przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:165/867)

Chleb pszenny z suszonymi morelami 191

dość dawna zbierałam się do upieczenia tego chleba. Pierwotnie miał być z mąką żytnią, ale że mam zapas mąki pszennej postanowiłam jej użyć. Chleb według mnie nie jest za słodki i całkiem smaczny i prosty do wykonania. Świeżość utrzymuje do 2 dni. Ostatnio ciasto na chleb wyrasta mi bardzo długo. W przypadku tego trwało to ponad 24 godziny. Na efekt(...)wyrastania. Jak pisałam powyżej u mnie zajęło to ponad 24h jednak czas wyrastania może być krótszy - zależy to od wysokości temperatury miejsca, w którym pozostawisz ciasto. Ważne, by chleb wyraźnie podwoił objętość. Pieczenie : 40-45 minut w temperaturze 200 stopni. * zakwas dokarmiony 10h przed wykonaniem ciasta

apetytnapieczenie
Chleb razowy ze słonecznikiem 204

dziś propozycja prostego chleba z prażonymi ziarnami słonecznika. Dla tych, którzy mają mało czasu jest to dobra opcja na pyszny i szybki w wykonaniu chleb własnej roboty. Właściwie początkowo miał być to chleb bez dodatków, jednak za namową synka użyłam słonecznika. Żeby ze słonecznika wydobyć aromat podprażyłam go na suchej patelni. Ogólny efekt jest zadowalający. Przepis jest taki: 2 szklanki(...)łyżki gęstego zakwasu razowego dokarmionego min. 12 h przed pieczeniem 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika + 2 łyżki do posypania wierzchu chleba Podane składniki w kolejności : mąki, sól, słonecznik, zakwas i woda - umieściłam w niedużej misce. Całość wymieszałam do połączenia. Ciasto jest klejące, niezbyt luźne. Odstawiłam przykryte folią na 30 minut

apetytnapieczenie
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 93

majowej piekarni pieczemy chleb wybrany przez Elę z bloga W poszukiwaniu Slowlife. Przepis pochodzi z bloga Trufla.Nie ukrywam, że bardzo się ucieszyłam na ta propozycję. Chleba z kaszą gryczaną nie piekłam, ale jeden z moich ulubionych to chleb z pęczakiem. Nie zawiodłam się, bo chleb wyszedł pyszny i z całą pewnością będę go powtarzać

Polska Zupa
Chleb z semoliny 118

Różne chleby już wypiekałam ale takiego dla diabetyków to jeszcze nie miałam przyjemności a to dlatego że nie miałam dostępu do semoliny. Teraz zakupiłam sporą ilość więc mogę poeksperymentować. Chleb z semoliny jest tak samo pyszny, może tylko trochę bardziej się kruszy. Mnie osobiście smakuje bardzo a Wy spróbujecie to ocenicie. Chleb jest łatwy w wykonaniu więc nie będzie problemu(...)upieczeniem. Chleb z semoliny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb bezglutenowy gryczany z amarantusem 123

Obiecany przepis na chleb bezglutenowy. Taki chleb, bez pełnych sztucznych dodatków gotowych mieszanek mąk. Szybko, zdrowo i smacznie. Składniki: mąka gryczana 450g mąka ziemniaczana 1 łyżka amarantus ekspandowany 1 szklanka drożdże bg (1 opakowanie drożdży w proszku 7-8g) woda letnia ok 500ml dodatki: żurawina lub słonecznik olej rzepakowy 2 łyżki sól himalajska 1/2 łyżeczki Mąkę gryczaną, ziemniaczaną

IzaGotuje
Chleb Adama 157

pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką Piekarnik rozgrzać do 230 *C i piec bochenek przez 10 min. Później piec kolejne 20-25 min w temp. 200 *C. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy(...)brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce. Ten chleb upiekł Adam, który ostatnio zadziwił mnie przyrządzoną przez siebie karkówką :) A, że wypiek chleba wydaje się dość prosty podaję go do wypróbowania

Proste Potrawy
Męskie ręce Piotra Kucharskiego 124

chlebie. A właściwie to o książkach, bo obaj mamy z nimi wiele wspólnego – jeden z nas skończył polonistykę, drugi – konserwację papieru. Kiedy jeden pozagina prawie wszystkie rogi, żeby zaznaczyć ulubione przepisy, ubrudzi kartki ciastem, masłem albo winem, kiedy dopisze na wszystkich marginesach swoje notatki, które mają obu uchronić przed kulinarną katastrofą w przyszłości, wtedy drugi bierze taką książkę(...)szukamy i ku wielkiej radości naszej oraz ku wielkiemu przerażeniu administracji naszej przedwojennej kamienicy, której ściany dźwigają ten ciężar, znajdujemy ich coraz więcej. Jedną z takich książek jest „O chlebie” Piotra Kucharskiego. Nasza biblia #glutenfull, choć przepisów na pieczywo bez glutenu też jest kilka. Znajdziemy tu wszystko, czego potrzeba, by rano cieszyć się zapachem świeżych bagietek, drożdżówek czy rogali maślanych

GRUBY WAŁEK
Grecki chleb na zakwasie 117

Uwielbiam piec chleby, bo zapach, który unosi się w domu jest wyjątkowy. Domowe chleby na zakwasie mają taki charakterystyczny smak, wiem, że są w pełni naturalne i nie mają dodatkowych spulchniaczy, ulepszaczy i nie wiadomo czego jeszcze. Zaciekawił mnie bardzo chlebek pieczony przez Dorotę . Chleb ten wyszedł miękki w środku, z chrupiącą skórką, czyli idealnie taki jaki powinien. Zaciekawił mnie(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/grecki-chleb-na-zakwasie/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('62701ce61f304d5221cd0f9b5dd1f5e8').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Grecki chleb na zakwasie appeared first

dom-agi.pl
Czarne bułeczki drożdżowe 217

Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie pamiętam już, co było ich celem, ale pamiętam swoje zaskoczenie, gdy zobaczyłam absolutnie i doskonale czarny chleb. Nie razowy, nie żytni, nie ciemnobrązowy chleb słodowy – nie, po prostu czarny chleb. Moją pierwszą myślą było ‘barwniki’, ale sztuczne barwniki mają

Gotuj z Blue Raven
Ciemny chleb żytnio-orgiszowy na zakwasie 232

Pieczenie domowego chleba zaliczam do najprzyjemniejszych i najzdrowszych uzależnień, z których nie trzeba się leczyć. Zapewne wiecie o czym mówię. Z każdym upieczonym bochenkiem można zapadać się coraz głębiej, i głębiej, aż pewnego dnia ze zdumieniem spostrzegamy, że funkcjonujemy w rytmie przygotowywania chleba :).  Chleby na zakwasie uważam za najlepsze Świecie! Trzymając się tej wersji dziś żytnio-orkiszowy z dodatkiem(...)góra" bez termoobiegu, na górnej półce można postawić naczynie napełnione wrzącą wodą (1/4 szklanki). Piec 30 minut, później zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej 25 minut. Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos przy stukaniu palcem w spód. Upieczone chlebki wyjąć z foremek i wystudzić na kratkę

SzczyptaSmaQ
Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 142

dalekim południu, z biletem do każdej z nich. My cztery. Razem. Z tym samym biletem i planem podróży.  Do kuchni, piec i plotkować - wirtualnie. Plotkować i piec - rzeczywiście. Chleb. A może drożdżówkę. A może coś pomiędzy... Potrzebna mi była ta podróż, potrzebny powrót do chwil, kiedy zapach chleba otula jak najlepszy przyjaciel i przynosi spokój, po prostu. Potrzebujemy się(...)też potrzebujecie takich biletów w tylko Wam znanym kierunku. Nie zgubcie ich, zbierajcie. Są ważne w dwie strony.   Chleb cytrynowo-rozmarynowy, a może drożdżowa buchta, a może coś pomiędzy. Cudowny, puszysty, wilgotny, o aromacie, który nie pozwala na smutek. Pachnie, jak najlepsze wspomnienia. Smakuje jeszcze lepiej. Idealny z masłem, domową konfiturą, wspaniały z kozim serem i świeżymi figami

KUCHARNIA
Czarne bułeczki drożdżowe 177

Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie pamiętam już, co było ich celem, ale pamiętam swoje zaskoczenie, gdy zobaczyłam absolutnie i doskonale czarny chleb. Nie razowy, nie żytni, nie ciemnobrązowy chleb słodowy – nie, po prostu czarny chleb. Moją pierwszą myślą było ‚barwniki’, ale sztuczne barwniki mają

Gotuj z Blue Raven
Chleb żytni 134

chyba prostszego chleba niż ten drożdżowy. Szybki, prosty i co najważniejsze, bardzo smaczny! Choć nie jestem wychowana na domowym, wypiekanym w ceglanym piecu chlebie, zawsze gdy przygotowuje sobie ten bochenek, mam wrażenia jakbym znała ten smak od zawsze. Chrupiąca skórka, ziarenka maku i słonecznika, a do tego miękki środek. Kto byłby w stanie odmówić takiej kromki? Zapraszam na drożdżowy chleb(...)powietrza.  Ciasto odkładamy zgięciami w dół na ścierkę i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na około 20 - 30 minut.Gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy nagrzane naczynie w które przekładamy chleb. Wierzch obsypujemy makiem i posypujemy ziarnami słonecznika - przykrywamy pokrywką. Pieczemy 30 minut w 230`C, następnie około 10 minut bez pokrywki to uzyskania złotego koloru.Studzimy w naczyniu - bez przykrycia.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Chleb na Drożdżach z Kminkiem i Ziarnami 171

Nieraz już wspominałam, że mam swoich dwóch faworytów chlebkowych:Chlebek z Ziarnami na Zakwasie i Chleb Pszenno – Żytni na Zakwasie Te dwa chlebki robię nieustannie na przemian Przyszła pora na spróbowanie czegoś nowego. Przeglądając domowy zeszyt z przepisami natknęłam się na chlebek z kminkiem. Tylko i wyłącznie z dodatkiem drożdży, bez grama zakwasu. Z jednej strony mnie ten fakt zasmucił(...)chleb na drożdżach to nie do samo co na zakwasie ale z drugiej ucieszył, gdyż potrzebowałem chleba na przysłowiowe już, bez czekania, wyrastania, zaczynu itd. Chciałam chlebek na szybko to mam. Chlebek wyszedł bardzo smaczny.Kminek jest mocno wyczuwalny, co mnie bardzo zadowoliło. Mięciutki, sprężysty z chrupiącą skórką. Jeśli potrzebujecie zrobić chlebek w przysłowiowe 5 minut to zdecydowanie polecam.Składniki

Made By Mom And Son
Chwale się wygraną :) 159

Jakiś czas temu wzięłam udział w konkursie "Upiecz Smakowity Chleb!" organizowanym przez Grumka.Do akcji zgłosiłam trzy przepisy:- chleb drożdżowy- chleb na zakwasie- chałkęOwocem tego, oprócz oczywiście wypieków jest super nagroda: maszyna do pieczenia chleba Moulinex OW1101.Mój blog ma zaledwie dwa miesiące, więc uważam to za sukces :)Serdecznie dziękuje organizatorom i sponsorom

Z butelką mleczka w tle

Proponowane wyszukiwania