przepis na obiad - 9000 przepisów (strona:274/600)

Pieczarki w śmietankowym sosie 168

Jeden z najprostszych i bardzo sycących obiadów.Składniki:-30 dkg małych pieczarek-1 cebula-łyżka posiekanego koperku-1,5 szklanki słodkiej śmietanki 18%-przyprawa warzywna-pieprz-olej do smażenia   Cebulę kroimy w drobną kostkę i posypujemy warzywkiem.Pieczarki obieramy ze skórek.   Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę.   Dodajemy pieczarki i smażymy do uzyskania złotego koloru

Maminek kulinarny
Sałatka z kapusty 174

Dużą popularnością cieszy się sałatka z ogórków.Sałatka z kapusty jest równie dobra i stanowi świetny dodatek do obiadów i kanapek.Składniki:-3-3,5 kg poszatkowanej kapusty-0,6 kg marchwi-0,6 kg cebuli-szklanka oleju-1/3 - 1/2 szklanki octu-2 łyżki cukru-do smaku ok. 3-4 łyżki soli-pieprz do smaku   Kapustę szatkujemy

Maminek kulinarny
Surówka z kalafiora 227

Bardzo prosta i bardzo smaczna surówka do obiadów i nie tylko.Składniki:-kalafior-marchewka-cebula-łyżeczka posiekanego koperku-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego-łyżka majonezu-przyprawa tzatziki   Kalafiora, marchew i cebule tarkujemy na grubych oczkach.   Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy koperek, przyprawę tzatziki i wszystko mieszamy.Dodajemy do warzyw i mieszamy.Do smaku przyprawiamy solą lub warzywkiem

Maminek kulinarny
Zapiekanka z kaszanką 233

Szybka zapiekanka na obiad i nie tylko.Składniki:-ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków-ok. 60-70 dkg kaszanki-30 dkg odciśniętej kiszonej kapusty-15 dkg wędzonego boczku-cebula-pieprz ziołowy   Lekko przestudzone ziemniaki zgniatamy i układamy w delikatnie natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.   Boczek i cebulę kroimy w kostkę.   Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju

Maminek kulinarny
Rurki z mięsem 141

Propozycja nie tylko na obiad, bo rurki smakują również na zimno.   Składniki na farsz:-2 ćwiartki z kurczaka-ok. 60 dkg łopatki lub szynki wieprzowej-2-3 marchewki-ząbek czosnku-czerstwa bułka-2 jajka-susz warzywny, sól, pieprz   Mięso wieprzowe i drobiowe, marchew i czosnek z dodatkiem suszu warzywnego gotujemy jak na rosół

Maminek kulinarny
Ryba z rusztu 178

wstawiamy na kolejne 5 minut.Przygotowujemy talerz.   Wyjmujemy z piekarnika a po ok. 3 minutach możemy przekładać na talerz.   Dzielimy na porcje, dodajemy surówkę i obiad gotowy.Smacznego

Maminek kulinarny
Placuszki z kalafiora 201

Propozycja na smaczny obiad bez mięsa.   Składniki:-kalafior-por-marchewka-susz warzywny-3-4 jajka-czerstwa bułka-łyżka majonezu-2 łyżki mąki ziemniaczanej-sól, pieprz, czosnek granulowany-olej do smażenia   Do garnka z wodą dodajemy susz warzywny i sól, ewentualnie natkę pietruszki.   Kalafiora dzielimy na części i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą

Maminek kulinarny
Pasta alla puttanesca 206

Mamy dziś piękny, słoneczny dzień. Jest niedziela i nie mam zamiaru spędzać pół dnia w kuchni. Szkoda na to czasu. Dlatego na obiad będzie dzisiaj pasta alla puttanesca, czyli spaghetti ladacznicy (oryginalna nazwa: makaron po kurewsku ;). Przepis pochodzi z książki Kuchnia przepisy z serca domu kulinarnej bogini Nigelli Lawson. Jak pisze autorka, nazwa tej potrawy wzięła się  stąd

Smakowity Blog Kulinarny
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 214

smażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs. W tym przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została mi z obiadu z poprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka lub tuńczyka z puszki. Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego1 posiekana cebula4 posiekane pieczarki1/2 posiekanej czerwonej papryki2 łyżki

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z cukinią 241

Pomysł na szybki obiad? U mnie najczęściej wygrywa makaron. Dzisiaj jest to makaron Fettuccine czyli "małe wstążki", które pasują do całej gamy sosów. Składniki:200g makaronu Fettucine lub innego2 małe cukinie1 cebula2 ząbki czosnku5 pieczarek1 papryczka chillinatka pietruszki2 łyżki oliwytarty parmezankilka pomidorów koktajlowychsól, pieprzPrzygotowanie:Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojone warzywa: cebulę

Smakowity Blog Kulinarny
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 210

Spätzle). Te jajeczne kluseczki uwielbiane w całych Niemczech są tradycyjnym daniem kuchni regionu szwabskiego, południowoniemieckich landów- Badenii-Wirtembergii-Bawarii. Są tam popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle z serem), Spätzleauflauf (zapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami

Smakowity Blog Kulinarny
Spaghetti carbonara 157

jedno z klasycznych dań kuchni włoskiej. Jest bardzo proste, smaczne i świetnie nadaje się na szybki obiad. Sos pochodzi z regionu Rzymu, a wymyślili go prawdopodobnie alianccy żołnierze podczas II wojny światowej. Połączyli oni włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi. I tak powstała znana nam wszystkim Carbonara, którą w klasycznej wersji przyrządza się z boczku, żółtek, parmezanu, oliwy

Smakowity Blog Kulinarny
Tortilla hiszpańska z szynką 198

hiszpańska tortilla ziemniaczana prosto z piekarnika.  Do przygotowania hiszpańskiej tortilli potrzeba przede wszystkim jajek, śmietany, ziemniaków – ugotowanych, na przykład takich, które zostały z poprzedniego dnia po obiedzie. To danie świetnie nadaje się na zagospodarowanie resztek z lodówki, bo ilość i rodzaj dodatków w zasadzie zależy głównie od naszej wyobraźni…Danie jest bardzo sycące i wystarczy naprawdę jedna

Smakowity Blog Kulinarny
Szpajza i trzy znaki smaku 118

Przygotowywanie świątecznych deserów było kiedyś tradycją każdego domu i niezbędnym elementem rodzinnych spotkań. Szpajza pojawiała się na stole w czasie świąt, wesel, chrzcin, a także przy okazji uroczystego niedzielnego obiadu. Przepisy na wykonanie tego deseru można znaleźć w wielu opracowaniach poświęconych tradycji kuchni pomorskie i śląskiej. Lekki, puszysty, orzeźwiający krem można przygotować w wielu wariantach smakowych. Jednak najbardziej klasyczne smaki

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z gęsi z pistacjami 195

zrobić z pozostałym po niedzielnym obiedzie mięsem z pieczonej gęsi? Można przygotować pyszny pasztet. Jeśli chociaż raz mieliście okazję samodzielnie przygotować pasztet, z pewnością przyznacie mi rację, że żaden kupiony nawet w najlepszych delikatesach nie może się z nim równać.  Składniki:750 g mięsa z gęsi (z rosołu lub pozostałego z pieczonej gęsi)200 g gęsich wątróbek

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania