przekąski - 41322 przepisów (strona:464/2755)

Schab pieczony z morelami 38

Przepis ten to numer popisowy mamy Sławka. Schab jest bardzo kruchy, lekko słodki dzięki morelom i łatwo się kroi. Idealna przekąska, która wygląda znakomicie i równie wybornie smakuje! Składniki: ? ładny kawałek schabu środkowego ok. 1,5 kg ? 40 dkg moreli suszonych ? 1/4 szklanki oleju ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Schab naciąć wzdłuż w trzech miejscach, na środku i po bokach

To co kocham
Pomidory z żółtym serem 33

bardzo prosta i szybka przekąska, która często ląduje na imprezowym stole. Równie efektownie wyglądają również małe pomidorki nafaszerowane serem. Wersja zimowa to żółty ser na krakersach. Składniki: ? 5 pomidorów ? 150 g sera żółtego ? 2 ząbki czosnku ? 2 łyżki majonezu ? 50 g orzechów pecan lub włoskich ? kiełki pora Wykonanie: ? Pomidory pokroić na 1 cm plastry i ułożyć na kiełkach pora

To co kocham
Czipsy z żółtym serem czosnkowym 35

Pyszna przekąska serowa, którą bardzo często przygotowuję nie tylko na przyjęcia. Latem serem żółtym z majonezem i czosnkiem faszeruję małe pomidorki lub układam na plastrach pomidorów. Zimą ser żółty idealnie współgra z krakersami lub czipsami, a połączenie sera z czosnkiem i majonezem jest zaskakujące i bardzo smakowite. Prostota i pychota! Składniki: ? 200 g sera żółtego ? orzechy pekan ? 2 ząbki czosnku

To co kocham
Łosoś na pumperniklu 34

świętecznym menu przyszła pora na karnawałowe przekąski. Moja propozycja jest błyskawiczna, prosta do wykonania i bardzo smakowita. W sam raz na powitanie Nowego Roku w sylwestrową noc. Jest to przeróbka istniejącego na blogu przepisu na babeczki z łososiem. Składniki: ? 150 g wędzonego łososia ? 2 serki śmietankowe, np. Almette ? 2 łyżki musztardy ? 1 opakowanie pumpernikla – talarki ? koperek ? cytryna Wykonanie: ? Każdy

To co kocham
Tatar z łososia wędzonego 39

Szybka przekąska, nie tylko sylwestrowa, z łososia wędzonego i kolorowych pikli. Składniki: ? 200 g łososia wędzonego ? 4 ogórki konserwowe ? 1/2 słoiczka dyni marynowanej ? cytryna Wykonanie: ? Łososia pokroić bardzo drobno. ? Tak samo w kosteczkę pokroić ogórki i dynię. ? Za pomocą metalowej obręczy ucisnąć łososia, ogórek i dynię. ? Można również wymieszać wszystkie składniki razem. ? Łososia skropić sokiem z cytryny bezpośrednio przed podaniem

To co kocham
Daktyle w boczku 34

boczku. Ja uwielbiam takie mezalianse w daniach, ale nie każdy przepada za tego typu połączeniami. Na dodatek sos jest lekko słodki, bo z dodatkiem miodu. Tak więc zapraszam na przekąski wbrew porzekadłu, że smakują jak miód z boczkiem, bo naprawdę są przepyszne. Składniki na 2 porcje: ? 12 sztuk suszonych daktyli bez pestek ? 6 plastrów wędzonego boczku ? garść różnych sałat

To co kocham
Pieczone bataty z orzechami i serem pleśniowym 40

smakują trochę jak puree ziemniaka z marchewką. Same są dość mdłe, ale rozmaryn, orzechy i ser z niebieską pleśnią nadają im charakteru. Chrupiące orzechy i ostry ser uzupełniają teksturę przekąski. Składniki na 8-10 plastrów: ? 1 duży batat ? garść orzechów pekan ? 100 g sera z niebieską pleśnią ? sól, pieprz do smaku ? kilka igiełek świeżego rozmarynu ? 2 łyżki oliwy Wykonanie: ? Bataty

To co kocham
Pieczone bataty z pomidorową salsą 28

Proponuję trochę egzotyki w kuchni, bo bataty tak się jeszcze niektórym kojarzą. O ich właściwościach zdrowotnych pisałam już poprzednio. Bardzo zdrowa i szybka przekąska na podwieczorek, kolację lub jako starter do dania głównego. Składniki na 8-10 plastrów: ? 1 duży batat ? 2 pomidory ? 1 łyżka pokrojonych czarnych oliwek ? sól, pieprz do smaku ? świeża bazylia ? 1 łyżka soku z cytryny

To co kocham
Szparagi w boczku 43

Moniką, bo chłopaki jeszcze nie dojrzeli do ich smaku. Lepiej dla nas. Zawijane w boczku są naprawdę wyśmienite. Smakują na ciepło i na zimno jako doskonała, prosta i szybka przekąska. Składniki: ? 8 sztuk szparagów ? 8 plastrów boczku wędzonego ? 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: ? Szparagi gotować w osolonej wodzie przez 5 minut, odcedzić i przelać zimną wodą. ? Każdy szparag owinąć plastrem

To co kocham
Dip z awokado do kalarepki 50

Zielony, aromatyczny dip z awokado i bazylii idealnie nadaje się jako sosik do warzyw. Ma gęstą, aksamitną konsystencję, dzięki temu nie spływa z kalarepki i marchewki. Na przekąskę, na mały głód, na podwieczorek, a nawet na kolację dla dbających o linię. Składniki: ? 1 dojrzałe,miękkie awokado ? 1 mały jogurt naturalny ? 10 listków bazylii ? szczypta soli do smaku ? kalarepka ? marchewka Wykonanie

To co kocham
Aromatyczne śledzie z suszonymi śliwkami 34

dzięki „opakowaniu” ich w pyszne dodatki pachnące cebulką, miodem i cynamonem. Spróbowała nawet Monika, która nigdy wcześniej nie spojrzała w stronę śledzi, a to dobry początek. Taka przekąska śledziowa pojawi się u mnie w świątecznym menu. Składniki: ? 4 filety śledziowe 250 g – u mnie Lisnera w oleju ? 3/4 szklanki śliwek suszonych ? 1 cebula ? 2 łyżki miodu

To co kocham
Pieczona cieciorka 40

ostro również miała swoich zwolenników i zniknęła jako pierwsza. Chcecie pochrupać przed telewizorem i nie mieć przy tym wyrzutów sumienia? Jesli tak, to jest to idealna przekąska. Dobrze wysuszona cieciorka jest chrupiąca, aromatyczna i niesłychanie wciągająca. Składniki: Cieciorka na słono ? 1 puszka cieciorki jasnej ? 2 łyżki oliwy ? 1/2 łyżeczki mielonej papryki, słodkiej lub ostrej albo wymieszanej ? szczypta soli Cieciorka

To co kocham
Roladki z kurczaka ze szpinakiem 38

Rolada z mielonej masy mięsnej z kurczaka i farszu z dodatkiem szpinaku może być podawana na ciepło do obiadu lub na zimno jako przekąska. Mnie osobiście bardziej smakuje na zimno z dowolnym sosem albo z żurawiną. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu, wyśmienicie smakuje i delikatnie pachnie czosnkiem. Polecam na imprezy, bo można przygotować tydzień wcześniej, potem zamrozić i wyjąć

To co kocham
Roladka z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem 34

ciepło, na zimno, czyli jak kto lubi. Taka właśnie jest ta rolada z mięsa kurczaka, pieczarek i sera żółtego. Mnie najbardziej smakuje na zimno jako przekąska. Na ostatniej imprezie urodzinowej prezentowała się na talerzu razem z roladkami z kurczaka z farszem szpinakowym i z pomidorów suszonych i fety. Składniki: ? 3 filety z kurczaka Farsz ? 500 g pieczarek ? 200 g sera

To co kocham
Tort naleśnikowy z łososiem 39

Niestety nie mam zdjęcia po przekrojeniu, bo nie było czasu, aby je zrobić. Musicie mi uwierzyć, że ma ładne warstwy. Porcja tortu skropiona sokiem z cytryny to naprawdę smaczna przekąska. Składniki: Ciasto na ok. 10 naleśników ? 1 szklanka mleka ? 1/2 szklanki gorącej wody ? 1/4 łyżeczki soli ? 2 małe jajka ? 1,5 szklanki mąki pszennej ? 1 łyżka oleju

To co kocham