Baba ghanoush - pasta do chleba z pieczonych bakłażanów 358bakłażana i tahiny popularna w krajach Lewantu. Świetna do chleba czy jako dip do warzyw pokrojonych w słupki. Lubię ją zamawiać w arabskiej knajpce jako jedną z kilku małych przekąsek. W sezonie na bakłażana to pozycja obowiązkowa. Mam nadzieję, że za chwilę zawita w Waszej kuchni! Większość przepisów na baba ghanoush zaleca pieczenie bakłażanów w piekarniku, choć tak naprawdę
Chilli Czosnek i Oliwa
Wegańska papryka faszerowana ryżem z dodatkami 235przedstawiam kolejny sposób na podanie smacznego dania, które można robić etapami, w tzw. biegu. W rezultacie na stół podaje się bezglutenowe, wegańskie, kolorowe, zdrowe, pachnące i pyszne danie lub przekąskę, po które chętnie sięgną i dorośli, i dzieci. Składniki (na 3 papryki): 3 papryki 100 ml brązowego ryżu 4 łyżki amarantusa ekspandowanego łyżka pasty tahini łyżka oleju sezamowego
Weekendy w domu i ogrodzie
Wafle z mlekiem w proszku, galaretką i bakaliami 1748Wafelki te przygotowałam z myślą o słodkiej przekąsce na urodziny Synka. Wyszły bardzo kolorowe i z całą pewnością przyciągały oko zarówno dużych jak i małych Gości. Jedyna uwaga, to powideł nie należy nakładać zbyt grubej warstwy. U mnie było ich zdecydowanie za dużo i niestety trochę „wychodziły” podczas krojenia. 4 wafle powidła śliwkowe 200 g mleka w proszku
Smaki Na Talerzu
Przepis #70 Bezglutenowe FIT batoniki z bakaliami 200wodnej czekoladą. Gdy wystygnie dzielimy ciasto na 16 batoników. Batoniki są bardzo delikatne i chrupiące. Dzięki suszonym owocom to istna bomba energetyczna. Świetnie sprawdzą się w podróży czy jako przekąska do pracy. Smacznego
Health-Fit-Life
CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM 282Niesamowicie chrupiące, delikatne, kruche i obłędnie orzechowe? Tak! Takie właśnie są ciasteczka z masłem orzechowym. Robi się je błyskawicznie i są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki albo jako słodka przekąska do pracy. Przypominają znane i lubiane ciacha American Cookies. Koniecznie spróbujcie! Wielbiciele masła orzechowego będą zachwyceni! Polecam! SKŁADNIKI: * masło orzechowe Active Primavika – 120 g * masło min.82% [contact-form] [contact
Ostra na Słodko
Tarta z bobem i fetą 225roku sezon na bób trwa wyjątkowo długo. Najczęściej jemu go ugotowanego z dodatkiem odrobiny masła. Czasami jednak chce się odmiany, więc przygotowałam taką wytrawną tartę. Miała to być tylko przekąska, ale w efekcie wyszło bardzo sycące danie. Możecie je podać na obiad lub wczesną kolację. Ci, którzy nie lubią pikantnych smaków, mogą zrezygnować z dodatku ostrej papryczki. Z podanych proporcji
Codzienna kuchnia niecodzienna
Serowo-francuskie paluchy z szynką 214ciasta francuskiego można wyczarować wiele przekąsek na słono, tym razem zrobiłam serowo-francuskie paluchy z szynką parmeńską z dużą ilością ostrej papryki a mimo to wcale nie były ostre J Ważne jest aby użyć do nich wyrazistego w smaku sera żółtego np. parmezanu cz cheddara, nie próbujcie z goudą bo wyjdą zupełnie bez smaku, polecam podawać ciepłe z domowym sosem
Wanilia i Kardamon
Papryka na zimę w słodko-kwaśnej zalewie 402Smaczna jako dodatek i jako przekąska. Składniki: (6 słoików 550 ml) Zalewa: 2,5 szklanki wody 1/2 szklanka octu 10% 1 łyżka kopiasta miodu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka płaska soli Do Słoików: po 1 zielu angielskim po 1 płaskiej łyżeczce gorczycy białej Wykonanie: Paprykę myjemy, obieramy z nasion i zielonej części. Kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy
W Moim Magicznym Domu
Z cyklu: Dla dzieci - Marchewkowo-kokosowe kuleczki (Ricette per bambini: Bocconcini al cocco e carote) 230Emmie bardzo spodobał sie ten pomysł, zwłaszcza jej koleżankom i kolegom, moim wiernym testerom wszelakich słodkości :) już otrzymałam od nich list ę ulubionych potraw i przekąsek ;) Dzisiejsze rozpoczęcie roku szkolnego jest idealnym dniem na zapoczątkowanie mojego nowego cyklu. Moim pierwszym przepisem s ą przepyszne kuleczki marchewkowo-kokosowe z orzechami włoskimi, suszonymi śliwkami
La grande e la piccola cuoca
Kiszona rzodkiewka i inne kiszonki 161dodajemy oczywiście do słoików. Mamy już zalewę i co dalej? Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych kombinacji. Takie kiszone warzywa, świetnie nadają się do sałatek, dań obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego pieprzu, 4 goździki, małą laskę
ladykitchen
Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką 171smakowity i aromatyczny tercet, natomiast odrobina chili w posypce dodała daniu nieco pikantnego akcentu. Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką może być nie tylko przekąska, ale także lekkim letnim obiadem. Podajmy ja wtedy na ciepło, będzie pysznie ! 😋 Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką Czas przygotowania: 30 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatity
Paluchy francuskie z parmezanem 232Pyszna i efektowna przekąska do piwa i nie tylko. Przygotowanie ich zajmuje tylko chwilę. Świetnie smakuje na ciepło jak również na zimno. Paluszki można dodatkowo posypać makiem, kminkiem lub czarnuszką. op. ciasta francuskiego jajko 100 g parmezanu papryka słodka sól morska grubo zmielona O'Sole Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować rozbełtanym jajkiem. Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach posypać równomiernie ciasto
Smakołyki Asi
TARTALETKI MIGDAŁOWE Z KREMEM PIERNIKOWYM 190Dzisiaj przepis na tartaletki wypełnione kremem piernikowym. Babeczki orzechowo-daktylowe w dodatku wypełnione masą piernikową są rewelacyjną, słodką przekąską. Idealne na słodki podwieczorek. Przepis powstał z miłości do pierników Toruńskich i konkursu - konkurs.kopernik.com.pl
Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasteczka gryczane 2 czekolady 197Przepis autorski (mój). Ciasteczka smakują rewelacyjnie i doskonale nadają się na "zdrowszą" przekąskę - nawet do pracy, czy szkoły. Co prawda mają dwa rodzaje czekolady, ale możecie zamienić je na gorzką. Dodam, że mąka gryczana posiada szereg właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm oraz jest bogata w mnóstwo witamin i minerałów. Nie zawiera też glutenu (*). Wracając do ciastek... Są kruche, delikatnie
Di gotuje
PIKANTNA PASTA Z MAKRELI NA KRAKERSACH 224Lato to czas grilli, imprez do rana, a także spotkań z przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Dziś zapraszam Was po przepis na fajna przekąskę, która sprawdzi się na każdym przyjęciu. A w piątek będzie wybawieniem dla osób nie jadających mięsa, bo przyznacie mi racje że tradycyjny śledzik w oleju w piątek na zagryzkę w czasie lata, to jakoś tak słabo wchodzi
Z Majeczką w kuchni