Faszerowane jajka to nieodłączny punkt wielkanocnego menu. Świetnie się sprawdzą na wielkanocne śniadanie, ale też jako przekąska na wieczór, gdy odwiedzą nas goście. Farsze do jajek mogą być przeróżne, natomiast to, jakim nadzieniem owe jajka potraktujemy, zależy już tylko od nas samych, od naszego gustu i upodobań Poniżej przedstawiam Ci moje ulubione pomysły na faszerowane jajka. Będzie to klasyka, czyli
Smaki Na TalerzuShare Pinterest Print Jajka faszerowane wędzonym łososiem to pyszna przekąska nie tylko na Wielkanoc . Farsz to drobniutko pokrojony wędzony łosoś, mielony twaróg, koperek oraz majonez. Prosto i efektownie Składniki: 6 jajek 100 g wędzonego łososia 100 g mielonego twarogu 3 łyżki majonezu 1 pełna łyżka posiekanego koperku sól pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić wzdłuż na pół
Oryginalny smakZmodyfikowałam przepis mojej siostry Ani, pasuje również do talarków salami lub kukurydzianych tortilli. A że właśnie ruszyła liga hiszpańska…w telewizji znów zielono i jest zapotrzebowanie na piłkarskie przekąski
To co kochamuformowaną kieszeń nałożyć sos chrzanowy formułując róże. ? Róże ułożyć na małym półmisku, tak aby ładnie sterczały do góry farszem. Jest to szybka i smaczna a przy tym bardzo efektowna przekąska. Orzeźwiający smak róż pasuje na każdy stół i każde przyjęcie
To co kochamIntryguje smakiem! Ta smaczna przekąska ma grono wielbicieli wśród mojej rodziny i przyjaciół. Robię ją od ok. 15 lat i jeszcze się nikomu nie znudziła. Składniki: Schab ? 1 kg polędwicy wieprzowej ? 2 łyżki majeranku ? 5 ząbków czosnku ? sól ? 3 łyżki galaretki lub dżemu malinowego ? 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego ? 1 łyżeczka gorczycy Sos jabłkowy ? 1 kg jabłek
To co kochamAndrzejki tuż…tuż… A to moja propozycja na małą domówkę. Przekąski robi się błyskawicznie! Efekt jest doskonały, a dobra zabawa gwarantowana! Składniki: ? 1 bakłażan 1. ? 8 pomidorków koktajlowych ? 1 ser pleśniowy typu Camembert okrągły ? 8 ziaren zielonego pieprzu 2. ? 10 plasterków kiełbasy krakowskiej ? 10 oliwek nadziewanych migdałami 3. ? 8 paluchów ptysiowych lub innych ? 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
To co kochamPowoli szykujemy się na powitanie Nowego Roku. A mięsne smakołyki to idealna propozycja treściwych przekąsek dla mięsożerców. Można je przygotować dużo wcześniej, bo smakują na zimno. Pulpeciki z indyka: – 500 g mielonego mięsa z indyka – 1 jajko – 1 bułka kajzerka – sól, pieprz, 1 ząbek czosnku – 1 mała cebula – olej do smażenia – 2 łyżeczki
To co kochamOstatnio w naszej lodówce, dzięki pewnej zaprzyjaźnionej rodzinie, znajduje się sporo serów. Dzisiaj więc przekąska z sera Brie Saint Benoit, który jest bardzo delikatny i łagodny, a dodatek malin sprawia, że smak staje się wyrafinowany. Pychota! Składniki na 4 porcje: ? 2 sery Brie Saint Benoit ? 200 g malin mrożonych ? 3 łyżeczki cukru ? kilka kropli tabasco ? pieprz grubo mielony Wykonanie: ? Odłożyć
To co kochamPołączenie idealne łososia ze szpinakiem. Przekąska typu „piękna i inteligentna”, która powstała w mojej kuchni na Konkurs Kreatywny II. W pierwszej edycji tego konkursu zdobyłam I miejsce, ciekawa więc jestem, czy i tym razem spodoba się jury? A wam się podoba? Składniki na 12 babeczek: ? 700 g filetu z łososia ? 250 g szpinaku mrożonego w liściach
To co kochamBardzo szybka, prosta, zdrowa i zarazem elegancka przekąska. Składniki na 26 sztuk: ? 30 dkg sera białego tłustego ? 30 dkg sera z niebieską pleśnią typu rokpol ? sól, pieprz do smaku ? 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich ? 1/2 szklanki płatków migdałowych ? po kilkanaście winogron ciemnych i jasnych ? czipsy ziemniaczane Wykonanie: ? Ser biały zmiksować z pleśniowym na gładką masę, przyprawić. ? Na łyżeczkę masy
To co kochamNastępna odsłona menu wielkanocnego. Tym razem jajka faszerowane wędzonym łososiem z pikantną masą żółtkową. Przekąska nie tylko na wielkanocny stół. Składniki: ? 6 jajek ? 2 łyżeczki ostrej musztardy ? 2 łyżki majonezu ? 3 plastry wędzonego łososia ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą i po chwili obrać ze skorupek. ? Ściąć wierzchołki jajek po skosie, wyjąć żółtka. ? Żółtka
To co kocham