Odmian pesto jest tyle, ile pomysłów. Klasyczne powstaje oczywiście z bazylii i orzeszków piniowych (pesto alla genovese – przepis znajdziecie na stronie) , jest także pesto z pomidorów (pesto alla siciliana), zielonej pietruszki, ale i rukoli. Składniki: rukola – opakowanie pestki dyni – 1/3 szklanki pestki słonecznika – 1/3 szklanki (mogą być alternatywnie 2/3 szkalnki jednego rodzaju pestek) parmezan
Bon Ton ItaliaSkładniki: pęczek świeżej bazylii 3 ząbki czosnku 4-5 łyżek oliwy z oliwek 50 g parmezanu 50 g orzechów pinii Orzeszki uprażyć na suchej patelni przez kilka minut co chwilę mieszając. Bazylię umieścić w misce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wystudzone orzechy, oliwę i starty na tartce ser. Wszystko razem blendujemy. Gotowe. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiCIASTO MIODOWO-MARCHEWKOWE To ciasto można zaklasyfikować do tych świątecznych, a do tego niskokalorycznych. Jest niezwykle aromatycznie. Pachnie pomarańczą i miodem. Orzeszki nadają temu wypiekowi chrupkości , a dzięki marchewce jest niezwykle wilgotne i utrzymuje świeżość przez kilka dni. Naprawdę pyszne i lekkie ciasto na święta i nie tylko. SKŁADNIKI NA CIASTO: 250 g marchewki 100 g masła 4 łyżki
Calzonella.comorzechami i brokułami..Sok z polowy cytryny ,sól i oliwę z oliwek,razem połączyć,zalać sałatkę.:)) najpierw poczujesz słodycz granatu,potem brokul z cytryna a na koncu orzeszki..pycha
w mojej kuchnikakaowa kasza jaglana z mandarynkami (również w środku) i orzeszkami sojowymi~ Wczoraj się nie pojawiłam ze śniadaniem, bo zawiódł mnie internet :( Ale taki dzień bez internetu całkiem dobrze mi zrobił :D Poza tym uświadomiłam sobie, że ostatnio coraz częściej jem śniadania "pod bloga" - mam ochotę na owsiankę, ale jednak robię coś innego, bo przecież dodawałam na blog owsiankę dzień wcześniej
breakfast of dreamssmakołyki na sobotę :) Składniki: 1 dojrzałe avocado 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego pół kostki twarogu, może być tłusty ;) no worries ulubione dodatki - u mnie płatki kokosowe, masło orzechowe, orzeszki i kilka wiśni z domowego kompotu *dodałam również kilka kropli smakowych Toffie od MyProtein - możecie zamienić to np. na łyżkę miodu czy ksylitol. Do dzieła: Avocado, twaróg i jogurt
Spektrum Smakukiszonego, pieprz, sól, czerwona papryka do smaku - dwie obrane, umyte i pokrojone marchewki - kilka pomidorków koktajlowych - wybrany owoc, u mnie mandarynka - mix ulubionych bakalii - u mnie po kilka migdałów, orzeszków ziemnych (niesolonych!), pestek dyni i owoców suszonej żurawiny. I tyle. Mamy pożywne kanapki i pomidorki, bakalie i marchewki do pochrupania w charakterze przekąski i słodki deser w postaci ulubionego owocu
Kulinarne zapędy Kokosasłoiku po domowym maśle orzechowym~ Iiii kolejny słoik pusty...Tym razem domowe masło. Ostatni słoik domowego masła :( Moje ulubione - żadne sklepowe go nie zastąpi :3 Jak najszybciej muszę kupić orzeszki i znów je zrobić
breakfast of dreamsczekolady, kakao, z dodatkiem innych orzechów, czy z małym dodatkiem soli lub cukru. Zapraszam do wypróbowania przepisów z użyciem domowego masła orzechowego >TUTAJ< Składniki: - np. 1kg orzeszków ziemnych (u mnie prażone, bez soli) Jeżeli kupiliśmy orzechy nieprażone, możemy je podpiec na suchej patelni, uważając by się nie przypaliły, bądź pieczemy je (równomiernie wyłożone na blasze
Be Fit Be Strongmega słodkie! Takie dla prawdziwych wielbicieli czekoladowych słodkości! Robi się je niesamowicie szybko i są fantastycznym pomysłem na przekąskę do kawusi. Koniecznie wypróbujcie! Ps. czekoladę można wzbogacić jeszcze prażonymi orzeszkami , migdałami i kokosem . To dopiero będzie mega uczta! SKŁADNIKI: * mąka – 110 g * kakao – 15 g * cukier – 40 g * soda – 1 płaska łyżeczka * ser biały półtłusty
Ostra na SłodkoOstatnimi czasy stały się bardzo popularne zdrowe przekąski. Powinno to nas cieszyć. Dzisiaj chciałyśmy zaproponować Wam coś do chrupania i nie są to orzeszki czy groszek ptysiowy jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Otóż, przygotowałyśmy dla Was pieczoną ciecierzycę. Wybrałam tę z puszki, której nie trzeba przed upieczeniem moczyć czy gotować, wystarczy odcedzić, przepłukać, osuszyć i już mamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismaczny. Kasza jaglana w takiej postaci jest delikatna, kremowa, po prostu pyszna. Ciekawym elementem są fistaszki, które były już w czekoladzie, ale można użyć zwykłej, mlecznej i dosypać uprażone orzeszki. Uzupełnieniem całości są soczyste ziarenka granatu, które wnoszą nieco owocowej świeżości. Polecam! 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody 100g czekolady mlecznej z fistaszkami ziarenka granatu Kaszę
https:KKuchniaMniamewentualnie biały ) 100 g zimnego masła 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 1/2 szklanki mleka 2 łyżki żurawiny suszonej 2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych lub innych orzechów 1 łyżka płatków migdałowych WYKONANIE: Orzechy i żurawinę posiekać na drobniejsze kawałki. W misce połączyć mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone
kolorowotorcikowoszybko – to znaczy, że smakowało. Chyba nawet bardzo – kłóciłam się z moim żarłokiem o ostatni kawałek, aż w końcu zjedliśmy go na spółkę ;) Składniki: 1,5 szklanki orzeszków ziemnych surowych 4 łyżki wiórek kokosowych ¼ szklanki erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przyprawa do piernika lub przyprawy korzenne Szczypta soli 1 jajko Trochę ponad ½ szklanki
Jak gotować i nie zwariowaćnigdzie nie mogłam znaleźć niesłodzonego serka śmietankowego), ale ostatecznie – mniam! Mój wyszedł pycha, nie wiem jak oryginał ;) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki orzechowej lub 1,5 szklanki orzeszków ziemnych surowych 3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego) 2 łyżki erytrolu 1/3 szklanki kakao niesłodzonego Masa serowa: 750g sera twarogowego (niesłodzonego!) 90-100g czekolady gorzkiej 90% kakao (może być
Jak gotować i nie zwariować