ostygnięcia.Mąkę, proszek, sól, kawę mieszamy w dużej misce.Do ostygniętego dodajemy jajka. Mieszamy a następnie wlewamy do miski z mąką.Mieszamy drewnianą łyżką a następnie za pomocą ręki zagniatamy ciasto, lekko posypując mąką.Ciasto formujemy na kształt kuli, zawijamy w folię aluminiową, odkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką.Odstawiamy do leżakowania na noc.Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość
Made By Mom And Sonrodzynek,Lub tłuczonych prażonych orzechów,Lub kto co lubiMieszam wszystkie składniki w misce, po czym przekładam do pojemnika od maszyny do pieczenia chleba. Ustawiam na program do wyrabiania ciasta drożdżowego.Półtorej godziny później wyjmuję z maszyny super urośnięte i wyrobione ciasto.Ciasto gniotę chwilę na stolnicy, w celu odgazowania, ewentualnie podsypując mąką, aby nie kleiło się do rąk.Warkocz chałki
Z butelką mleczka w tlemleka8g świeżych drożdży lub 2-3 g suchych1 łyżeczka cukru50 g masła340 g białej mąki7 g soliSkładniki mieszamy i wstawiamy do maszyny do pieczenia chleba na program do wyrabiania ciasta. Po 1,5 godzinie wykładamy ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Formujemy bułeczki. Smarujemy mlekiem lub jajkiem. Posypujemy ulubionymi ziarenkami. U mnie: czarnuszka, sezam, mak, słonecznik, dynia. Dajemy ciastu kilka
Z butelką mleczka w tleprzykład chrupiące racuchy z jabłkami posypane cukrem pudrem - no przecież to dla dzieci się je robi, co z tego, że to głównie my dorośli je zjadamy :)Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe:jajkomąkamlekoszczypta soliCiasto ma mieć gęstszą konsystencję niż na naleśniki, bo dodamy do niego starte na grubych oczkach tarki jabłka. Im więcej tym lepiej, a najlepiej tyle, by ciasto służyło tylko
Z butelką mleczka w tlekoniec główny bohater: chlebek naan.1 łyżeczka cukkruok 3 g suchych drożdży150 ml ciepłej wody200 g mąki1 łyżka sklarowanego masła (ghi)1 łyżeczka soliSkładniki mieszamy i dokładnie wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Następnie wkładamy je do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i ponownie chwilę wyrabiamy(...)Odrywamy kawałki ciasta i formujemy podłużne placuszki (mi z podanych ilości wyszło 5 chlebków). Chlebki nie powinny być grubsze niż 1 cm.Blachę wykładamy folią aluminiową, posmarowaną masłem, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Placuszki pieczemy ok 10 minut (do zrumienienia) przewracając je w połowie pieczenia na drugą stronę i smarując masłem. Chlebki można posypać makiem lub dowolnymi ziarenkami.Jemy jeszcze ciepłe
Z butelką mleczka w tlepuszystą masę. Ucierając wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Łyżką mieszamy sypkie składniki (obie mąki) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy delikatnie ale dokładnie pianę z białek. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (średnica 22-25 cm) i pieczemy w temperaturze 180st. C przez około 30-35 min do suchego patyczka. Wyjmujemy jeszcze ciepłą na talerz i polewamy/posypujemy
Z butelką mleczka w tleporcjami do jajek, mieszam do połączenia się składników.Jeśli potrzeba- dodaję odrobinę mleka. Foremkę do muffinek wykładam papilotkami (lub składam po 2-3 papilotkirazem,aby je usztywnić) i napełniam ciastem oraz budyniem. Na dnie umieszczamłyżeczkę ciasta, na to budyń i całość przykrywam łyżeczką ciasta.Wstawiam do piekarnika i piekę w 180 stopniach przez 25-30 minut.SMACZNEGO!--------------------------------------------------------------------------------------------- KLEINE GEWÜRZ-NAPFKUCHEN MIT PUDDINGfür
W kuchni Karmel-itkiszklanki gazowanej wody mineralnej2 łyżki cukru½ paczki cukru waniliowegoSzczypta soli2 łyżki kakaoNadzienie.20 dag twarogu4 łyżki jogurtu naturalnego1 cukier waniliowyPolewa.50 dag truskawek 3 łyżki cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanejWykonanie.Składniki ciasta naleśnikowego, bez kakao, zmiksować. Podzielić na 2 części. Do jednej wsypać kakao i wlać 1-2 łyżki wody, dobrze wymieszać. Odstawić na 30 minut.Twarożek zmiksować z jogurtem i cukrem(...)waniliowym.Truskawki wymieszać z cukrem i łyżką wody ,podgrzewać, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i podgrzewać do zagotowania.Patelnię lekko przepędzlować olejem, wlać chochelkę ciasta białego, rozprowadzić na połowie patelni, a na drugiej połowie rozlać ciasto kakaowe. Smażyć z obu stron. Każdy naleśnik posmarować twarożkiem i zwinąć. Podawać z truskawkami
Kulinarny karnet ChristopheraPączki w wydaniu dla dzieci, bo który maluch nie ulegnie ich urokowi. Ponadto ciasto z jakiego zrobiłam te mini pączuszki wyszło rewelacyjne. Delikatne, lekkie i dosłownie rozpuszczające się w ustach, wiec polecam ten przepis nie tylko na zrobienie wersji dla dzieci, ale również do wypróbowania podczas robienia tradycyjnych pączków. Mini Pączki dla Dzieci - Składniki:Pączki:4,5 szklanki(...)wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część mąki, cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło, pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).Po tym czasie formujemy pączki (można
Słodka Stronainnego jak włoska pizza jednak w postaci dużego pieroga. Do Calzone podobnie jak i pizzy prócz klasycznego sosu pomidorowego i sera można dodać dowolne składniki.Calzone - Składniki:ciasto:500 g mąki240 ml ciepłej wody30 g drożdży świeżych2 łyżki miodułyżka oleju lub oliwyłyżeczka solifarsz:500 g pieczarekduża cebulaprzyprawy: czosnek w proszku, słodka papryka, sól, pieprzsos pomidorowy (passata)przyprawy: tymianek, bazylia, oregano(...)Calzone - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy miód, 2 łyżki mąki i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle/margarynie, dodajemy pocięte pieczarki i całość dusimy do miękkości. Na końcu doprawiamy papryką, czosnkiem, solą
Słodka StronaRybne - Sposób przygotowania:Rybę kroimy na niewielkie podłużne kawałki. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa rybiego.Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez(...)dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.Wyjmujemy ryby z lodówki i wlewamy do nich przygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. pół szklanki mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki ryby (nie za dużo
Słodka StronaPieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka"Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części.Kremówkę ubijamy*, pod koniec dodając cukier puder i fix.Blaty biszkoptów nasączamy mlekiem. Na dolne ciasto wykładamy śmietanę (odrobinę można zostawić na dekorację). Górny biszkopt smarujemy konfiturą i kładziemy na krem (konfiturą do spodu).W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z połamaną czekoladą. Mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji(...)gotową polewę wylewamy na ciasto. Gdy czekolada zastygnie dekorujemy śmietaną. Można dodatkowo przyozdobić wisienkami koktajlowymi i oprószyć czekoladą.Gotową Wuzetkę kroimy na równe części.*pamiętajmy, że śmietankę nie wolno zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło.Moje posty
Słodka StronaStudzimy. Ser mielimy (lub rozdrabniamy widelcem) i dodajemy do niego szpinak - dokładnie mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby ciasto zdążyło odpocząć. Po tym czasie cienko rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy przy użyciu szklanki krążki. Na środek każdego wykładamy
Słodka Strona