Halloweenowy wieczór ;) Kostki to nic innego jak popularne paluszki i pianki marshmallow oblane białą czekoladą. Słodkie Kostki to łakocie, które mogą zdobić (lub straszyć) na Halloweenowym stole z przekąskami. Słodkie Kości na Halloween - Składniki: ok. 70 g pianek marshmallow opakowanie paluchów beskidzkich (lub zwykłych paluszków - najlepiej niesłonych) 2 tabliczki białej czekolady (po 100 g) odrobina śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie
Słodka Stronawytrawnej wersji - ponieważ może się okazać, że niejednej osobie przypadną do gustu. Babeczki warto dodatkowo podać z sosami, np. czosnkowym, meksykańskim. Muffiny z szynką i serem będą świetną przekąska do piwa lub np. jako dodatek do potraw grillowych zastępując tradycyjne pieczywo. Muffiny z Szynką i Serem - Składniki: 2 jajka 340 g mąki pszennej 130 g masła + ok. 1 łyżka
Słodka StronaTwarożek z rzodkiewką to świetny dodatek do pieczywa i idealna propozycja na śniadania, kolacje lub jako mała przekąska podczas dnia. Pikantność rzodkiewki w połączeniu z delikatnością twarożku tworzy pastę, której ciężko się oprzeć... i ten różowy kolorek... Mmm... Twarożek z Rzodkiewką - Składniki: 200 g półtłustego twarogu 100 g rzodkiewek połowa niedużej cebuli (ok. 60 g) 1,5 łyżeczki śmietany
Słodka Stronaosób lubiących eksperymentować i poznawać nowe smaki jest to z pewnością ciekawa propozycja i być może warto przygotować je w domu. Będą idealnym dodatkiem do potraw z grilla, jako przekąska do piwa itp. Muffiny warto podać z ulubionymi sosami, np. czosnkowym. Muffiny ze Szpinakiem, Żółtym Serem i Serkiem Brie - Składniki: 3 ząbki czosnku ok. 400 g mrożonego szpinaku gałka
Słodka StronaWingsy stworzone na wzór znanych i uwielbianych skrzydełek z KFC. Wyśmienite kąski pikantnych skrzydełek z kurczaka w chrupiącej, złocistej panierce to przekąska, której mało kto się oprze. Z pewnością warto przygotować domowe hot wings'y w naszych kuchniach. Proces ich powstawania nie jest skomplikowany, a smak... wyjątkowy. Domowe Hot Wings jak z KFC - Składniki: ok. 1kg skrzydełek z kurczaka czosnek
Słodka StronaDomowe Stripsy stworzone na wzór znanych i uwielbianych polędwiczek z KFC. Wyśmienite kawałki filetów z piersi kurczaka w chrupiącej, złocistej panierce to przekąska, której mało kto jest się w stanie oprzeć. Proces powstawania domowych stripsów nie jest skomplikowany, a smak... wyjątkowy. Domowe Stripsy jak z KFC - Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku chilli
Słodka Stronafrancuskiego. Mini Croissants są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom.Croissanty z czekoladą, oprószone orzechami lub wiórkami kokosowymi to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub słodką przekąskę.Mini Croissants z Czekoladą - Składniki:250 g masła10 g świeżych drożdży220 ml mleka420 g mąki pszennejpłaska łyżeczka soli4 łyżki cukru100 g czekolady gorzkiej lub mlecznejPolewa:75 g czekolady gorzkiej75
Słodka StronaMini Calzone ze Szpinakiem to ciekawa propozycja na przygotowanie smakowitej przystawki na przyjęcia czy też spotkania ze znajomymi. Sprawdzi się jako przekąska podczas dnia lub po prostu jako alternatywna dla zwykłej pizzy. Mini Calzone to tradycyjne ciasto na pizze podane w formie niedużych pierożków z idealnie doprawionym szpinakiem i ciągnącą się mozzarellą. Jest to bardzo interesujące połączenie smaków, które być
Słodka Stronablogu http://zyciezapetytem.pl/nocny-drozdzowiec-owocami-kruszonka/ . Ciasto wychodzi przepyszne i soczyste, a do jego wykonania nie potrzeba dużo czasu. Ciasto drożdżowe w wykonaniu Babci mojego Męża stanowiło dla nas pyszną przekąskę podczas wędrówek po górskich szlakach, ale dziś kiedy Babci już z nami nie ma, będę się starała godnie zastąpić tamto ciasto drożdżowe.Składniki:Następujące składniki wrzucamy po kolei do miski
upichcicCiasteczka owsiane są bardzo pożywną przekąską. Z moją rodziną zajadaliśmy się nimi podczas wędrówki po górskich szlakach, gdyż dostarczają energii na długi czas.Składniki:4 łyżki mąki pszennej3 szklanki płatków owsianych górskich2 jajka4 łyżki cukru białego4 łyżki cukru brązowego3 łyżki roztopionego masła4 łyżki masła orzechowegogarść rodzynek2 łyżeczki proszku do pieczeniaSposób przyrządzenia:Wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać i uformować ciasteczka
upichcicchyba najprostszy przepis na szybką przekąskę na przykład dla dziecka, zresztą któż z nas nie lubi racuchów. Dziś przedstawiam jedną z receptur, którą wykonuję, a racuchy znikają z talerza raz dwa. Składniki:8 łyżek mąki2 jajkaduży jogurt bądź serek waniliowy, np. typu Danio2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dokładnie je mieszamy, a następnie
upichcicsałatkę, która nazywam "zielony dobieraniec". To jest moja ulubiona sałatka. Nie wymaga zbyt wiele pracy. Jest bardzo smaczna i przede wszystkim zdrowa. Idealnie nadaje się na letnie przekąski, gdyż może postać w lodówce kilka dni bez obaw, że się "zestarzeje". Produkty układamy warstwami, najlepiej w przeźroczystej misce. Wtedy piękne wygląda na stole. Nie zalewamy jej sosami. Sosy podajemy
Codzienna kuchnia niecodziennaDodać majonez, drobno posiekaną czerwoną cebulę i wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.Nakładać na wystudzone muffinki. Na wierzchu układać po plastrze szynki.Takie muffinki to sycąca i smaczna przekąska. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaPlacuszki, naleśniki, pancakes są bardzo wdzięczne Można je robić na wiele sposobów i smaków. Mogą być konkretnym obiadowym daniem, drobną przekąską czy smacznym deserem. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i smak :)Dzisiaj, na drugie śniadanie, zrobiłam placuszki biszkoptowe z dodatkiem miętowego musu jabłkowego i syropu klonowego. Było pysznie :) słodko i jednocześnie orzeźwiająco :)Składniki placuszków
Codzienna kuchnia niecodziennamocno czekoladowe babeczki? Postanowiłam lekko zmodyfikować przepis i tym razem podać je z orzechowymi powidłami. Jest to świetna propozycja na świąteczny stół lub sylwestrową zabawę. Małe, słodkie przekąski, w sam raz dla łasuchów, którzy nie wyobrażają sobie przecież życia bez słodkości ;) Zamiast posypywać te babeczki cukrem pudrem lub oblewać polewą, połóżmy na nich łyżeczkę powideł
Codzienna kuchnia niecodzienna