przepis - 33114 przepisów (strona:802/2208)

Placki z morelami i jagodami 232

Dzień dobry! Dawno nie było nowego przepisu, minął już tydzień od ostatniego. Nie wiem czy to lenistwo, czy praca nad Apetytem , czy jeszcze coś innego. Gotować gotuję oczywiście, jednak a to się nie chciało zrobić zdjęcia, a to gotowałam coś co na blogu jest, albo kupiłam kilogram bobu, zjadłam go po ugotowaniu, bez niczego :-). Więc sami widzicie, jak to bywa(...)wynagrodzenia oczekiwania na nowy przepis, na końcu tego wpisu znajdziecie zdjęcie pokazujące jak wygląda mój plan zdjęciowy. Do przygotowania tych placków zainspirowała mnie Kasia i jej placki, które wyglądają podobnie, jednak użyłyśmy nieco odmiennych składników. Moje placki wzbogaciłam o kilka łyżek Nutelli (ostatnio dorwałam jej kilogramowy słoik!) i jagody, które pojawiły się już na straganach (z niemałymi cenami). Całkiem smaczna

Pora coś zjeść
Sernik nowojorski 319

Sernik z truskawkami i czekoladą to był najlepszy sernik jaki upiekłam, ale dzisiaj biję się w piersi, to nie był mój najlepszy sernik! Wzięłam trochę zmodyfikowałam ten mój przepis i dzisiaj z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że na Wielkanoc 2014 upiekłam idealny sernik nowojorski (New York Cheesecake). Sernik nowojorski to klasyczny sernik, jest bardzo prosty do przygotowania Sernik nie popękał(...)nowojorski zrobił furorę na wielkanocnym stole. Sernik po upieczeniu należy odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc do lodówki. Musi swoje odstać aby mieć idealną, aksamitną, kremową konsystencję. Przepis na klasyczny Sernik nowojorski (New York Cheesecake). Spód sernika: 125 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru 3 żółtka 1 szklanka* mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie kruchego ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierniki 678

utrwalały aromatyczne, smaczne ciasto.  Nie wiem czy wiecie, ale konkretnie doprawione korzennymi przyprawami ciasto może naprawę długo leżakować. W domu najlepiej trzymać je w metalowej puszce :) Znam mnóstwo przepisów na pierniczki - w zależności od proporcji mogą być twarde bądź miękkie, nadziewane lub lukrowane, z dodatkiem słodkiego dżemu bądź bakalii. Dziś nikogo już nie dziwi smak korzennych słodkich ciasteczek. Można(...)ilościach są dodawane do współcześnie produkowanej żywności.  Biegnijcie zatem do kuchni, załóżcie ulubione fartuszki, wrzućcie do miski najlepsze składniki i sami zróbcie słodką przekąskę dla najbliższych. Ja zmodyfikowałam przepis i zamiast mąki pszennej dodałam mąkę żytnią - wyszły znakomite!  A zatem do roboty, bo święta tuż tuż! :)   Ciasto piernikowe 90g miodu gryczanego 60g masła 2 jaja 140g cukru

Sajkofanka smaku
Staropolski piernik 324

pachnie cynamonem, imbirem, kardamonem, goździkami, miodem.. Pomyślcie sami - czym byłyby święta bez korzennych przypraw, których intensywny aromat pobudza każdego i nadaje niezwykłego klimatu. Tym razem sięgnęłam po przepis na piernika z orzechami włoskimi do książki, której autorem jest szef kuchni na zamku w Malborku - Bogdan Gałązka. "Kuchnia królów Polski" prezentuje współczesne przepisy inspirowane dawnymi recepturami, głównie z czasów(...)czyli od ok. XV wieku.  Zdecydowałam się właśnie na tego piernika, gdyż znalazłam w nim to, co najbardziej lubię - miód i orzechy. Początkowo zawsze sceptycznie podchodzę do nowych przepisów, jednak idąc za przykładem szefa Gałązki wiedziałam, iż się nie zawiodę.  Zakasałam rękawy, wymieszałam składniki i upiekłam ciasto, które okazało się prawdziwym rarytasem. Nie wiem, co znaczy

Sajkofanka smaku
Miętowe pierniczki wg Hanny Szymanderskiej 254

wypieki zaczerpnęłam z książki pt. Kuchnia polska, autorstwa Hanny Szymanderskiej. Pani Hanna jest Guru kulinarnym, jeśli chodzi o kuchnię regionalną Polski. Na kartki papieru przelała już kilka tysięcy wspaniałych przepisów, a na półkach z książkami można znaleźć ponad 30 dzieł jej autorstwa. W każdej z nich mnóstwo niezliczonych przepisów, które podobno zawsze testuje na swoim mężu (hm... skądś to znam(...)Również w mojej biblioteczce znalazły się jej pomysły, które często wykorzystuję, jeśli planuję jakieś rodzinne obiadki. Dlaczego? Po prostu są smaczne i sprawdzone.  Tym razem wybrałam przepis, który bardzo mnie zaskoczył - pierniczki z miętą. Bardzo ciekawe połączenie - nie sądzicie? Z wielką niepewnością zabrałam się do dzieła. Do miski powoli wędrowały składniki, a zapach mięty rozchodził się po całej kuchni

Sajkofanka smaku
Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 312

Powiem wam szczerze, że pasta była naprawdę bardzo smaczna i dobrze doprawiona, jednak zdecydowanie wolę samodzielnie przygotowywać elementy moich potraw krok po kroku ;) Na końcu wpisu zamieściłam zatem oryginalny przepis na tradycyjną francuską tapenadę, byście mogli sami spróbować ją zrobić i spróbować, np. na kawałku bagietki.  Następnie przygotowałam pomidorki koktajlowe, kuleczki mozzarelli, pokroiłam w kostkę avocado. Do tego kilka(...)zajadając kęs po kęsie czułam się zdrowo najedzona. Koniecznie spróbujcie! :) Tapenada , czyli po prostu pasta z oliwek - bardzo szybka i łatwa do przygotowania w domu.   Oto tradycyjny francuski przepis: 6 ząbków czosnku 50g kaparów 10 filetów anchois w oliwie 200g czarnych oliwek bez pestek 1 pełna łyżeczka drobno siekanego tymianku 1 pełna łyżeczka drobno posiekanego świeżego cząbru

Sajkofanka smaku
Sernik na zimno z brzoskwiniami 521

brzoskwiniowe Dr. Oetkera brzoskwinie w puszce borówki amerykańskie do dekoracji Przygotowanie:  Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Odłożyć 3 połówki do dekoracji, resztę pokroić w kostkę . 1 galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu ostudzić i wylać do tortownicy o średnicy 16 cm. Dodać pokrojone brzoskwinie i odłożyć do całkowitego stężenia.Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Biszkopt: białka ubić na sztywno(...)składników. Wylać na tortownice o średnicy 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 min w 170 st. Po wyjęciu z pieca ostudzić. Przygotować sernik jogurtowy wg przepisu na opakowaniu w wersji z jogurtem naturalnym. Część masy wyłożyć na biszkopt, położyć na środek galaretkę z brzoskwiniami i wyłożyć resztę masy. Górę wyrównać i odłożyć do stężenia. 2 galaretkę

Ala piecze i gotuje
Komplet garnków Midas - test 180

zmywarce. Neoflam Poland gwarantuje minimum 24-miesięczne bezawaryjne działanie naczynia ( naczynie nie wybrzuszy się i nie odkształci a powłoka nie złuszczy się i nie odpadnie )   Zupa gulaszowa Przepis na zupę gulaszową  można zobaczyć tutaj . Pizza z patelni Przepis na pizzę z patelni można zobaczyć tutaj . Racuchy z ananasem Przepis na racuchy z ananasem możecie zobaczyć tutaj . Bardzo dziękuję

Ala piecze i gotuje
Deser z kaszy jaglanej z granatami 340

niego spodu, gdyż moi panowie zdążyli moje zapasy ciasteczek wyczyścić do zera. A gdy wstawiłam zdjęcie tego deseru w portalu społecznościowym, to jego amarantowy kolor wzbudził zachwyt na Facebooku Przepis ten przygotowałam specjalnie na wydarzenie o słodkim tytule „Blogerzy słodzą kaszę” i blogowej akcji na blogu u Klaud y n y Hebd y „Kasza jaglana na słodko(...)wzorowałam się na żadnym przepisie, wykorzystałam jedynie moje wieloletnie doświadczenie przygotowywania serników na zimno i sposoby przygotowywania potraw z kaszą jaglaną, doszły do tego też wspomnienia słodkich deserów z kaszą z mojego dzieciństwa. A akcji bierze wielu blogerów i w tym tygodniu natkniecie się na wiele słodkich przepisów z kaszy jaglanej, gryczanej lub jęczmiennej! Może coś Wam wpadnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jaglane muffiny ze szparagami i szynką 218

Nasi czytelnicy wiedzą, że nasz blog bierze udział w akcji „Przyjaciele Winiary” i od czasu do czasu przygotowuję przepisy z wykorzystaniem produktów tej marki. Przyszła paczka niespodzianka. W paczce znalazłam nowy produkt: majonez delikatny. Po otworzeniu słoiczka odbyła się degustacja, okazało się, że ten majonez ma delikatniejszy smak i lżejszą konsystencję niż majonez dekoracyjny Winiary. W lodówce były(...)babeczkach/ muffinach zastępuje olej. Muffiny wyszły rewelacyjne, lekkie, puszyste, wilgotne, a przede wszystkim smaczne. Te jaglane muffiny ze szparagami i szynką można zapakować i wziąć na majowy piknik! Przepisy na słodkie muffiny można znaleźć tutaj. Można powiedzieć, że te muffiny zrobi każdy: ten co ma lewe ręce w kuchni, kuchenne leniwce, niecierpliwi, którzy lubią gotować smacznie, ale szybko i wygodnicki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajka sadzone na słodko 208

wielkie wyróżnienie!! Jeśli Wam się podoba, to poproszę o głosik pod ten link )) Dodam tylko, że sam pomysł na ciasto zaczerpnęłam ze starego zeszytu Ciasta Domowe (nr 24 /1992). Przepis na spód znalazłam tutaj , a na pudding tutaj . Polecam serdecznie!! Jajka sadzone na s ł odko na ciasto: 230 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku(...)górze. Z folii alumionowej przygotować obręcz i umocować wokół tortu. przygotować pudding.  Vanilia pudding:  Z tego powodu, że jest zrobiony tylko z mleka i mąki( niektóre przepisy dodają rownież jajko) w smaku przypomina naszą leguminę z kaszy manny. Pudding jest dosyć wilgotny i oddaje tą wilgoc ciastu przez noc. Przepis na pudding: z 1 lt mleka odlać szklankę

Mia Cucina Sofieta
Torta di riso- Ciasto ryżowe 250

ciężkimi i zbitymi ciastami, a tak ą strukturę ma właśnie ten wypiek, postanowiłam wi ę c nadać mu lekkości dodając śmietanę i trochę serka ricotta, które w oryginalnym przepisie nie są obecne. W oryginalnym przepisie nie wszyscy ubijają białka, ale kolejno dodają całe jajka. Ciekawa jestem czy po tych modyfikacjach Włosi, a w szczególności Toskańczycy, nadal nazwaliby to ciasto Torta(...)pomarańczowa, a dzięki dodatkowi śmietany ciasto zyskuje kremową strukturę. Możną podawać letnie lub schłodzone przez noc w lodówce. Podane z gałką śmietankowych lodów smakuje obłędnie.  Mój zmodyfikowany przepis zaczerpnęłam z tej strony, a zainteresowanych oryginalą wersją odsyłam na tę stronę. Torta di riso- Ciasto ryżowe Składniki na formę 24 cm: 200 g ryżu 1 lt mleka 140 g cukru

Mia Cucina Sofieta
Pieczone owoce 203

Próbowaliście kiedyś pieczonych owoców?  Jeśli nie, to polecam serdecznie. Przepis jest wprost banalny, a efekt zaskakujący.  Pieczone owoce są doskonałe na deser lub drugie śniadanie.  Z rana potrzebne s ą  nam podwójnie, dodają energii na cały dzień i oczyszczają organizm z toksyn.  Owoce muszą być dojrzałe i jędrne, w przeciwnym razie podczas pieczenia rozmiękną(...)stracą kształt. W doborze owoców macie całkowitą dowolność, pieczemy to co kto lubi, lub ma pod ręką) Przepis, troszkę zmieniony, z książki “Dieta Italiana”, Gino D’Acampo. Pieczone owoce w miodzie Składniki na 2 porcje:   2 dojrzale, ale jędrne brzoskwinie lub nektarynki  Garść winogron( u mnie białe i ciemne-o zniewalającej nucie poziomki) 3 śliwki 1 kiwi ½ pomarańczy

Mia Cucina Sofieta
Podwójnie pieczone ciasteczka z ricottą 244

słodkie śniadanie, na podwieczorek z popołudniową hertatą, jako wysublimowany deser nasiąknięty słodkim  Vin Santo,  lub jako pyszny polepszacz humoru, do zażywania w ciągu dnia na życzenie! Przepis jest banalnie prosty i szybki do zrealizowania, a ciasteczka są lekkie i aromatyczne, pokryte pysznym laskowo-karmelowym krokantem. Tak jak w przypadku cantucci, przepis uwzględnia powójne pieczenie, które dodaje im chrupkosci(...)pozwala je dłużej przechowywać. Dajcie znać, jeśli Wam się to uda! Przepis z małymi modyfikacjami z tej strony .  Podwójnie pieczone ciasteczka z ricottą 200 gr miękkiej margaryny / masła 450 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 2 żółtka 200 gr cukru pudru 250 g serka ricotta 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skórka z jednej cytryny

Mia Cucina Sofieta
50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym! 239

wytrawności został nasączony zieloną herbatą! Koniecznie spróbujcie i pamiętajcie, że metoda prób i błędów oraz dobrego nastawienia jest tutaj kluczowa do osiągnięcia fajnego efektu! Zapraszamy! (; Składniki : sprawdzony biszkopt wg. przepisu mojej babci i cioci: na formę o średnicy 22-24cm 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki maki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka(...)łyżki domowego dżemu z jagód (lub kupnego) garść świeżych liści bazylii oraz cząbru ( lub innych ulubionych ziół) 1 łyżka płynnego miodu (np.akacjowego) Lukier plastyczny: -składniki i sporządzenie wg. przepisu z bloga kotlet.tv:  http://www.youtube.com/watch?v=5s7JUL6lxMA Przygotowanie:  Przygotowujemy składniki: składniki suche (mąkę ziemniaczaną, tortową oraz imbir) przesiewamy przez sito i odstawiamy na bok.  Żółtka oddzielamy od białek

Symfonia Smaków