przepis - 33114 przepisów (strona:1238/2208)

Racuszki z sosem jagodowym 225

średnicy 14 cm Polać sosem jagodowym ze śmietaną i cukrem. Placuszki smażyłam na dość wolnym ogniu, by mogły się dokładnie przesmażyć z obu stron. Wyszło mi 11 sztuk :) Przepis podpatrzyłam w książce "Owoce dziko rosnące w żywieniu rodziny " -F. Starzyńskiej i B. Jacórzyńskiego

Proste Potrawy
Chłodnik z botwinki 211

botwinkę podajemy na ciepło. W ten sposób mamy dwie zupy. Jeśli jednak nie chcemy mieć dwóch rodzajów zup to wywar cedzimy i przygotowujemy tylko chłodnik, świetny na upały :) Przepis stąd  z moim przeróbkami

Proste Potrawy
Jak zrobić sok z czarnej porzeczki bez sokownika? 254

przepis znalazłam na blogu moja kuchnia .  Jako, że lubię eksperymenty, postanowiłam go                            wypróbować. Efekt był naprawdę niezły.  Z 1 kg porzeczek otrzymałam  4 małe słoiczki i jedną niepełną butelkę  soku

Proste Potrawy
Sorbet cytrynowy 252

przez następne 3 godz.  Po tym czasie sorbet jest gotowy. Ja podawałam go podobnie jak lody.  Jeśli zamarznie zbyt mocno, można użyć miksera z końcówką do lodu. przepis z "Kuchnia włoska"- tradycje, smaki, potrawy

Proste Potrawy
Dżem z arbuza z kawałkami brzoskwiń 216

suchych słoiczków, zamknąć Pasteryzować około 10 min. od momentu zawrzenia wody. Dżem ma oryginalny smak :) Mój nie był zbyt gęsty, ale to nie przeszkadza by był jedzony z apetytem. Przepis znaleziony w jakieś starej gazecie. A jako, że sezon arbuzowy i brzoskwiniowy trwa, może warto zrobić kilka słoiczków takiego dżemu

Proste Potrawy
Leczo z bobem 209

Dziś kupiłam bób i wykorzystałam go do lecza. Danie przyrządziłam szybko, a że było smaczne dzielę się przepisem :) Jeśli nie dodamy do potrawy parówki będziemy mieć ekspresowy obiad jarski :) Składniki : 25 - 30 dag bobu 1 duża papryka czerwona, żółta i zielona cebula mała cukinia opakowanie pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeży tymianek i majeranek olej do smażenia ewentualnie

Proste Potrawy
Konfitura wiśniowa z czerwonym winem 216

Kiedy znalazłam ten przepis na blogu www.dżemsdżus.blogspot.com , wiedziałam, ze muszę popróbować zrobić tę konfiturę. I jest to najdroższa konfitura jaką robiłam do tej pory :) Z kilograma wiśni wyszedł mi jeden słoiczek konfitur i takie ciut na spróbowanie. A, że konfitura przesmaczna, to ten dodatek zniknął w szybkim tempie. Dlatego, jeśli już ktoś jeszcze podejmie dzieło przyrządzenia konfitur radzę

Proste Potrawy
Ciasto z jeżynami 210

Sezon jeżynowy u mnie ciągle trwa. Wykorzystuję je na róże sposoby, choć najczęściej jemy je po prostu świeże wprost z krzaków :) Ale dziś przepis na bardzo smaczne ciasto...Dodałam do niego też około 2-3 łyżek borówki amerykańskiej. Ale to niekoniecznie. Składniki : 2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki - u mnie krupczatka, ale z mąki zwykłej też się udaje 1 szklanka

Proste Potrawy
Powidła śliwkowe 211

Zdzisławy Skrodzki z "Kompoty, marynaty, dżemy " i powstało smarowidło, powidło... Tylko nie wiem czy mogę napisać, że moje powidło to jeszcze powidło :) A to dlatego, że śliwki smażyłam według przepisu 3 kolejne dni po około 20-30 min. dziennie i kiedy na trzeci dzień zaczęły mi się przywierać ( bałam się, że  pomimo grubego dna w garnku - przypalą się ) postanowiłam

Proste Potrawy
Sos pomidorowo -śliwkowy 202

godzinie ) nie chciał się zagęścić, konsystencja pozostała na etapie lejącego miodu. W takim stanie wlałam w słoiki, uważam, że i tak mi się przyda np. do makaronów :) Przepis znalazłam u Zdzisławy Skrodzkiej "Kompoty, marynaty, dżemy

Proste Potrawy
Łatwe ciasto ze śliwkami i kruszonką 989

ciasto piekłam w różnych wersjach; z jabłkami, śliwkami, a także jako spód pod sernik. To bardzo stary przepis z mojego zeszytu, sprawdzony przez lata pieczenia  :) A przy tym prosty, rzadko kiedy się nie udaje. Składniki : 1 całe jajko + 3 żółtka 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g tłuszczu do pieczenia

Proste Potrawy
Czosnek marynowany 239

chłodnym, ciemnym miejscu, a po otwarciu w lodówce Czosnek marynowany to doskonały dodatek do wędlin, zimnych mięs, serów i sałatek. Taki czosnek  nie ma charakterystycznego ostrego zapachu. Przepis z magazynu " Kuchnia-dziadkowe i babcine nalewki i przetwory " Nr.2/2000

Proste Potrawy
Chleb z suszonymi jabłkami i cydrem na zakwasie 232

chleba, ale to też nie był szczęśliwy pomysł. Pieczenie chleba nie jest łatwym wyzwaniem i czasem trzeba przyznać się do porażki :( Ale jeśli ktoś zechce spróbować swych sił, oto przepis za Kamilą z Ogrodów Babilonu. Ja odpowiedziałam na zaproszenie Ani.             Na zaczyn : 160 g mąki chlebowej 100 g wody  30 g zakwasu Składniki

Proste Potrawy
Gołąbki z kaszą i mięsem 232

kapustę tj. kapusta powinna być w miarę miękka, a liście luźno ułożone by po sparzeniu można było je dobrze zdejmować z kapusty Mięso łączymy z kaszą ugotowaną według tego przepisu , doprawiamy do smaku ziołami, przesmażoną, drobno pokrojoną cebulą ( wcześniej przestudzoną ) i dokładnie mieszamy Mięso nakładamy na każdy liść ( od spodu odkrawamy nieco główny nerw liścia ) i zawijamy W garnka układamy

Proste Potrawy
Ucierane ciasto z sezamem 265

Ciasto z sezamem wg zamieszczonego już wcześniej przepisu ucierane ciasto z kakaowym paskiem . Tylko pasek został zmieniony na sezamowy, reszta bez zmian. Zaczynamy od przygotowania warstwy z sezamem. 15 dag sezamu 10 dag margaryny 2 łyżki miodu 1/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki 2 białka Rozpuścić margarynę, dodać miód, cukier i sezam, zagotować. Wystudzić, połączyć z mąką i pianą

Praktyczna pl

Proponowane wyszukiwania