Cześć :) Dzisiaj prezentujemy przepis, który z pewnością możecie zaserwować swoim dzieciakom, aczkolwiek koledzy i koleżanki z pracy Męża też byli nimi zafascynowani. Mówili, że muszą spróbować tego przepisu. Haczyk tkwi w tym, że muffinek nie pieczemy w foremce, papilotkach, a w... ...kubeczkach na lody! :) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćktóre poprowadził sam Mistrz Kurt Scheller! Jest mi tym bardziej miło o tym pisać, ponieważ oprócz przyglądania się jego pracy, mogłam osobiście się przyłączyć :) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć :) Mamy 1 grudnia, więc trzeba powoli myśleć o Świętach i co na świątecznym stole podamy naszym gościom :) Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis, którego można spokojnie nazwać przepisem dla leniuchów, mimo małego nakładu pracy gwarantuję, że Wasi goście będą zachwyceni :) Bardzo smaczne ciasto! :) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć :) Długo wyczekiwane Święta Bożego Narodzenia już za kilka dni :) Dlatego też dzisiaj spis przepisów, które mogą znaleźć się na Waszych świątecznych stołach. Wytrawne, słodkie - co kto lubi! Aby przejść do przepisu wystarczy, że klikniecie w jego nazwę. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć :) Chciałabym zaproponować Wam zdrową przekąskę na zbliżającego się Sylwestra. Pasztet z czerwonej soczewicy :) Przepis pochodzi z 1 numeru KUKBUK'a, a jego autorką jest Trufla. W przepisie nasze małe modyfikacje. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćzrobić jak się już przesadzi? Poniżej kompendium wiedzy na temat kaca oraz kilka porad co zrobić by przeżyć pierwszy dzień Nowego Roku 2013. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć :) Jednym z głównych naszych noworocznych postanowień jest jedzenie zup. Już przy okazji innego wpisu, mówiłam Wam, że za nimi nie przepadam, ale powoli zaczynam się do nich przekonywać. Przepis na dzisiejszą zupę znalazłam w miesięczniku "Moje smaki życia". Przepis oczywiście z moimi drobnymi modyfikacjami. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćBardzo często podawane są z herbatą. Początkowo scones były pieczone na patelni, jednak z czasem zaczęto je wypiekać w piecu. Są one zwykle okrągłe, bez dodatków, jednak znajdziecie wiele przepisów z ich różnym kształtem i różnymi dodatkami. Przepis zamieszczony poniżej pochodzi z książki Jamie Olivier'a "Każdy może gotować" i jest lekko urozmaicony dodatkiem czekolady. Dżem, który(...)prawdę wyborne! Miałam okazję spróbować pomarańczy Tarocco, awokado, miodu z kwiatów pomarańczy, kilku serów, oliwek, więc wiem co mówię :) Wróćmy do śniadania! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć :) Przy okazji wpisu o śniadaniowych scones pisałam Wam o dżemie mandarynkowym. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać go w kolejnym przepisie. Jaffa muffins, to nic innego jak biszkoptowe babeczki nawiązujące do słynnych "jaffa cakes" czyli znanych dla nas, w Polsce, pod nazwą delicje. Jaffa cakes to jak każdy wie, ciastko składające się z trzech części - okrągłego biszkoptu, galaretki pomarańczowej (teraz(...)znajdziemy już każdy smak w tym wypieku) i polewy czekoladowej. Ta przekąska została wprowadzona do sprzedaży przez firmę McVitie's już w 1927 roku! Przepis pochodzi z Moich Wypieków. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć! Dzisiaj postanowiłam się podzielić z Wami przepisem, który znalazłam na blogu Kasi A dupa rośnie . Przepis, który zaraz zobaczycie poniżej, bardziej nawiązuje do cappuccino, które możemy sobie kupić w sklepach, w proszku, niż do oryginalnej receptury :) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć :) Wariacji naleśnikowych jest pewnie tyle ile ludzi na świecie. Każdy ma swoje ulubione ciasto, ulubione dodatki. Na blogu znajdziecie już jeden z moich ulubionych przepisów na naleśniki, jak również na pokrewne im placki i racuchy - KLIK TUTAJ . Jednak dzisiaj chciałabym zaproponować Wam trochę inny przepis, pochodzący z książki "365 obiadów". Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeśćteż ostrą mieszanką przypraw. Często też są mylone z bajglami- żydowskim pieczywem. Prawdopodobnie wymyślonym również w Krakowie ale dużo później. Zapraszam Was do spróbowania moich domowych obwarzanków. Tutaj znajdziecie przepis, jak można je wykorzystać :) Przepis pochodzi z "Elementarza gotowania" Izy Frycz. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćMagazynu Smak. Czym Smak wyróżnia się na tle innych czasopism? Jest wydrukowany na grubym, charakterystycznie pachnącym papierze - lubię ten zapach. Znajdziecie tu wiele wywiadów, ciekawych tekstów, ciekawostek i oczywiście przepisy, których w tym numerze jest ponad 40. Jak zwykle, pierwsze co zrobiłam, to zapoznałam się z owymi przepisami znajdującymi się w środku. Jeden do tego stopnia mnie zainteresował, że chciałam(...)niego żadnego pomarańczowego składnika, ciasto jest pysznie pomarańczowe i wilgotne. Dodatkowo bardzo sycące. Wbrew moim obawom, pięknie urosło i wypełniło cały owoc. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć! Czy wiecie, że fasola została sprowadzona w XVI wieku do Europy przez hiszpańskich i portugalskich konkwistadorów? Istnieje wiele przepisów z fasolą, ale z pewnością najbardziej znana jest bretońska wersja. Fasolka po bretońsku jest tradycyjnym brytyjskim daniem podawanym najczęściej do śniadania. Mimo swojego "zagranicznego" pochodzenia, bardzo często gości w na naszych stołach. Jest to idealne danie, na taką(...)pogodę. Jest rozgrzewające i sycące. Tradycyjnie - przepis pochodzi z "Elementarza gotowania". Nieco zmodyfikowany przeze mnie. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWitam Was! Już za kilka dni w kioskach znajdziemy drugi numer Kukbuka, zatem chciałam Wam jeszcze zaprezentować przepis z poprzedniego numeru. Danie, na które przepis znajdziecie poniżej należy do "Zakrapianego menu" autorstwa Moniki z bloga Gotuje bo lubi . Jak widzicie po jego nazwie, znajduje się w nim wątróbka, ale mam nadzieję, że Was to nie zrazi! Pasztet jest(...)delikatny i wyborny. W sam raz dla fanów wątróbki, jak również dla osób, które może dzięki niemu się do niej przekonają? Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść