kakao, wymieszać z mielonymi migdałami, mąką kokosową, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, rozgnieść w palcach na kruszonkę. Jajko roztrzepać z miodem i wódką, dodać do ciasta, dokładnie połączyć.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc.Rano formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproblem, czy wybrać drożdżówkę z budyniem czy z twarogiem. To zdecydowanie moje ulubione. Jeśli lubicie też takie z owocami, te są dla Was wymarzonym rozwiązaniem. Mięciutkie, puchate, pachnące drożdżowe ciasto, nadziane najlepszym owocowym budyniem i posypane chrupiącą, mleczną kruszonką, w której od czasu chałki zakochałam się bez pamięci. Całość stanowi idealne trio; te bułeczki znikają szybciej, niż się je robi(...)mleka.Odstawić na 15 minut.Resztę mleka podgrzać z masłem tak, aby się rozpuściło. Przestudzić.Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę cukru, masło z mlekiem i jajko. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach
Pożeraczka, czyli raz adobrzewymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem i zalać 100 ml wody.Odstawić na 15 minut.Po tym czasie wlać resztę wody, zagnieść gładkie, nieco lepkie ciasto. Dodać słonecznik, zagnieść, aby dokładnie rozprowadzić ziarna w cieście.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto nakłuć kilka razy palcem, przełożyć do formy wysmarowanej masłem.Odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeutrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Dodać płatki, mleko i ekstrakt, połączyć. Partiami wsypywać mąkę, zmiksować. Wsypać czekoladę, zagnieść, żeby równomiernie rozprowadzić ją w cieście.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po tym czasie z ciasta formować kulki, spłaszczać, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnie solidna ulewa daleko od domu), w ogóle najchętniej wcale bym nie wychodziła. Dużo czytam, oglądam zaległe seriale, czas płynie powoli, w jesiennym rytmie opadających z drzew liści. Zagniatanie ciasta drożdżowego, obserwowanie, jak wyrasta, a później pieczenie to cudowny rytuał. W domu pięknie pachnie, robi się jakoś tak przytulniej. Później siedzę na kanapie, owinięta w koc, na parapecie migocą płomienie(...)wlać 100 ml mleka. Odstawić na 15 minut.Masło rozpuścić i przestudzić.Do zaczynu dodać resztę mleka i cukru, puree dyniowe, jajko, masło i skórkę z pomarańczy. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować wałeczek, zapleść trzy chałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką
Pożeraczka, czyli raz adobrzepory pojawiają się one u nas zawsze po dniu hotdogowym.Cóż to takiego? W dosłownym tłumaczeniu pølse to kiełbaska, a horn - róg. Kiełbasiane rożki...? Dziwnie to brzmi... W praktyce ciasto drożdżowe, takie jak na bułki, cienko rozwałkowane, posmarowane pastą z ketchupu, musztardy i różnych przypraw, owijamy wokół parówek i pieczemy. I już! Idealna przekąska gotowa. Świetnie nadają się na drugie(...)rozpuścić. Zalać drożdże (płyn ma być letni, nie gorący), wymieszać.Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i solą. Wlać mleko z masłem i drożdżami, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut.W tym czasie przygotować sos: dokładnie ze sobą wymieszać wszystkie składniki.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na długość 2 parówek
Pożeraczka, czyli raz adobrzewięcej już mi nie potrzeba. Tradycyjnie jednak podaje się jeszcze æbleskiver, czyli, tłumacząc dosłownie, jabłkowe plastry. Nijak ma się to do rzeczywistości, gdyż æbleskiver to kulki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem jabłek, smażone na specjalnej patelni. Nie mam takiej, niestety, więc na blogu póki co przepisu nie będzie, ale może uda mi się taką kiedyś upolować. I choć(...)sodą i proszkiem.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Dodać melasę, połączyć. Partiami dodawać suche składniki, najpierw miksując, później mieszając dłonią lub łyżką.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce 30 minut.Cukier dokładnie wymieszać z cynamonem.Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i obtaczać w cynamonowym cukrze. Ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiski z mąką i przyprawami wlać miód z masłem, dodać posiekaną kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańczy i wymieszać tak, aby nie było grudek (ja mieszam robotem kuchennym). Ciasto powinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wystudzenia, dzięki czemu ciasto zgęstnieje.Z wystudzonego ciasta formułować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce można
Gospodyni Miejskaobrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do kalafiora z bułką.Natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać do kalafiora.Do kalafiora z bułką, cebulą i pietruszką wbić jajo, doprawić vegetą i wyrobić ciasto. Ciasto nie może być rzadkie - jeśli takie jest należy dodać bułki tartej.Z ciasta uformułować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.Usmażone
Gospodyni Miejskamnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól i słonecznik. Wymieszać (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła).Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie (zaczyn nie musi wyrastać) i wyrobić ciasto (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła).Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
Gospodyni Miejskamnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki suche tj. mąkę, drożdże, sól, cukier) i wymieszać.Dodać wodę i olej i wyrobić (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, ale można także ręcznie).Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i uformować podłużny bochenek.Chleb ułożyć
Gospodyni MiejskaPrzykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.Po tym czasie dodać pozostałą część mąki, sól, rozmaryn, tymianek oraz olej i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego).Z ciasta formować paluchy i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem.Paluchy piec
Gospodyni Miejskarestauracjach – zawsze każdy znalazł coś, co smakowało mu wyjątkowo!PuriGruziński chleb powszedni, czyli puri, różni się od naszego. Jest przede wszystkim płaski i robiony tak, jak podstawowe ciasto drożdżowe (zupełnie takie jak na pizzę). Zobaczcie sami! A co do chleba?Puri - gruziński chleb, odrywa się po kawałku palcami. Ma różne kształty, zazwyczaj podłużneWłaśnie tak robi się puri. Ciasto drożdżowe(...)niebo w gębie.Tradycyjne gruzińskie chaczapuri w formie placka. Prawie jak pizza z serem A tak robi się tradycyjne chaczapuri w gruzińskiej chacie. Kulę z sera owija się ciastem drożdżowym i rozpłaszcza. Potem prosto do bardzo gorącego pieca lub na patelnięAdżarskie chaczapuri – odmiana występująca w Adżarii. Ma kształt łódki, w której oprócz sera znajduje się lekko ścięte jajko. Żółtko
Poezja smakuświeżych drożdży - 1 łyżeczka soli - pół łyżeczki cukru - 2 łyżki oliwy - 1 białko Sposób wykonania- wszystkie składniki wymieszać w misce po czym długo wyrabiać na gładkie elastyczne ciasto(bardzo dobrze się wyrabia) - włożyć ciasto do szklanej miski, przykryć wilgotna ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - ciasto podzielić na równe kawałki , każdy kawałek rozgnieść na płaski placek
Basia w kuchniwyrobieniu zawijamy w folię spożywczą, aby cisto odpoczęło i uwolnił się gluten. Jeżeli posiadamy maszynkę do makaronu cisto kilkukrotnie wałkujemy zaczynając od pozycji zero, podsypując mąką , dostosowując grubość ciasta pod swoje wymogi.- ciasto przepuszczamy przez nożyki tnące i makaron delikatnie oddzielamy i pozostawiamy na stolnicy, aby podeschło- gdy nie mamy maszynki ciasto rozwałkujemy na dość cienki prostokąt obsypujemy mąką
Basia w kuchni