przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:464/934)

Sernik z czekoladą i żurawiną 180

Masę wyłożyć na herbatnikowy spód. Wygładzić. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra - dół) i piec przez godzinę (ja przegapiłam czas i troszeczkę boki za ciemne :( ). Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku.  Przygotować polewę : na niewielkim ogniu rozpuścić masło w kąpieli wodnej (lub ogrzać śmietankę), dodać pokruszoną czekoladę, dokładnie wymieszać - do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady(...)połączenia składników.  Wystudzone ciasto udekorować polewą i żurawiną

Nie tylko w kuchni
Mega szybkie ucierane ciasto z owocami 180

Ostatnio na moim stole  króluje  to ciasto, które stanowi doskonała bazę do wypieków ze wszystkimi chyba  owocami. Ja robiłam już  z wiśniami, śliwkami i jeżynami a zamierzam jeszcze wypróbować z jagodami i porzeczkami. Na upalne dni do mrożonej kawki pasuje jak ulał. Błyskawiczne w przygotowaniu, lekkie i pulchniutkie. Smak(...)cukrem i cukrem wanilinowym, dolać olej a następnie ciągle miksując dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, Wyłożyć owoce. Piec przy włączonym termoobiegu ok 35min w temp. 160 st.C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Maślane ciasteczko
Cytrynkowiec na chrupiącym spodzie - bez pieczenia 150

przerwie ponownie słodkości :):):). Ciasto jest zwarte, a jego smaki doskonale się uzupełniają - słodki czekoladowo - orzechowy spód oraz kwaskowy w smaku wierzch. Składniki: Spód: 150 g masła, 100 g cukru, 1/2 opakowania cukru waniliowego, 2 czubate łyżki kakao, 200 g pokruszonych herbatników (u mnie jasne i ciemne), 70 g drobno posiekanych orzechów laskowych (mogą być włoskie), 50 g drobnych rodzynek, Masa(...)Masę lekko przestudzić i zmiksować razem z serkiem homogenizowanym i rozpuszczoną żelatyną. Wylać na wcześniej przygotowany spód i odstawić do lodówki do zastygnięcia - najlepiej na noc. Po całkowitym zastygnięciu ciasto udekorować polewą, cytryną i listkami melisy

Nie tylko w kuchni
Zielona babka ze szpinakiem, migdałami i białą czekoladą. 154

Takim wypiekiem zaskoczycie domowników i gości! Wilgotna babka, w której smak szpinaku jest niewyczuwalny, a kolor ciasta przepiękny! Do tego chrupiące migdały i posmak czekolady… Składniki: 300 g mąki tortowej, 230 g mrożonego szpinaku, 100 g białej czekolady, 100 g migdałów lub migdałów w słupkach, 350 ml oleju rzepakowego, 3 jajka, 200 g cukru, opakowanie cukru waniliowego, opakowanie proszku(...)masę szpinakową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – miksować na średnich obrotach miksera. Na koniec, miksując na tych samych obrotach, dodać czekoladę i posiekane migdały lub słupki migdałowe. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki, wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około godziny ( do suchego patyczka). Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem

Nie tylko w kuchni
Sezamowa babka w chrupiącej skorupce. 141

łyżeczka proszku do pieczenia   Do wysmarowania i wysypania formy: miękka margaryna, ½ szklanki sezamu Sposób przygotowania: Przygotować formę do babki – wysmarować ją porządnie margaryną i wysypać sezamem. Przygotować ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, mleko i wymieszać na najmniejszych obrotach robota. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zwiększyć obroty robota na średnie. Na końcu(...)dodać pastę sezamową i wymieszać na tych samych obrotach. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 50 – 55 minut (do suchego patyczka

Nie tylko w kuchni
Pomarańczowy sernik z zapiekaną polewą kawową. 194

cukier puder dokładnie zmiksować. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną kawę – wymieszać. Sernik ( po 90 minutach pieczenia w 125 stopniach) wysunąć z piekarnika i rozprowadzić na nim równomiernie polewę. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut w 125 stopniach. Po upieczeniu ciasta nie wyjmować z piekarnika, tylko wystudzić je przy lekko uchylonych drzwiczkach

Nie tylko w kuchni
Ciasto z dynią 249

Bardzo smaczne i proste w wykonaniu ciasto. Nie za słodkie, średniokaloryczne i tanie. Dynia w nim zawarta nadaje mu wilgotności i ciekawego smaku. Składniki 2 szk mąki 1 szk startej … Czytaj dalej Ciasto z dynią

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Tort dyniowy z cukinią… 253

Ponieważ mamy gości, a przez okno zagląda piękne jesienne słońce, dziś będzie krótko. Mam dla Was przepis na wspaniałe ciasto, … Czytaj dalej

brunetkawkuchni
SMAŻONY KALAFIOR W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE 454

oblanego później masełkiem z bułką tartą … no albo też własnie takiego jak pokażę Wam dziś! Jest to jeden z moich ulubionych sposobów na kalafiora! Różyczki kalafiorowe obtoczone w cieście i smażone na złoto są niesamowicie chrupiące! Świetnym dodatkiem do nich jest ulubiony sos – czosnkowy, jogurtowy czy też śmietanowy. Są idealnym pomysłem zarówno na obiad, kolację(...)kalafiora gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie, suszymy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami, dodajemy jajko, wodę oraz mleko – mieszamy. Kalafiora obtaczamy dokładnie w przygotowanym cieście i smażymy na złoto na bardzo mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Prosta szarlotka sypana z otrębami i kaszą manną 217

suche składniki 'układamy' na zmianę ze startymi jabłkami, na koniec warstwa masła, garść płatków migdałowych i siup- na 1 godzinkę- do piekarnika. Prościej się już chyba nie da, prawda?! :) Ciasto w tym czasie sobie wyrasta, wierzch się ładnie zarumienia- tworząc chrupiącą skorupkę- a w domu rozchodzi się niesamowity zapach... Tradycyjnie to ciasto robi się z 1 szklanki mąki, ja jednak

Kraina Miodem Płynąca
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ 148

Sezon na truskawki dopiero się zaczyna a ja już się rozkręcam.Uwielbiam te owoce,są przepyszne. We wtorek Dzień Matki, wyjątkowe święto.Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na ciasto skorzystajcie z mojej propozycji. U mnie spód to biszkopty bo nie miałam czasu na pieczenie....pomagałam kuzynce przy imieninowej imprezce.Polecam jednak biszkopt. Masa budyniowa:   1/2 l słodkiego mleka(...)waniliowe 3-4 łyżki cukru pudru W 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie.Resztę mleka zagotować z cukrem pudrem,wlać roztrzepany budyń i ugotować.Masło utrzeć,dodając przestudzony budyń. Spód ciasta czyli biszkopt lub biszkopty - brzeg tortownicy obłożyć plasterkami truskawek.Wyłożyć masę budyniową. Masa -mus truskawkowy:   ok 500-700g truskawek(świeżych lub mrożonych) 2 galaretki truskawkowe Truskawki zmiksować,podgrzać

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto dyniowe a'la sernik 199

ciasto dyniowe a'la sernik, nie przekonało mnie do siebie choć jest smaczne, ma piękny kolor i zapach pomarańczy. Postanowiłam jednak chociaż się nie polubiliśmy opublikować przepis, myślę dlaczego nie, może ktoś wypróbuje i mu posmakuje. Przepis podpatrzony tutaj . Zapraszam ! Składniki na tortownice 24 cm: 800 gr dyni 100 ml śmietany kwaśnej 18% 1 łyżka miodu ( dałam tyle gdyż ciasto

Gotowanie...to proste !
Oszukany sernik z jogurtu 244

coś pysznego a’ la jego ulubiony sernik. Oszukany sernik z jogurtu greckiego, który smakuje jak sernik, ale jest bardziej puszysty, a swoją strukturą przypomina ptasie mleczko Wykorzystałam do przygotowania ciasta małą tortownicę o śr. 18 cm, więc Piotrek nie będzie wciskał w siebie całej blachy, jak dotąd miał w zwyczaju Jeśli ktoś ma ochotę na serniki z sera to zapraszam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche rogaliki z kremem pâtissière i gruszką 247

chwila nieuwagi skutkuje pojawieniem się grudek. Krem przelewamy do miski, posypujemy cukrem pudrem, co zapobiegnie powstaniu kożucha i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.      Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, możliwie jak najszybciej, żeby nie ocieplać dłońmi masła. Kulę wrzucamy na 40 minut do lodówki, po tym czasie dzielimy na 3-4 części, które formujemy w mniejsze kulki(...)kolei rozwałkowujemy ciasto na okręgi i dzielimy jak pizzę na trójkąciki. W najszerszej części wykładamy łyżkę kremu pâtissière i plasterek obranej i oczyszczonej gruszki, zwijamy do środka. Każdego rogalika smarujemy delikatnie białkiem, układamy na papierze do pieczenia i wrzucamy do piekarnika na 20 minut w 180 stopniach. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.      Ich tutaj jeszcze

sama złodycz
Bananowe blondie z kawałkami czekolady 160

Blondie to jasna wersja popularnego brownie. W oryginale ciasto ma dodatek białej czekolady i zwykłej mąki, ale z rodzimej wersji postanowiłam zostawić tylko nazwę :) Ciasteczko jest niezwykle miękkie, pulchne i niesamowicie wilgotne. Jest także bardzo proste w wykonaniu. Jedyne czego potrzebujecie to dojrzałe banany i wyczucie własnej mikrofali. Zapraszam :) Składniki: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki syropu z agawy(...)miodu 2 kostki gorzkiej czekolady, posiekanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mleka Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w których pieczemy. Piec w mikrofali 2-3 minuty. Podawać z masłem orzechowym i jogurtem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog

Proponowane wyszukiwania