przepis - 33114 przepisów (strona:914/2208)

Szybki świąteczny makowiec 199

Świąt Bożego Narodzenia to kuchnia w której się dzieje dużo i dobrze!. Pachną grzyby, śliwki i kapusta, a dobry piernik i makowiec jest tylko dopełnieniem całości tych magicznych dni... Przepis podaje na dużą blaszkę 35x25 cm. Masa makowa: - 30 dag maku niebieskiego - 12 dag margaryny - 20 dag cukru pudru - 6 wiejskich jaj - łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii

Apetyczna babeczka
Świąteczne Muffinki reniferki 202

myślę został osiągnięty, a muffiny w smaku delikatne za sprawą głównie śmietanki przy czym baardzo syte. Zapraszam...   Skala smaku 10/10-do śmietany można dodać śmietan fiksu lub śnieżki Przepis "Moje wypieki" trochę zmodyfikowany Składniki na 28 babeczek: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Kubki smaku
Pierniczki ekspresowe z bakaliami 170

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 200° C Pierniczki są puszyste i delikatne zaraz po upieczeniu. Od razu nadają się do jedzenia. Z przepisu wychodzi około 60 sztuk. Można je przechowywać w hermetycznym pudełku lub w puszce. Pierniczki można oblać czekoladą lub lukrem

Ciastka - domowe słodkości
Piernik z powidłami 164

powideł śliwkowych sprawia, że piernik dłużej utrzymuje wilgotność i nadaje charakterystycznego smaku. Dla wzbogacenia smaku warto ale nie jest to konieczne przeciąć piernik na pół i dodatkowo posmarować powidłami. Przepis, który podaję jest na blaszkę o wymiarach 25*40 centymetrów. Ja piekłam w formie o kształcie choinki ale dodatkowo wyszła mi z niego jeszcze gwiazda.  Formy papierowe można kupić

Ala piecze i gotuje
Pstrąg na parze z batatami 272

Zdrowy, smaczny i kolorowy obiad. Niedoceniane przez wielu ryby i gotowanie na parze połączone w jednym przepisie. Pstrąg łososiowy Bataty Czosnek Mięta Rozmaryn Sałata rzymska Rzodkiewka Kiełki rzodkiewki Oliwa Sól Pieprz Bataty obieramy i kroimy w grube plastry. Gotujemy je w wodzie lub na parze tak jak zwyczajne ziemniaki. Ja ugotowałem je na parze przykryte listkami świeżej mięty. Gdy bataty

MarcinChef
Naleśniki budyniowe 866

Dzisiaj zrobiłam rewelacyjne naleśniki budyniowe, które ostatnio królują w internecie. Spróbowałam i powiem, że koniecznie musicie zrobić. Przygotowałam je z serem na słodko. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na naleśniki np, drożdżowe, maślane, bananowe itp. Wszystkie pomysły znajdziecie w zakładce   Naleśniki i gofry Składniki: 2 jajka 400 ml mleka 2 łyżki oleju 400 ml wody 2 budynie waniliowe

O kuchni z uczuciem
Sałatka z porem i żółtym serem 198

porem i żółtym serem – składniki jajek 1 większy por 2 puszki groszku 150g sera żółtego 3-4 łyżki majonezu sól pieprz Sałatka z porem i żółtym serem – przepis Jajka gotujemy na twardo, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Pora dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Ser żółty ścieramy na tarce. Groszek odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Koktajl z guaraną pobudzający 261

Czytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs

Ekspansja smaku
Błonnik oczyszczający przepis na napój 248

Czytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs

Ekspansja smaku
Rolada makowa drożdżowa 240

Czytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs

Ekspansja smaku
Cielęcina duszona w porach i marchewkach 248

Święta już niedługo, warto zastanowić się nad potrawami. A może tak cielęcinę ze słodyczą marchewki i porem… z nutą rozmarynu. Może ktoś z Was się skusi na wykorzystanie przepisu. Polecam. Składniki: Cielęcina ok. 1 kg 2-3 marchewki 1 por Masło klarowane Sól Pieprz biały Gałązki rozmarynu lub rozmaryn suszony ok. 1 łyżeczki Bulion ok. 500 ml Wykonanie: Cielęcinę przyprawiamy

Smaki Ewy
Sałatka śledziowa 2941

przekazywanej przez nasze babcie i mamy. U nas w domu od lat na świątecznym stole pojawiał się śledź marynowany z cebulką w occie albo śledź w śmietanie. I właśnie przepis na tego ostatniego zmodyfikowałam do wersji sałatkowej trochę lepiej się prezentującej na talerzu. A jeśli mielibyście ochot ę na inn ą wersję sałatki ze śledziami zajrzyjcie tutaj. SAŁATKA ŚLEDZIOWA

Bon appetit mon amie
Pieczony udziec jagnięcy 121

macie ochotę na dobry kawałek mięsa, polecam udziec jagnięcy (u mnie z kością). Mimo, że jagnięcina ma opinię mięsa dość trudnego w przygotowaniu, upieczenie go jak w tym przepisie, nie sprawi Wam trudności. Z dodatków polecam duszoną modrą kapustę i kopytka

Milion Smaków
Leśna Inka 222

przeszła aromatem przypraw, przecedzamy przez sitko, rozlewamy do szklanek, dosadzamy miodem, wlewamy likier i mieszamy. Dekorujemy bitą śmietaną , czekoladowymi choineczkami i śniegowymi płatkami z opłatka.  Natychmiast podajemy. Smacznego! Przepis dodaję do konkursu organizowanego przez Inkę   na Durszlaku  Trzymajcie kciuki

Wanilia i Kardamon
Harira czyli Zupowy Wtorek odc. 85 214

uroczystych kolacjach, przygotowaniach do warsztatów, spaniu w pracy, miałam nieziemską wręcz ochotę na spokojny, ciepły, sycący posiłek w domu, z dziećmi, przy kuchennym stole. Harira sprawdziła się tutaj idealnie. Przepis zaczerpnęłam z Jadłonomii i wprowadziłam kilka zmian. Mam nadzieję, że przygotujecie tę zupę, zauroczy Was i wybaczycie mi zdjęcia robione przy fatalnym świetle :) Harira czyli marokańska zupa strączkowa 1 puszka

Dzieje kuchennej Wiewióry