przekąski - 41822 przepisów (strona:1338/2789)

Batoniki. Zdrowa przekąska 167

pełnym wrażeń. Na Targach kupiłam parę rzeczy, które będę na bieżąco testować i dzielić się z Wami spostrzeżeniami, a także nowymi smakami. Dziś wrzucam przepis na zdrową i słodką przekąskę. Często spotykam się z pytaniem: "Co zjeść, kiedy chce mi się coś słodkiego żeby nie mieć wyrzutów sumienia ?" , dlatego postanowiłam przyrządzić dla Was trochę smakołyków. Oczywiście fakt, że są zdrowe

Życie na widelcu
Muffiny Nadziewane Mięsem 165

Muffiny nadziewane mięsem to rewelacyjny dodatek do czerwonego barszczu i świetna przekąska. To danie urozmaici każde przyjęcie. Mięso w pikantnym sosie zapieczone w kruchym cieście jest pyszne. Można je przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika tuż przed podaniem. Te muffiny mogą stać się popisowym daniem każdego kto zechce je wypróbować. W przepisie podano ilości produktów do upieczenia około 24 muffin

Mama Gotuje
Rolowane Małe Kanapki 179

małe kanapki są świetną alternatywą dla imprezowych kanapek. Ładne niewielkie i pyszne a przy tym ciekawie wyglądają. Niestety żeby się trzymały trzeba je przygotować dzień wcześniej ale warto. Świetna przekąska która nie wymaga wiele pracy. Składniki: 1 bagietka masło mix sałat kilka plasterków szynki kilka plastrów sera   Przygotowanie: Bagietce odciąć końce i podzielić ją na 4 części. Naciąć bagietkę

Mama Gotuje
Drożdżowe Placuszki z Pieczarkami 125

Drożdżowe placuszki z pieczarkami są bardzo łatwe w wykonaniu. Świetnie nadają się do czerwonego barszczu lub jako przekąska np. do piwa czy na przyjęcie. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka 3 łyżki masła 4 dag drożdży 4 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru łyżeczka soli Pozostałe składniki: 0,5 kg pieczarek średnia cebula sól pieprz oliwa do smażenia Wykonanie

Mama Gotuje
Drożdżowe Ślimaki 144

Drożdżowe roladki są doskonała przekąską w szczególności do piwa. Przechowywane w lodówce są smaczne również na drugi czy trzeci dzień. Wykonanie jest proste a wygląd ciekawy. Z poniższego przepisu można zrobić około 20 ciastek. Składniki na ciasto: 30g świeżych drożdży ½ szklanki śmietany 18% 1 łyżka cukru 300g mąki pszennej 130g miękkiego masła   Pozostałe składniki: 2 – 3 łyżki

Mama Gotuje
Marmoladki 158

Domowe marmoladki to świetna przekąska. Robiona samemu ma tą zaletę, że wiemy co się w nich znajduje, nie ma żadnych ulepszaczy i chemii . Największy problem przy ich przygotowaniu jest to, że muszą wyschnąć co zajmuje kilka dni a naprawdę trudno się powstrzymać od spróbowania. Składniki: 1 kg jabłek ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu papier do pieczenia Wykonanie: Jabłka obrać, podzielić

Mama Gotuje
Twarożek z Wędzonym Łososiem 145

Twarożek z łososiem i koperkiem nie tylko nadaje się na kanapki, ale jest też świetną przekąską jeśli posmarujemy nim krakersy. Ilość ryby i koperku którego użyjemy do przygotowania twarożku zależy od naszych upodobań. Składniki: 1 opakowanie twarożku 3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru wędzony łosoś kilka gałązek koperku pieprz Wykonanie: Twarożek przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Łososia pokroić

Mama Gotuje
Smaki Islandii - tłuszcz z wieloryba 104

zastanowić, to wieloryb kojarzy mi się ze sympatycznym stworzeniem, które na bajkach jest przedstawiane z szerokim uśmiechem i malutkim gejzerem na grzbiecie. Zupełnie nie pasuje mi jako przekąska na talerzu. Ale uwierzcie mi, to nie jest najdziwniejsza rzecz jaką jadłam i otrzymałam, ale o tym napisze innym razem. Ze wszystkich smakołyków które dostałam z wyspy jedynie o tłuszczu z wieloryba

Mama Gotuje
Oponki 180

karnawale nie może zabraknąć pysznych przekąsek. W zeszłym roku robiłam faworki . Tym razem oprócz faworków usmażyłam jeszcze oponki. Serowe oponki należą do moich ulubionych ciastek. Warto samemu usmażyć choć kilka. Składniki: ½ kg mąki ½ kg półtłustego twarożku ½ szklanki cukru ¼ szklanki kwaśnej śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka sody 1 łyżka spirytusu ½ opakowania cukru waniliowego smalec lub olej do smażenia Wykonanie: Mąkę przesiać

Mama Gotuje
Domowe nachos 175

Domowe nachos to chrupkie i pikantne przekąski, które równie dobrze pełnią rolę dodatku do przeróżnych dań. Nie są one ani trudne w przygotowaniu ani bardzo czasochłonne. Nachos można piec w piekarniku lub smażyć na patelni. Ja wybrałam opcję bez dodatkowego tłuszczu czyli były wypiekane w piekarniku. składniki: 100g mąki kukurydzianej 100g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka zmielonego kuminu

Mama Gotuje
Malutkie przekąski 152

Dziś przepis na przekąski z ciasta francuskiego zainspirowane pomysłem mojego kolegi. Niewielkie a pyszne. Ciasto francuskie można zrobić samemu ale nie jest to ani proste ani szybkie. Ja wykorzystałam opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego wędlina (np. szynka, salami) ser żółty pomidorki koktailowe Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć lub rozwałkować a następnie pokroić na małe keadraty o boku

Mama Gotuje
Rolada z kremem z tuńczyka 181

Rolada z kremem z tuńczyka jest świetną przekąską nie tylko na przyjęcia. Zrobienie jej wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale efekt jest bardzo dobry. Składniki: ciasto: 4 jajka 1 łyżka mąki sól pieprz krem z tuńczyka: 150 g tuńczyka w oleju 70 g sera mascarpone 1 łyżka majonezu 1 pęczek natki pietruszki1 pęczek szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny sól

Mama Gotuje
Makaron z masłem orzechowym i chrupiącymi warzywami 190

robią się coraz dłuższe i cieplejsze, a więc nadchodzi sezon na piesze wędrówki. Przydadzą się przepisy na przekąski, które są oczywiście pyszne, ale też takie, które można łatwo zapakować, przetransportować i zjeść bez większego zachodu. Nie żebym miała coś przeciwko zwykłym kanapkom. Jednak to sałatka to zdecydowanie bardziej interesująca propozycja, ponieważ bogactwo smaków jest ogromne. Jest bardzo aromatyczna

Roślinna - blog wegański
Carpaccio z buraka z sosem jogurtowym i kawałkami pieczonego indyka 232

powie: "kto to widział carpaccio z ziemniakami podawać!? I z mięsem!? I w ogóle co to ma być za carpaccio?". Ja widziałam takie carpaccio :) Na moim talerzu :) Danie jako przekąska albo obiad. Jeśli nie macie resztek z obiadu z dnia poprzedniego, to pierś z indyka i ziemniaki możecie upiec jednocześnie. Ta sama temperatura i ten sam czas pieczenia (podane poniżej

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Studyjny wyjazd do fabryki Lubelli 203

modernizacja lubelskiego młyna, dzięki temu można w nim wytwarzać semolinę, czyli najlepszy surowiec do produkcji makaronu. Po dotarciu do Lublina zostaliśmy poczęstowani ciepłymi napojami i słodkimi przekąskami oraz owocami, a potem mogliśmy obejrzeć prezentację na temat historii fabryki, filozofii marki i oczywiście dowiedzieliśmy jakie konkretnie produkty są tu wytwarzane. Następnie  w towarzystwie Pana Prezesa Lubelli

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania