przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:36/600)

BISZKOPT Z MADARYNKAMI W MASIE ŚMIETANKOWEJ 159

Składniki na biszkopt jasny: 8 jaj 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 p łaskie łyżki t łuszczu (mas ło lub margaryna)   Składniki masy śmietankowej: 500 ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny  1/4 szklanki gorącej wody Składniki na poncz: 1 szklanka zimnej(...)przegotowanej wody sok z 2 cytryn 4 łyżeczki cukru Dodatki: 6 mandarynek  cukier puder dżem Sposób przygotowania biszkoptu: Białka wybić do wyższej misy. Żółtka włożyć do miseczki, rozmącić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Tłuszcz rozpuścić na bardzo małym ogniu. Do białek dodać 1 łyżeczkę zmrożonej wody, ubijać na sztywną masę dodając stopniowo cukier. Do ubijania białek użyłam blendera

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Makowiec na biszkopcie 471

Makowiec na biszkopcie to klasyka z mojego dzieciństwa. Obecny nie tylko na Święta, ale i na wszelkich imieninach oraz rodzinnych imprezach. Różnił się liczbą wartsw biszkoptu i polewami. Ten makowiec jest w wersji odwracanej – masę makową najpierw zapiekamy, następnie wlewamy na nią biszkopt i pieczemy już razem. Potem ciasto wystarczy odwrócić. Ciasto można po prostu posypać cukrem pudrem(...)pył herbatników 1 szklanka drobno posiekanych orzechów i migdałów 1-2 łyżki cukru z wanilią 2 jabłka stare na tarce jarzynowej 3 łyżki amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mleko zagotowujemy razem z amaretto

Poezja smaku
Czekoladowy makowiec na cienkim biszkopcie 137

Zaszalałam w tym roku z makowcami ;). Dzisiaj kolejny z nich- wilgotny czekoladowy na cieniutkim biszkopcie z rewelacyjną polewą z kwaśnej śmietany. Polewa z godziny na godzinę zastyga tak, że po nocy spędzonej w lodówce ładnie się kroi i nie spływa z ciasta. Ja nie miałam na tyle czasu i kroiłam makowca nieco szybciej. Może ktoś się zdecyduje zrobić(...)czekolady 50 g czekolady gorzkiej 100 g miękkiego masła 50 g cukru 500 g gotowej masy makowej z puszki 2 łyżeczki naturalnego kakao 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 2 jajka Biszkopt: 1 duże jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa śmietankowa: 100 g kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki miodu Przygotowanie

Nastoletnie Wypiekanie
Biszkopt śmietanowo-truskawkowy 108

Dzień Dziecka delektowaliśmy się takim oto biszkoptem z masą śmietanowo-galaretkową i dużą ilością truskawek. Ciasto najbardziej smakowało 5-letniemu Szymonowi, najmłodszemu uczestnikowi wczorajszej grillowej imprezy. Aż miło było patrzeć, jak pałaszował kolejne porcje, a to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: Biszkopt • 6 jajek • 1 szklanka mąki pszennej • 1 szklanka cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cytryny / 0,5 szklanki wody do nasączenia biszkoptu Krem truskawkowy • 1 galaretka truskawkowa / 250 ml wody • 250 ml śmietany 18% Krem cytrynowy • 2 galaretki cytrynowe / 500 ml wody • 450 ml śmietany 18% • ok. 1 kg truskawek pokrojonych Wierzch biszkoptu – 1 galaretka cytrynowa / 250 ml Wykonanie: • Ubić białka na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodawać

To co kocham
Rewelacyjne Ciasto "Pijak" 1092

Rewelacyjne ciasto o niechlubnej nazwie "Pijak" na puszystym biszkopcie z aksamitną masą budyniową, genialną warstwą kokosowo makową, orzeźwiającą, przełamującą słodkość konfiturą porzeczkową i okrągłymi biszkopcikami polanymi czekoladą to wyjątkowy wypiek łączący wiele smaków które jako całość tworzą niezwykle smakowite ciasto. Polecam. Ciasto "Pijak" - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła cukier waniliowy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady (lub 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej) 50 g masła ponadto: okrągłe biszkopty  dżem z czarnej porzeczki (ok. 400 ml) 50 ml wódki + 50 ml mleka wiórki kokosowe do oprószenia wierzchu ciasta Ciasto "Pijak" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę wykładamy pergaminem

Słodka Strona
Tort kawowo - różany! Najlepszy tort na przyjęcie! 157

smaczne, czasami wygląda a w cukierni kosztuje krocie.Niestety. Całe swoje dzieciństwo na każdej uroczystości czekało się na ten upragniony kawałek tortu, były to pyszne torty, na prawdziwym biszkopcie z wiejskich jaj, dobrze nasączone, często alkoholem (i jako dziecko się jadło o zgrozo heheheh), z masami często na bazie masła lub śmietany. Babcia je pieczołowicie zdobiła, potem moja mama stała się(...)wypiek przypomniał mi czasy mojego dzieciństwa. Tort jest na prawdę prosty w wykonaniu i każdy nawet początkujący kucharz da sobie z nim radę. Zapraszam do wspólnego pieczenia. SKŁADNIKI: BISZKOPT (MAŁA WYSOKA TORTOWNICA): - 4 jajka - 0,5 szklanki cukru pudru - 3/4 szklanki mąki tortowej - 1 łyżka czubata skrobi ziemniaczanej - 1 łyżeczka octu - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Białka oddziel

SMYKWKUCHNI
Pyszne ciasto biały lion, z ryżem preparowanym 67827

Całość bardzo dobrze się kroi, warstwy świetnie współgrają z sobą, ciasto pięknie wygląda i jest pyyyycha :-) Polecam No to zaczynamy:    SKŁADNIKI NA DUŻĄ BLASZKĘ  2 BISZKOPTY: -6 jajek -1 szkl cukru -1,5 szkl mąki tortowej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -pół tabliczki białej czekolady *składniki dzielimy na pół, i przygotowujemy 2 biszkopty, czyli na jeden biszkopt wchodzić(...)koniec dodajemy startą białą czekoladę, i wszystko mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni.  *biszkopty wychodzą dość cienkie :-) MASA: -4 żółtka -4 szkl mleka -4 łyżki mąki ziemniaczanej -6 łyżek mąki pszennej - 6 łyżek cukru -3 łyżki soku z cytryny -1,5 kostki margaryny

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Biszkopt orkiszowy idealny - metoda 1-2-3 294

używaną w Polsce), funkcjonuje bez zarzutu. Biszopt upieczony z tego przepisu jest wilgotny, nie kurczy się i nie opada. Nie jest przesłodzony. Jeśli masz kłopot z upieczeniem biszkoptu lub szukasz najlepszej metody, by zawsze się udał oto kilka pomocnych wskazówek poniżej przepisu: Proporcje na 1 jajko: 20 g cukru 30 g mąki (23 g mąki pszennej+7 g mąki ziemniaczanej(...)mąki (203 g maki pszennej+67 g mąki ziemniaczanej) Proporcje na 10 jajek: 200 g cukru 300 g mąki (225 g mąki pszennej+75 g mąki ziemniaczanej) Wykonanie biszkoptu: jajka ubić z cukrem na puch. Jajka powinny potroić objętość. Ubijanie trwa około 8-10 minut powoli dodać przesiane, wymieszane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką włożyć na blaszkę/tortownicę wyłożoną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z kisielem i kiwi 146

zmodyfikowanych) zapisków, więc przyznam, że nie pamiętam jego źródła. Ciasto jest lekkie, delikatne i rewelacyjne w smaku. Jego piankowa konsystencja idealnie łączy się z soczystymi owocami kiwi.  Biszkopt, kisiel, i owoce - pycha! To połączenie doskonale sprawdzi się o każdej porze roku! Sami spróbujcie, bo szczerze polecam.   (Forma o wymiarach około 22 x 28 cm)   Biszkopt: 5 jajek(...)pieczenia Masa: 100g masła 2 kisiele cytrynowe 1 łyżka cukru 1 galaretka agrestowa Pianka: 150 ml śmietanki 30% 2 galaretki agrestowe Dodatkowo: 8 sztuk kiwi (dość dużych) Upiec biszkopt. Białka (z solą) ubić na sztywną pianę i połączyć z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do białek. Całość delikatnie wymieszać (najlepiej łyżką lub mikserem na najniższych obrotach

Di gotuje
Rolada truskawkowa (bez zawijania) 174

Najbardziej znanym i chyba najczęściej robionym ciastem z truskawkami jest biszkopt z truskawkami i galaretką. Ja wolę jednak inną wersję tego ciasta, a mianowicie roladę bez zawijania z lekkim musem truskawkowym i kremem śmietankowym. To lekkie ciasto uprzyjemni każdemu niedzielne popołudnie.  ROLADA TRUSKAWKOWA  (bez zawijania)   Składniki: biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mą ki pszennej(...)truskawkowy: 8 00 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 łyżka żelatyny warstwa śmietanowa:  250 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Prz ygotowanie: biszkopt:   Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli  stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Do ubitych jajek przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia. M i eszamy łyżką, aby piana nie opadła

Bon appetit mon amie
Sernik na Zimno na Biszkopcie Różanym z Musem Truskawkowym z Bazylią 248

Miałam w planach zrobić ot taki zwykły sernik na zimno z truskawkami. Taki najzwyklejszy, nawet kupiłam okrągłe biszkopty na spód, na które miałam wylać masę serową, truskawki i galaretka. Kiedy już byłam w kuchni pomyślałam sobie "przecież mogę upiec biszkopt z dwóch jajek , robi się go tak szybko". Wzięłam się za ten biszkopt, ale kiedy już miałam w masę jajeczną(...)Zamiast galaretki postanowiłam wylać mus z truskawek i tu pomyślałam, że dodam bazylię. Tak więc ze zwykłego sernika zrobił się dość fajny i niezwykle smaczny sernik na zimno. Aromatyczny biszkopt nadał fajny akcent całemu deserowi, a bazylia w truskawkach to strzał w dziesiątkę. Jak dla nas rewelacja. Potwierdzeniem tego wszystkiego był widok dziecka jak w ciągu dwóch dni pożarł prawie

Blondynka Gotuje
Tort z Gudetamą 176

Ozdoby zrobiłam z masy cukrowej , ale równie dobrze można przygotować je z masy marcepanowej . Tort przełożyłam czekoladowym ganache z serkiem mascarpone i świeżymi malinami… Rewelacyjne połączenie. Polecam Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia żółty barwnik spożywczy mała szczypta soli Krem: 600 ml śmietany(...)kremówki 30 % 200 g mlecznej czekolady 200 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 500 g malin Dekoracja: masa cukrowa barwniki spożywcze Przygotowanie: Biszkopt: Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, żółty barwnik spożywczy, szczyptę soli, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać

Oryginalny smak
Rabarbarowo- truskawkowa pianka z bezami na biszkopcie 151

Najdelikatniejsza pianka rabarbarowo-truskawkowa z bezami na puszystym biszkopcie. Brzmi smacznie i zapewniam, że tak właśnie jest ;) Ostatnio pisałam, że sezon na rabarbar uważam za otwarty, więc nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić Was dzisiaj na kolejne pyszne ciasto z użyciem tego warzywa. Korzystajmy, póki jest! Polecam :)     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x24 cm)   Biszkopt(...)cytryny 600 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru   Dodatkowo: ok. 150 g herbatników małe beziki do dekoracji (ok. 30 sztuk)     Przygotowanie:   Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną, lśniącą  pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto Uśmiech Klary 197

kupiłam nową. Zrobiłam w niej pyszną kawę, a jako deser podałam ciasto "Uśmiech Klary". Była zachwycona i już nie gniewa się na mnie za ten mały wypadek.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 5 jajek, 2/3 szklanki cukru, 1 czubata szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1 łyżka kakao, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Masa chałwowa(...)mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta, 2 łyżki cukru, 300g masła, 150g chałwy mlecznej, Dodatkowo: 100 ml mocnej kawy parzonej, 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia

Tradycyjna kuchnia Kasi