przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:160/934)

Ciasto śmietanowo-porzeczkowe z bezą 767

Śmietanowo-porzeczkowe ciasto z przepyszną czekoladową bezą. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 duże jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki kakao 1 łyżka oleju Spód blaszki o wymiarach 24cmx28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem przez około 8 minut. Mąkę przesiać z kakao. Do masy jajecznej dodać łyżkę oleju oraz mąkę z kakao. Delikatnie(...)wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia a następnie zdjąć papier. Beza czekoladowa: 4 białka 170 g cukru 1 kopiasta łyżka kakao 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Białka ubić na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier

Moja Galeria Smaku
Ciasto czekoladowe z jagodami 132

Można się zakochać w połączeniu czekolady i jagód, poranna kawka i dobre ciasto,  borówki  polecają się do do każdej kuchni :). Chciałam zrobić zdjęcia dla Was, a nade mną już czychały moje dzieci i przekrzykiwały się kto pierwszy spróbuje ciasta :), znacie to ? - Moi Kochani Testerzy :). Tortownica o średnicy 25 cm. Składniki: 60 dag mąki pszennej 4 całe duże jaja(...)następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy masło z czekoladą oraz mleko, miksujemy do połączenia wszystkich składników. 3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy 3/4 ciasta, wrzucamy dwie garście borówek i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzch wysypujemy resztę owoców, ( można zostawić kilka świeżych jagód do posypania wierzchu ciasta po upieczeniu). 4. Piekarnik rozgrzewamy

Apetyczna babeczka
Tarta szpinakowo-truskawkowa według Pawła Małeckiego 131

Ciasto szpinakowe: 120 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony), 50 ml soku z cytryny, 100 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 jajka, 60 ml oleju, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mąki pszennej typu 450, Konfitura truskawkowa: 300 g truskawek świeżych lub mrożonych, 100 g cukru, sok z cytryny do smaku(...)gorące, musi być chłodne!).  Następnie dodać zmiksowany szpinak oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Foremkę posmarować masłem i oprószyć mąką, wlać ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na 15-18 minut. Upieczone ciasto wyjąć z foremki i od razu położyć na papierze do pieczenia do góry

królestwo garów
Czekoladowe ciasto drożdżowe z owocami 176

Takie niby zwyczajne ciasto drożdżowe, a jednocześnie inne, bo w czekoladowej wersji- z dużą ilością czekolady, ale od razu dodam, że również i z ogromną ilością owoców- dla równowagi- bez dodatku kruszonki (jak w oryginale), a tylko delikatnie oprószone cukrem pudrem. Ciasto jest mięciutkie, puchate, pięknie wyrasta i... gdyby tylko gorzka czekolada byłaby mniej wyczuwalna, to dla mnie byłoby idealne(...)smaku- jeżeli więc jesteście fanami wytrawnej czekolady, to ciasto w takim wydaniu będzie Wam na pewno smakować! :)  Przepis pochodzi ze strony  Moje Wypieki . * mąka pszenna- 500 g * kakao- 2 łyżki * sól- szczypta * cukier trzcinowy- 130 g * drożdże świeże 40 g (lub 20 g suchych) * jajka- 2 szt. * masło- 100 g * mleko- 300 ml * posiekana czekolada mleczna

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto drożdżowe ze śliwką i malinami 165

Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 100 g cukru 250 ml mleka 70 g miękkiego masła szczypta soli 1 jajko Kruszonka: 150 g mąki pszennej 60 g cukru 90 g masła Dodatkowo: 1,5 kg śliwek 0,25 kg malin 4 łyżki cukru Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, odrobiną mąki i paroma łyżkami ciepłej(...)spienienia na 15 min. Mąkę przesiewamy z solą i formujemy kopczyk, robimy wgłębienie i łączymy wszystkie składniki, dodając wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ok 5-10 min do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Forujemy kulę, ręce smarujemy oliwą i naoliwiamy ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do podwojenia objętości. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę łączymy z cukrem, zalewamy

Atlas Smaków
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 106

Miałam straszną ochotę na ciasto drożdżowe z jagodami. Niestety... sezon na jagody się jeszcze nie zaczął. Dlatego użyłam jagód ze słoiczka :) Wcześniej odcedziłam je na durszlaku, żeby obciekły z soku. Rozczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 0,5 szklanki letniego mleka Ciasto: 0,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 100 g masła 3 jajka Kruszonka(...)minut). Następnie przesiewamy do miski mąkę, dodajemy jajka, cukier oraz wyrośnięty rozczyn, dokładnie mieszamy  i na koniec dodajemy ostudzone masło. Wszystko mieszamy na gładką masę. Gotowe ciasto odstawiamy  pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. godzinę, żeby mogło wyrosnąć. Do wyrośniętego ciasta dosypuje mąkę do momentu, gdy przy wyrabianiu  zacznie ładnie odchodzić od ręki. Odstawiamy jeszcze

The Sweet Damsel
Sernik z brzoskwiniami 176

Przepis na sernik znalazłam w jakiejś gazetce z przepisami. Nazwy nie pamiętam, ale ciasto wyszło pyszne! :) Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego Masa serowa: 1 szklanka cukru 1000 g białego tłustego sera 125 g margaryny 100 g masła 5 żółtek(...)Budyniu śmietankowego bez cukru Ponadto: 5 białek 1 szklanka cukru 1 puszka brzoskwiń Tłuszcz do posmarowania blaszki Bułka tarta do posypania formy Sposób przyrządzenia: Ciasto kruche: Z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić Masa serowa: Ser zmielić. Wszystkie składniki utrzeć Sernik z brzoskwiniami: Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą

The Sweet Damsel
Pyszna szarlotka z budyniem 22412

Przepis na to kruche ciasto otrzymałam kilka lat temu od przyjaciółki :) Jest rewelacyjne i rozpływa się w ustach. Z okazji przyjazdu moich rodziców, postanowiłam zrobić szarlotkę i użyłam tego właśnie przepisu na kruche ciasto. Miałam również litrowy słoik prażonych domowych jabłek, które nadawały się idealnie :) Postanowiłam dodać również budyń, efekt był rewelacyjny :) Gorąco polecam !!! :) Składniki na kruche ciasto(...)łyżka śmietany 18% Dodatkowo: litrowy słoik uprażonych jabłek 1 budyń waniliowy 0,5 l mleka bułka tarta cynamon Prymat 1/4 łyżeczki mielonych goździków Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić na 2 równe części i odłożyć na ok 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć jedną część, rozwałkować i ułożyć na posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blaszce

The Sweet Damsel
Sałatka z paluszków krabowych 235

Szybka, smaczna przekąska. Nie jestem jakimś wielkim fanem paluszków krabowych, ale w tym wydaniu są całkiem smaczne. Miseczki z ciasta francuskiego można przygotować dzień wcześniej, przed podaniem napełnić sałatką.  składniki (6 szt) opakowanie ciasta francuskiego (275 g) sałatka: 100 g paluszków krabowych 100 g wędzonego łososia 80 g -1 mały zielony ogórek łyżka koperku łyżka majonezu 1-2 łyżki(...)wasabi 1 łyżeczka sosu sojowego - opcjonalnie  do przybrania: szczypior płatki papryki przygotowanie Przygotować miseczki z ciasta francuskiego . Ciasto pokroić na 12 kwadratów. Posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżeczką zimnej wody. W połowie kwadratów wycinamy kieliszkiem kółko. Kwadraty z ciasta bez dziurki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każdym położyć kawałek ciasta z wyciętym otworem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Stare Gary
Kubusiowe ciasto 175

dziś proponujemy ciasto lekkie, puszyste, wielosmakowe, i wielokolorowe. To wszystko sprawia, że ciasto jest bardzo atrakcyjne, a wszystkie te wymienione cechy, to jego niezaprzeczalne  walory...  Składniki : 4 jajka 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa  2 budynie śmietankowe 1 litr soku przecierowego np. Kubuś 0,5 kostki masła(...)opakowanie ciastek typu Delicje  polewa czekoladowa Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.  masa budyniowa Z soku odlewamy 0,5 szklanki mieszamy

kgwjanczewo
Ciasto kruche z brzoskwiniami 141

paseczki układać na cieście ciasto włożyć do piekarnika                                                                                         na 170 stopni 45 - 50 minut - dżem ogrzać(...)posmarować gorące ciasto posypać migdałami wcześniej uprażonymi                                                                     na suchej patelni posypać ciasto delikatnie cukrem pudrem. Rady: Ciasto można piec na dużej blasze ale trzeba dodać

W królestwie smaków Beaty
Ciasto marchewkowe inaczej 825

Lubię ciasto marchewkowe W tej wersji zrobiło się bardziej wystawne   Składniki ciasto - 2 szklanki mąki - 2 szklanki cukru - 1 szklanka oleju - 5 jajek - 2 szklanki drobno potartej marchewki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) - 2 łyżeczki sody (płaskie) - 2 łyżeczki cynamonu - 50 g rodzynek w czekoladzie krem - 2 szklanki mleka - 5 łyżek kaszy manny - kostka margaryny - 1/2 szklanki cukru(...)łyżek cukru - 1 łyżka żelatyny - 3 łyżki wody - 2 galaretki rubinowe - 1 duże opakowanie ciastek peti bure nadziane czekoladą - dowolny alkohol do moczenia ciastek  Sposób przygotowania 1. ciasto - do miski wbić jajka dodać cukier miksować aż masa zrobi się biała Mąkę wymieszać  z proszkiem do pieczenia sodą i cynamonem Na przemian z olejem dodawać do ciasta Cały czas

W królestwie smaków Beaty
Ciasto mandarynkowe z dynią 189

Pyszne ciasto na jesienne wieczory Składniki ciasto - 3 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 2/3 szklanki cukru - 5 żółtek - skórka starta z 1 cytryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie - 1,5 kg dyni - 2 budynie - 1 galaretka pomarańczowa - 1 szklanka cukru - 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego - sok z 1 cytryny piana - 5 białek - 1 szklanka cukru - 2 budynie waniliowe(...)szklanki oleju - 6 mandarynek  Sposób przygotowania 1. ciasto   - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać cukier margarynę ,żółtka, startą  skórkę z cytryny zagnieść ciasto włożyć do lodówki aż się ugotuje nadzienie 2. nadzienie    - Dynię zetrzeć na dużych oczkach Włożyć na dużą patelnię zasypać cukrem smażyć    aż się zredukuje sok    - Dodać kwasek

W królestwie smaków Beaty
Ciasto z wiśniami, różową bezą i kruszonką 199

cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Schłodzoną margarynę siekamy na kawałki i wrzucamy do mąki. Palcami rozcieramy kawałki margaryny w mące. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Dzielimy na 3 części i umieszczamy je owinięte folią w lodówce na 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy jedną część ciasta i kładziemy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia(...)wierzch ciasta posypujemy bułkę tartą, a następnie wykładamy wiśnie. Na to ścieramy na tarce o grubych oczkach kolejną część ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy szklankę cukru i kisiel wiśniowy. Gotową sztywną pianę wykładamy na starte ciasto, a na wierzch ścieramy ostatnią część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut

KasiekGotuje
pyszny sernik 510

ciasto  190g masła rozpuszczonego  2,5 szklanki mąki pszennej  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  3/4 szklanki drobnego cukru  2-3 łyżeczki ciemnego kakao  4 średniej wielkości żółtka masa serowa :  4 białka  szczypta soli  1kg  serka wiejskiego-twaróg ziarnisty ze śmietanką z mlekovita  około 1 szklanki cukru(...)budyń waniliowy ,śmietankowy(proszek)  150g masła Wykonanie Ciasto: Masloro rozpuścić.W drugim naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Do suchych składników dodajemy żółtka ,oraz przestudzone rozpuszczone maslo i zagniatamy ciasto, które nie musi tworzyć zwartej kuli, może przypominać kruszonkę.  3/4 ciasta przekładamy do formy,wyłożonej papierem i ugniatamy je dłonią,.Formę wkładamy do lodówki

w mojej kuchni