przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:161/867)

Chleb nadziewany. 153

Dzisiaj zapraszam Was na pyszny mięciutki chlebek z soczystym nadzieniem. Chleb jest pszenny, składa się z posklejanych ze sobą części, więc równie dobrze można go upiec w innej formie np. tortownicy i nazwać go buchtami w wydaniu wytrawnym, lecz w formie podłużnego bochenka jest o wiele bardziej zaskakujący. Można go nadziać wszystkim na co akurat mamy ochotę, w mojej wersji(...)próbować ;) Dodam jeszcze, że ciasto jest wyjątkowo puszyste i mięciutkie i strasznie trudno poprzestać na jednym kawałku, dlatego proporcje podaję na dwie keksówki o długości 30 cm. Składniki na chleb nadziewany:  2 keksówki o długości 30 cm 500 g pszennej mąki 22 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suszonych (7g) 1 płaska łyżka cukru 330 ml ciepłego mleka

Rozpustne gotowanie
Chleb na mąkach bez glutenu z dodatkiem nasion chia 199

zwykły chleb mi się znudzi lub dopadają mnie dziwne bóle głowy lub zmęczenie ograniczam na kilka dni produkty zawierające gluten, i jednym z nich to ten chleb. Na dwa bochenki: - 700 g mąki pszennej bez glutenowej lub jaglanej - 200 g mąki kokosowej  - 200 g mąki z amarantusa - 3 czubate łyżki nasion chia - płaska łyżka soli - 1 litr wody(...)Pozostaw pod przykryciem na 20 minut w temperaturze pokojowej. Zwróć uwagę na to, że ciasto powinno być mokre, sprawia wrażenie jakby się słabo kleiło, ma inną konsystencję od tradycyjnego chleba. Po 20 minutach przełóż ciasto do foremek wyściełanych papierem do pieczenia. Pozostaw ponownie na około 20 minut.  Piecz 40-45 minut w 200°C góra - dół. Po upieczeniu pozostaw

Pasje Jolki
Chleb z ryżem 143

Dawno nie piekłam chleba..wiecznie brak czasu..ale zostało mi ryżu , który gotowałam do gulaszu [bardzo szybki pomysł na obiadek] i w końcu postanowiłam wypróbować przepis na chleb z ryżem, a znalazłam  tutaj ..Ja co prawda piekłam w multicookerze, ale to bez różnicy..pyszny chlebek, smaczny nawet na drugi dzień ..na zdjęciu krojony na ciepło... 350 g mąki pszennej(...)wodę.Zagnieść ciasto i przełożyć do misy multicookera ,ustawić program Yogurt - na 1 godzinę do wyrośnięcia .Ustawić program Bake na 2 godziny ,temperatura 180 stopni. Po połowie czasu pieczenia chleb przewrócić na drugą stronę.Po upieczeniu wystudzić na kratce. Przepis zacytuję też  za autorką.. Rozpocznij od ugotowania ryżu. Ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, rozetnij woreczek i odstaw

Moje domowe kucharzenie
Chleb bezglutenowy z suszonymi pomidorami i tymiankiem 187

Pierwsze w Nowym Roku Wypiekanie na śniadanie [ klik ] i nasz pierwszy wypiek. Tym razem Gocha wybrała chleb bezglutenowy [ klik ] choć można też zamienić było mieszanki bezglutenowe na glutenowe i wypiekać pyszne pieczywo. Ja uległam pokusie i piekłam bochen bezglutenowy. Pyszny bochen choć wydaje mi się że nie wyrósł mi tak jak trzeba albo po prostu wzięłam za dużą foremkę. Więc(...)proponuje Wam użyć takiej 14 x 24 i będzie ok. Chleb wypiekany jest z mieszanki bezglutenowej którą ja zrobiłam sama według pomysłu [ klik ] Mieszanki zrobiłam więcej z czego potem odważyłam potrzebną do wypieku ilość, reszta przyda się do wypieku naleśników chociażby albo do kolejnego bochenka. Jak macie problem z dostaniem mąki ryżowej czy gryczanej wystarczy zmielić ryż biały czy brązowy

Moje Małe Czarowanie
Super prosty chleb na drożdżach 168

cieple na pół godziny, podrosło Przełożyłam do wysmarowanej szklanej foremki i wstawiałam do nagrzanego piekarnika, piekłam przez 1 godz. w temp. 220*C Po tym czasie wyjęłam, studziłam chleb na kratce do dnia następnego. Moje uwagi : Chleb piekłam w okrągłym naczyniu o średnicy 24 cm.  Wydaje się, że lepsza byłaby foremka podłużna. Do upieczenia tego bochenka użyłam połowę składników(...)podanej ilości wychodzą dwa bochenki ; takie w długiej i średniej keksówce. Foremka powinna być dobrze wysmarowana tłuszczem lub wyłożona papierem do pieczenia by nie było problemów z wyjęciem upieczonego chleba :) Przepis dostałam od Moniki. Ten chleb powinien udać się każdemu :) Po upieczeniu najlepiej smakuje przez dwa kolejne

Proste Potrawy
Chleb z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi 262

Kupiłam foremki na chleb więc muszę je przetestować : ) a że jest dość późna godzina to musi być jakiś szybki chlebek . Szybki nie znaczy byle jaki bo pszenny z dodatkiem siemienia lnianego ,płatków owsianych i otrąb pszennych ... ....samo zdrowie ...   A chlebek miękki z chrupiącą skórką ,pyszniutki . Składniki na 2 chlebki - 700 g mąki pszennej typ 750 - 700 ml ciepłej wody(...)minut do wyrośnięcia, wyrobić jeszcze raz i przełożyć do foremek, foremki albo nasmarować olejem delikatnie albo wyłożyć papierem , ja wytestowałam oba sposoby i zdecydowanie posmarowanie blaszki jest lepsze, chleb wyjdzie ładniej wypieczony i też jest mniej roboty ,papier mi się przypiekł do chleba za bardzo :)  przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut . po tym czasie ... Piekarnik rozgrzać

Wypieki Rene
Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy 196

mojprzepisna.pl | Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy Taki mały eksperyment – chlebek bezglutenowy, chciałam spróbować jak smakuje i okazuje się, że jest smaczny. Jest też wilgotny, banalnie prosty i długo utrzymuje świeżość. Inspirację czerpałam ze strony Moje Wypieki . Składniki na keksówkę 35 cm na 12 cm: 200 gr mąki gryczanej* 200 gr mąki ryżowej 100 gr mąki kukurydzianej 550 gr ciepłej wody(...)Piec 55 min. Wyjąć z formy, można wstawić do gorącego piekarnika i zostawić do całkowitego wystygnięcia. *można też użyć mieszanki gotowych mąk bezglutenowych tylko bez żadnych ulepszaczy. Smacznego! Bezglutenowy chleb drożdżowy Bezglutenowy chleb drożdżowy Bezglutenowy chleb drożdżowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='200 gr mąki gryczanej* 200 gr mąki ryżowej 100 gr mąki kukurydzianej 550 gr ciepłej

moj przepis na
Chleb razowy 100%, na zakwasie 208

zainteresuje Was firma Indeco która oferuje bardzo szeroki wachlarz usług meblarskich, w tym wykonywanie mebli kuchennych, dopasowanych do twojej kuchni. W najbliższym czasie możecie spodziewać się kilku przepisów na chleb na zakwasie. Dziś przepis na chleb najprostszy, razowy. Zrobiony z mąki żytniej razowej i chlebowej. Pyszny, wilgotny i fajną skórką. Składniki na dwa małe bochenki: 1 szklanka aktywnego zakwasu żytniego(...)Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić piec na 175 st. Piec 1 godzinę 15 min. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić, wyjąć z formy. Po całkowitym ostudzeniu kroić nożem z piłką. Smacznego! Chleb razowy 100%, na zakwasie Chleb razowy 100%, na zakwasie listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka aktywnego zakwasu żytniego 2 szklanki mąki żytniej razowej

moj przepis na
Chleb marchwiowy z orzechami 145

zaproszenie Amber z bloga Kuchennymidrzwiami . pl   piekłam chleb marchwiowy. Przepis nie był skomplikowany :) 3 szklanki mąki chlebowej plus więcej do podsypania ( u mnie pszenna typ 650) 1 1/4 łyżeczki soli kuchennej 1/4 łyżeczki drożdży instant lub innych suchych drożdży 1 i 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie(...)górą do dołu, do garnka lub na kamień/blachę.  Garnek przykryj pokrywą i piecz przez 25 minut Następnie zdejmij pokrywę i piecz kolejne 15-20 minut, aż chleb będzie miał głęboki brązowy kolor. Za pomocą łopatki żaroodpornej lub rękawicy, ostrożnie wyjmij chleb z garnka i umieść go na kratce. Zostaw do ostygnięcia

Proste Potrawy
Chleb marchwiowy z czarnuszką i czarnym sezamem 107

Dawno nie było żadnego pieczywa na blogu. Może dlatego, że ja chleb rzadko jem i rzadko piekę, bo bochenek starcza nam na kilka dni. Ale jak już piekę, to oczywiście coś innego musi być. Dziś chleb marchewkowy chleb. Z mąki orkiszowej, z czarnuszką i czarnym sezamem. Chleb nieszczególnie pracochłonny, choć

Gotuj z Blue Raven
Pszenny chleb na maślance 181

Przepis bardzo łatwy, myślę, że skoro taka amatorka w pieczeniu chleba jak ja dała sobie radę, to każdy z Was również może taki smakołyk upiec sobie w domu. Żeby jeszcze bardziej Was zachęcić powiem Wam, że chleb wyszedł bardzo mięciutki i puszysty w środku i chrupiący na zewnątrz ;) Jestem bardzo zadowolona z tego wypieku ;) Składniki: 2,5-3 szklanki mąki(...)posypany mąką, zagniatamy chwilę, formujemy bochenek i wkładamy  do natłuszczonej i wysypanej mąką keksówki. Moja blaszka mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm. Chleb wstawiamy ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie wierzch chleba smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 190 stopniach przez 30 minut. Gotowe! :) Przepis pochodzi

Czerwona Porzeczka
Pszenno - żytni chlebek na zakwasie. 86

Blog skończył wczoraj pierwszy roczek!:)) Z tej okazji postanowiłam zrobić coś pierwszy raz w życiu - upiec chleb. Wiem, że to nie proste zadanie, dlatego przepis podkradłam z bloga, gdzie są same sprawdzone i wspaniałe wypieki - z Pracowni Wypieków  Wpadnijcie tam przy okazji, bo naprawdę warto:) a autorka wszystko cudnie tłumaczy:) Okazało się, że to wcale nie takie trudne zadanie(...)Trzeb trochę dobrych chęci i rzetelności w wykonaniu. Zachęcam Was do upieczenia tego chleba, bo satysfakcja jest nieziemska, jak już się go wyciągnie z piekarnika. Zakwas żytni: 1 szklanka mąki żytniej typu 720 1 szklanka letniej wody 1 łyżka jogurtu Składniki wymieszać w misce. Codziennie dodawać szklankę mąki i szklankę wody. Mieszać kilka razy dziennie. Zakwas trzymać w ciepłym miejscu

Kuchnia Pani Wiosny
Chleb żytni litewski z kminkiem 189

Źródło przepisu Zakwas: 2,5 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 1,25 szklanki mąki żytniej 1150 150 ml wody Zostawić przykryty na 10-12 godzin w temp

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenno - lniany z cafe de paris 130

Pomyślicie co ona znowu wymyśliła, co to za chleb? Już spieszę z odpowiedzią. Zakupiłam przyprawę o dźwięcznej nazwie cafe de paris i nie jest to przyprawa do kawy tylko w jej skład wchodzą: skórka cytrynowa, nać pietruszki, koperek, cebula, szczypiorek, sól, papryka, pieprz, czosnek granulowany. Jest to przyprawa według szwajcarskiej receptury. Chleby wypiekałam na kamieniu do pizzy. Pomyślałam że fajnie(...)sprawdzi się w chlebie i miałam rację, zapraszam do wypróbowania. Chleb pszenno - lniany z cafe de paris. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem, błonnikiem na zakwasie żytnim 159

Wiecie o tym już dobrze ze chlebów u mnie cała masa tzn. przepisów na chleby i proszę wybierać i przebierać a wszystkie zebrane są tutaj [ klik ] Każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Zatem pieczemy? chleb dzis upieczony jest wilgotny, pyszny, z chrupiącymi ziarenkami słonecznika we wnętrzu. i bardzo zdrowy przez dodatek błonnika. Polecam serdecznie. Chleb pszenno żytni ze słonecznikiem, błonnikiem

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania