przepis - 33114 przepisów (strona:105/2208)

Tarta z botwinką i serem camembert czyli drugie danie po zupie :) 157

konkretny tarty jaką piekłam wczoraj dla siebie i Syncia. Delikatna w smaku, dość sycąca ale i pyszna. Bardzo spodobało mi sie połączenie smaku botwinki i sera pleśniowego. Przepis zaczerpnięty z "Moich smaków życia". U mnie z połowy poniższej porcji.Tarta z botwinką i serem camembert

Dzieje kuchennej Wiewióry
Włoski Śniadaniowy Chlebek Bananowy czyli Niedzielne Śniadanie odc.15 176

jest to typowy przepis śniadaniowy. Słodki chlebek bananowy jaki proponuje Nigella w "Nigellisimie" (TAK!!! mam ją od kilku dni!) jest pachnącym, wilgotnym wypiekiem jak dla mnie bardziej z nurtu deserowego. Córci nie przeszkodziło to jednak zjeść dwóch pajdek w ramach dzisiejszego śniadania. Od siebie dodałam mniej cukru a sypkie rozpuszczalne espresso zastąpiłam kawą inką. Jeśli chcemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Włoska zupa pomidorowa z makaronem czyli Zupowy Wtorek odc.22 146

Córci zamarzyła się pomidorowa... nie je pomidorów bo tak zarządziła pani alergolog ale od czasu do czasu ulegam i gotuje jej ukochaną zupę. Dzisiaj z przepisu Nigelli, z książki "Kuchnia".Prosta, łagodna w smaku, u nas z makaronem w kształcie Dory, u mnie na talerzu zabielona i z natką.Włoska zupa pomidorowa z makaronem550 g pomidorów (obranych i bez gniazd

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czekoladowe ciasto z wiśniami, bez jaj i mleka czyli poWeekendowe Łakocie odc.18 186

przetworzenia na rożne sposoby. Część owoców wykorzystałam do upieczenia ciasta. To jedno z lepszych ciast czekoladowych jakie jadłam. Ciężkie, wilgotne, pełne smaku. Idealnie się komponuje z sezonowymi owocami. Przepis znaleziony w Trochę Innej Cukierni, z moimi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Karkówka grillowana w miętowej marynacie czyli Ostatnia Pocztówka 180

grillowania, które gdzieś zapodziało mi się w ferworze świetnej zabawy. I pamiątka po schodach, których już nie ma :)Soczyste mięso z lekką nutką mięty, wcale nie czosnkowe wbrew pozorom! przepis znaleziony TU.Karkówka grillowana w miętowej marynacie600 g karkówki wieprzowej pokrojonej w cienkie plastry (u mnie ok 400 g)1/2 małej czerwonej cebuli

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jogurtowo-pomarańczowe Scones czyli Słodki Czwartek odc.24 176

Robiłam już kiedyś sconesy ale wtedy mnie całkiem nie zachwyciły. W ubiegła niedzielę na śniadanie oraz dzisiaj na drogę upiekłam, korzystając z przepisu zamieszczonego w majowym EasyFood, który to magazyn dostałam od Kasi, najpyszniejsze i najprostsze bułeczki ostatnich czasów. Idealnie tez na deser czy kolacje z kubkiem kawy lub kakao.Wilgotne, pełne smaku, bardzo pomarańczowe i słodkie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryba po marokańsku, z pieczonymi ziemniaczkami czyli Środowe Rybki odc.25 182

znowu zajrzałam do "Kulinarnych podroży Jamiego". Zaowocowało to usmażeniem wczorajszej rybki. Przepis znowu z opóźnieniem. Wiecie czemu? otóż moja Córcia idzie w tym roku do zerówki. Emocji mamy wiele, czasu niewiele. Mało zaglądam do netu, a jak zasiądę nadrabiam blogowe zaległości w czytaniu tego co piszecie, na moje wypociny czasu nie starcza. Syncio łobuzuje strasznie co dodatkowo

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka o smaku Toffi czyli Słodki Czwartek odc.28 i KONKURS 165

połączenie Słodkiego Czwartku i Ciasteczkowej Serii, wyśmienite połączenie. Kruche, rozpływające się w ustach jednocześnie jakby ciągnące na zębach. Po ostudzeniu faktycznie lekko toffi a może karmelowe???Przepis z ikeowej FIKI :)Przypominam też o CIASTECZKOWYM KONKURSIE!!!  Ciasteczka o smaku Toffi100 g masła100 ml cukru pudru1 łyżka syropu cukrowego250 ml mąki pszennej1

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ziemniaki ze Szpinakiem zapiekane w Cieście + łosoś czyli spóźnione Środowe Rybki odc.28 168

Lubicie ziemniaki??? przyznam, że ja bardzo. Owszem mam fazy na ryż czy kasze, lubię też makarony ale ziemniaki mogę jeść ze wszystkim i zawsze czego przykładem będzie przepis poniżej. Uwielbiam kluski z dodatkiem ziemniaków, ziemniaki są też składnikiem niektórych moich wypieków. Gotowanie, smażone, frytki czy pieczone. Lubimy je całą rodziną. Najchętniej w całości ale i w postaci puree

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gulasz rybny jednogarnkowy czyli Środowe Rybki odc.31 175

się i z czystym sumieniem zasiądę do Top Chefa.Danie z ryb jakie dzisiaj przyrządziłam jest naprawdę pyszne choć pachnie z początku mało zachęcająco (zniewalające połączenie cebulowych i gotowanej ryby...). Przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka korzenne czyli Ciasteczkowej Serii i Małego Łakomczucha w Kuchni cd. 169

misiowych masek, zrobiłyśmy je z Córcią. Wałkowałyśmy, wycinałyśmy i piekłyśmy a w mieszkaniu unosił się zapach zimowej pory... potem z Synciem upiekłam maślane rogale ale o nich inna razą. Przepis na ciasteczka zaczerpnięty z "Fiki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Migdały w piernikowym karmelu czyli Słodki Czwartek odc.34 168

Było słodko, bardzo słodko i właśnie mija jeden z lepszych dni w ostatnim czasie... przepis znalazłam w Cudownym blogu i zniknęły w zastraszającym tempie. Nawet Syncio próbował mówić migdał domagając się jeszcze i jeszcze!!!pół szklanki wodyszklanka cukru (użyłam trzcinowego) łyżeczka przyprawy do piernika400g migdałów Blachę wykładamy papierem, na który później wysypiemy gotowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
NieŚwiątecznie mi i Korzenne ciasto z jabłkowym musem i bakaliami czyli poWeekendowe Łakocie odc. 28 197

Przepis znalazłam w kalejdoskopie kulinarnym. I gdyby nie on całkiem nie czułabym nadchodzących Świąt. Wczoraj uświadomiwszy sobie, że to już TYLKO dwa tygodnie... przeraziłam się!!! nie nadążam z codziennymi porządkami a co dopiero mówić o sprzątaniu w szafach czy kredensie! o myciu okien czy szafek kuchennych nie wspomnę! Dekoracji tez żadnych... Syncio jest wszędzie i ciągle a Córcia znowu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chała co z dechy spadała czyli Słodki Czwartek odc.35 173

marchwianka  prezentowana wczoraj ta mega buła stanowiła podstawę posiłków Córci z chorym brzuszkiem. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje ekspresje kulinarne. U mnie z połowy poniższej porcji powstała gigantyczna, puszysta chałka pachnąca cynamonem! nie mieściła się dosłownie na desce do krojenia!Polecam bardzo!Składniki na dwie bardzo duże chałki:1 i 1/2 opakowania suchych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Magenbrot czyli szwajcarskie korzenne ciasteczka, których połowy już nie ma 181

wiedziałam, że zrobię. Teraz mogę tylko żałować, że tak późno przyszła na nie pora... są cudowne! korzenne, pomarańczowe, obłędnie lukrowane, choć Córcia zjadała i bez lukru i takie woli. Przepis podaję za autorką bo w ferworze przygotowań czasu brak na posty a co dopiero na słowne zmiany :)Jutro zapraszam na babkową wersje makowej strucli. Bez przygód niestety się

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania