Coś z niczego -czyli zapiekane tortille. 252Czas na małe co nie co:) Zaczynam od mojej ulubionej przekąski,która świetnie sprawdza się na każdej imprezie.Wpadłam na pomysł wykorzystania tego co lubię i mam akurat w lodówce i w ten właśnie sposób powstał ten smakołyk.Szybko i łatwo a smacznie:)Polecam! Zapiekane tortille: Składniki: 2 tortille pszenne kilka suszonych pomidorów w zalewie 2 plastry szynki gotowanej
Wielki apetyt
Koktajl śliwkowy 129Niestety w dzisiejszych czasach mało kto ma czas na przygotowywanie i jedzenie normalnych i zdrowych posiłków.Doskonałą alternatywą dla pączka lub równie niezdrowej,kalorycznej przekąski będzie mój ulubiony słodki koktajl. Składniki: 250 ml maślanki naturalnej 6 śliwek węgierek 1 łyżeczka brązowego cukru Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, wyciągamy z nich pestki i miksujemy.Dodajemy cukier i podgotowujemy ok.5 minut. Zimną maślankę
Wielki apetyt
Konkurs Fit & Easy 124pokoleń sposobem na smaczny posiłek i wygraj atrakcyjne nagrody! Czas trwania od 23.10 - 11.11.2012 r. Zasady: Przygotuj potrawę na bazie rodzinnego przepisu . Potrawa powinna mieścić się w kategorii: przekąska , lunch , zupa , danie główne Zrób zdjęcie potrawy pamiętając, by była na nim widoczna karteczka z Twoim Nickiem . Zdjęcie nie może być nigdzie wcześniej publikowane Dodaj przepis i krótki komentarz zawierający
Wielki apetyt
Ser pleśniowy zapiekany w boczku 219uwielbiam zapach i smak pieczonego boczku.Stwierdziłam,że czas wypróbować połączenie z serem pleśniowym i wyszło pysznie.W tym roku na Sylwestra menu będzie bogatsze o nową przekąskę. Składniki: cienko pokrojony boczek gotoway ser pleśniowy wykałaczki Sposób przygotowania: Ser kroimy w plastry (najlepiej,żeby miały szerokość plastrów boczku),owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką. Zapiekamy w temperaturze 80 stopni ok.10 minut
Wielki apetyt
Masło orzechowe 146miksujemy je odrobinę krócej. Moje dzisiejsze II śniadanie z wykorzystaniem domowego masła orzechowego BelVita (z orzechami i czekoladą) przełożona masłem orzechowym i kawałkami banana. Łatwa, szybka i pożywna przekąska, która świetnie smakuje z naszym masłem orzechowym. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt
Pieczone nektarynki 167przepis świetnie sprawdza się jako deser, słodkie śniadanko, czy przekąska. Gdy zrobiłam go po raz pierwszy moje dzieciaki od razu go pokochały. Ja również, bo jest bardzo zdrowy i pożywny a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę. Składniki: 1 łyżka serka śmietankowego 1 łyżeczka migdałów w płatkach (u mnie Kresto) 1 łyżeczka rodzynek ( u mnie Kresto) 1/2 łyżeczki miodu szczypta cynamonu
Wielki apetyt
Makaronowa sałatka w jajecznych miseczkach 173Jeśli jesteście na diecie wysoko-proteinowej a znudził wam się już indyk i/lub kurczak zapraszam na pyszne jajka. Przekąska ta zapewni ci dużo białka, ale i błonnika, oraz witamin. Składniki: Makaron świderki (Pełne ziarna) tuńczyk w sosie własnym ugotowane jajka ogórek kiszony czerwona fasola z puszki listki świeżej pietruszki sól morska pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Jajka
Wielki apetyt
Sałatka ziemniaczana 196Szybka, banalna i bardzo smaczna sałatka ziemniaczana. Jeśli nie macie pomysłu na przekąskę zapraszam po przepis. Składniki: ziemniaki sałatkowe ogórki kiszone koper sól pieprz chilli w płatkach majonez ( u mnie Winiary) Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach i gdy delikatnie przestygną obieramy je ze skórki. Następnie kroimy pyrki i ogórki w drobną kosteczkę. Dodajemy posiekany koperek i majonez i doprawiamy
Wielki apetyt
Popover przepis 159Postanowiłam wypróbować przepis Julii Child na popover, o których słyszałam tyle dobrych rzeczy. Że są mega szybkie, mega łatwe i świetne jako pieczywo na śniadanie czy przekąskę Zajadają się nimi Amerykanie a ich nazwa pochodzi od tego, że wręcz wyskakują z foremek. Można je przygotować w specjalnej formie (zakupiłam, jak tylko przyjedzie to się nią pochwalę), w kokilkach, ja wypróbowałam
Wielki apetyt
Domowe guacamole 156Mega pyszny i zdrowy, meksykański dip. Świetnie sprawdza się na wszelkich przyjęciach z dodatkiem domowych nachosów lub jako dodatek do innych przekąsek. Składniki: 2 dojrzałe awokado 2 łyżki soku z limonki 1 żabek czosnku (przeciśnięty przez praskę) 1 szalotka (drobno posiekana) 1 papryczka habanero świeża kolendra Sposób przygotowania: Awokado przetnij wzdłuż, wyjmij pestkę i wydrąż łyżeczką. Zblenduj z sokiem
Wielki apetyt
Churros 169Cudowna, hiszpańska przekąska sprzedawana na każdej ruchliwej ulicy. Jest to przysmak śniadaniowy podawany zwykle z cukrem pudrem i sosem czekoladowym. Postanowiłam przygotować go z dodatkiem wanilii i podać z sosem karmelowym. Świetna opcja dla fanów Tłustego Czwartku, bo może służyć jako szybka alternatywa dla pączków, faworków itd. Zapraszam. Składniki: na ciasto: 200 g masła 500 ml wody szczypta soli
Wielki apetyt
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami 866Jeśli tak jak ja uwielbiacie suszone pomidory, nie może ich zabraknąć na Wielkanocnych stole. Proponuję wam szybką i smaczną przekąskę. Jajka świetnie sprawdzą się na każdym przyjęciu zarówno na tym w gronie przyjaciół jak i bardziej wystawnym. Składniki: suszone pomidory (odsączone z oliwy) jajka szczypiorek majonez (u mnie jak zawsze Winiary) sól morska pieprz czarny świeżo mielony Sposób przygotowania: Jajka
Wielki apetyt
Kanapka we włoskim stylu 160Chwile rozmowy z Anią z bloga ( http://pysznoscikrola.blogspot.com/ ) i człowiek zrobił się głodny. Wpadałam do kuchni otworzyłam lodówkę i zmajstrowałam sobie pyszną przekąskę. Składniki: chleb tostowy ( z pobliskiej piekarni lub domowy) pomidory malinowe mozzarella (na 3 kanapki 1 kulka) świeża bazylia olej rydzowy Sposób przygotowania: Na pieczywie układamy plastry mozzarelli i pomidora i wkładamy na minutkę do piekarnika (kanapka
Wielki apetyt
Tartaletki z grillowanych ziemniaków 161Świetna, łatwa przekąska dla każdego miłośnika ziemniaków. Doskonale sprawdzi się podczas rodzinnego grilla lub jako przystawka podczas grill party. Składniki: duże ziemniaki ketchup surowy boczek mozzarella gałązki świeżego tymianku Sposób przygotowania: Ziemniaki myjemy i kroimy na plastry równej grubości. Każdy smarujemy ketchupem. Na ziemniaka układamy kostkę boczku i szczyptę tartej mozzarelli. Dekorujemy świeżym tymiankiem. Ziemniaki grillujemy
Wielki apetyt