pogotowiu lub w Centrum Leczenia Kosmonautów pod Krakowem, popularnie zwanym Kobierzynem. Już wyjaśniam dlaczego. Po pierwsze – kalosze. Tradycja zbieracka nakazuje odpowiedni strój, coś jak na polowanie z nagonką tylko bez strzelby. Kalosze to moja zmora i przekleństwo. Nie mam zgrabnej łydki, więc wszystkie wyglądają na mnie jak źle założona prezerwatywa, a te, które pasują są różowe. Lubię różowe
ladykitchenKrakowie można zostać rozjechanym przez meleksy wożące turystów lub wydać ostatnie grosze w którejś z „modnej” restauracji, żeby na końcu odstać w kolejce na Wawel i przejechać się busem bez klimatyzacji do Oświęcimia. W Zakopanem mamy Krupówki. Jak muszę wejść na Krupówki to trzaska mną wszystko. Dziki tłum, pamiątki góralskie rodem z Chin i oszukane oscypki, pijane osobniki przebrane
ladykitchenrazowego 140 g mąki pszennej chlebowej 170 g letniej wody Do zakwasu, który został 12 godzin wcześniej odświeżony, dodaj wodę i mąkę. Dokładnie wszystko wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy bez żadnych grudek. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 - 16 godzin w temperaturze ok.21 °C. Ciasto chlebowe (2 duże foremki 23x13x6 cm): 310 g zaczynu 320 g mąki pszennej chlebowej
Grahamka, weka i kajzerkablaszki 24x29 cm przyklepując po wierzchu żółtka, cukier w robocie utrzeć z 5 minut na dużych obrotach, dodać budyń, ser z wiaderka i tylko składniki połączyć na średnich obrotach bez długiego mieszania misę wyjąć z robota, wsypać czarną porzeczkę i łyżką wyymieszać ubitą na sztywno pianę łyżką delikatnie wmieszać w sernik sernik wyłożyć na ciastka w blaszce i piec
W Mojej Kuchni Lubięinny dobry. Nie uczą jak czytać etykiety, jak wybierać te najlepsze i najbardziej odżywcze pokarmy, jak dbać o ciągłe dostarczanie organizmowi najlepszego paliwa. Wyrobienie zdrowych nawyków to podstawa, bez tego daleko nie zajedziemy. Nie są dostosowane do indywidualnych potrzeb organizmu. Zazwyczaj jest to uniwersalna rozpiska, która nie bierze pod uwagę wieku, płci, stanu zdrowia, aktywności fizycznej czy trybu życia
Powiedz dietom nieduży kubek jogurtu naturalnego (nie musimy zużyć całego, dodawaj go stopniowo patrząc na konsystencję masy) 4 tabletki stewii 1 miarka odżywki białkowej o smaku waniliowym 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 2 jajka (oddzielić białko i żóltko) 3 łyżki nasion chia PRZYGOTOWANIE: Do miski dodać ser (rozdziabać go), budyń, odzywkę, rozgniecione tabletki stewii, nasiona chia i dwa żółtka, stopniowo dodawać
ClauditteMissCookingtelefonem... Zachwyceni prostotą i bogactwem smaku jednocześnie byliśmy wszyscy - od najstarszego, do najmłodszego. ;) Tak więc rosołek rodem z Indii polecam dziś Państwu serdecznie. :) 1 kura rosołowa/kurczak (może być bez piersi, ok. 1,5kg) 2 duże cebule 2 duże ząbki czosnku 250ml jogurtu naturalnego (u mnie bałkański) 250g białego ryżu długoziarnistego 1l wody ---- 1 łyżeczka chilli w proszku
Kuchenna Kontrrewolucyapłatki papryki przygotowanie Przygotować miseczki z ciasta francuskiego . Ciasto pokroić na 12 kwadratów. Posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżeczką zimnej wody. W połowie kwadratów wycinamy kieliszkiem kółko. Kwadraty z ciasta bez dziurki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każdym położyć kawałek ciasta z wyciętym otworem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec aż miseczki się zrumienią. Upieczone przełożyć
Stare Garywięcej - słodycze, są zawsze idealne by osłodzić nawet najsmutniejsze chwile naszego życia. Do porannej kawy, do popołudniowej herbatki, na stres na smutek, wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez słodyczy. Sklepowe półki wprost uginają się od wielu rodzajów słodyczy. Coraz częściej możemy spotykać się ze słodkościami, które są importowane z innych krajów świata - nie chodzi tutaj tylko o ciekawość
Cynamonowe szczęściechyba najprostszy przepis, jakim do tej pory się z Wami podzieliłem. Na dodatek powstał przypadkiem za sprawą dobrego mleka kokosowego - takiego bez dodatku emulgatorów i innych zbędnych cudowności. Kiedy będziecie robić tę pastę, wybierzcie właśnie takie. Będzie droższe, ale na pewno warte swojej ceny. Mleko z dodatkami może nie ściąć się w lodówce. Co prawda wtedy wyjdzie Wam pyszny chłodnik
W SMAKDodatkowo mieliśmy okazję spróbować kilku rodzajów yerba mate. Mój absolutny faworyt to yerba z karmelem i mlekiem - coś wspaniałego. Jak wiadomo, porządna filiżanka kawy nie może odbyć się bez deseru. Jak się później okazało - wybitnego. Zaserwowano nam doskonałą tartę z czekoladowym ganache i bitą śmietaną z jogurtu. Później przyszła kolej na ręcznie wyrabiane praliny - małe dzieła sztuki. Jako czekoladoholik
Food Squareostatnio zakochałam się w bazylii i odkrywam jej smak w wersji na słodko. Na blogu pojawiła się ostatnio bazyliowa panna cotta z poziomkami , domowe lody bazyliowe bez jajek i lemoniada bazyliowa. Dziś zapraszam na syrop bazyliowy. Póki co przetestowałam go jako napój rozcieńczony zimną wodą. I myślę do jakiego dania by go jeszcze wykorzystać... ? A może
Kulinarne przygody Gatitysmacznie ! Nie potrzeba blendera, szejkera czy miksera.... Składniki na jedną dużą kawę: kilka kostek lodu ok 15-20 cl mleka 3,2 % 1/2 loda na patyku w czekoladzie lub bez 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ok 1/2 kubka przegotowanej wody ( możne być ciepła ) cukier ( jeśli ktoś słodzi ) w ulubionych proporcjach Kawę rozpuścić w wodzie. Dużą szklankę napełnić lodem. Mleko
Jemy Pijemyciasteczka z ekspandowanego amarantusa, sezamu, żurawiny i miodu. Są świetną przekąską kiedy dopadnie nas ochota na coś słodkiego. Są zdrowe, chrupiące i bardzo smaczne. Upieczone bez dodatku mąki, proszku do pieczenia i cukru. Polecam PS: „ Amarantus , czyli szarłat, należy do najstarszych roślin uprawianych na świecie. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już
Marta Gotujesłów kilka o wyjeździe i tym co zwiedziłam. Razem z mężem, dziećmi i moim tatą wybraliśmy się w odwiedziny do rodzinki na południe Polski. Podróż nie obyła się bez niespodzianek, ale o tym później, Najpierw odwiedziliśmy mojego brata w Nowej Wsi pod Kętami. Zwiedziliśmy Auschwitz w Oświęcimiu. Muszę przyznać, że to co ogląda się w telewizji bardzo odbiega
Ewa w kuchni