Quiche na cieście francuskim z kurczakiem, szpinakiem i roszponką 219Quiche na cieście francuskim, to propozycja szybkiego, a zarazem wykwintnego obiadu lub kolacji. U mnie quiche z kurczakiem, szpinakiem, roszponką, oliwkami, fetą i mozzarellą zagościło na
Passions hobbies life
Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej (z parmezanem) 161Otwieramy sezon na szparagi. Zdrowe i pyszne. Szynka parmeńska nadaje im intensywny, charakterystyczny smak. Możemy podbić go dodatkowo parmezanem. Jeśli chcemy zaś delektować się samym szparagiem
Karola gotuje
Buddha bowl, czyli misa obfitości z puree z brokuła 167Świat zupełnie oszalał na punkcie podawania jedzenia w ten sposób. Buddha bowl jest to duża misa/talerz napełniona bardzo urozmaiconym jedzeniem w zdrowym i kolorowym wydaniu. U
Apetyczna babeczka
RUSTYKALNE CIASTKA BEZ CUKRU I JEGO SUBSTYTUTÓW 211Rustykalne ciastka są dla jednych przebrzydłe w wyglądzie, dla innych piękne w swej prostocie, a dla ich wszystkich dobre w smaku. Wykonane z prastarej odmiany
Jeść, by żyć w zdrowiu
Tatar wołowy 188Tatar z wołowiny to przekąska, którą jedni uwielbiają, a inni nienawidzą. Ja bardzo lubię i zawsze, kiedy uda mi się zdobyć dobrą wołowinę kusi mnie
O kuchni z uczuciem
Chlebek zapiekany z masłem czosnkowym i serem, idealny do dań z grilla 225Chleb zapiekamy w piekarniku to idealny dodatek do dań z grilla, ale myślę że sprawdził by się w wielu kwestach. On jest po prostu przepyszny. Szykowałam
Życie zaczyna się w kuchni
Frittata ze szparagami – omlet ze szparagami 157Frittata u Włochów, a u nas omlet z dodatkiem warzyw. 120 g wędzonego boczku, 220 g szparagów zielonych, 50 g szalotki, łyżka masła, sól, pieprz, gałka
królestwo garów
Peruwiańska causa z fioletowych ziemniaków z tuńczykiem 207Dziś danie, które zna, lubi i przygotowuje każda peruwiańska rodzina, można powiedzieć, że to taki południowoamerykański odpowiednik, naszej sałatki jarzynowej. Uwielbiam causę, można ją przyrządzić z
Quinoa Raz!
Sajgonki z kurczakiem (idealna przekąska dla dzieci) 346Sajgonki to jeden ze specjałów kuchni chińskiej. To odpowiednik naszych rodzimych krokietów. Sajgonki doskonale sprawdzają się jako przekąska dla dzieci, którą możemy zabrać na piknik, czy
Dieta bez mleka
Szaszłyki z serem halloumi, ananasem i pomidorami 165S zaszłyki z serem halloumi, ananasem i pomidorami to moja kolejna przedmajówkowa propozycja dla tych, co na grilla lubią włożyć coś innego niż mięsiwo. To banalny
Food Square
Szparagi cytrynowe z jajkiem w koszulce 156Dziś serwuję Wam kolejną inspirację na pyszne danie ze szparagami. Poznajcie moją wersję szparagów z jajkiem poche ( w koszulce) w cytrynowym aromacie.
kulinarnyJa
Koreańskie sushi, czyli kimbap z grzybami portobello 222Podobno pomysł na kimbap (vel gimbap) przybył do Korei z Japonii na początku XX wieku. Nic więc dziwnego, że kimbap z wyglądu trochę przypomina futomaki –
Lamarida.pl
Mus – galaretka ze szparagów 139Mus można przygotować zarówno z zielonych, jak i białych szparagów. Można przygotowac w jednej większej formie, lub kilku mniejszych. 500 g szparagów, 20 g mąki pszennej
królestwo garów
Sałatka z ciecierzycą, papryką, brązowym ryżem i miksem sałat 197Bardzo często na moim stole królują szybkie i zdrowe sałatki. Coraz częściej wykorzystuję warzywa strączkowe oraz mnóstwo warzyw! Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 200g ugotowanego brązowego
Truskawkowa Fiesta
Karczochy. I kropka. 201Zadusiłam karczochy! A co! Znacie to warzywo? Ja uwielbiam. Wiem, że jest z nim trochę tak, jak z brukselką, na przykład, i niektórych trzeba do nich
Pichceniomania