się na słodkie małe co nieco. Wiem to z własnego doświadczenia :) SKŁADNIKI NA 6 PORCJI 12 biszkoptów (długich jak do tiramisu) odrobina mleka (do namoczenia biszkoptów) borówki amerykańskie (w moim przypadku w formie dżemu) 1 duża śmietana 30 % 1 śmietanfix cukier puder do smaku 1 serek homogenizowany
Kuchnia w opałachchmur. Zdecydowanie ładniejszy widok niż dzisiaj za oknem.Od razu człowiekowi weselej na duszy no i na podniebieniu. Deser bardzo prosty i szybki w wykonaniu. SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: Biszkopty sok z połowy pomarańczy 1/2 mango obranego ze skórki 1 kaki 200 g. mascarpone 2 łyżki ulubionego dżemu 1 śmietana 30 % odrobina cukru pudru śmietanfix A jak to zrobić(...)warstwa - Biszkopty nasączyć sokiem z pomarańczy i ułożyć na dnie naczynia. 2 warstwa - pokrojone w kostkę mango. 3 warstwa - mascarpone połączone z dżemem (w moim przypadku borówkowym) 4 warstwa - pokrojone w kostkę kaki 5 warstwa - ubita śmietana z cukrem i śmietanfixem wieńcząca deser niczym chmurka
Kuchnia w opałachwiększość czasu spędzała by w stajni, postanowiłam upiec tort, który będzie w małym stopniu odpowiednikiem jej pasji. Pomimo braku talentu plastycznego mam nadzieję sprostałam zadaniu. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 1 szkl.cukru 1/2 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli sok z cytryny MASA: 1,5 – 2 budynie śmietankowe(...)Dodać stopniowo budyń miksując . Jeśli w masie pojawią się grudki to dodać łyżkę mleka, tak samo, gdy masa jest bardzo gęsta. Dodatek mleka dodaje też puszystości całej masie. Upieczony biszkopt przekroiłam na pół, skropiłam sokiem z cytryny i przesmarowałam masą. Na wierzch tortu rozwałkowałam masę cukrową i ozdobiłam konikami i innymi gadżetami również z takiej masy. Niestety sama
Kuchnia w opałachzdecydować, co przygotować do degustacji, dla mam nadzieję licznie przybyłych gości naszej imprezy. Dzisiaj powstał pomysł na roladę malinową. Ciekawa jestem czy chcieli byście jej spróbować ? SKŁADNIKI: na biszkopt 4 jajka szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem 400 ml. śmietanki 30 % śmietan-fix 2 łyżki(...)minut. Z ciasta zdjąć papier, przełożyć je na wilgotną ściereczkę i zwinąć w rulon, pozostawić na 15 minut. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Biszkopt rozwinąć, posmarować śmietaną, wyłożyć maliny i znów zwinąć. Posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, schłodzić w lodówce
Kuchnia w opałachOpolan smakołykami. Fotorelacja z tego dnia już jutro :) SKŁADNIKI: na około 30 sztuk 125ml śmietanki o zaw. tłuszczu 30% 100g gorzkiej czekolady z pomarańczą 1 kopiasta łyżka Nutelli 100g biszkoptów 2 łyżki likieru pomarańczowego 2 łyżki skórki pomarańczowej drobno pokrojonej 30g masła kakao do obtoczenia trufli (użyłam słodzonego) A jak to zrobić: W rondelku zagotować śmietankę(...)masłem. Zdjąć z ognia i rozpuścić w niej czekoladę połamaną na kawałki. Biszkopty drobno rozkruszyć (użyłam blendera) i dodać wraz z pozostałymi składnikami do masy z roztopionej czekolady. Całość dokładnie wymieszać i po wystudzeniu odstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa stwardniała. Z masy formować kuleczki i obtaczać je w kakao. Przechowywać w chłodnym miejscu
Kuchnia w opałachWygląda ciekawie i smakuje doskonale. Ciasto wymaga trochę pracy, ale cóż to jest w porównaniu z efektem , który zagości na stole. Wzbudzi zachwyt i pochwały dla gospodyni. Polecam. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 16 g 5 łyżek mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Na zielony budyń(...)rozmieszania w nim budyniów. Sok z garnka zagotować, do wrzącego wlać naszą mieszankę, cały czas mieszając, zagotować tak, jak budyń. Zieloną gorącą warstwę wylewamy na ostygnięty biszkopt. To studzimy i przystępujemy do wykonania masy śmietanowej. Masa śmietanowa: Rozpuszczamy dwie galaretki w jednej szklance wrzącej wody. czekamy, aż galaretka ostygnie i zacznie się ,,delikatnie” ścinać. Ubijamy schłodzoną śmietanę
W kuchennym oknie Ewyszkl. cukru 4 żółtka cukier waniliowy (16g) 3 łyżki żelatyny Dodatkowo: galaretka truskawkowa galaretka cytrynowa puszka brzoskwiń tortownica lub silikonowa forma np. w kształcie róży (ja wzięłam silikonową formę) biszkopty (opcjonalnie) Wykonanie: Galaretki rozpuścić w 200 ml. wody każdą, zaś brzoskwinie pokroić w kostkę 3 łyżki żelatyny namoczyć w odrobinie zimnej wody, aby napęczniała. Następnie dodać 1 szklankę wrzątku(...)zastygnie do masy sernikowej dodać pozostałą część brzoskwiń i wylać na galaretkę. Jak masa zastygnie odwrócić i wyłożyć na talerz. Jeżeli sernik będziemy robić w tortownicy to najpierw układamy biszkopty, później masa sernikowa i na końcu galaretka. Ps. Jeżeli serniczek robimy w silikonowej formie w kształcie róży to bierzemy połowę ww. składników Smacznego
IMPRESJA SMAKUbyć smaczne. Co prawda nie przepadam za miętą, ale dlaczego nie spróbować. Zrobiłam w formie tortu i jestem zachwycona. Ten tort zaskoczy Cię smakiem. Naprawdę jest rewelacyjny. Składniki: Biszkopt (duża tortownica): 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa miętowa: 150 g landrynek miętowych 1/4 szklanki wody 1 budyń(...)wlewamy do budyniu. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć, zaczynamy ubijać śmietanę dodając śmietan-fix. Dodajemy galaretkę i delikatnie mieszamy. Na naponczowany biszkopt nakładamy masę miętową. Na niej układamy herbatniki. Na herbatniki wylewamy śmietanę. Całość posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Salonik smakówbudyń waniliowy bez cukru * 2 płaskie łyżki mąki pszennej * kilka kropel aromatu waniliowego * 5 dojrzałych bananów * 2 jajka i 4 białka * 100 ml zagęszczonego mleka light * słodzidło dowolne SPÓD: * biszkopty bezcukrowe (firmy Mamut) * 100 ml mleka 0,5% DEKORACJA: *gorzkie kakao *talarki banana/ żurawina Przygotowanie Składniki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej. Dojrzałe banany miksujemy. Następnie łączymy(...)Dodajemy do masy banany i mleczko zagęszczone, a także jajka i białka. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, gdzie na spód układamy namoczone w mleku biszkopty i na to wlewamy naszą masę serową. Do nagrzanego piekarnika na 180 stopni wkładamy sernik i pieczemy ok. 50 minut. Po ostygnięciu obsypujemy go kakao i przyozdabiamy bananem :) SMACZNEGO
Zdrowie na języku :PLekki biszkoptowy spód z puszystą masą serową i polewą czekoladową....niestety gotową :D Jednak można ją zrobić samemu lub po prostu pominąć. Składniki na biszkopt: - 5 jajek - 5 łyżek cukru - 5 łyżek mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - aromat Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je. Pozostałe składniki miksujemy, pod koniec dodając ubitą pianę z białek. Składniki na masę(...)sobą. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę serową, a na nią masę biszkoptową. Pieczemy w 170* przez 65 minut. Po całkowitym ostygnięciu "wywracamy", tak aby biszkopt był na dole. Dekorujemy polewą
Zdrowie na języku :Pciasto to nic innego jak wariacja na temat Królewicza, ciasta, które pokazywałam Wam jakiś czas temu. Oryginalny Królewicz jest bez dodatku owoców, a jego środkową warstwę stanowi puszysty biszkopt. Tym razem upiekłam cztery miodowe placki i przełożyłam je kremem. Biszkopt opuściłam. Ciasto wyszło pysznie, wygląda też rewelacyjnie. Nie jest trudne, ani specjalnie pracochłonne. Można je upiec z większej ilości warstw
Codzienna kuchnia niecodziennaczasu, kiedy Mela z bloga Pierwsze primopoprosiła mnie o upieczenie tortu dla swojej córeczki na roczek.Był tylko jeden warunek - tort miał być bez białek.I jak tu upiec biszkopt bez białek??? Jakie ciasto wymyślić?Doświadczenia z alergiami pokarmowymi nie mam żadnego, poprosiłam więc o radę Patyskę, autorkę Smakołyków Alergika. A ona poleciła mi właśnie ciasto bananowe(...)pory ja z tym ciastem się nie rozstaję!Ono pachnie, smakuje i robi się samo! W dodatku przekrawa się na krążki o wiele łatwiej niż biszkopt. Same plusy :)Czytaj więcej
bistro mamajuż Hanię odbieram z przedszkola i nie gnam z nią od razu do domu,tylko zostajemy w przedszkolnym ogrodzie.Ciasto pełne słońca mam więc na dzisiaj.Na spodzie z przepisu na biszkopt Królowej Wiktorii(Victoria's Sponge Cake).Można oczywiście upiec tradycyjny biszkopt,ale ten z dodatkiem masła jest o wiele łatwiejszy i nie ma prawa się nie udać.Czytaj więcej
bistro mamakonsystencja będzie całkowicie sztywna, tj. po odwróceniu naczynia bita śmietana nie wypadnie z pojemnika :)Kieliszki do szampana napełniamy do polowy musem jabłkowym, na to posypujemy po 3 pokruszone biszkopty, a na wierzch nakładamy bogato ubitą śmietankę, wyrównujemy.Podajemy schłodzone.Smacznego
Słodkie Przyjemnościserowej i miksowanie na najwyższych obrotach.W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do ciasta.Dużą, prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy pokruszone biszkopty, wyrównujemy i ugniatamy. Na tak przygotowany spód wylewamy równomiernie rozprowadzając masę serową.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut.Studzimy w piekarniku
Słodkie Przyjemności