przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:452/934)

O tajemniczej maszynce do lodów słów kilka. I ciasteczka z mąki gryczanej 173

kakao, wymieszać z mielonymi migdałami, mąką kokosową, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, rozgnieść w palcach na kruszonkę. Jajko roztrzepać z miodem i wódką, dodać do ciasta, dokładnie połączyć.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc.Rano formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z owocowym curdem - niebo w buzi 160

problem, czy wybrać drożdżówkę z budyniem czy z twarogiem. To zdecydowanie moje ulubione. Jeśli lubicie też takie z owocami, te są dla Was wymarzonym rozwiązaniem. Mięciutkie, puchate, pachnące drożdżowe ciasto, nadziane najlepszym owocowym budyniem i posypane chrupiącą, mleczną kruszonką, w której od czasu chałki zakochałam się bez pamięci. Całość stanowi idealne trio; te bułeczki znikają szybciej, niż się je robi(...)mleka.Odstawić na 15 minut.Resztę mleka podgrzać z masłem tak, aby się rozpuściło. Przestudzić.Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę cukru, masło z mlekiem i jajko. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O urodzie słów kilka. I chleb na mące orkiszowej 164

wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem i zalać 100 ml wody.Odstawić na 15 minut.Po tym czasie wlać resztę wody, zagnieść gładkie, nieco lepkie ciasto. Dodać słonecznik, zagnieść, aby dokładnie rozprowadzić ziarna w cieście.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto nakłuć kilka razy palcem, przełożyć do formy wysmarowanej masłem.Odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka owsiano-czekoladowe na niedzielę 124

utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Dodać płatki, mleko i ekstrakt, połączyć. Partiami wsypywać mąkę, zmiksować. Wsypać czekoladę, zagnieść, żeby równomiernie rozprowadzić ją w cieście.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po tym czasie z ciasta formować kulki, spłaszczać, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne chałki z dynią 204

mnie solidna ulewa daleko od domu), w ogóle najchętniej wcale bym nie wychodziła. Dużo czytam, oglądam zaległe seriale, czas płynie powoli, w jesiennym rytmie opadających z drzew liści. Zagniatanie ciasta drożdżowego, obserwowanie, jak wyrasta, a później pieczenie to cudowny rytuał. W domu pięknie pachnie, robi się jakoś tak przytulniej. Później siedzę na kanapie, owinięta w koc, na parapecie migocą płomienie(...)wlać 100 ml mleka. Odstawić na 15 minut.Masło rozpuścić i przestudzić.Do zaczynu dodać resztę mleka i cukru, puree dyniowe, jajko, masło i skórkę z pomarańczy. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować wałeczek, zapleść trzy chałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie bułki z parówką 186

pory pojawiają się one u nas zawsze po dniu hotdogowym.Cóż to takiego? W dosłownym tłumaczeniu pølse to kiełbaska, a horn - róg. Kiełbasiane rożki...? Dziwnie to brzmi... W praktyce ciasto drożdżowe, takie jak na bułki, cienko rozwałkowane, posmarowane pastą z ketchupu, musztardy i różnych przypraw, owijamy wokół parówek i pieczemy. I już! Idealna przekąska gotowa. Świetnie nadają się na drugie(...)rozpuścić. Zalać drożdże (płyn ma być letni, nie gorący), wymieszać.Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i solą. Wlać mleko z masłem i drożdżami, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut.W tym czasie przygotować sos: dokładnie ze sobą wymieszać wszystkie składniki.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na długość 2 parówek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tajemnicze duńskie słowa. I ciasteczka z melasą 174

więcej już mi nie potrzeba. Tradycyjnie jednak podaje się jeszcze æbleskiver, czyli, tłumacząc dosłownie, jabłkowe plastry. Nijak ma się to do rzeczywistości, gdyż æbleskiver to kulki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem jabłek, smażone na specjalnej patelni. Nie mam takiej, niestety, więc na blogu póki co przepisu nie będzie, ale może uda mi się taką kiedyś upolować. I choć(...)sodą i proszkiem.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Dodać melasę, połączyć. Partiami dodawać suche składniki, najpierw miksując, później mieszając dłonią lub łyżką.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce 30 minut.Cukier dokładnie wymieszać z cynamonem.Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i obtaczać w cynamonowym cukrze. Ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lebkuchen - niemieckie pierniczki 175

miski z mąką i przyprawami wlać miód z masłem, dodać posiekaną kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańczy i wymieszać tak, aby nie było grudek (ja mieszam robotem kuchennym). Ciasto powinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wystudzenia, dzięki czemu ciasto zgęstnieje.Z wystudzonego ciasta formułować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce można

Gospodyni Miejska
Kotlety z kalafiora 261

obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do kalafiora z bułką.Natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać do kalafiora.Do kalafiora z bułką, cebulą i pietruszką wbić jajo, doprawić vegetą i wyrobić ciasto. Ciasto nie może być rzadkie - jeśli takie jest należy dodać bułki tartej.Z ciasta uformułować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.Usmażone

Gospodyni Miejska
Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem 206

mnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól i słonecznik. Wymieszać (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła).Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie (zaczyn nie musi wyrastać) i wyrobić ciasto (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła).Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej

Gospodyni Miejska
Chleb orkiszowy 191

mnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki suche tj. mąkę, drożdże, sól, cukier) i wymieszać.Dodać wodę i olej i wyrobić (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, ale można także ręcznie).Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i uformować podłużny bochenek.Chleb ułożyć

Gospodyni Miejska
Drożdżowe paluchy z serem 282

Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.Po tym czasie dodać pozostałą część mąki, sól, rozmaryn, tymianek oraz olej i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego).Z ciasta formować paluchy i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem.Paluchy piec

Gospodyni Miejska
Kuchnia gruzińska 330

restauracjach – zawsze każdy znalazł coś, co smakowało mu wyjątkowo!PuriGruziński chleb powszedni, czyli puri, różni się od naszego. Jest przede wszystkim płaski i robiony tak, jak podstawowe ciasto drożdżowe (zupełnie takie jak na pizzę). Zobaczcie sami! A co do chleba?Puri - gruziński chleb, odrywa się po kawałku palcami. Ma różne kształty, zazwyczaj podłużneWłaśnie tak robi się puri. Ciasto drożdżowe(...)niebo w gębie.Tradycyjne gruzińskie chaczapuri w formie placka. Prawie jak pizza z serem A tak robi się tradycyjne chaczapuri w gruzińskiej chacie. Kulę z sera owija się ciastem drożdżowym i rozpłaszcza. Potem prosto do bardzo gorącego pieca lub na patelnięAdżarskie chaczapuri – odmiana występująca w Adżarii. Ma kształt łódki, w której oprócz sera znajduje się lekko ścięte jajko. Żółtko

Poezja smaku
Bułki pszenne 247

świeżych drożdży - 1 łyżeczka soli - pół łyżeczki cukru - 2 łyżki oliwy - 1 białko Sposób wykonania- wszystkie składniki wymieszać w misce po czym długo wyrabiać na gładkie elastyczne ciasto(bardzo dobrze się wyrabia) - włożyć ciasto do szklanej miski, przykryć wilgotna ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - ciasto podzielić na równe kawałki , każdy kawałek rozgnieść na płaski placek

Basia w kuchni
Doskonałe spaghetti carbonara na domowym Tagliolini 165

wyrobieniu zawijamy w folię spożywczą, aby cisto odpoczęło i uwolnił się gluten.  Jeżeli posiadamy maszynkę do makaronu cisto kilkukrotnie wałkujemy zaczynając od pozycji zero, podsypując mąką , dostosowując grubość ciasta pod swoje wymogi.- ciasto przepuszczamy przez nożyki tnące i makaron delikatnie oddzielamy i pozostawiamy na stolnicy, aby podeschło- gdy nie mamy maszynki ciasto rozwałkujemy na dość cienki prostokąt obsypujemy mąką

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania