SZYBKA PRZEKĄSKA Z AWOKADO / QUICK SNACK WITH AVOCADO Przepis na tę przekąskę jest prosty, a wykonanie wręcz banalne, idealne rozwiązanie na imprezy czy wieczorny seans przed telewizorem! Recipe for that snack is simple, and making it is easy, perfect option for a party or evening with a movie at home! SKŁADNIKI: cienko krojony wędzony boczek awokado suszone śliwki INGREDIENTS: thinly
Martyna Cooksprzeznaczonych na zupy i sosy jest lubczyk. Aby unikać nadmiaru sodu w spożywanych posiłkach powinniśmy zrezygnować z żywności przetworzonej, takiej jak dania w proszku (błyskawiczne zupy i sosy), słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy, solone orzeszki), konserwy, itd. Warto zwracać uwagę na informacje zawarte na opakowaniach produktów spożywczych, ponieważ nadmiar sodu w żywności pochodzi nie tylko z soli, ale także(...)przetworów mięsnych), E331 – cytrynian sodu (regulator kwasowości dodawany m.in. dżemów, napojów i przetworów mlecznych) czy E500b – wodorowęglan sodu (tzw. soda oczyszczona, substancja spulchniająca, podstawowy składnik proszku do pieczenia). Na przekąskę, zamiast chipsów, solonych orzeszków czy innych frykasów z długą listą E dodatków na etykiecie, proponuję Wam prostą, a zarazem wykwintną przystawkę. Chrupiące grzanki z aromatyczną karmelizowaną gruszką z kuminem, gorgonzolą
Smakowity Blog KulinarnyRóżyczki z jabłek i ciasta francuskiego to przekąska na słodko, która zachwyci Was wyglądem :) Jestem pewna, że dorośli jak i dzieci będą zdumieni, że można przygotować jadalne róże. Wbrew pozorom ich przyrządzenie jest banalnie proste :) Przy okazji pozdrawiam Madzię, która zachęciła mnie do przygotowania poniższej przekąski na słodko :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 2 średniej wielkości jabłka kilka
UgotowaćDziś zapraszam na kolejną pyszną, zdrową i bardzo smaczną przekąskę - kanapkę z pastą z awokado. Jej dodatkową zaletą jest to, że jest szybka w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo sycąca. Polecam ją na szybką przekąskę. Jadłam tę kanapkę jakiś czas temu i strasznie mi smakowała, a teraz muszę koniecznie dowiedzieć się czy mogę jeść awokado na mojej diecie, gdyż daje
Codzienne GotowanieDziś chciałabym przedstawić Wam bardzo smaczne, choć może niezbyt dietetyczne danie rodem z kuchni hiszpańskiej - ciecierzycę z chorizo. Jest to rodzaj przekąski, czyli popularnego tapas podawanego w Hiszpanii np. do piwa. Chorizo to z kolei tradycyjna hiszpańska kiełbaska, która pokochałam i w ostatnim czasie często przygotowuje potrawy z jej dodatkiem. Polecam te przekąskę, podobnie jak w Hiszpanii, świetnie sprawdzi się
Codzienne Gotowaniefasolową z dodatkiem cebuli, pomidorów, jajek, pietruszki (tak charakterystycznej dla kuchni tureckiej (arabskiej)) oraz sumaku. Sałatka jest przepyszna - lekka, orzeźwiająca, a jednocześnie sycąca, dzięki czemu idealnie nadaje się jako przekąska do pracy. Z pewnością będzie częstym gościem w moich pudełeczkach z "jedzonkiem do pracy". Sałatkę bardzo polecam, tym bardziej, że jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a schłodzona stanowi(...)idealną przekąskę na upalne dni. Składniki : puszka białej fasoli (400g) puszka fasoli "black eye" (z czarnym oczkiem) (400g) 1 czerwona cebula 2-3 pomidory 2-3 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki natki pietruszki szczypta sumaku 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie : Fasolki odsączyć, opłukać i ponownie odsączyć, przełożyć do dużej miski
Codzienne GotowanieWątróbka drobiowa u jednych budzi wstręt, u niektórych zachwyt. Dobrze przyrządzona z dodatkiem owocu np. gruszki, przekona największego przeciwnika. Tak przyrządzona wątróbka drobiowa, może być znakomitą przekąską, a w połączeniu z ziemniakami stworzymy pyszny obiad. Kolejnym za oprócz smaku jest czas przygotowania, który jest krótki. SKŁADNIKI : 50 dag wątróbki drobiowej 2 gruszki szklankę mleka 2-3 łyżki(...)dodać łyżkę masła oraz gruszki, posypać majerankiem i dusić kilka minut, aż gruszki zmiękną, a wątróbka się poddusi. Wątróbkę posolić i popieprzyć pod koniec smażenia. Podawać z ciepło jako przekąska lub z ziemniakami w formie obiadu. Pod jaką postacią i w w jakim połączeniu lubicie zajadać wątróbkę? Chętnie poznam wasze smaki i połączenia. :) P.S Polecam również zupę mleczną
Basia w kuchniDzieci wracają do szkół, rytm dnia ulega znowu zmianie. W szkołach również od września rewolucje, ale sklepikowe. Nasze dzieci mają w końcu zostać odcięte od słodkich i słonych niezdrowych przekąsek. Czy to się uda? A może sami zafundujmy dzieciom zdrową, smaczną i kolorową przekąskę? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSylwester tuż tuż, więc przedstawiam szybką i efektowną przekąskę – pomidory z mozzarellą. Wystarczy kilka pomidorków, trochę sera, przyprawy i gotowe. Składniki: Dowolna ilość pomidorków ( małych ) Ser mozzarella Sól Pieprz Bazylia suszona Bazylia świeża Oliwa Wykonanie: Pomidorki i ser kroimy na plasterki. Plasterek pomidora przyprawiamy sola, pieprzem i bazylią na niego kładziemy plasterek ser – skrapiamy oliwą, ponownie pomidor(...)zmianę. Można pomiędzy plasterkami włożyć kawałek świeżej bazylii lub na samą górę. Całość nakłuwamy szpadką do korków. Podajemy jako przekąskę. SMACZNEGO
Smaki EwySzybka przekąska dla tych co mięso zjadają i dla tych co za nim nie przepadają. Pierwsze kabanosy przygotowujemy, w tym czasie fasolkę podgotowujemy i w kilkanaście minut będzie wszystko gotowe, smaczne i proste i wyjątkowe. Idealna przekąska do piwa pszenicznego, życzę więc smacznego. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 120 długich cienkich kabanosów np. węgierskich, garść
Moniki Smakołykipomidory, nektarynka, winogrona, dymka ze szczypiorkiem i miodowy winegret. Taka kombinacja to nie tylko świetny dodatek (znów) do grilla, ale też sałatka z arbuzem i serami jest fantastyczną zimną przekąską w upalne dni – orzeźwiająca i sycąca. Słodkość owoców przełamana serem pleśniowym, złagodzonym mozzarellą, do tego lekki twist dymki i słodko-kwaśny miodowy winegret. Koniecznie spróbujcie! Składniki: – 200g(...)połączyć ze sobą i delikatnie wymieszać. Polać winegretem przed samym podaniem. Posypać poszatkowaną świeżą bazylią. Sałatkę z arbuzem i serami podawać z grillowanymi mięsami lub zajadać samodzielnie jako zimną przekąskę w upalne dni. Podobne przepisy Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Sałatka śledziowa Lemoniada arbuzowa .yuzo_related_post img{width
Pociąg Do KuchniPyszna przekąska dla wielbicieli pizzy. Tym razem w wersji mini, tak na dwa kęsy. Można je podać jako dodatek do zupy, na podwieczorek, kolację, drugie śniadanie, a ja natomiast przygotowałam je na nasz wyjazd i świetnie sprawdziły się jako przekąska w podróży. Dodatki mogą być różne, począwszy od smażonych z cebulą pieczarek, szynki, pomidorów, sera, kiełbasy, czy co tam jeszcze
Rozpustne gotowanieZawsze warto mieć pod ręką gotowe ciasto francuskie. Takie awaryjne przekąski wychodzą bardzo smacznie. Składniki ciasto francuskie ketchup kawałek wędzonego boczku czerwona cebula mozzarella w kulce Przygotowanie Ciasto rozwijamy , wycinamy koła. Każdy kawałek ciasta smarujemy ketchupem ,posypujemy posiekaną cebulą i pokrojonym w małą kostkę boczkiem. Na wierzch kładziemy pokrojoną mozzarellę. Przekąski wykładamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i zapiekamy
R'n'G KitchenSałatka z bobu i sera feta stanowi doskonałą przekąskę w czasie upałów. Połączenie sera feta i polskiego letniego bobu, sprawi ze będziemy czuć się jak na urlopie nad Adriatykiem. Do tej pory jadałam bob tylko naturalny ugotowany, na ciepło. Od dzisiaj sięgam po bób w sałatkach jako naturalną, letnią przekąskę. A jak zamarynować fetę przepis znajdziecie tutaj . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikaromacie :) Na jednym ze straganów pyszniła się młoda marchew o bujnej naci. Nie pozostało mi nic innego jak ulec jej urokowi i zamienić ją w pyszną, słodko-pikantną przekąskę. Nie tylko pyszną, ale również bogatą w zdrowie. β-karoten to przeciwutleniacz, który nasz organizm przekształca w retinol - witaminę A odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz odcień i elastyczność skóry(...)patelni układamy marchewki, “smażymy” przez chwilę z każdej strony, aby całe pokryły się glazurą i zarumieniły. 5. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i/lub odrobiną soli. Podajemy jako samodzielną przekąskę lub dodatek do dania głównego. Smacznego
W kuchni Katie