przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:283/934)

Drożdżówka "zasypywana" bez wyrabiania 162

Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z długim wyrabianiem, ale..... jest też opcja drożdżówki "zasypywanej" i której nie trzeba wyrabiać. Ważne w niej jest tylko w  odpowiedniej kolejności zasypywać składniki. Jak dla mnie drożdżówka równa się babcia niestety już teraz zostały mi tylko  cudowne wspomnienia .............. <3SKŁADNIKI : 1 szk odpowiada 250 ml 10 dag drożdży świeżych 1 szklanka(...)grudki "kruszonki  - włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut (trzeba obserwować wedle swojego piekarnika ) najlepiej sprawdzić patyczkiem np. do szaszłyków jeżeli po wyjęciu z ciasta jest suchy ciasto jest gotowe- wystudzone ciasto polukrować lukrem ( cukier puder wymieszać z wodą którą powoli dodajemy do cukru pudru. Robimy gęstość która nam odpowiada dodajemy sok z cytryny

Basia w kuchni
Prawdziwa włoska pizza 255

szklanki (około 1/4 szklanki), wsypujemy do niej łyżkę mąki, 1/2 łyżeczki cukru i pokruszone drożdże. Odstawiamy na bok na 10 minut. Następnie wsypujemy do dużej miski resztę składników na ciasto i przygotowany zaczyn. Zagniatamy minimum 15 minut. Ciasto po kilku minutach robi się bardzo sprężyste i ugniatanie staje się dziecinnie proste :) Nakrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)którym należy zacząć rozgrzewać piekarnik. Ustawiamy temperaturę na 250-265 stopni. Wraz z piekarnikiem nagrzewamy kamień lub blaszkę, na której będziemy piec. Blaszkę należy posmarować odrobiną tłuszczu, żeby ciasto się nie przykleiło.4. Na blat podsypany mąką wyciągamy nasze ciasto. Ugniatamy jeszcze przez chwilę i kroimy na dwie równe części. Każdą kulkę zaczynamy rozciągać lub podrzucać ;) , aż osiągnie rozmiar

My Culinary Art
Chleb razowy żytni 70% Detmolder 184

Chleb z udziałem 70% mąki żytniej na 3-fazowym cieście zakwaszanym. Przepis bazuje recepturze opracowanej przez Jeffreya Hamelmana.Zaczyn I etap: 1 łyżeczka dojrzałego zakwasu żytniego8 g mąki żytniej razowej12 g wodyCałość zagnieć i pozostaw do przefermentowania na 5-6 godzin w temperaturze ok. 25 °C.Zaczyn II etap: 24 g zaczynu z etapu I.100 g maki żytniej76 g wodyDo mieszanki dodaj(...)słodu karmelowego. Zaczyn III etap: 200 g zaczynu z II etapu.242 g maki żytniej242 g wodyPo wymieszaniu składników pozostaw na 3-4 godziny w temperaturze 29 °C.  Ciasto chlebowe: 680 g zaczynu z III etapu.350 g mąki żytniej razowej300 g mąki pszennej wysokoproteinowej420 g wody10 g świeżych drożdży (opcjonalnie)1 łyżka soli Przygotowanie chleba: W dzień wypieku wymieszaj

Grahamka, weka i kajzerka
Muu-Muu Chleb 189

drugiej misce wymieszaj składniki mokre: mleko, jajko i Tang Zhong . Wymieszaj dokładnie zawartość obu misek, następnie do suchych składników dodaj mokre i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj dopóty, dopóki będzie gładkie i elastyczne. Dodaj masło i dalej wyrabiaj. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je rozciągnąć w dłoniach, aż utworzy się cienka membrana. Podziel(...)ciasto na dwie równe części. Do jednej dodaj barwnik i wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciemnego koloru. Ciasto z barwnikiem będzie miało odrobinę inną strukturę, mniej elastyczną.Obie części ciasta uformuj w kule, przełóż je do oddzielnych, wcześniej natłuszczonych  misek i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość, mniej więcej 45-60 minut (w zależności od temperatury).Każdy

Grahamka, weka i kajzerka
Razowy orkiszowy na zaparce i zakwasie, z orzechami włoskimi 176

zaparki200 g mąki orkiszowej razowej 300 g mąki luksusowej (typ 550)200 g zmielonych orzechów włoskich250 g wody6 soli7 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) Przygotowanie chleba: Wymieszaj wszystkie składniki ciasta do ich dokładnego połączenia i odstaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 15 minut. Zagnieć krótko i odstaw na godzinę. Złóż 2 razy i odstaw na godzinę. Ponownie złóż 2 razy(...)odstaw na kolejną godzinę. Uformuj ciasto przełóż do form, wypełniając je mniej więcej w 3/4. Odstaw do rośnięcia na 3-4 godzin w temperaturze pokojowej lub do lodówki na 8–12 godzin lub na noc, po wyjęciu z lodówki daj ciastu dojść (1-2 godziny) do temperatury pokojowej, a nawet troszeczkę wyższej, na przykład w piekarniku z włączonym światłem. Pamiętaj

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki orkiszowo-gryczane na maślance 232

dużej miski mąkę orkiszową i gryczaną. Dodaj słód i sól, dobrze wszystko wymieszaj.Do mąk dodaj rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki: miód, oliwę i maślankę. Mieszaj składniki około 15 minut. Ciasto będzie dosyć luźne, klejące, zatem możesz użyć miksera na wolnych obrotach, staraj jednak się nie dosypywać mąki. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat, krótko zagnieć, uformuj kulę i włóż(...)natłuszczonej miski. Odstaw ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia, aż do podwojenia objętości, na około 1,5 godziny (w zależności od temperatury).Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i ponownie wyrób, ale bardzo krótko. Podziel ciasto na 12 równych części, i daj im odpocząć 10 minut, przykrywając folią.Uformuj 12 równych, okrągłych bułek. Uformowane bułki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb graham na zakwasie pszennym 335

poprzedniego wypieku się skończył, nawet w zamrażarniku już niczego nie było. Najwyższy czas piec coś nowego.Padło na graham na zakwasie pszennym. Prawdopodbnie z powodu różnicy w prowadzeniu zakwasu ciasto można było spokojnie wyrabiać - chleb wyszedł bardzej zwarty niż ten z oryginalnego przepisu. Odrobinę dłużej trzeba było go też wypiekać. Miąż wyszedł mięki, i delikatniejszy niż w poprzednim moim grahamowym(...)drożdży świeżych (lub 1 g drożdży instant) 11 g soli Przygotowanie chleba: W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Po wymieszaniu przełóż na blat i wyrabiaj około 20 minut. Jeśli ciasto będzie przyklejać się do rąk, delikatnie oprósz ręce mąką, ale nie posypuj nią ciasta. Odstaw ciasto w spoczynku pod przykryciem na 30 minut. Podziel ciasto na dwie cześci, uformuj delikatnie

Grahamka, weka i kajzerka
Pâte fermentée razowe 163

Pâte fermentée razowe, nie z mąki białej, podnosi walory smakowe pieczywa. Może być to pozostawiony kawałek ciasta chlebowego z poprzedniego wypieku, lub też specjalnie przyrządzony zaczyn na nowy wypiek.Pâte fermentée razowe można zastosować zamiennie do wszystkich przepisów na pieczywo z pâte z białej mąki, bez koniecznosci stosowania jakiś większych zmian w recepturze. Charakterystyczną cechą pâte fermentée jest(...)godzinach w temperaturze pokojowej nadaje się do użycia. Dojrzałość pâte poznasz po powstałej kopułce i delikatnym wklęśnięciu na jej środku.Pâte możesz przechowywać w lodówce do 48 godzin. Wyjmij ciasto z lodówki na co najmniej 1 godzinę przed kontynuacją robienia chleba, aby temperatura ciasta zrównała się z pokojową. Pâte uformowane w kulę, i włożone do szczelnego woreczka lub plastikowego pojemnika

Grahamka, weka i kajzerka
Scottish morning rolls - szkockie bułki na śniadanie 201

mące dołek, do którego wlej rozpuszczone drożdże i cukier, a następnie przestudzone masło. Wymieszaj dokładnie do połączenia się składników, po czym wyłóż na oprószony mąką roboczy blat, i wyrabiaj ciasto około 10 minut.Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą, albo włóż do foliowej siatki, i odstaw do wyrastania na około 1 godzinę (lub do czasu podwojenia objetości ciasta(...)Wyłóż ciasto z powrotem na blat roboczy. Dwukrotnie zagnieć delikatnie ciasto, aby je odgazowac, i podziel je na 10 równych części. Z każdej części uformuj okrągłą bułkę. Uformowane bułki układaj na blasze oprószonej maką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw bułki pod przykryciem do ponownego wyrastania na około 20 minut.Nastaw piekarnik na temperaturę 220 °C. W tym czasie odkryj bułki

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pomorski 347

Proces natłuszczania i prażenia trzeba co najmniej raz powtórzyć. Dzięki temu forma sama pokrywa się swego rodzaju powłoką nieprzywieralną (mądrzejsi używają bardzo, oj bardzo mądrego słowa „antyadhezyjną”). Przed umieszczeniem ciasta chlebowego w formie należy ją dobrze w środku natłuścić - uzywam oleju lub smalcu. Po upieczeniu chleb z takiej formy wyskakuje sam, bez niczyjej pomocy. Nie trzeba pukać, stukać, ani podważać(...)nożem. Wystarczy odwrócić formę do góry nogami, a chleb z niej sam wypada. Jedyne, na co trzeba uważać, to wyrastanie chleba. Ciasto nie może przerosnąć i „przelać się” przez górny rand formy, gdyż upieczony chleb być może będzie wymagał dodatkowej „motywacji” przy wyskakiwaniu formy, zwłaszcza że zazwyczaj nie natłuszcza się jej zewnętrza.Tak więc przyjechały nowe formy, trzeba je było

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki Pszenne Łatwe! 450

zagarniając trochę mąki do środka. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Po kilkunastu minutach, kiedy rozczyn podwoił swoją objętość, wymieszałam wszystko razem łyżką. Potem włożyłam rękę i wyrabiałam ciasto ręką do czasu aż przestało mi się lepić do dłoni. Wlałam rozpuszczone masło i wyrabiałam nadal. Do czasu aż ciasto przestało się błyszczeć. Ciasto jest tak przyjemne, że można(...)wyrabiać bez końca :) Odstawiłam ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyrobiłam ciasto jeszcze przez chwilę i podzieliłam je na 8 prawie równych części. Z każdego kawałeczka uformowałam kulki, każdą nacięłam tępą stroną noża. Bułeczki przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Po tym czasie wstawiłam bułki do piekarnika nagrzanego na 200 stopni

Blondynka Gotuje
Tort Jagodowy 217

odwrócić miskę i nic nam nie "ucieknie". Pod koniec łyżka po łyżce dodawać stopniowo cukier. Dodawać po kolei żółtka, kontynuując ubijanie.Obie mąki przesiać i stopniowo, bardzo delikatnie wmieszać do ciasta - ręcznie lub za pomocą miksera na najniższych obrotach.Pieczenie biszkoptu:Papierem do pieczenia wyłożyć tylko spód tortownicy. Boków nie wykładamy papierem, ani niczym nie smarujemy. Ciasto przelewamy do formy i lekko(...)odpowietrzamy lekko uderzając formą o blat. Wkładamy do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut lub więcej do suchego patyczka i kiedy boki ciasta będą lekko odstawać od formy.Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę z wysokości 60 cm (warto podłożyć ściereczkę, aby nie rozbić kafli w kuchni). Ciasto wsadzamy

Eat Shrimps
Ciasteczka z białą czekoladą i migdałami 180

cukier waniliowy, sól i mleko utrzeć w misie na białą puszystą masę. Dodać pokrojoną na drobne kawałki czekoladę i płatki migdałów. Dosypać mąkę, kakao i dobrze wszystko wymieszać.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku na ok. 20-30 minut lub w lodówce na 2 godziny. Następnie podsypując mąką, rozwałkować na grubość

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kajmakowa babka z prażonymi migdałami 193

ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki.Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia