przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:158/934)

Tort dyniowy z masą serową i brzoskwiniami 151

więc i ja korzystam z jej obfitości. Tort nie jest wymagający technicznie, ale trochę czasu musicie mu poświęcić jeśli macie ochotę po delektować się jego smakiem do porannej kawy. Ciasto pieczone w tortownicy o średnicy 24 cm: 25 dag mąki  25 dag musu z dyni 20 dag masła 3 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)sokiem z cytryny, dokładnie pomieszać i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać żółtka i zmiksować, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem dyniowym. Przełożyć do przygotowanej tortownicy, piec ok. 40 minut  w 175 C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto kroimy na połowę. 3. Mleko zagotować, śmietanę połączyć z jajkami i wlać

Apetyczna babeczka
Pierogi z mięsem z rosołu 161

warzywa zawsze znajdują w domu swoich zwolenników. Czasami jednak warto je wykorzystać w zupełnie inny sposób, przygotowując – pierogi z mięsem z rosołu.       Składniki na ciasto: - 1 kg mąki tortowej - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Składniki na farsz: - ok. 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu (dałam(...)wyboru): - natka pietruszki - przesmażony boczek z cebulką - ugotowany rosół Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy ręką. Gdy składniki się dobrze połączą, a ciasto jest gładkie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, aby „odpoczęło”. W międzyczasie szykujemy farsz. Na patelni

mojewypiekiinietylko
Carskie pierogi z okrasą 300

Carskie pierogi z okrasą Pyszne carskie pierożki , robione na bogato . Z parzonego ciasta z dodatkiem kurkumy , która kiedyś w dawnych czasach mogła gościć tylko na carskim stole , tak cenną przyprawą była .Kurkuma daje nie tylko piękny złoty kolor , niczym sztukaterie z carskiego pałacu , wzbogaca też smak, subtelnie , delikatnie , ale jednak … " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)cebulki…;) Ach..co tam tłuszczyk , kalorie , ten smak , aromat ..je się oczami , wypocić będzie trzeba nogami , ale warto ! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : ciasto parzone : 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 jajko 1 łyżeczka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta cukru ( tyle ile soli ) 1/2 płaskiej

Ogrodnik w podróży
Ciasto dyniowo ananasowe pod orzechową kruszonką 146

pomarańczowy miąż, który w smaku jest słodki. Tego typu dynia nie należy do olbrzymów, Moja ważyła jakieś 3 kilogramy. Wykorzystałam ją w kilku przepisach, a jednym z nich jest ciasto dyniowo ananasowe. Ciasto dyniowe ma wspaniały kolor i jest zawsze bardzo wilgotne. Można je przyrządzić z surowej dyni jak również z dyniowego puree. Jeśli już robię dyniowe puree to zazwyczaj(...)przeciskam przez praskę do ziemniaków. Dyniowe puree zrobione w ten sposób jest gęste i ma bardziej wyrazisty smak w porównaniu do puree przyrządzonego z gotowanej dyni. Do dzisiejszego dyniowego ciasta wykorzystałam surową dynię. Dodałam porcję ananasa. Zrobiłam również orzechową kruszonkę tosca . Ciasto dyniowo ananasowe z orzechową kruszonką tosca Składniki: prostokątna foremka 18 cm x 25 cm 200 g pszennej mąki

codojedzenia
Figi raz jeszcze. W duecie z malinami 140

Żeby blog cieszył oczy, ale żeby był też funkcjonalny (to drugie jest chyba nawet ważniejsze...).  Więc: co myślicie...? Żeby Was zachęcić do odpowiedzi, podzielę się przepisem na ciasto, które skradło nasze serca. Przepis znalazłam na blogu Taste food , prowadzonym przez Amerykankę, która po podróży przez Francję, Anglię, Szwajcarię i Danię (z tej ostatniej przywożąc sobie męża), wróciła do rodzinnego(...)znaleźć coś dla siebie. Choć dawki cukru z pewnością są typowo amerykańskie! Zmniejszyłam więc jego ilość, dopasowując ją do naszych, bardziej europejskich , podniebień.  Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej, ciasto ma piękny, żółty kolor. Wyszło niesamowicie mięciutkie i puszyste, jak gąbeczka! Dzięki pieczeniu do góry nogami, mogło sobie spokojnie wyrosnąć... Wierzch (choć w zasadzie spód) stanowi mieszanina fig i malin zatopionych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Chałwowe-Karmelove 93

Cześć moi Kochani! Ostatnio na nowo zakochałem się w smaku chałwy, więc postanowiłem upiec coś, do czego ją dodam. Wybrałem ciasto, coś dużego, ładnego z czym można się pobawić. Po chwili namysłu przepis był gotowy. Tort z waniliowego biszkoptu z masą chałwową, do tego przy pomocy koleżanek z MasterChef'a  - podrzucających różne pomysły czym nasączyć ciasto - wybrałem whisky(...)polewa miodowa z herbatnikami i kakaem, wykończenie to barwiony na czerwono karmel. Smak jest po prostu obłędny, jeżeli lubicie nieprzesłodzone ciasta to zapraszam. Do przygotowania biszkoptu potrzeba nam: 8 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii  Do przygotowania kremu chałwowego: 400 g chałwy 1/2 kostki masła  1 serek mascarpone

Kuba Gotuje
PIECZONE PĄCZKI W PIEKARNIKU 1743

świeżych drożdży 370 g.mąki 50 g.cukru 300 g.marmolady  3/4 łyżeczki soli u mnie szczypta 3 jajka 17 dag.masła Dodatkowo :  ************************* 1 jajko do posmarowania ciasta papilotki o szer.DNA 5 cm. Lukier : ************************** 20dag.cukru pudru sok z pomarańczy lub cytryny ***************************************** Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. CIASTO najlepiej ubijać mikserem. Rozczyn - w misce mieszamy ciepłe mleko , pokruszone drożdże(...)mąkę ,dodajemy sól i zaczyn ,wymieszać łyżką drewnianą ,wbić po jednym jajku i dalej mieszać.Następnie ręką przez 10 minut lub mikserem z hakami na czwórce 7 minut ubijamy CIASTO , aż będzie gładkie. Masło kroimy na małe kosteczki i po kawałku dodajemy do ciasta stale ubijając następne 7 minut.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy ciasto na 1 godzinę. Wrośnięte CIASTOuderzamy pięścią

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem 149

Piękna złota jesień w pełni. Kosze pełne późnych owoców i warzyw i do tego królują pachnące śliwki. Kruche delikatne ciasto ze sło dką pianka z białek komponują się i dealnie z kwaskowatym smakiem śliwek i aromatem cynamonu. Skła dniki: 50dag maki tortowej 1/2 szklanki cukru 25dag margaryny 2 łyżki śmietany   3 żółtka  1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia   1 i 1/2 kg śliwek 2 łyżeczki cynamonu  3 białka jajek 1/3 szklanki cukru + do posypania śliwek     Przygotowanie: Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto (mąkę przesiewamy). Siekamy margarynę i szybko wyrabiamy ciasto dłońmi. Do przygotowanej blachy wykładamy na spód 2/3 ciasta, nakłuwając je widelcem. 1/3 ciasta wstawiamy do zamrażarki na 30 minut.  Formę

ChilliJemy
ciasto 3 w 1 146

wymieszać. Przesiać mąkę i połączyć z powstałą masą Białka ubic na sztywno ,dodać tartar i nadal ubijać stopniowo dodawać cukier. Dalej ubijać na sztywno. 1/3 ubitych białek połączyc z ciastem i dobrze wymieszać do polączenia składników.Następnie dodac reszte ubitych białek i delikatnie wymieszac do połączenia z masa ciasta. Podzielić ciasto na pół. Jedna część pozostawić oryginalną a do drugiej(...)dodać kawę wymieszana z wodą Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto jasne i ciemne. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 ° C przez około 60 minut. Wyjąć z piekarnika i delikatnie wyjąć ciasto z formy. Pozostawić do ostygnięcia Kroić po całkowitym ostudzeniu..niestey ja kroiłam z łakomstwa ciepłe ciasto....ciasto rośnie jak szalone w czasie pieczenia ,potem troszke

w mojej kuchni
Pagórki serowo - gruszkowe 136

Ciasto jest rewelacyjne, gościło już u mnie kilka razy, ale jeszcze nie miałam wtedy bloga, więc nie mogłam go zaprezentować. Teraz gdy wersja z jabłkiem znana jest już chyba każdemu, postanowiłam ją zmodyfikować i zamiast połówek jabłek, dałam połówki soczystych słodziutkich gruszek. Owoce się nie rozpadły, za to stały się miękkie i delikatne, dodatek serka waniliowego do ciasta nadaje(...)szkl. cukru pudru 150 gr serka homo. waniliowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 5-6 gruszek słodkich cukier puder na wierzch 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli mamy taka potrzebę (np. gdy za mało mamy serka homo) możemy dołożyć śmietany 18%. 2. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. W tym czasie gdy piekarnik się nagrzewa, obieramy gruszki

Gotowanie...to proste !
Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem 125

śniadanie . Pomysł na przepis podrzuciła nam Monika z bloga Matka wariatka . Oryginalny przepis na  muffiny znajdziecie   tutaj . Jak dla mnie jabłka, cynamon plus puchate drożdżowe ciasto to idealne połączenie. Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem Czas przygotowania: 140 minut Proporcje na 12 sztuk Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 15 g drożdży 125 ml mleka(...)cukru 30 g masła szczypta soli Nadzienie: 2 średnie jabłka 1 czubata łyżka cynamonu 1 czubata łyżka cukru 30 g masła 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej cukier trzcinowy do posypania ciasta Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy, połowę wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, pół łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka z budyniem 149

Mamy piękną złotą jesień . Jabłek mnóstwo o tej porze roku , więc nie może zabraknąć pysznego lekko kwaskowego jabłecznika :)  Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 4 żółtka masło 250 g  szczypta soli 125 g  ksylitolu  2 łyżeczki proszku do pieczenia  Masa jabłkowa: 1.1/2 kg jabłek  kwaskowych 125 g ksylitolu(...)Pianka: budyń śmietankowy ( 2 małe) 25 g ksylitolu 4 białka szczypta soli     Wykonanie ciasta kruchego: Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbijamy żółtka , wsypujemy ksylitol i dodajemy pokrojone masło . Włączamy mikser na małych obrotach i miksujemy do połączenia składników. Teraz wyjmujemy z misy , zagniatamy na stolnicy silikonowej. Połowę ciasta skruszamy rękoma do formy okrągłej wyłożonej papierem

Różowa kuchnia
Ciasto MEGA czekoladowe z dynią 268

Przepyszne, bardzo czekoladowe ciasto z dynią. Trafia na moją listę ulubionych jesiennych ciast. Gościom tak smakowało, że każdy chciał jeszcze dokładki. Bardzo, bardzo czekoladowe, dlatego użyłam w nazwie słowa „MEGA”. Ciasto pachnie fantastycznie, jest puszyste, wspaniale wyrasta, czuć w nim kawałki czekolady. Jeśli nie lubimy gorzkiej czekolady, możemy użyć mlecznej. Dodatek dyni sprawia, że ciasto jest wilgotne, polecam…   Zapraszam(...)wymieszać krótko mikserem (patrz FILM ). Następnie dodać purée z dyni wymieszać. 4. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Na końcu dodać czekoladę i wymieszać łyżką lub szpatułką. 5. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem

Mała Cukierenka
Francuski klasyk: galette 172

znowu długo, bo po jeżynowej tarcie nie ma już śladu!). Myślałam długo, ale w głowie pustka. Usiadłam więc przed laptopkiem; on zna odpowiedzi na najdziwniejsze pytania,  ciasto z jeżynami  to dla niego chleb powszedni. Po kilku kliknięciach, rozważaniach, czy to aby na pewno jest  to , moim oczom ukazała się tarta... Ale nie taka zwykła, a  galette(...)wyborna! Na ciepło, z gałką lodów... Poezja. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - to jest właściwa chwila. Przepis od  Patrycji , nie zawiera więc jajek. Margarynę zamieniłam na masło, dzięki czemu ciasto pięknie nim pachnie i smakuje, ale nie jest już bezlaktozowe. Nam to nie przeszkadza, alergii bowiem nie mamy. Dorzuciłam też trochę borówek amerykańskich, bo samych jeżyn wydawało mi się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Proste ciasto na oleju z owocami 188

już pisałam kilka razy w poprzednich postach, nie bardzo przepadam za pieczeniem ciast. Sama rzadko sięgam po coś słodkiego więc może w tym tkwi przyczyna :) Dziś był Dzień Chłopaka ;) pomyślałam więc, że miłym prezentem będzie jakieś pachnące ciasto. Czasu miałam mało dlatego padło na takie, które jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju(...)mąki  kilka kropel olejku waniliowego  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce ( w dzisiejszym wydaniu były to mrożone jagody ) 2 łyżki cukru pudru do posypania gotowego ciasta 1/2 łyżki masła lub margaryny 1 łyżka bułki tartej Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Stopniowo dodawać olej a następnie mąkę, olejek waniliowy i proszek do pieczenia.  Ciasto

Jemy Pijemy