przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:382/600)

Tort czekoladowy 181

Tort osiemnastkowyA to dzieło zostało upieczone specjalnie na Urodziny mojej Córki . Bo i urodziny szczególne -osiemnaste.Składniki:na biszkopt- 10 raczej małych jaj 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na piane dosypując stopniowo cukier ( zaczynany dosypywać cukier, gdy już pojawi się piana(...)piekarniku, przez około 35 - 40 min. w temp. 160 - 180 stopni C. Po przestudzeniu kroimy na 3 części- najlepiej podzielić sobie pracę na dwa etapy i jednego dnia upiec biszkopt, a drugiego zająć się kremem i dekoracją Składniki na krem: słoiczek Nutelli duży 1 masło zwykłe i 1 masło roślinne w kostce 2 jajka + 2 łyżki cukru 3/4 setkowego kieliszka

Proste Potrawy
Mazurek orzechowy 221

orzechami. Wybrałam na te święta tego mazurka, ponieważ piecze go się szybko, a i przygotowanie go nie nastręcza większych trudności :)  W "103 ciastach Anastazji" znalazłam przepis na biszkopt orzechowy, jeszcze go nie piekłam, podaje przepis, bo jest też prosty. składniki: 4 jajka, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 3 łyżki zmielonej bułki tartej, 4 łyżki cukru, 1 łyżka mąki pszennej(...)końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni C. przez 30 min. Nie jest to tradycyjny mazurek, ale biszkopt orzechowy, można po upieczeniu udekorować podobnie jak mazurka i będziemy mieć swoje  oryginalne ciast

Proste Potrawy
Szybki i smaczny sernik 226

bakalie - według uznania, u mnie tylko kopiasta łyżka rodzynek 3 płaskie łyżki oleju rzepakowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia i tyle samo kurkumy- jeśli żółtka jaj blade paczka biszkoptów paluszków Przygotowanie : Żółtka utrzeć z cukrem na pulchna masę, dodać jogurty i serek - utrzeć Wsypać do masy kurkumę, mąkę i dobrze wymieszać Wsypać proszek, białka ubić na pianę, dodać i ostrożnie(...)wpierw  namoczone i dobrze osuszone na papierze wrzuciłam na wierzch masy serowej i nie utonęły :( - lepiej wymieszać z całością Foremkę o średnicy 22 cm wyłożyłam na dnie podłużnymi biszkoptami, kilka starczyło na boki :) Piekłam w temp. 180 stopni C. przez około 1 godz. Pozwoliłam ciastu wystygnąć w otwartym piekarniku, można upiec w prodiżu. Najlepszy na drugi dzień

Proste Potrawy
Katarzynka 1691

Składniki  na biszkopt : 1 szklanka mąki pszennej  1/2 szklanki mąki gryczanej, ale może być wyłącznie 1 i 1/2 szkl. pszennej 1/2 szklanki  brązowego cukru nierafinowanego 1/2 szklanki cukru kryształu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jaj , 6 łyżek oleju Przygotowanie : Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i po jednym żółtku Zmieszane(...)jeszcze mała poprawka, na pierwszą warstwę ciasta biszkoptowego rozsmarujmy dżem z czarnej porzeczki, a na dżemie układamy ciastka katarzynki, na nich masę budyniową. Na wierzchu jest drugą część biszkoptu. Podczas przedświątecznego rozgardiaszu zaginął mi przepis i dlatego przegapiłam ten istotny fakt :( sorry

Proste Potrawy
Sernik z ricotty 181

Składniki : 3 opakowania serka ricotta po 250 g 3/4 szklanki drobnego cukru 5 jaj 2-3 łyżki soku z cytryny paczka okrągłych biszkoptów Przygotowanie : Serki pokruszyłam, a właściwie rozgniotłam widelcem, ( można zmiksować) żółtka utarłam z cukrem, dodałam sok Białka ubiłam na pianę (dodałam szczyptę soli ) i dołożyłam do masy serowej Całość dokładnie połączyłam Na dnie blaszki o średnicy(...)rozłożyłam biszkopty, wylałam masę serową Piekłam w temp. około 150 stopni C. przez 25- 30 min. w foremce o średnicy 22 cm.              Sernik jest szybki w wykonaniu, a smakuje całkiem dobrze :)              Wyrasta równo, nie opada.                Pomysł z "Kuchnia

Proste Potrawy
Beatka II 260

oleju2 łyżeczki sody2 szklanki mąki1 op. przyprawy do piernika Dr. OetkeraŻółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać pozostałe składniki. Na końcu pianę z białek.Upiec.Ciasto biszkoptowe:Upiec w/g własnego przepisu biszkopt z 5 jajek. Po wystudzeniu wyciąć otwory szklanką.Do przełożenia ciasta: 2 słoiki dżemu (używam brzoskwiniowy, lub wiśniowy), 1 puszka brzoskwiń, 2 opakowania galaretki (przygotować wg. przepisu na opakowaniu), dowolny(...)krem budyniowy.Przełożenie ciasta:Upieczony piernik podzielić na dwie części. Na jednej rozsmarować dżem, wyłożyć trochę mniej niż połowę kremu, na to biszkopt z wyciętymi otworami. Trzeba to robić bardzo ostrożnie aby nie połamać ciasta.W otworach ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką, zakryć wyciętymi kółeczkami, zalać pozostałą galaretką. Na to położyć krem, na kremie rozprowadzić dżem, przykryć drugą warstwą

Praktyczna pl
Ciasto warstwowe, przepyszne 9190

Można oczywiście zastosować własny wypróbowany sposób na krem budyniowy. Wymieszać go z orzechami. Wyłożyć na wystudzone ciasto.4) BISZKOPT4 jajka4 łyżki cukru2 łyżki mąki2 łyżki kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaWystudzony biszkopt  położyć na krem.5) POWIDŁO 6) KREM ŚMIETANOWY1/2 litra śmietany 30%1 łyżeczka żelatyny2 łyżki cukru pudruUbić śmietanę, dodać cukier oraz żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości gotowanej wody i lekko

Praktyczna pl
Pyszne ciasto "Lambada" 8349

Polecam Lambadę bo jest ekspresowa, pyszna i efektowna. Polecam nawet całkiem początkującym. Źródło: Smaczny.pl, autor: Edyta. Biszkopt z 4 lub 5 jajek + ok. 1/2 szklanki soku pomarańczowego do nasączenia. Masa pomarańczowa: 4 szklanki soku pomarańczowego z kartonu  ½ szklanki cukru  2 budynie waniliowe lub śmietankowe 3 ½ szklanki soku zagotować z cukrem. W pozostałym soku rozmieszać budynie i wlać(...)gotującego się soku. Chwilę pogotować i ciepłą masę wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt. Ostudzić.  Masa śmietankowa:  1 łyżka żelatyny  ½ szklanki mleka  ½ litra śmietany 30%  3 łyżki cukru pudru Do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa lub starta gorzka czekolada.  Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem,połączyć z żelatyną rozpuszczoną

Praktyczna pl
Letni tort 156

truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki. Chwilę miksować na najwyższych obrotach. Pod koniec wlać spirytus.Wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Jedną włożyć na dno tortownicy, drugą pokroić w kostkę. Na biszkopt wyłożyć krem truskawkowy, a na nim ułożyć (nieregularnie) mniej więcej połowę pokrojonego ciasta i pozostałe truskawki. Zalać tężejącą galaretką truskawkową. Galaretka musi być tężejąca aby ciasto nie rozmokło.Schłodzić

Praktyczna pl
Piegusek biszkoptowy z kremem 228

Piegusek biszkoptowy z kremem to prosta, leniwa kremówka zamiast karpatki. Biszkopt z odrobiną suchego maku i krem karpatkowy. Bardzo prosto i szybko. 6 jajek7 łyżek cukru6 łyżek mąki krupczatki1 łyżka suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka wody1 łyżka olejuJajka z cukrem zmiksować na bardzo puszysty krem. Pod koniec miksowania dodać olej i wodę. Delikatnie połączyć z mąką zmieszaną(...)starta gorzka czekolada Z mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Ucierać, aż powstanie gładki krem.Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Udekorować polewą czekoladową lub startą gorzką czekoladą

Praktyczna pl
Tort Wenus 161

Lekki i puszysty piankowy tort Wenus. Raczej znany i dość popularny sernik na zimno Wenus dzisiaj w roli tortu urodzinowego. Ciasto:Jasny biszkopt z 6 jajek + ciemny kakaowy z 4 jajek (wg dowolnego przepisu) Masa serowa:50 dag białego sera4 opakowania galaretki cytrynowej5 szklanek gorącej wody 1 litr śmietany 30%4 łyżki cukru pudruDodatkowo:dżem brzoskwiniowyGalaretki rozpuścić (w 5 szklankach(...)mocno schłodzić. Ser zmielić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać ser, zmiksować. Nie przerywając miksowania wlewać stopniowo tężejącą galaretkę. W razie potrzeby masę schłodzić, aby zaczęła gęstnieć. Jasny biszkopt przeciąć na dwa blaty. Każdy krążek ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym (ja o tym zapomniałam). Ciasto przekładać w tortownicy tężejącą masą. Na wierzch też wylać masę serową. Trochę masy zostawić

Praktyczna pl
Kremówka z pianką 311

Delikatna kremówka z kremem budyniowym i lekką pianką. Koniecznie potrzebne są świeże jajka, gdyż do przygotowania pianki używa się surowego białka. Biszkopt upieczony z 5 jajek wg dowolnego przepisu (blacha26x34)Krem budyniowy:2 i 1/2 szklanki mleka5 żółtek3 duże łyżki mąki pszennej1 opakowanie cukru wanilinowego20 dag masła lub margaryny3/4 szklanki cukru pudru2 łyżki kakaoOdlać 3/4 szklanki mleka, wymieszać z mąką(...)wanilinowym. Ugotować budyń. W czasie gotowania cały czas mieszać aby nie przypalić. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem, porcjami dodawać wystudzony budyń. Gładki krem połączyć z kakao, wyłożyć na biszkopt. Schłodzić.Masa piankowa:5 białek1/2 szklanki cukru1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku (polecam agrestową)1/4 szklanki wody Wodę zagotować, rozpuścić galaretkę. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i nadal

Praktyczna pl
Rolada truskawkowa 175

biszkoptowa z masą śmietanowa i truskawkową. Ta wersja jest przygotowana z maki pszennej do wersji bezglutenowej polecam mąkę firmy SCHÄR Składniki: szklanka pojemności 250 ml. Na biszkopt:  4 jajka szklanka cukru  pół szklanki mąki pszennej  pół szklanki maki ziemniaczanej Na masę: Duża śmietana 36% 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru kilka truskawek Białka(...)ostudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w około 4 łyżkach ciepłej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.  Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dolewamy żelatynę oraz cukier puder. Miksujemy. Biszkopt rozwijamy, wyjmujemy ścierkę... smarujemy masa śmietanowa i posypujemy pokrojonymi w kostkę truskawkami.  Zawijamy. Odstawiamy do lodówki na około 2 godz

NaKońcuJęzyka
Mini serniczki z brzoskwiniami 3851

czekoladową. Osobiście myślałem nad glazurą o jakimś ciekawszym kolorze, ale na to jeszcze przyjdzie czas. Zostaje wersja prostsza z glazurą czekoladową. Składniki 350 g serka waniliowego homogenizowanego 7 dużych biszkoptów 250 ml śmietany słodkiej 30% śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 1 puszka brzoskwiń w syropie 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Glazura czekoladowa: 4 łyżki cukru 2 łyżki(...)dodajemy do niego ubitą śmietanę, Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy w kostkę i mieszamy je z masą serową. Napełniamy filiżanki masą sernikową, prawie do pełna. Na górę układamy biszkopty i wszystkie filiżanki lądują w lodówki na godzinkę. 2.Po godzinie gotujemy wodę w garnku do takiej wysokości jak sernik w filiżance. Patyczkiem do szaszłyków podcinamy boki serniczka. Szklankę wkładamy na dosłownie

zjem to blog kulinarny
Ciasto z masą truskawkową 195

Lekki biszkopt, pyszna masa truskawkowa i niebiańska pianka, a na wierzchu chrupiące ciasteczka... Do szczęścia nie trzeba mi nic więcej:) Sezon truskawkowy powoli się zaczyna, więc koniecznie zapiszcie sobie ten przepis!! Ja znalazłam go u Agaty :) Gorąco polecam! Biszkopt:3 jajka, 3/4 szkl. cukru, 3/4 szkl. mąki pszennej,1/4 szkl. mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania