tak,  aby wystawał poza obręcz. Także go natłuszczam, a całą tortownicę wysypuję otrębami. Do tak przygotowanej formy wylewam ciasto, wyrównuję wierzch i wstawiam do  nagrzanego piekarnika do 160 stopni na czas ok. 60-70 minut (najlepiej, po upływie godziny,  zrobić "test suchego patyczka" - kiedy będzie czysty, można wyjąć

W kuchni Karmel-itki
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 225

Wakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowychdeserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów.Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach,na straganach, a więc z sezonowych produktów.Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś

W kuchni Karmel-itki
RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 173

bezapelacyjnie! Sernik z mascarpone, puree z malin, z czekoladową kruszonką, skropione wszystko oliwą miętową. Właśnie ta oliwa to dla mnie fenomen. Bardzo aromatyczna i rzeczywiście, świetnie pasowała do słodkiego ciasta. Sernik rozpływał się w ustach, a z dodatkiem malin i czekolady... Nic, tylko rozkoszować się i odpływać w niebyt. Po tych wszystkich kulinarnych wspaniałościach, po tej uczcie dla zmysłów, szefowie

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania