przepis na obiad - 9000 przepisów (strona:270/600)

Kolorowa galaretka z jajkiem, szynką i warzywami 313

mamy i co choć trochę ucieszy oko i podniebienie. Co powiecie na warzywa z jajkiem i szynką w galarecie?Do przygotowania galaretki wykorzystałam...rosół z kaczki, pozostały z obiadu. Można jednak użyć tradycyjnego, z kurczaka lub wołowiny. Żeby odtłuścić wywar, wstawiam go do lodówki do schłodzenia. Wtedy na powierzchni zbierze się nadmiar tłuszczu, który łatwo można zebrać. Składniki galarety

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczona kaczka z pszennymi placuszkami 175

Kiedyś, kiedy byłam dzieckiem, w moim rodzinnym domu często jadało się kaczkę. Najczęściej była nadziewana jabłkami, jabłkami z rodzynkami lub farszem wątróbkowym. Zawsze była pachnąca i

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarteletki szpinakowe z serem 127

połączenie niezwykłe. Takie tarteletki nie wymagają wielkiego talentu czy umiejętności. Mogą jednak być elegancką przystawką (jeśli zrobimy je w małych foremkach) lub sycącym samodzielnym daniem, które podamy na proszony obiad lub kolację.Ciasto:200 g mąki,pół kostki masła,1 białko,sól na czubku noża, szczypta cukru.Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać do miski. Dodać masło, białko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zraziki babci Zuzanny 203

Babcia Zu (jak Ją po cichu nazywamy między sobą ), to wyjątkowa kobieta. Ma już "troszkę" lat, ale mimo to jest niesamowicie energiczną kobietą. Jej rówieśnice 

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa czosnkowa 181

Bardzo prosta i szybka zupa, o zaskakującym smaku i aromacie. Na randkę jej nie polecam, ze zrozumiałych względów ;) Jednak na obiad, podana z pszennymi grzankami ze zrumienionym serem jest wyśmienita.Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej.Składniki:ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego,10-12 sporych ząbków czosnku,3 łyżki masła,mielony biały

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotleciki z kaszy jęczmiennej z papryką 232

Czasami zostaje nam z obiadu kasza lub ryż. Szkoda wyrzucić, a "na sucho" nikt nie chce zjeść. W takim przypadku można przygotować kotleciki. Są smaczne i sycące, mogą stanowić samodzielne danie. Wystarczy przygotować do nich ulubiony dip i mamy oryginalny posiłek.Składniki:około 4 kubków ugotowanej, sypkiej kaszy (mniej więcej tyle mi jej zostało, pisząc "kubek" mam na myśli taki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z farszem ziemniaczanym 143

zamieszczę relację wraz ze zdjęciami, to sami zobaczycie jak się fantastycznie bawiłyśmy :)A tymczasem mam dla Was kolejną propozycję wykorzystania tego, co nam zostało w lodówce z poprzedniego obiadu, czyli ziemniaków. Prosta i tania tarta z farszem ziemniaczanym z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Bardzo często "znajdujemy" podsuszone wędliny w najdalszym kącie lodówki. Szkoda wyrzucić, a nie za bardzo wiadomo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kolorowa papryka zapiekana z mięsem, w sosie pomidorowo - grzybowym 146

papryki, a jesień pod postacią grzybków suszonych. Zeszłorocznych, ale jakże aromatycznych. Można użyć świeżych, ale te nie zawsze są pod ręką.Na pierwsze jesienne dni taki obiad pasuje idealnie.Składniki masy mięsnej:pół kg. mięsa mielonego (ja użyłam karkówki),3 łyżki zimnej wody,2 łyżki bułki tartej,1 jajko,1 średni pomidor - obrany ze skóry i posiekany

Codzienna kuchnia niecodzienna
Schabowe roladki z gruszką i miodem na ostro 165

Sezon na gruszki w pełni. A że są to moje ulubione owoce, to zajadam się nimi na różne sposoby. Do mięsa również pasują, gdyż

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cannelloni szpinakowo - pomidorowe z mięsem mielonym 275

obiad miała być lasagna. Ale źle coś przeczytałam i okazało się  że w pudełku mam cannelloni, a nie płaty lasagni. No i zamiast przekładać, trzeba było faszerować. Tak to jest, jak się zgaduje, zamiast czytać :D Danie wyszło jednak wspaniale. Smak i zapach...mmm.... Tego trzeba spróbować :)Składniki:cannelloni,pół kg mięsa mielonego (własnoręcznie zmielonego, użyłam szynki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piwoszki, czyli pieczone pierożki z ciasta piwnego ze szpinakiem 254

Pamiętacie tarteletki z kruchego piwnego ciasta z owocami? Ciasto bazowe wykorzystałam tym razem do pieczonych pierożków ze szpinakiem. Wyszło niesamowicie smacznie. Można takie pierogi przygotować na obiad lub ciepłą kolację, na zimno też są pyszne. Nadzienie można przygotować takie, jakie lubicie. Ja wykorzystałam szpinak - mój ukochany, który mogłabym jeść codziennie i pod każda postacią ;)Składniki ciasta piwnego:2 szklanki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka ziemniaczana z czosnkiem i szczypiorkiem 254

upodobania odnośnie ilości majonezu czy ilości czosnku. Ja lubię sałatkę pikantniejszą, mój mąż delikatniejszą :) wybieramy kompromis lub - w drodze dobrego humoru - przygotowuję dwie wersję ;) Jeśli zostaną Wam ziemniaki z obiadu - wykorzystajcie je do zrobienia tej sałatki. Zamiast szczypioru, można do niej dodać drobno posiekaną cebulkę, też będzie pysznie :)Tę sałatkę jadłam pierwszy raz, kiedy byłam nastolatką, a było

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szparagi z sosem holenderskim 133

Sezon na szparagi w pełni, w moim domu również. W tym roku z radością obserwuję coraz większą popularność szparagów zielonych. Były one bardzo długo niedoceniane, a

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zraziki wołowe z marchewką, ogórkiem kiszonym, parówką i dymką 177

Dawno już nie robiłam takich klasycznych zrazów. Nawet nie wiem czemu, bo to potrawa prosta i smaczna. Mnie kojarzy się z latami wczesnej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Omlet ze szparagami, szynką i serem. Weekendowe śniadanie - Czerwcowe Wyzwanie Blogerek 141

dość często robię. Zmieniają się tylko dodatki: raz na słodko, raz na słono. Dzisiaj wykorzystałam resztkę szynki, skrawki sera żółtego i szparagi, które pozostały mi z obiadu. Klasyczny recykling jedzeniowy ;)Składniki na 1 omlet:1 jajko, 4 łyżki mleka,2 płaskie łyżeczki mąki pszennej,szczypta soli,1 łyżka masła.Dodatki:ugotowane szparagi

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania