roztopionego masła DODATKI: -orzechy włoskie posiekane na drobno -1 paczka herbatników (mała paczka wystarczy, mogą być maślane, lub zwykłe szkolne) -możemy dodać ulubiony alkohol, ja jednak nie dodawałam -kilka orzeszków ziemnych do posypki, lub włoskich -około 2 łyżki kakao gorzkiego do obtaczania trufli * Z przepisu wychodzi około 35 średnich trufli Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy miód i podgrzewamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubanany -5 łyżek miodu -1,5 szkl płatków owsianych górskich -0,5 szkl płatków kukurydzianych -2 garście ziaren słonecznika -1 płaska łyżka cukru -trochę zmielonych orzeszków ziemnych lub włoskich -2,5 łyżki mąki Banany miksujemy w blenderze na masę, dodajemy resztę składników. Blaszkę o wymiarach 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia, i dajemy do niej masę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumieszamy. Warto sprawdzić pod koniec pieczenia czy ciecierzyca jest twardawa i chrupka. Jeśli nam odpowiada to wyciągamy z piekarnika, studzimy i możemy zajadać. Idealna zamiast chipsów, popcornu czy solonych orzeszków. Mniej kaloryczna i według mnie lepsza w smaku :-) P.S Z tej porcji wychodzi dużo więcej przekąski niż w miseczce na zdjęciach :-) Polecam!!! Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszne drożdżowe ciasto na mące orkiszowej. Wypełnione masą makową ,z lukrem i solonymi orzeszkami i dynią .Kawałek dla Ciebie? . Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe
Ladylaura.Kiedyś jedyne płatki na mleko, które lubiłam to te z miodem i orzeszkami, cynamonowe kwadraciki lub wszelkiego rodzaju crunchy. I nie jadałam ich z mlekiem, tylko... tak w wersji solo. Jakiś czas temu trafiłam na przepis domowego Nesquika, ale wcale by mnie nie przekonał, żeby nie miał w składzie oleju kokosowego. (Uwielbiam domowe słodkości na bazie tego oleju - koniecznie nierafinowanego
Di gotujemiękkie. Przestudzony warzywa należy przełożyć do misy blendera, dodać sól, pieprz i zmiksować na gładki krem. W razie konieczności można dodać odrobinę wody. Proponuję podać z jogurtem naturalnym, prażonymi orzeszkami oraz ziołowymi grzankami* 1 kromka chleba wieloziarnistego Oliwa, zioła Chleb kroimy w kostkę. Oliwę wraz ziołami wylewamy na sporą patelnie. Na gorący tłuszcz przekładamy chleb. Smażymy do uzyskania brązowego koloru
Jedz zdrowo żyj zdrowo!który uwielbiam to postanowiłam przygotować kurczaka właśnie w ten sposób. Składniki: 1 kg pałek z kurczaka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki mleko kokosowe (400 ml) garść orzeszków ziemnych niesolonych 2 łyżki czerwonej pasty curry sól, pieprz słodka papryka imbir mielony tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mięso posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i słodką
Pobite gary Barbaryopcjonalnie) 1 łyżka oleju kokosowego co jeszcze można dorzucić do kulek? słonecznik płatki owsiane kokos rodzynki cynamon masło orzechowe Wykonanie Wszystkie składniki miksujemy i formujemy kulki. Obtaczamy w zmielonych orzeszkach. Jeśli masz ochotę to możesz dodatkowo zanurzyć kulki w domowej czekoladzie. Najbardziej czasochłonne jest lepienie kulek. Jeśli do zabawy zaprosisz dzieciaki to gwarantuję, że formowanie kulek (i nie tylko ;)) będzie
lady-och-mistrzyni.blogspot.comwrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy gorące z aromatycznym sosem curry i świeżo posiekaną kolendrą! Fajnym dodatkiem są również podprażone orzeszki ziemne! Smacznego
Ostra na Słodkosztuk): 1/2 szklanki oleju (u mnie rzepakowy); 1 szklanka białego cukru; 2 jaja; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego; 1/2 szklanki masła orzechowego (najlepiej kremowego, u mnie jednak z kawałkami orzeszków); 2 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1/2 łyżeczki soli. Dodatkowo: Papier do pieczenia; Tłuszcz do wysmarowania formy; Cukier puder do oprószenia ciasta po wierzchu - opcjonalnie. Szklanka = 240 ml Sposób
Gospodyni Miejskawrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy gorące z aromatycznym sosem curry i świeżo posiekaną kolendrą! Fajnym dodatkiem są również podprażone orzeszki ziemne! Smacznego
Ostra na Słodkoorganizmowi ogromną dawkę mikroelementów przy znikomej ilości kalorii. Jarmuż jest bardzo popularny w kuchni holenderskiej, portugalskiej, brazylijskiej, północnoniemieckiej oraz południowoafrykańskiej. W Afryce jarmuż gotowany jest z mlekiem kokosowym i orzeszkami ziemnymi serwowany z ugotowanym ryżem lub z ugali lub futu robionymi z kaszy kukurydzianej. Natomiast w Japonii z jarmużu przygotowuje się sok zwany Aojiru, który zaczyna gościć na naszych stołach
Ciastka - domowe słodkościczerwone, żółte, zielone, czarne) – 5 ogórków gruntowych – 150 gramów oliwek kalamata BEZ PESTEK – 150 gramów sera owczego solonego – kilka łyżek oliwy – kilka łyżek jogurtu greckiego – doniczka mięty – kilka łyżek orzeszków piniowych – 1 cytryna – pieprz czarny i sól morska Wykonanie: Pęczak ugotujcie na półtwardo i wypłuczcie w zimnej wodzie. Fenkuł (koper włoski) pokrójcie na mniejsze części, posmaruj oliwą i ugrillujcie
karmelowygęsty, kremowy koktajl jest dodanie pestek (np. słonecznika lub dyni) albo orzechów, te dobrze jest wcześniej (przez noc) namoczyć. Polecam również dodatek masła orzechowego i to nie tylko z orzeszków ziemnych. 2. Równowaga smaków Do koktajlu (porcja dla 2 osób) warto dodać ok. 1 szklankę (ilość po pokrojeniu składników na niewielkie kawałki) słodkich owoców takich jak jabłko, gruszka, mango, ananas
Ratunku obiad