przepis - 33114 przepisów (strona:1024/2208)

Filety z zielonego śledzia w zalewie pomidorowej 212

roku znów na Wigilię postanowiłam trochę poeksperymentować...i skorzystać z tego przepisu..ja co prawda z zrobilam z mniejszej porcji i zamiast koncentratu pomidorowego dałam pomidory rozdrobnione ..[Są to oryginalne pomidory rozdrobnione w butelce i można używać zamiast przecieru pomidorowego]i użyłam oleju z ryżu ..Mam nadzieję, że pamiętacie??... Czytelnicy bloga , którzy zrobią zakupy w Hurtowni Oliwy otrzymają .........25 % zniżkę

Moje domowe kucharzenie
Bigos według Ewy Wachowicz 3043

bigos robiłam kilka dni przed Świętami...wiadomo...im dłużej go się gotuje,podgrzewa ..tym bardziej jest smaczny...Przepis wg Ewy Wachowicz..do bigosu dodajemy różne rodzaje mięs...i im więcej tym smaczniej...ja dodatkowo bigos doprawiłam  przyprawą do bigosu  z  Tytki Smaku , która nadała bigosowi specyficznego zapachu..no i smaku również...Mięsa podsmażałam na oleju z ryżu

Moje domowe kucharzenie
Chleb z otrębami 227

chlebek piekłam już jakiś czas temu testując  otręby gryczane ..inspiracją był przepis znaleziony gdzieś w necie..ja jednak zmieniłam rodzaj mąki , do mąki pszennej dodałam trochę  mąki żytniej razowej i dodałam otręby gryczane.. 150 g  mąki żytniej razowej  350 g mąki pszennej 60 g płatków owsianych Kupiec 40 g otrębów gryczanych 24 g  drożdży

Moje domowe kucharzenie
Chleb z cebulą 253

było mnie kilka dni...brak wolnego czasu dalej doskwiera....a przepisów nazbierało się do opublikowania... przedświątecznych, świątecznych .itd..i sama nie wiem od czego zacząć..a może na początek ..chlebek z cebulką podsmażoną na oleju rzepakowym Rapso .Taki chlebek można upiec tradycyjnie zagniatając ciasto ,ale ja byłam ciut leniwa i do automatu włożyłam  najpierw płynne składniki,a potem sypkie

Moje domowe kucharzenie
Gofry bez mleka 246

mleka...ale co tam...postanowiłam trochę poszperać w necie i wyczytałam , że zamiast mleka można dać wodę gazowaną...i cóż pozostało..tylko robić gofry z wodą gazowaną...podałam córce przepis...ale ona i tak zrobiła prawie wszystko na "oko"..a gofry...były pyszne...chrupiące.. 450 g mąki 1/2 l mleka lub wody wody gazowanej 2 płaskie łyżeczki proszku

Moje domowe kucharzenie
Chleb radzieckiego żołnierza ..styczniowa piekarnia 223

drugi biorę we wspólnym pieczeniu chleba organizowanym przez Amber ..Przepis na chleb wybrał Gucio. ..Ja już dawno przymierzałam się do upieczenia tego chleba, ale jakoś obawiałam się metody trójfazowej zakwaszania ciasta ..a to tylko z pozoru wydaje się takie "straszne"..wszystko odbywało się bez problemów..ja co prawda jak to u mnie czasem bywa musiałam coś pomylić...zakwas miałam

Moje domowe kucharzenie
Solanki i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 251

Małgosia z bloga  Smaki Alzacji  wymyśliła ezoteryczne spotkania przy piekarniku...no , a takie spotkania choć wirtualne ..to fajna zabawa...Małgosia zaproponowała wypiek solanek według przepisu znalezionego  tutaj. ..ja co prawda piekłam już  takie  i  takie  solanki..ale nic nie stało na przeszkodzie aby znów je upiec...Do posypania solanek można użyć nie tylko

Moje domowe kucharzenie
Ryba po grecku 280

Zaległy przepis z potrawą na wigilijny stół...co prawda taką rybę można robić nie tylko na Wigilię. 50 dkg filetów z  ryby  2 cebule  2 marchewki  2 pietruszki  1 /2 słoiczka koncentratu pomidorowego [ u mnie około 1 szkl. rozdrobnionych pomidorów ] sól, pieprz  listek, ziele różowy pieprz  olej do smażenia Rybę pokroić na kawałki

Moje domowe kucharzenie
Pianka jogurtowa 251

Kolejny zawieruszony przepis..ciasto..mhm..a raczej deser bez pieczenia...pyszny...łatwy do zrobienia...chociaż ja miałam z nim pewien problem..no może nie tyle problem..tylko za mało wolnego czasu ..i wyszło calkiem inaczej niż zaplanowałam.. 2 wafle tortowe [ 2 sztuki a nie 2 opakowania] 2 duże jogurty naturalne cukier do smaku [ dodany do jogurtu] 3  galaretki

Moje domowe kucharzenie
Mielonka na kanapki 249

Kolejny wyrób z szynkowaru...niedługo zapomnę jak robiłam i jakie przyprawy dodawałam...mam sporo różnych zaległych przepisów..z szynkowaru również..ale brak wolnego czasu nadal doskwiera...Taką podobną mielonkę  już wcześniej robiłam...ale tym razem do środka dodałam roladki ze schabu z ogórkiem kiszonym...Ilość mięsa,przyprawy..wedle gustu..i pojemności szynkowaru.. około 1,2 kg mięsa mielonego

Moje domowe kucharzenie
Kamień do pieczenia pizzy Emako 221

dzięki czemu ciasto jest chrupiące i dopieczone .Do zestawu dołączona jest metalowa podstawa, dzięki której możemy pizzę podawać bezpośrednio na kamieniu. Ja jak na razie piekłam pizzę i chleb...[ przepisy wkrótce na blogu]...ale na tym nie koniec...muszę wypróbować także pieczenie bułeczek itd..ale wszystko w swoim czasie.. Chleb piekłam bez żadnej formy [ blaszki] po raz pierwszy

Moje domowe kucharzenie
Chleb na zakwasie z dynią..ezoteryczne spotkanie przy piekarniku.. 251

chlebek nie był żółty..ale to mało istotne ..zapomniałam tylko posypać chlebek przed pieczeniem pestkami...ja akurat lubię takie pestki zapieczone na wierzchu chleba..I znów dziękuję za pyszny przepis i wspólne pieczenie...i jestem ciekawa co Małgosia znów wymyśli .. 2 szkl. mąki pszennej razowej [ dałam 1,5 szkl.pszennej graham] 1 szkl. mąki pszennej chlebowej [ dałam 1,5 szkl. zwykłej

Moje domowe kucharzenie
Zrazy w sosie pomidorowo-pieczarkowym 207

obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do gotującego się bulionu , dodać pomidory z puszki, pokrojone pieczarki i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Przepis bierze   udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda

Moje domowe kucharzenie
Pizza " z kamienia" 255

Pizza pieczona jakiś czas temu na kamieniu  ..była pyszna...tylko ciut za mocno się przypiekła...po prostu zagapiłam się .. Przepis na tą pyszną pizzę..a dokładniej na ciasto dostałam od Iwony [ dziękuję].. i polecam..Ciasto jest mięciutkie, puszyste...Taki kamień do pieczenia pizzy   też polecam, bo na prawdę warto go mieć ..i nie tylko do pieczenia pizzy

Moje domowe kucharzenie