związku z nadejściem jesieni, pora na przepisy z wykorzystaniem jesiennych owoców i warzyw :) Możecie spodziewać się że w tym miesiącu na moim stole i blogu będzie królować DYNIA :) Co prawda karety z dyni, jak w bajkach nie będzie... choć jako zastępczy środek transportu - po moich ostatnich perypetiach mogłaby mi się przydać.... ale gwarantuję Wam, że coś pysznego
dlaSmaQmnie kapuśniak jest typowo jesiennym daniem. Kiedy dni są już chłodniejsze, deszczowe ( tak jak dzisiaj) fajnie jest zatopić łyżkę w talerzu pysznego aromatycznego kapuśniaczku. Przepis babciny, taki jak gotowała moja kochana Babcia Składniki: 40 dag kiszonej kapusty 1,5 szklanki soku z kiszonej kapusty 4 ziemniaki 2 marchewki 1 duzy korzeń pietruszki 1 cebula 2 łyżki mąki 2 ziela
Z Majeczką w kuchnidwóch weekendach ze znikomą ilością słodkości zaszalałam! Wczoraj powstały dwa pyszne ciasta, dzisiaj ciasteczka i bułeczki. Przepis na bułki podpatrzyłam tradycyjnie już u Lo . Są delikatne, pachnące, lekko chrupiące i rozkosznie słodkie!!! Wspaniałe z gorzkim kakao lub esencjonalną herbatą :) Zdjęcia niestety, tak jak i ja, cierpią od kilku dni na niedobór światła słonecznego... Szwedzkie bułeczki tosca
Dzieje kuchennej Wiewiórykarkówka Nie da się ukryć, że przyszła jesień. W tak chłodne dni szukamy przede wszystkim rozgrzewających potraw. Czytelnicy mojego bloga najchętniej zaglądają do przepisów na nalewki. Na drugim miejscu mamy potrawy mięsne. Sznycle nalewka z orzecha włoskiego Nalewka z aronii
prawdziwe jedzenieulubionej konsystencji). W smaku bardzo dobry, doskonały do naleśników (u mnie ryżowych). W przyszłości na pewno pokuszę się o jakiś tort z takim kremem :) Smacznego! Wzorowałam się na przepisie Rachel Khoo z programu Mała ParyskaKuchnia . *Może być roślinne lub zgodnie z oryginałem może być śmietanka 30%. **Można zastąpić cukrem
Bazując na smakuscroll down for English Przepis zaczerpnęłam stąd , z pysznej filozofii smaku, a następnie nieco zmieniłam na swoje potrzeby. Ważne, żeby nie piec ich w papilotkach, są zbyt klejące. Zobacz na filmie:) Te pyszne babeczki są idealne zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 35 -40 minut
Bazując na smakuSałatka z buraka z rukolą i orzechami Składniki: garść rukoli 1 ugotowany burak garść posiekanych pekanów i orzechów włoskich łyżeczka octu balsamicznego łyżeczka oliwy z oliwek aromatyzowanej ziołami, przepis tutaj Przygotowanie: Rukolę rozkładamy na talerzu. Obranego buraka korimy na plasterki i układamy na rukoli. Posypujemy orzechami i skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Odstawiamy na kwadrans, aż smaki
Moja smaczna kuchniaodhaczać jedną pozycję z mojej listy "do". W tym tygodniu padło na .. przepraszam za brak skromności.. genialne ciasto z ciecierzycy, zakochałam się w nim i przepadłam, aż sobie przepis gdzieś zapiszę, a nie mam tego często w zwyczaju o zgrozo, w następnym tygodniu zabieram się za jagielnika w wersji max, o dziwo nawet mama się pytała kiedy będę robić
More food, love and dreamsflawonoidów - antyutleniaczy - chroniących nas przed np. rakiem! - niskokaloryczny napój pobudzający metabolizm Herbaciana owsianka: - 5 łyżek płatków owsianych górskich - najlepiej chłoną wodę. - saszetka herbaty - śliwka - banan - łyżka syropu dyniowego (przepis TUTAJ ) - łyżka suszonej żurawiny - łyżeczka cynamonu (właściwości CYNAMONU ) - łyżeczka stewii/cukru/miodu Wykonanie: 1. Zaparz herbatę według informacji na opakowaniu. 2. Połowę banana i połowę śliwki pokrój na drobną kostkę. 3. Przelej
Pland based filleOjjojoj jakie one były smakowite. Najpyszniejsza kasza - pęczak i do niej ser biały, zioła i placuszki jak kotlety pojawiają się na talerzu. Zachęcam do wypróbowania przepisu, na pewno zasmakują. Placki z pęczaku z serem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewrzucić klopsy, zmniejszyć gaz. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 10-15 minut. Jeśli lubicie bardziej ostro można dodać o jedną papryczkę chilli więcej. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na talerz lub miseczkę wyłożyć makaron i polać sosem pomidorowym z klopsami. Smacznego
Kuchnia Pokoleńsię skąd biorą się różnice w barwie mięsa - np. cielęciny - na zajęciach wszystkiego się dowiecie, a teraz w końcu przejdźmy do jedzenia! Łukasz Konik przygotował dla nas kilka świetnych przepisów. Przygotowaliśmy pieczony udziec jagnięcy w sosie figowo-miętowym, który każdy własnoręcznie uczył się wiązać!, comber jagnięcy z kostką, tradycyjne ossobuco cielęce z warzywami, saltimbocca alla romana z szałwią i szynką
Plate of Joyjakie przyprawy i dodatki najlepiej pasują do dziczyzny. Kiedy teoretycznie już wiemy co zrobić i jak postępować z mięsem możemy zabrać się za praktykę. Łukasz przygotował dla nas niesamowite przepisy - zaczynamy od eskalopek z dzika - nawet nie wiecie jak cudowne to było mięso! My zaszaleliśmy i włożyliśmy je w bułki i zrobiliśmy wyjątkowego burgera! Miny na naszych twarzach wskazywały tylko
Plate of Joyflawonoidów - antyutleniaczy - chroniących nas przed np. rakiem! - niskokaloryczny napój pobudzający metabolizm Herbaciana owsianka: - 5 łyżek płatków owsianych górskich - najlepiej chłoną wodę. - saszetka herbaty - śliwka - banan - łyżka syropu dyniowego (przepis TUTAJ ) - łyżka suszonej żurawiny - łyżeczka cynamonu (właściwości CYNAMONU ) - łyżeczka stewii/cukru/miodu Wykonanie: 1. Zaparz herbatę według informacji na opakowaniu. 2. Połowę banana i połowę śliwki pokrój na drobną kostkę. 3. Przelej
Pland based fille