mięsny lub mieszany. Wykonanie quesadilli jest naprawdę ekspresowe, zajmuje maksymalnie 15 minut. Zatem to nie tylko świetny pomysł na szybkie i pyszne danie główne, ale także na przystawkę/ przekąskę dla niespodziewanych gości. U mnie ten przepis zawsze się sprawdza, a jedynie farsz oraz sosy ulegają zmianie. W zamrażarce zawsze warto mieć zapas kilku rodzajów mrożonych warzyw, które sprawdzą się(...)drugą stronę. Ułożyć ponownie delikatnie na patelni i powtórzyć smażenie kilka minut. Gotową, zarumienioną z obydwu stron przełożyć na talerz i lekko ostudzić. Quesadilla smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i zimno. Najlepiej pokroić ją na 8 części (tak samo jak pizzę). Podawać z domowym sosem czosnkowym. Zastanawiasz się jak przygotować w kilka chwil sos czosnkowy? Do jogurtu naturalnego
Tradycyjna Kuchnianadzieniem. Przepis na pierożki znalazłam na stronie kotlet.tv , kiedy szukałam alternatywy dla klasycznych krokietów z kapustą i grzybami na wigilię. Przygotowałam pieczone pierogi, które okazały się hitem i świetną przekąską, gdyż większość z nich zamroziłam i w miarę potrzeby i chęci, wyjmowałam po kilka sztuk. W poniższym przepisie proponuję Wam pierogi pieczone na słodko z nadzieniem z twarogu, ale możliwości(...)przykryć ściereczką, odstawić na krótko do napuszenia się - przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem - piec w 190-200 stopniach przez 15-25 do zrumienienia - gotowe pierogi podawać na ciepło lub na zimno, ostudzone można zamrozić
Smakołyki BerenikiJ ak często zdarza się Wam wyjść do pracy wypijając jedynie kawę? Jak często w ciągu dnia sięgacie po fastfoodowe jedzenie, bo tylko takie macie pod
SzczyptaSmaQTortilla wypełniona wołowym, dobrze przyprawionym, mięsnym farszem z czerwoną fasolą, dużą ilością pomidorów i pikantną papryczką. Do tego żółty ser, orzeźwiająca limonka i mamy szybkie, proste
Szalona Kuchnia EwelinyPomysł na drugie, słodkie śniadanie - placuszki kokosowe, bezglutenowe podane z duszonym jabłkiem i bananem. Poniższe placuszki będą idealne dla osób, które wykluczają z diety cukier 😃 Składniki
UgotowaćKiedyś przygotowałam dla Was domowe kulki bounty na bazie gorzkiej czekolady, śmietany i słodkiego mleka skondensowanego. Dzisiaj chciałabym zaprezentować wersję bez laktozy, czyli z użyciem mleczka
UgotowaćPasztet grzybowy w cieście francuskim Składniki: 750 g grzybów mrożonych (moje były przed mrożeniem krótko obgotowane) 2 cebule 3 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki posiekanej
Pełny talerzzwiązku z tym fundujemy sobie energetyczne menu pełne warzyw i słońca. Takie, dzięki któremu szybko wrócimy do formy po zimie! Ale! Jeśli hasło „sałatka” kojarzy Wam się z przekąską, wypróbujcie naszych przepisów i zmienicie zdanie. Każda sałatka jest sycąca i spokojnie może wystąpić w roli obiadu. Z drugiej strony jest tak zakomponowana, żeby nie była przeładowana kaloriami i dostarczała najważniejszych(...)ryż nabiera niesamowitego smaku dzięki dodatkowi kory cynamonowca. Słoneczny kolor to zasługa kurkumy. Czwartek: Tajski makaron z sosem z masła orzechowego To danie świetnie smakuje na zimno i na ciepło. Kluczowym składnikiem jest dressing, który równocześnie stanowi podstawę marynaty do kurczaka. My użyliśmy makaronu gryczanego, ale można go zastąpić np. makaronem ryżowym. Piątek: Tortille z pastą batatowo-awokadową Sałatka
Niedzielny kucharzIdealne na Tłusty Czwartek jak i finger party - małe ptysie nadziane budyniem, polane mleczną czekoladą i posypane posiekanymi orzechami włoskimi. Ich przygotowanie jest trochę czasochłonne, jednak
UgotowaćDomowa shoarma z kurczaka to jedno z moich ulubionych dań :) Więc jak tylko nadarzy się okazja staram się namówić Madzię aby przygotowała taki obiadek :) Ze względu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Leniwe jaglane z kozim (lub krowim) twarogiem i aromatycznym sosem z suszonych pomidorów i świeżej bazylii. Najlepsze prosto z wody, można je podać też następnego dnia
SzczyptaSmaQWytrawne tartaletki kakaowe z nadzieniem z buraczków i fety to przekąska, która zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Muszę się przyznać, że ja do takich należę- jestem bardzo wybredna kulinarnie 😉 A połączenie buraków z fetą zapieczone w tartaletkach podbiło moje serce. Tak się na nie "rzuciłam", że mojemu mężowi zostały zaledwie 2 sztuki. Są po prostu przepyszne! Sami musicie spróbować(...)drobną kosteczkę. Wystudzone tartaletki napełniamy podsmażonymi buraczkami i zalewamy mieszanką śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu układamy kawałki fety. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min. Podajemy na ciepło. Rada: Aby skrócić sobie czas pracy możemy użyć mrożonych buraków tartych. Wtedy trochę dłużnej trzeba trzymać je na ogniu, do momentu odparowania całej wody. Dopiero po odparowaniu wody
Kuchnia MagdaLenyBlesotto z pomidorami i oliwkami, Gotowaną quinoa, Gotowane cztery ziarna zbóż. * Deser kokosowy z mango Deser na bazie mleka kokosowego, pakowany po dwie sztuki. Kremowy, nieprzesłodzony, świetny jako samodzielna przekąska, ale też jako krem do smarowania pieczywa. Mango nadaje fajnej, tropikalnej nuty, przez co całość nie jest mdła. Nie zawiera glutenu ani laktozy. * Deser z orzechów laskowych i kakao Smakuje(...)czemu pozostają delikatne i nierozmoknięte. To już mój trzeci słoik kasztanów od Danival i na pewno nie ostatni! * Sos z sera Roquefort - sos z sera pleśniowego, dobry zarówno na ciepło jak i na zimno. Często używam go jako dressingu do sałatek, ale też jako dodatku do grillowanych warzyw. W składzie oczywiście zero zbędnych dodatków, jest za to śmietanka
Poranek na słodko