wołowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1/2 cebuli fioletowej 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koperku (opcjonalnie) Szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki chili w proszku Sól, pieprz Olej do smażenia Przepis: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy mięso
Emcia Pichcijajka 1 szklanka cukru 1 torebeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoik śliwek z kompotu / w syropie (ok. 200 g) 1 op. galaretki (ja użyłam cytrynowej) Przepis: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowym i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie(...)Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170C piekarniku przez 50 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W tym czasie możemy przygotować galaretkę. Przygotowujemy ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. W momencie, gdy galaretka jest wystudzona i zaczyna tężeć należy przelać ją na wierzch ciasta i pozostawić do całkowitego zastygnięcia w lodówce. Ps. sorki za jakość zdjęć
Emcia PichciSkładniki na cztery porcje. Do przepisu wykorzystałam Olej ze słonecznika, który otrzymałam od firmy Zielony Nurt . Firma działa w sektorze zdrowej żywności i zajmuje się tłoczeniem dziewiczych olejów na zimno, dzięki czemu zachowują wszystkie swoje właściwości odżywcze. Nigdy wcześniej nie używałam tego oleju więc zanim dodałam go do sałatki, poczytałam o jego właściwościach :) Olej(...)słonecznika Zielony Nurt 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Przepis: Szpinak płuczemy i osuszamy. Pierś kurczaka nacieramy przyprawą i smażymy (w całości) na złoto z każdej strony. Po usmażeniu mięsa odstawiamy je do ostygnięcia. W tym czasie kroimy paprykę i ogórki
Emcia Pichciprzepisu wychodzi ok. 40 sztuk pierogów. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 szklanka ciepłej wody Szczypta soli 400 g truskawek 1 łyżeczka oleju Jogurt naturalny (ok. 50 g na jedną porcję pierogów) 2 łyżeczki cukru marcepanowego SKWORCU (na jedną porcję pierogów) Przepis: Na stolnicy umieszczamy mąkę ze szczyptą soli i dodajemy wodę. Następnie zagniatamy gładkie ciasto
Emcia PichciPolsoja 1 duży ogórek gruntowy 1 papryka zielona 5 łyżek kukurydzy konserwowej 3 plastry wędliny sojowej o smaku szynkowym Polsoja 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sól, pieprz do smaku Przepis: Tortellini przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu, tortellini odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. W papryce wydrążamy środek i również kroimy
Emcia Pichcikostki tofu wędzonego PolSoja (ok. 90 g) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 4 plastry ananasa z puszki Pieprz, sól, słodka papryka w proszku Przepis: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie drobno siekamy natkę pietruszki, kroimy w drobną kostkę tofu oraz plastry ananasa
Emcia Pichciprzepisu wychodzi ok. 12 sztuk przekąsek Składniki: 2 sztuki gotowych wrapów pszennych 6 plastrów wędliny sojowej o smaku wędzonego salami lub szynkowym Polsoja 4 plastry żółtego sera 6 łyżek kukurydzy konserwowej 4 liście sałaty (np. novita) 4 łyżki ketchupu Przepis: Na gotowe wrapy nakładamy po 2 łyżki ketchupu i rozsmarowujemy go zostawiając miejsce ok. 2 cm od brzegów. Następnie
Emcia PichciMarchewkowa wersja kotlecików z kurczaka :) Z przepisu wychodzi ok. 7 kotlecików. Składniki: 1 duża marchew 1 cebula 1 duża pierś kurczaka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki Olej do smażenia Przepis: Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Następnie kroimy cebulę w drobną kostkę. Pierś myjemy i kroimy
Emcia Pichcimięsa mielonego np. wołowego 1 szklanka fasolki szparagowej 1 marchew 5 łyżek kukurydzy konserwowej 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki Olej do smażenia Sól, pieprz do smaku Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy mięso mielone do momentu aż się zarumieni. Fasolkę oraz marchewkę (startą na grubych oczkach) należy
Emcia Pichciprzepisu wychodzi ok. 10 placuszków. Składniki: 2 cukinie (ok. 400 g) 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 2 łyżki siekanego koperku Sól, pieprz Olej do smażenia Przepis: Cukinie myjemy i odkrawamy końce. Następnie ścieramy cukinie na najgrubszych oczkach tarki. Całość lekko odsączamy z nagromadzonego soku. Następnie dodajemy mąkę, bułkę tartą, jajko, przyprawy oraz koperek. Całość mieszamy
Emcia Pichcihiszpańska zupa / chłodnik na świecie. Początkowo w jej składzie nie było pomidorów , a jedynie miąższ chleba, czosnek, oliwa z oliwek, ocet winny, sól i woda. Jako ostatni w tym przepisie pojawił się pomidor, bez którego teraz nie można sobie wyobrazić podstawowego składu tego hiszpańskiego chłodnika. Gazpacho doczekało się niezliczonych przepisów. Jedni obierają pomidory ze skórki i pozbawiają go pestek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJabłek nie obieramy, gdyż w skórce jest najwięcej witamin. Jabłka w cieście to wspomnienie mojego dzieciństwa. Mama smażyła takie jabłka w cieście dla mnie i mojej siostry na deser. Przepis jest prosty i warty wypróbowania dla tych, którzy poszukują pożywnej przekąski, szybkiego deseru na ciepło lub obiadu dla dzieci. Polecam! Polecam też mój przepis na tradycyjny kompot z papierówek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięserka mascarpone, śmietany kremówki i białej czekolady. Zrobione z sezonowych truskawek ale równie dobrze można zrobić z innymi owocami np: malinami lub jagodami. Z przepisu wychodzi 20 dużych tartaletek. Inspirowałam się tym przepisem na tartę niebo z moich wypieków. Post Tartaletki z truskawkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeinternecie przypadkowo natknęłam się na ciekawe zdjęcie zakręconych hot dogów, które od razu wpadło mi w oko. Postanowiłam je odtworzyć w mojej kuchni. Przepis na ciasto wykorzystałam ze sprawdzonego już wielokrotnie przepisu na hot dogi w bułeczkach z blogu mniam mniam. Wyszły wyśmienite. Fajnie się prezentują jak i smakują. Świetne
Marta Gotujeskórką. Nie trzeba go zagniatać, wystarczy wieczorem wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 12 do 14 godzin. Na drugi dzień rano wystarczy upiec w piekarniku. Przepis bardzo prosty w wykonaniu. Chleb wychodzi bardzo smaczny, mięciutki w środku, u mnie z dodatkiem siemienia lnianego. Przepis pochodzi z kwestii smaku. Post Chleb pszenno
Marta Gotuje