przekąski na ciepło - 2724 przepisów (strona:131/182)

brązowe jaja (marynowane z czosnkiem) 233

Bardzo lubię takie jaja "na kwaśno". Wyglądają bardzo efektownie, mają ciekawy smak. Przygotowuję marynowane jaja nie tylko na Wielkanoc, ale i na różne imprezki czy rodzinne

6niebo
Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami 226

Zawijasy drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami  świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną. Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów

Moniki Smakołyki
Bułeczki z ziołami prowansalskimi (bez glutenu, mleka i jajek) 183

Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka  cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1

głodny alergik
"Pizza" na spodzie z kalafiora, parmezanu i mozzarelli, bezglutenowa i zdrowa 298

Miałam problem z nazwaniem tego cuda. Na początku miała być fajna i nietypowa przekąska dla lubiących poeksperymentować i osób nietolerujących glutenu. Po zrobieniu i spróbowaniu jestem skłonna nazwać to bezglutenową pizzą. Smak kalafiora i marchewki jest niewyczuwany, za to przebija się parmezan i pyszna, rozpływająca się mozzarellą. Pizza pokrojona na kawałeczki (jak na zdjęciu) stabilnie trzyma się w ręce(...)ugotowaniu musimy zupełnie odsączyć. Wkładamy go w czystą ścierkę i dokładnie wyciskamy wodę (kalafior należy wcześniej ostudzić żeby się nie poparzyć lub wycisnąć przez coś chroniącego ręce przed ciepłem) - wyciśnięty kalafior mieszamy dokładnie z marchewką, mozzarellą, parmezanem, jajkiem, czosnkiem i przyprawami - masę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dokładnie ugniatając i wyrównując ją łyżką (jak na jednym ze zdjęć

Pora na pora i pomidora
Francuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki 181

Francuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki – obiad czy deser? Szczerze mówiąc – wszystko mi jedno – i tak są pyszne :) Naleśniki

Pociąg Do Kuchni
Szarlotka sypana 192

Już kilka dni wcześniej na instagramie opublikowałem zdjęcie ze znalezionym w szafie zeszytem z przepisami mojej babci. Mówią, że przepisy, które są w zeszytach babć są

Kuchnia Łukasza
Proste trufle czekoladowe w buraczanej posypce 222

Już dzisiaj wróciliśmy z krótkiego, ale bardzo aktywnego wypoczynku. Takich "wakacji" bardzo mi brakowało. Dopiero teraz odczuwam i widzę jak bardzo jestem zmęczona w ciągu semestru

Be Fit Be Strong
Miodowo-ziarenkowy deser 180

witaminy A,D,E,C i K. Dbaja o układ krwionośny,wspomagają pracę mózgu... Ziarna kojarzą nam się z chlebem, prawidłowo...ale...mogą być również bardzo zdrowym deserem, przepyszną przekąską, ekskluzywnym poczęstunkiem pełnym zdrowia! Deserem, którego nigdy nie kosztowaliście, a który przenosi każdego w głąb siebie, po to tylko, by odszukać przykurzone gdzieś na dnie każdego z nas, pokłady energii(...)Piecz w rozgrzanym piekarniku około 20 minut, następnie wyciągnij keksówkę, odwróć do góry dnem i piecz jeszcze na papierze około no pół godziny.  Wyjmij i wystudz całkowicie, gdyż ciepła nie będzie chciała się kroić i może się rozsypać. Pokrój na kawałeczki, udekoruj gorącą czekoladą i.. rozkoszuj się porządną dawką energii i zdrowia

Z Kuchni Do Kuchni
Domowe paprykowe nachosy z serowym dipem 138

Bardzo smaczna, prosta i szybka do zrobienia przekąska, idealna np. na wieczór ze znajomymi :) Duża ilość paprykowych nachosów z jeszcze większą ilością serowego dipu :D Przygotowałam je z 6 placków pomidorowych tortilli. Domowe nachosy to na pewno zdrowsza alternatywa dla tych kupnych, a może być jeszcze lepiej, jeśli tortille przygotujecie własnoręcznie (przepis na nie jest już na blogu). Do tego(...)Kiedy serki się roztopią dodajemy parmezan i słodką paprykę. Dokładnie mieszamy i próbujemy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę soli. Gotowe nachosy maczamy w sosie serowym (najlepszy jest na ciepło) :) Smacznego

MyCookBook.pl
Marathopites czyli greckie paszteciki z botwinką i ziołami 220

filo, jednak tym razem zdecydowałam się na samodzielne zagniecenie ciasta. Nie jest to wcale trudne, jego zagniecenie zajmuje góra 10 minut. Z uwagi na małe wymiary, polecam marathopites na przekąskę lub przystawkę. Myślę, że dobrze skomponowałyby się nawet z naszym czerwonym barszczem. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Więcej o tradycji zbierania i przygotowywania potraw z dzikiej zieleniny kultywowanej w Grecji przeczytacie(...)ciasto do nadzienia, Na patelni na średnim ogniu rozgrzej 1 - cm warstwę oliwy, następnie partiami smaż na niej pakieciki z obu stron, aż ciasto ładnie się zezłoci. Podawaj na ciepło.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam także inne wytrawne ciasta: Tureckie

Chilli Czosnek i Oliwa
Quesadilla z oscypkiem, boczkiem i ogórkiem 136

Dziś kolejna propozycja z wykorzystaniem placków tortilli. Tym razem ze słonym oscypkiem, podpieczonym boczkiem oraz kwaśnym ogórkiem, a dla słodyczy odrobina suszonej żurawiny. Całość komponuje się

Smaki Na Talerzu
Niemiecki placek cebulowy - najlepszy Zwiebelkuchen 201

cebuli, to zupełnie bez powodu. Powoli duszona cebula jest aromatyczna, delikatnie slodka i nie ma nic wspólnego z ostrym smakiem tej w surowej wersji. Idealny zimowy obiad, kolacja lub przekąska. Pyszny gorący prosto z piekarnika i na zimno ponoć też, niestety nie został ani kawałeczek także nie próbowałam. Wystarczy pominąć boczek, by cieszyć się wegeteriańską wersją. Proste składniki i obłędny(...)ostudzoną cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Wylać na przygotowane ciasto, na wierzu ułożyć wiórki masła piec w 200' C 35-40 minut do zrumienienia podawć na ciepło źródło:  stąd

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami 274

Dzisiaj bez zbędnych słów mam dla Was pyszną przekąskę, która można upiec w większej ilości i przechować przynajmniej przez 2-3 dni. A zatem...częstujcie się :) no i oczywiście życzę wszystkim wspaniałego weekendu :) Cieszmy się tą końcówką lata :)Składniki ciasta:200-230 g. mąki,100 ml mleka,30 g drożdży,1 łyżeczka cukru(...)mlekiem i posypać dowolnymi dodatkami - ja użyłam grubo mielonego pieprzu.Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić lekko - są pyszne na ciepło :)Z podanej porcji wychodzi sporo takich drożdżówek. Można je przechowywać jak tradycyjne pieczywo przez kilka dni - o ile tyle przetrwają ;)Polecam je zamiast tradycyjnej kanapki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto podwójnie czekoladowe 292

Przepis dla prawdziwych ,,czekoholików", czyli ciasto podwójnie czekoladowe. A tak naprawdę przepis nie tylko dla wielbicieli czekolady, a dla wszystkich łasuchów, bo mało kto mógłby się

Kuchnia Łukasza
Drożdżówka do odrywania z cynamonem, orzechami i żurawiną 213

razu musiałam ją upiec. Drożdżówka do odrywania jest genialnym wypiekiem - cudownie słodka i aromatyczna - idealna na zimowe wieczory z gorącą herbatą lub mlekiem. Fantastycznie się sprawdza jako przekąska do podjadania przed telewizorem. Polecam!!! Drożdżówka do odrywania Składniki na ciasto:   2 i 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 7 g drożdży w proszku 5 łyżek masła 2/3 szklanki mleka szczypta(...)wypełni foremkę, smarujemy ją resztką masła, posypujemy cynamonem i cukrem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury ok 180 stopni na ok 40 minut. Drożdżówka najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła popijana mlekiem lub gorącą herbatą Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Jak nabrać sił po weekendzie czyli popularne śniadanie Brazylijczyków 169

Normalnie Brasileiro nie je nic z rana a Polonesa tylko płatki z mlekiem ale czasami trzeba nabrać sił na ciężki tydzień jaki przed nami. I tu

Smaki Brazylii