przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:322/867)

Buraczkowa zapowiedz i sklepowa spowiedz 231

Raz w tygodniu najczęściej w środę lub wtorek Małżon wraca bardzo późno do domu. Jest to uciążliwe nie tylko dla niego ale i dla mnie. Dzieci

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drozdzowa baba z rumowym lukrem czyli Slodki Czwartek odc.99 205

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Nim nadejdzie przede mną jeszcze urodzinowa impreza dzieci ale jakoś o niej nie myślę. Dumam nad menu świątecznym wypróbowuje nowe przepisy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zakwas na żurek 163

przygotowuje kilka dni wcześniej skoro można kupić gotowy? Ja! Gdy spróbuje się żurku na domowym zakwasie wszystko stanie się jasne :) Składniki: 7 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000 kawałek chleba razowego na zakwasie (najlepiej piętki) 5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe litr przegotowanej letniej wody opcjonalnie: 2-3 ziarna czarnego pieprzu Sposób przygotowania: Zagotować litr wody(...)pozostawić do ostygnięcia. Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć nożem. Do szklanego lub glinianego naczynia włożyć piętkę chleba, wsypać mąkę i dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać letnią wodą i dobrze wymieszać lub wstrząsnąć. Pozostawić na przynajmniej 3 dni (zależy od temperatury otoczenia) przykryte talerzykiem lub gazą

Pyry na Gaz
Tarta na słodko z dżemem i bakaliami 183

Taka tam "śmietnikowa" tarta. Śmietnikowa, bo zrobiona z tego, co znaleźliśmy w lodówce i szafkach kuchennych. Mieliśmy silne parcie na zjedzenie czegoś na słodko, a nic

Marder&Marder Manufacture
Szybka surowka z marchwi i selera 161

  Chodzą za mną warzywa, chodzą i chodzą i spokoju nie dają. Dlatego też bez wahania zrobiłam w niedzielę do tzw. kotleta tę surówkę. łatwa i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bigosik z kaczki 141

goździki, kilka nasion kolendry, pieprz kolorowy świeżo mielony, 100 g szalotki, 1 ząbek czosnku, 1 jabłko (około 200 g), 800 ml kwasu chlebowego, miód spadziowy, ocet jabłkowy, 2 kromki chleba razowego, Z nóg kaczki zdjąć skórę, włożyć do garnka z grubym dnem i powoli (na małym ogniu) wytopić tłuszcz. Mięso obrać z kości, pokroić jak na gulasz. Kości nie wyrzucać(...)mięso i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem około 40 minut – aż mięso będzie miękkie. Wyjąć kości, wlać ocet (4 łyżki), dodać miód ( około łyżeczki do kawy ) i pokruszony chleb, gotować około 10 minut. Podałam ze świeżą bagietką korzenną i jabłkami karmelizowanymi w brązowym cukrze i kwasie chlebowym.   zastawa

królestwo garów
Szarlotka w kratke czyli poWeekendowe Lakocie odc.114 171

W sobotę świętowaliśmy czwarte urodziny Syncia. Cały dzień minął nam na zabawie nowymi klockami LEGO, pieczeniu ciast i ich jedzeniu. Jednym z nich była ta szarlotka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekanka kalafiorowa w sosie serowym 285

padły tylko dwie odpowiedzi- pierwsza: na parze, druga: gotowany kalafior z bułką tartą. Trochę się zdziwiłam i postanowiłam to zmienić.  Składniki: 1 duży kalafior ok 200 g chleba ( do wyboru, użyłam pszennego) 1 łyżeczka nasion kminu 1 łyżeczka prażonego sezamu 100 g startego sera cheddar sól i pieprz do smaku sos serowy  70 g masła 50 g mąki(...)Przygotowanie: Kalafior umyj i podziel na mniejsze różyczki, gotuj na parze 10 minut. Ugotowanego kalafiora przeżuć do naczynia przeznaczonego do zapiekania wymieszaj z kminem, sezamem, serem oraz chlebem pokrojonym w kostkę ok 1 cm x 1 cm, lekko dopraw.  sos serowy: w rondlu rozpuść masło i wsyp mąkę, mieszaj energicznym ruchem, aż powstanie gęsta zasmażka. Następnie stopniowo

Niezły Młynek
Chleb na sodzie z rozmarynem , jabłkiem i rodzynkami 151

chlebka wykorzystałam rodzynki Skworcu ..Jedno opakowanie, a rodzynki w dwóch odcieniach..i na dodatek duże..no i oczywiście pyszne.. Przepis na chlebek pochodzi stąd -wg (wg Oatgasm ). Chleb na sodzie razem ze mną piekły: 250 g mąki luksusowej Młynomag 1 szkl. maślanki 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli 1/3 szkl. rodzynek Skworcu 1 małe(...)rodzynki i rozmaryn i zagnieść wszystko, aż ciasto będzie elastyczne i trochę lepiące.Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć chleb na krzyż. Piec 40-45 minut, aż skórka ładnie się zarumieni

Moje domowe kucharzenie
Kotlety mielone z parmezanem i suszonymi pomidorami czyli Niedzielne Mielenie odc.34 181

Po wielu dniach bez mięsa w jadłospisie naszła mnie nie licha ochota na kotlety mielone :) Tym razem dodałam do nich nie kumin i kolendrę ale suszone

Dzieje kuchennej Wiewióry
Smażone sandwicze 113

mamy mało czasu na gotowanie przedstawiamy propozycję na szybkie i sycące sandwicze. Znakomicie sprawdza się do nich majonez od Folwark , lekkim o aksamitnym smaku.   Składniki 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego 8 cienkich plasterków bekonu szklanka startego ostrego sera cheddar pomidor pokrojony na cząstki 4 łyżki majonezu   Przygotowanie   Boczek wysmażyłem na średnim ogniu, aż był rumiany i chrupiący(...)Podczas smażenia odwracałem od czasu do czasu. Osączyłem na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Cztery kromki chleba posypałem serem, na wierzchu ułożyłem pokrojonego pomidora.( bez nasionek, osączonego z soku na papierowym ręczniku ). Posypałem pieprzem, położyłem 2 plasterki smażonego bekonu. Posypałem resztą sera, przykryłem pozostałymi kromkami. Wierzch sandwiczów posmarowałem majonezem. Rozgrzałem dwie duże patelni. Na każdej ułożyłem po 2 sandwicze, stroną

R'n'G Kitchen
Ser żółty Monterey Jack - Dry Jack 168

Dzisiaj mamy dla was żółty ser Monterey Jack . To amerykański ser, produkowany w stanie Kalifornia, w mieście Monterey (od którego wziął swoją nazwę). Tutaj, na wstępie

Marder&Marder Manufacture
PASTA Z TOFU ZE SMAŻONĄ CEBULKĄ 225

tylko tyle - składnik, którego jest najwięcej, jest zawsze na pierwszym miejscu; czy trzeba coś dodawać?.. "Pasta" wylądowała tam, gdzie uznałam, że jest jej miejsce, a zamiast niej zrobiłam do chleba własną pastę "skwarkową" z tofu, w składzie której znalazły się, w kolejności wg udziału w zawartości: - tofu, skwarki cebulowe (cebula, olej kokosowy, pieprz), sól, sos sojowy, odrobina oleju konopnego. Widzicie(...)blendera, dodając soli i sosu sojowego do smaku, zblendujecie. Na początku pasta jest ciepła, więc miękka, kiedy stężeje jest sztywna, jak widać na zdjęciu. Świetnie smakuje nie tylko do chleba, ale również jako dip do marchewkowych i selerowych surowych słupków :) Oczywiście równie dobrze można zblendować najpierw samo tofu z sosem sojowym i olejem, a potem tylko wymieszać z cebulowymi skwarkami

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Nalewka jabłkowa 162

Jak robiłem tę nalewkę to była wczesna wiosna, jakoś tak chyba. Więc nie bardzo był sezon na cokolwiek jeszcze. A ja się niecierpliwiłem. Bo plan zrobienia

Marder&Marder Manufacture
Kasza gryczana w pomidorach, z jajkiem 185

Odkąd jemy mniej mięsiw królują w naszym domu kasze. Okazało się, że nawet Syncio polubił takowe i domaga się dokładek. Nic tylko się cieszyć :) Dzisiaj obiadokolacja

Dzieje kuchennej Wiewióry