przepis na obiad - 9000 przepisów (strona:282/600)

587. Jaglanka zapieczona pod budyniem. 173

zapieczona jaglanka pod domowym budyniem waniliowym z gruszką i daktylami(inspiracja)Lekko zmęczona, a przede mną jeszcze rodzinny obiad i spotkanie z D. Co tam jutrzejszy sprawdzian z chemii. Raz się żyje.Składniki:50g kaszy jaglanej szklanka wody/mleka*sól, coś do posłodzenia, cynamonszklanka mlekażółtkołyżka cukru20g mąki ziemniaczanejkawałek laski wanilii gruszkakilka daktyliKaszę prażę na patelni, zalewam wodą, przykrywam

More food, love and dreams
588. Ricotta hotcakes, wytrawnie?! 161

ricotta hotcakes ze szpinakiem i wędzonym łososiem, keczupCzęsto zajadałam się taką wersją placków na kolację, czy obiad. Dawno ich już nie robiłam i w sumie stwierdziłam, czemu by nie zrobić ich na śniadanie? Bo przecież placki nie muszą być tylko na słodko. Do tego obowiązkowo keczup, bo bez niego ani rusz. :P Ciężkie 1,5 tygodnia przede mną

More food, love and dreams
PieczonyKurczak&Szpinak&DomoweFryty 312

wody, przykrywamy. Co jakiś czas mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę pieprzu.Czasem lubię tak się porozdwajać w kuchni i powiem Wam, że całkiem dobrze mi to wychodzi! To pyszny obiad i wariacja na temat kurczaka, a domowe frytki są tak samo wspaniałe jak domowy chleb. Smacznego

Kitchens Alphabet
Recenzja książki „Make Cooking Easier – Przepisy na cztery pory roku” Zosi Cudny 158

najbardziej. Spodziewałam się, że się nie zawiodę i miałam rację :)Zgodnie z tytułem wydanie podzielone jest na cztery pory roku. Z kolei każda z nich dzieli się na śniadanie, obiad i kolację. Te rozdziały zawierają po 4 przepisy co daje nam łącznie 48 receptur.Ktoś mógłby powiedzieć, że mało ale przeglądając książkę ma się wrażenie, że jest ich nieco więcej

Mienta blog
GALARETKA DROBIOWA 304

Ciekawy pomysł na wykorzystanie np pozostałego po obiedzie ugotowanego mięsa z rosołu. Jeśli nie mamy warto specjalnie do tej galarety ugotować.. Delikatny smak wynagrodzi oczekiwanie.Składniki:3 udka kurze4 marchwiepuszka groszku1 pietruszkaselera kawałek1 cebulasól morska  z pieprzem młynek Kamis3 litry wody3 łyżki agaru ze sklepu Skworcu.pl2 liście laurowe3 ziela angielskieSkładniki:Udka myjemy,wrzucamy do wody, dodajemy obrane marchewki

Z Majeczką w kuchni
PAŁKI KURCZAKA ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 343

zestawem przypraw. Pieczemy jeszcze ok 20 minut.TEST WARZYW NA PATELNIĘ IGLOTEX:Mieszanka bardzo mi się spodobała, ponieważ warzywa pakowane są w bardzo fajne, poręczne, w sam raz na jeden obiad porcje- 450g. Świetny zestaw warzyw: brokuł, papryka, fasolka szparagowa, cukinia, marchew, kukurydza. Wszystkie warzywa po upieczeniu pozostają jędrne nie rozpadają się,z wielką przyjemnością sięgają po nie również dzieciaki. Dużym

Z Majeczką w kuchni
PIECZONY UDZIEC INDYCZY NA MARCHEWCE I SZPARAGÓWCE 187

Moja dzisiejsza propozycja na obiad to mięso indycze a mianowicie udziec. Pyszne mięsko tak bardzo lubiane w moim domu w którym mięso drobiowe jest bardziej lubiane niż wieprzowinaSkładniki:.2 udzce indycze po ok.1kg każdysól,pieprz,majeranek4 marchwie2 garście mrożonej fasolki szparagowejdo wywaru:marchew,pietruszka,por,cebula,sól morska Kamis,pieprz Kamis,vegetaWykonanie:Z udzca wyjmujemy kość i ścięgna.Mozemy

Z Majeczką w kuchni
ROLADKI MUSZTARDOWE SCHABOWE 181

Roladki to świetny pomysł na obiad, zawsze mogą smakować inaczej .Mozna podawać z sosem lub bez jak kto lubi. Ja dziś proponuję schabowe roladki w musztardowym sosieSkładniki:5 plastrów schabu5 plastrów żółtego sera5 plastrów szynki lub polędwicy-wędliny3 ogórki kiszone1,5 szklanki bulionu warzywnego1 szklanka smietany kremówki1 łyzka ostrej musztardy rosyjskiej Kamissól,pieprz mielony Kamis-do schabuWykonanie:Rozbijamy każdy kotlet

Z Majeczką w kuchni
ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I MIĘSEM MIELONYM 722

Przepyszne połączenie cukinii i mięsa mielonego, idealne na przygotowanie szybkiego obiaduSkładniki:0,5 kg mięsa mielonego z łopatki1 kg cukinii2 szklanki makaronu rurki2 ząbki czosnkupo łyżeczce

Z Majeczką w kuchni
ROLADKI Z SEREM I SZYNKĄ 295

Drobiowe delikatne mięso oraz szynka i zólty ser to połaczenie idealne, moi synowie przekonali sie o tym już dawno dlatego często robię na obiad takie roladkiSkładniki:70 dag piersi z kurczaka(wyjdzie ok.8 roladek)8 plastrów massdamera cienko krojonego8 plastrów szynkisól,pieprzpanierka;bułka tarta 1 jajkowykałaczki do spięcia roladekWykonanie:Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na cienkie plastry.Z obu stron oprószamy

Z Majeczką w kuchni
ZAPIEKANA KIEŁBASKA Z WARZYWAMI W SOSIE 158

Czasem trzeba przygotować coś na szybko...a że teraz mamy tyle warzyw już dostępnych więc dziś wykorzystam fasolkę szparagową i obiad powstanie w  kilkanaście minutSkładniki:1/2 kg kiełbasy cienkiej (u mnie podwawelska)2 garście fasolki szparagowej2 duże marchewki1 cebulaolej do smażenia10 łyżek keczupu łagodnegosól,pieprz do smaku1 łyżeczka ziół prowansalskich1 nieduza papryczka chiliWykonanie:szparagówkę i pokrojone w słupki marchewki

Z Majeczką w kuchni
KARP W GALARECIE 219

świąt.Choć na Wigilię jest obowiązkowo to i czasem na jakies okazje też lubię go przyrządzić.Swietny na zimno ale jesli przyrządzam go poza świętami podaję go na obiad  gorącymi ziemniaczkami jako danie główne. Danie pracochłonne,ale naprawdę warte efektu.Składniki:1,5 kg karpia zatorskiego5 cebul3 marchwiekawałek selerapietruszka1 cytryna3 ziarenka ziela angielskiego5 szkl wody7 ziarenek pieprzu2 liście laurowe4

Z Majeczką w kuchni
ROZMARYNOWE ZIEMNIACZKI 141

Dobre mięsko nie jest złe na obiad, ale ważną rolę też pełni to z czym je podamy :) Zamiast tradycyjnie ugotowanych ziemniaków polecam takie aromatyczne zapieczone, które świetnie pasują do dań mięsnych ale także szklanki kefiru, zsiadłego mleka czy chłodnikuSkładniki:1 kg młodych ziemniakówpo 3 łyżeczki: papryki słodkiej, majeranku, soli, pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis5 łyżeczek suszonego rozmarynu Kamiskilka gałązek świeżego

Z Majeczką w kuchni
BÓB Z CZOSNKIEM 143

Świetny, łatwy do przygotowania dodatek do obiadu...ja uwielbiam go też jako samodzielne danie. MniamSkładniki:30 dag bobu 3 zabki czosnku 3 łyżki masła łyżeczka soli morskiej Kamis do ugotowania bobuWykonanie:Bób wrzucamy na posolony wrzątek, gotujemy ok 20 minut. Na patelnię dajemy masło, rozpuszczamy, wrzucamy posiekany drobno czosnek.Odstawiamy.Bób odcedzamy, po ostudzeniu zdjemujemy skórkę , wrzucamy na patelnię, mieszamy

Z Majeczką w kuchni
PAPRYKA KONSERWOWA 196

Na półce w spiżarni obowiązkowo zimą muszę znaleźć paprykę w zalewie octowej. Przepis pochodzi od mojej babci, wszyscy lubimy tak zrobioną papryką zajadać się do obiaduSkładniki

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania