przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:277/934)

Sernik piernikowy 238

Połączenie moich dwóch ulubionych ciast świątecznych w jedno to spełnienie marzeń wewnętrznego łasucha i wewnętrznego lenia - zamiast sernika i piernika można przygotować na Wigilię jeden sernikopiernik! Spód:220 g pierniczków (bez nadzienia)pół kostki masłaSernik:1 kg twarogu5 jajekszklanka cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej1 pomarańcza 2 łyżki przyprawy do piernika+ masa cukrowa do dekoracji     Pierniczki kruszymy(...)grudek. Jajka rozbełtujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy dokładnie, wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Ciasto pieczemy 50-60 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach.      Masę cukrową ugniatamy przez chwilę, by zrobiła się bardziej miękka i  plastyczna. Podsypując cukrem pudrem rozwałkowujemy na blacie spory

sama złodycz
Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami 224

świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną. Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci. Składniki:ciasto:50 g świeżych drożdży,szczypta cukru,1 jajka,200 ml wody,500 g maki pszennej,1 ½  łyżeczki soli,żółtko do posmarowania,szczypta kurkumy, farsz:500 g kiszonej kapusty (bez marchwi(...)drobna kostkę pieczarki i całość smażymy. Z pieczarek powinna odparować woda. Dodajemy kapustę, całość przesmażamy często mieszając. Doprawiamy 1 łyżką kminku, solą i pieprzem świeżo mielonym. Odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto:Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywany i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Mąkę, kurkumę, sól, jajko dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto

Moniki Smakołyki
Quiche ze szpinakiem i chorizo 160

Zastanawiam się jaka jest różnica między Tartą a Quiche ? Dla mnie tarta to kruche ciasto a dla Was? Czy ktoś zna odpowiedź ?Jest to przepis na szybkie i efektowne danie :) Ciasto francuskie można przygotowywać z jakimikolwiek dodatkami. Składniki:gotowe ciasto francuskie około pół kilo świeżego szpinaku ewentualnie paczka mrożonego w liściachpół pęta(...)podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku soli i pieprzu. Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem. Sos ze śmietany mieszamy ze szpinakiem i wylewamy na ciasto francuskie. Układamy na wierzch paseczki z papryki, chorizo i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 180 - 190 stopniach C około 20 - 30 minut. Można wcześniej około 5 - 8 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza familijna 306

nasza ulubiona pizza rodzinna. W ubiegłym tygodniu robiłam ją 2 razy na obiad - robi się szybko, a smakuje wprost rewelacyjnie! Polecam do pizzy podać domowy sos czosnkowy :)Składniki:Ciasto:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki ciepłej wody1 łyżeczka cukruszczypta soli30 g drożdży3 łyżki oleju1 łyżeczka suszonej bazyliiSos:2 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 łyżeczka keczupu1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskichNa wierzch(...)paseczki, cebulę w piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a oliwki i pomidory kroimy na plasterki.3. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.4.  Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty

Kuchnia domowa Ani
Buchty z marmoladą 158

dużej miski, na środku robimy wgłębienie, dodajemy jajko, żółtka, cukier, pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier z wanilią i skórkę z cytryny. Całość  zalewamy wyrośniętym zaczynem drożdżowym. Wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz dobrze wyrabiamy i dzielimy na równe części, ilość zależna  wielkości(...)bułeczek jakie chcemy uzyskać. Z podzielonego ciasta formułujemy kule, w każdej z nich robimy wgłębienie,  dodajemy marmoladę i ciasto zlepiamy.Buchty układamy  jedną koło drugiej do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Układamy stroną zlepioną do dołu.Buchty przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 15 min.Masło topimy, studzimy i smarujemy nim buchty, co zapewni im kruchość

Moniki Smakołyki
Uszka wigilijne z grzybami 201

surowe by w Wigilię tylko ugotować.Składniki (na ok. 100 sztuk):Na farsz:3 garści suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)3 średnie jajka (M)bułka tarta (opcjonalnie)sól, pieprzNa ciasto:150 g mąki1 jajkociepła wodasólPrzygotowanie:Grzyby na farsz namaczamy na kilka godzin lub na noc. Gotujemy aż będą miękkie - ok. 1 godziny na małym ogniu. 2 jajka także gotujemy(...)soli. Mieszamy przy użyciu widelca powoli wlewając wodę, aż do uzyskania jednolitej, dosyć rzadkiej masy. Wszystko przekładamy na stolnicę podsypaną resztą mąki i wyrabiamy ok. 4-5 minut aż ciasto będzie jędrne i gotowe do wałkowania.Ciasto dzielimy na 2 części i jedną z nich wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy lub blacie na grubość ok. 1 mm. Następnie, przy użyciu

Zakręcony Widelec
Uszka z kapustą i grzybami 181

drobno pokroić, zeszklić na oleju. Ugotowane grzybki i kapustę drobniutko pokroić, dodać do cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku. Farsz odstawić aby wystygł. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać ze solą. Margarynę rozpuścić we wodzie. Do mąki dodać wodę oraz jajko. Wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawić na 30 minut. Potem ciasto podsypać mąką i cienko(...)rozwałkować. Z ciasta wykroić koła o średnicy 6 cm. Nakładać odrobinę farszu i skleić uszka. Gotowe uszka zamrozić lub ugotować, gotować 3 mniuty od wypłynięcia. Gdy zamrażamy ułożyć na deseczce i wstawić do zmarażarki, gdy zamrzną przełożyć do woreczka

Monia miesza i gotuje
Pierogi z kapustą i grzybami 208

tylko lekko przesmażoną kiszoną kapustą z grzybami, ale najlepsze pierogi są z tej długo duszonej, na którą podawałam niedawno przepis. To o takich pierogach marzę przez cały rok. Ciasto musi być koniecznie bardzo cienkie. Najlepiej podawać je z rozpuszczonym masłem lub z cebulką podsmażoną na smalcu/oleju. I muszę się pochwalić. W końcu nauczyłam się robić falbanki – dotychczas umiała(...)pierogu. Myślałam, że nigdy mi się nie uda, ale po prostu trzeba było ćwiczyć – jak opanuję do perfekcji metodę chyba nagram jakiś instruktaż. Efekty mojej pracy na zdjęciach.Ciasto na pierogi:3 szklanki mąki (430 g)1 jajkopół łyżeczki soli1 łyżka masłaok. 3/4 szklanki gorącej wody (tyle ile wchłonie mąka)opcjonalnie: 1/3 łyżeczki suchych drożdży (ciasto jest wtedy bardziej

Poezja smaku
Chleb orkiszowy na drożdżach 331

zrobić kolejne podejście do chleba drożdżowego. No cóż. Jeżeli pieczecie w domu chleb na zakwasie, to niestety w większości przypadków chleb na drożdżach przegrywa. Ten ma tę zaletę że ciasto wyrabia się szybko i przyjemnie, szybko rośnie i szybko jest gotowy do jedzenia.  I oczywiście mimo pewnych braków  - wiemy co jemy , a to chyba ważne. Tak więc jako(...)łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka miodu600 ml ciepłej wodynasiona sezamu do posypaniaprzygotowanieW misce wymieszać mąkę z solą, dodać drożdże , wymieszać.  Wlać oliwę , miód i wodę.  Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski ( pok 5 -10 min) Wyrabiałam drewnianą łyżką  , ciasto było dosyć klejące. Dwie foremki o wymiarach 21 x 10 posmarować masłem i wysypać otrębami. Przełożyć

Stare Gary
Chleb żytni z kminkiem (40%) Hamelman'a 197

dopiero był wyczyn! Nie przypuszczałam, że kiedykolwiek upiekę żytni chleb bez foremki! Ciasto było mało chętne do formowania, raczej klejące. Z pomocą łopatek, skrobaków i innych różności, bez nadziei na powodzenie, udało mi się uformować dwa bochenki i przenieść  do koszyczków. Wyrastały dłużej niż(...)trakcie pieczenia pachniał kminkiem cały dom :)składnikizaczyn 363 g mąki  żytnia razowa301 g wody17g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe545 g mąki pszennej chlebowej317 g wody17 g kminku17 g soli4 g drożdży instant664 g zaczynuprzygotowaniezaczynPrzygotować na 14 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Dobrze  wymieszać wszystkie składniki

Stare Gary
Bułeczki mleczne - Petit Pains Au Lait 224

Przepis na bułeczki wzięłam ze strony Moje Wypieki.  Smaczne, delikatne bułki, idealne z marmoladą.  Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba.Składniki na 12 bułeczek:450 g mąki chlebowej2 łyżeczki soli1 łyżka drobnego cukru50 g masła15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)280 ml ciepłego mleka + 1 łyżka do smarowaniaprzygotowanieMąkę z solą przesiać do dużej miski, dodać(...)cukier, miękkie masło i rozetrzeć jak na kruszonkę. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach mleka, dodać pozostałe mleko i wymieszać z zawartością miski, formując miękkie ciasto. Wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 12 części, uformować

Stare Gary
tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 160

proporcji jedną większą tartę. Są przepyszne na zimno, a więc idealne do piknikowego koszyka. Z kieliszkiem białego, wytrawnego wina - super!Inspiracją był przepis na Bon Appetitskładniki ( 4 sztuki)ciasto kruche200 g mąki50 g masła50 g smalcu2 - 3 łyżki zimnej wodyszczypta solinadzienie8 szt zielonych szparagów2 cebulki dymki, biała i zielona część, lub 2 - 3 szalotki + szczypiorkozi serek podzielony na male(...)kawałki2 spore łyżki śmietany2 jajasólpieprzprzygotowanie ciasto. Wszystkie składniki umieścić w malakserze, mieszać tak długo aż utworzą kulę. Ciasto wyjąć, owinąć folią i schować do lodówki na 30 minut. FarszSzparagi: szparagi umyć, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub ułamać.  Zielonych szparagów nie obieramy. Obciąć główki, odłożyć na bok a resztę szparagów pokroić

Stare Gary
Pulchne pierniczki świąteczne 305

momentu powstania jednolitej konsystencji. 2. Do sporej miski wsypujemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i przyprawą. Wbijamy dwa jajka i wlewamy zawartość garnka. Zagniatamy ciasto dość długo. Po otrzymaniu gładkiego i elastycznego ciasta odkładamy je gdzieś na bok przykrywając szklanym naczyniem (np. miską). 3. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Podsypujemy blat/stolnice odrobiną mąki(...)odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na  placek (7-10mm). Wycinamy pożądany kształt ciasteczek foremką i układamy ciasto na blachę. Możemy posmarować białkiem jajka, lecz nie jest to konieczne gdy mamy w planach ich dekorowanie (np. lukrem). Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut. UWAGA!!! Pilnuj czasu, pierwsza partia wyszła mi niestety spalona

Gotuj Z Muzyką
Drożdżówki pełnoziarniste z makiem i stewią 182

każdym supermarkecie i jak dokładnie przeczytać skład z opakowania jest to konglomerat cukru ze stewią w proporcji 50 na 50 %.Zawsze to o połowę cukru mniej.Trzeba też wiedzieć,że ciasto drożdżowe na czystej stewii nam po prostu nie wyrośnie.To pieknie wyroslo.Buleczki sa pyszne i bardzo pulchne.Skladnik na ciasto:500 g maki (350 g pszennej pelnoziarnistej i 150 g maki(...)lyzeczki soli80 g masla( dalam ghee)12 g suchych drozdzy lub 25 g swiezych 220 ml mleka2 duze jajaSkladniki na nadzienie:120 g suchego,mielonego maku(kupiony,gotowy do ciast)120 g goracego mleka1 lyzka stewii  2 garscie rodzynek2 garscie orzechow wloskichpol lyzeczki cynamonu2 lyzki likieru pomaranczowego lub Amaretto(lub zapach)2 lyzki mioduWykonanie:Odmierzamy suche skladniki,podgrzewamy mleko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!