przepis - 33114 przepisów (strona:106/2208)

Slodkie mini babeczki bananowo migdalowe bez cukru, mleka, glutenu czyli Slodki Czwartek odc.36 136

Smakoterapii znalazłam babeczki, cudownie słodkie choć bez cukru, obłędnie wilgotne, i zadziwiająco wyrośnięte na takie bez mąki. Z podanej proporcji otrzymałam 6 mini babeczek, można upiec 3 normalniej wielkości. Przepis zmodyfikowałam wg własnych zasobów szafkowych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kubanskie Picadillo po raz wtory czyli Niedzielne Mielenie odc.16 164

Lubię potrawy z mielonego mięsa. Ostatnio były klopsiki a dzisiaj mała powtórka z rozrywki czyli Picadillo, pyszne esencjonalne i szybkie danie rodem z Kuby. Przepis już zamieszczałam i odsyłam Was po niego TUTAJ. My zajadaliśmy się dzisiaj z dokładkami, nawet dzieciaki mogły sobie solidnie podjeść i bez pytań o to czy mogą. Do Picadillo podałam po raz pierwszy kasze jaglaną

Dzieje kuchennej Wiewióry
Razowe ciastka z bakaliami, bez cukru, mleka i jaj czyli Slodki Czwartek odc.37 i 4ta odslona Pudelka Sniadaniowego 141

mogłam się im oprzeć. Szczególnie, że przepis znaleziony w Moich Wypiekach dawał takie możliwości do własnych zmian! Zarówno ja jak i dzieciaki lubimy wszelkie bakalie więc był to strzał w 10tkę. Ciastka upiekłam z myślą o dzisiejszej podróży do alergologa i prowiancie na tę okoliczność. Dwa zamieszkały też wczoraj na krótko w Córci pudełku śniadaniowym (o nim na samym dole

Dzieje kuchennej Wiewióry
Batony Figowe Musli czyli poWeekendowe Lakocie odc.32 130

moich dzieciaków. Dzisiaj słodkości wyjątkowe. Bez cukru, glutenu , mleka i jaj. Troszkę wymagają zachodu ponieważ zanim wszystko upieczemy każdy składnik poddajemy różnym procesom ale warto, naprawdę! Ja oczywiście przepis zmodyfikowałam wg własnych możliwości szafkowych, oryginał znajdziecie na blogu Zielenina.200 g suszonych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gryczane muffiny z bananem, awokado i migdalami i Dzieciece pudelko sniadaniowe odlona 7ma 173

maki gryczanej i jeszcze zawrotnie połączone z zieloniutkim awokado, bananem i orzechami! Przyznacie, że połączenie arcyciekawe. Częściowo zjedliśmy je w niedzielne popołudnie, a jeden babeczek trafił do Śniadaniówki Córciowej. Przepis pochodzi z bloga Marty (ach ja lubię tam zaglądać!!!), no i dzieciaki na ich punkcie zbzikowały :)1/4 szklanki mąki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Orkiszowy Chleb z Żeliwnego Garnka i Migdałowe Mleko 139

kilka ulubionych przepisów na chleb. Najczęściej czy sobie czy znajomym piekę te z formy ale równie często sięgam po żeliwny gar. na pieczenie w nim są dwa sposoby. Chleb może wyrastać w garnku wyłożonym papierem i pieczemy go w nagrzewającym się piekarniku lub też wyrośnięty chleb przerzucamy do bardzo rozgrzanego garnka, wówczas istotne jest jak mocno umączymy ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Flapjack, baton zbożowy czyli Słodki Czwartek odc.41 212

melasę trzcinowa z miodem, dodałam migdały zamiast rodzynek. Upiekłam w silikonowych foremkach, w sam raz na raz, do reki i do pudełka śniadaniowego. REWELACYJNIE się udały i wszystkim smakowały!!! Przepis z Moich Wypieków. Flapjack baton zbozowy300

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chlebek rodzynkowy czyli Niedzielne Śniadanie odc.30 173

się pracowicie ale potem wybywam zostawiając domowników samych  czym się cieszę niezmiernie. Na śniadanie zaserwowałam swoim bliskim pyszny lekko słodki, lekko słony chlebek z rodzynkami. Pulchny i drożdżowy. Przepis pochodzi z "Kuchni bez tajemnic", na nowo odkrytego starego segregatora z przepisami.700 g mąki pszennej, przesianej2 łyżeczki soli1 łyżeczka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pyszne szarlotki w wersji Mini czyli poWeekendowe Lakocie odc.37 224

Obiecane wczoraj mini ciacha czyli Szarlotka w wersji idealnej dla małych łasuchów, dla tych bardziej zapracowanych ale i cudna ze śmietaną, kremowym serkiem bądź na ciepło. Przepis znaleziony w "Kuchnia bez tajemnic".Pyszne szarlotki w wersji Mini25 g masła (u mnie margaryna bez mleczna)2 posiekane jabłka deserowe, bez skórki i gniazd nasiennych1/2 łyżeczki cynamonu50 g cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łupacz w mleczku kokosowym, z papryka i pomidorami czyli Środowe Rybki odc.38 170

Syncia mam dla Was pyszny sposób na rybę. W roli głównej Łupacz, u nas po raz pierwszy i nie żałujemy! dzieci zachwycone, ja również, nawet psiapsiółka się skusiła :) inspiracją przepis ze wspomnianego ostatnio segregatora

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pancakes maślankowo-bananowe czyli Pudelko Śniadaniowe odsłona 9ta 206

Powróciliśmy do szkolnej rzeczywistości. Do szybkich spacerów do i ze szkoły lub też do proszenia tych życzliwych o podwózkę. Także do śniadaniowego pakowania. Na poniedziałkowe drugie śniadanie zaplanowałam placuszki. Przepis zaczerpnięty z "Nigella ucztuje". Placuszki proste w przygotowaniu, obłędnie lekkie i delikatne o nienatrętnym smaku. U nas z dozwolonym kefirem i jajkiem przepiórczym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czekoladowe ciasteczka owsiane z orzechami czyli Slodki Czwartek odc.44 167

moja wtorkowa wariacja ostatkowa na temat ciasteczek jakie robiła moja mama kiedy byłam dzieckiem. Uwielbiałam wyjadać kakaową masę parzącą buzię prosto z garnka. Postanowiłam przepis troszkę zmienić a ciasteczka upiec zamiast czekać aż wyschnął :)Czekoladowe ciasteczka owsiane z orzechami1/4 kostki masła lub margaryny, rozpuszczone1/2 szkl. cukru3 łyżki kakao lub karobu1 szkl

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezglutenowe bułeczki amarantusowe czyli Pudełko Śniadanowe odsłona 10ta 164

drugie śniadanie jemy kanapki w szkolnych pudełku chleb już nie ląduje. We wczorajszej śniadaniówce Córci pojawiła się nowość. Mini bułeczka z amarantusa ekspandowanego, ze słodką rodzynką i chrupiącym migdałem. Przepis banalny i miałam okazję zużyć kolejny kawałek amarantusowej nagrody. Lekkie, dość

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babeczki serowe z kokosem i pomaranczowa nutka czyli poWeekendowe Lakocie odc.40 163

ubrań nie wyrosnę.A co smacznego jadłam w weekend? otóż upiekłam serniczki, właściwie tylko dla siebie, choć i dzieciakom pozwoliłam na kawałeczek i na szczęście nic się nie wydarzyło.Przepis ten rozpoczyna moje wielkanocne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Barszczyk czerwony i nalesniki z miesem czyli Zupowy Wtorek odc.43 169

się w posadach, trudno...Wczoraj zaczęłam, dziś skończyłam przygotowywanie obiadu będącego smakiem mojego dzieciństwa. Uwielbiałam czerwony barszcz z naleśnikami z mięsnym nadzieniem, czasem robiła go mama, czasem babcia. Dzisiaj przepisu jednak tu nie znajdziecie bo wszystko było na oko i na szybko.Do bulionu wołowego

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania