Lubicie racuchy?? Ja je uwielbiam !!! Dla jednych pyszny deser dla drugich pyszny obiad, a dla jeszcze innych pożywne śniadanie. U mnie racuszki podaję jako deserek i zawsze znikają bardzo szybko. Dla odmiany od tradycyjnych jabłkowych przygotowałam je z pysznymi śliwkami. Podane z cukrem pudrem komponowały się idealnie.. Racuchy ze śliwkami SKŁADNIKI: 1 czubata szklanka mąki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijuż za świeżymi, owocowymi smakami. Ja z pewnością! Dlatego racuchy z blogu Liski mus iały prędzej czy później znaleźć się na moim stole. Zamiast malin użyłam jagód i podałam racuszki z syropem klonowym. Smakowały bosko i szybko zniknęły. z talerzy.Polecam! Przepis cytuję za Liską . PROPORCJE NA 16 MAŁYCH SZTUK 1 jajko szczypta soli 1 filiżanka mąki pszennej 1 filiżanka
KUCHARNIAdeser.. pulchne, mięciutkie racuszki z owocami S kładniki : 1/2 l mleka 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka cukru 1 szczypta soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej olej do smażenia + owce( u mnie jagody, drylowane wiśnie i jabłko) Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować, smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Podawać z owocami, buta śmietana lub cukrem pudrem
Garnkowe fanaberieTroszkę inna wersja placuszków, racuszków. Kolejne zdrowe, malutkie i słodziutkie. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Składniki: 60 g jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka 1/2 granatu 10 g otrąb 30 g mąki pełnoziarnistej 1 duże jajko 10 g syropu z agawy 8 g lnu mielonego 5 ml oliwy z oliwek Przygotowanie: Jajko rozbełtać, dodać syrop, oliwę, mleko i jogurt. Wymieszać
Czarnawisienkaserek wiejski w połączeniu z resztą składników nie dawał jednolitej konsystencji. W końcu trafiłam na grani, który nadaje się tutaj idealnie, bo jest czymś pomiędzy wspomnianymi produktami. Dzięki temu racuszki są lekkie i puszyste. Ten twarożek to dla mnie absolutny hit bo świetnie nadaje się również do zjedzenia ze słodkimi lub słonymi dodatkami, czy też jako dodatek do naleśników
peanutbuttermonsterugotowanie obiadu. Wtedy najlepsze są szybkie w przygotowaniu oraz sycące zupy. Najlepiej ugotować trochę więcej i na drugi dzień jak znalazł jest obiad, do tego robimy naleśniki lub racuszki. Zupa jest łatwa w przygotowaniu, a dodatek śmietanki dodaje jej słodkości. Składniki: 0,5 kg mięsa ze świeżo zmielonej łopatki 1 średnia marchew 1 duży por 20 gag. pieczarek 2 serki
kgwjanczewoDziś przepis, który znają chyba wszyscy, ale wielu robi go trochę inaczej i zwykle z jabłkami. P.S. Na zdjęciach wersja gigant, bo wszystkie małe racuszki zostały zjedzone, zanim chwyciłam za aparat. SKŁADNIKI 1 szklanka mąki 1 duży kubek kefiru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka bananów 1 łyżka cukru szczypta soli olej kardamon lub cynamon (opcjonalnie) WYKONANIE
Zofianaznam osoby, która odmówiłaby zjedzenia racuszków. Ja do nich mam słabość wyjątkową, bo to ciasto drożdżowe, a ono u mnie ciągle na miejscu pierwszym. Choć nie ukrywam, że wolę te z całym plastrem jabłka w środku, są one bardziej puchate od tych ze startymi owocami.Czytaj więcej
bistro mamabyć, nie przypuszczałam również, że mój szanowny małżonek kupi ten mak w ilości hurtowej. Styczeń i luty mija nam więc pod znakiem drobnych czarnych kropek. Dosypuję maku na racuszków, naleśników, muffinek, trenuję inne wypieki z makiem, będzie jak znalazł na tegoroczne święta... Czytaj więcej
bistro mamaMimo, że do karnawału daleko, miałam ostatnio ochotę na pączki, a że nie przepadam za tymi drożdżowymi, postanowiłam zrobić coś na kształt smażonych racuszków. Wyszły pyszne, mięciutkie i co najważniejsze lekkie - można zjeść ich kilka i nadal czuć się lekko. Po upieczeniu wystarczy cukier puder ale oczywiście można przygotować lukier. Zapraszam na Pączusie bez drożdży!"Składniki:2 jajka1,2 szklanki
Słodkie Przyjemnościrozgrzany olej. Przewracać w trakcie smażenia. Smażyć na złoty kolor.Racuchy wykładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Z podanych składników wychodzi ok. 10 racuszków
Mix smakuracuszkach ryżowo jabłkowych zostało mi otwarte mleko kokosowe i rozpoczęty jogurt. Najszybciej i najprościej zużyć je na koktajl… żurawinowo bananowy. Składniki: - garść mrożonej żurawiny- 2 banany- 200 ml mleka kokosowego- 2 łyżki jogurtu greckiego- 2 łyżki syropu waniliowego- kilka truskawek 3-4 szt. Zamrożoną żurawinę miksujemy z mlekiem, jogurtem i syropem. Dodajemy pokrojone dwa banany, ponownie miksujemy. Dla koloru
mojewypiekiinietylkoSkoro z kaszy mogą być racuszki to czemu nie naleśniki??? specyficzne w smaku ale takie prosto z patelni całkiem smaczne :) a jeszcze z domowym dżemem... przepis pochodzi ze Smakoterapii.Nalesnik z kaszy jaglanejok 10 sporych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej1 szkl. mleka ryżowego lub wody7-8 łyżek skrobi kukurydzianejjajo kurze lub 2 przepiórcze (niekoniecznie)3-4 łyżki
Dzieje kuchennej Wiewiórymoja nowa wersja racuszków jabłkowych o jakich już tutaj pisałam. Tym razem zamiast jabłka zmiksowałam banana i kilka daktyli. Wersja ta przypadła do gustu głównie Synciowi ale i ja zjadłam kilka ze smakiem. Zdecydowanie słodsze, łatwiej mi się je smażyło, były bardziej zwarte. Kawałki trafiły do śniadaniówki ale wróciły z powrotem :/ dzisiaj znowu będą z jabłuszkiem
Dzieje kuchennej Wiewiórypatelni nakładamy porcjami ciasto i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Łyżkę za każdym razem zanurzamy w wodzie - wtedy ciasto nie będzie się do niej kleić.4. Usmażone racuszki posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Kuchnia domowa Ani