Słyszeliście o jajkach po szkocku? Jest to uwielbiana przez Brytyjczyków barowa przekąska, klops z jajka owiniętego mielonym mięsem. Dziś mam dla Was wegetariański wariant tego przysmaku, w którym zamiast mięsa używamy przypominającą falafel masę z ciecierzycy. Podrzucam Wam ten przepis przed Wielkanocą - takie falafele możecie podać podczas świątecznego śniadania lub obiadu. Na pewno zrobią wrażenie na gościach! Wegetariańskie jajka(...)moja ciecierzycowa masa wyszła zbyt sucha. "Falafele po szkocku" są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego sprawdzą się także jako imprezowe finger food oraz piknikowa przekąska. Ach, wiosna tak nam się pięknie zapowiada! Myślę, że okazji na zrobienie tych falafeli będzie jeszcze dużo, również po Wielkanocy :) Falafele a'la jajka po szkocku (wegetariańskie jajka po szkocku) Składniki
Chilli Czosnek i Oliwaprzyrządza się z posiekanym mięsem krewetek i sosem ostrygowym, smaży się je w wielkim woku i podaje z ryżem oraz sałatą ze świeżych warzyw. Jest to bardzo popularna przekąska na tzw. street food w Tajlandii. Zamiast krewetek, do przygotowania kotletów użyłam mięsa z kurczaka dodałam majonez i przyprawę do kurczaka Galeo, no i wyszło świetnie. Przygotowana(...)rozgrzany tłuszcz - smażę na złoty kolor (na średnim ogniu). Kiedy spód jest dobrze podsmażony, odwracam na drugą stronę. Kotleciki podaję z ryżem i sałatą, lub z majonezem jako przekąskę. Smacznego :) Zobaczcie przepis na Orientalne grzanki
Moja Książka Kucharskaśrodku mamy tylko trzy składniki: czosnek, sól i kwasek cytrynowy. Słoik zawiera 110 g produktu. Czosnek ma stonowany smak i idealnie nadaje się do sałatek czy do drobnych przekąsek takich jak koreczki, a nawet sam w sobie jako przekąska jest bardzo fajnym dodatkiem. Na pewno na imprezie zaskoczycie nie jedną osobę podając tak oryginalny dodatek. Jamar to bardzo dobra
W Moim Magicznym DomuOstatnie dni karnawału przed nami, dlatego dzisiaj polecam ekspresową przekąskę. Pyszne gniazdka z ciasta francuskiego napełnione ciekawym farszem. Kurczak smażony na boczku z pieczarkami z dodatkiem śmietany, która scala farsz. Taką przekąskę przygotujecie bardzo szybko, najlepsze będzie oczywiście domowe ciasto francuskie, które znacznie lepiej rozwarstwia się niż to ze sklepu. Przepis znalazłam na opakowaniu przecieru pomidorowego. Polecam
Smak mojej kuchniTak, to właśnie ten smak z dzieciństwa - smak placuszków serowych. Dobrze pamiętam, jak będąc w przedszkolu karmiono nas bardzo podobnymi placuszkami na śniadanie. Jak nie dziwnie
Kuchnia ŁukaszaPrzekąska orzechowa Dietę rozdzielną można wspierać innymi zdrowymi nawykami. Zamiast cukierków, czekoladek, żelków czy też chipsów, pod ręką mogą stać orzechy. Dobrą opcją jest by były to orzechy, które trzeba łupać. Ten proces zmniejsza ilość spożycia dzięki samemu procesowi wydobywania ze skorupek tego co właściwe. Organizm zdąży przeliczyć ilość wartościowych składników i poinformować o sytości. Dodatkowo taka zdrowa przekąska wspomaga
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSałatka warstwowa ze śledziem, kapustą pekińską, jajkami i żółtym serem to bardzo smaczna propozycja dla amatorów sałatek śledziowych. Dzięki poszczególnym warstwom, składniki nie łączą się ze
Smakowite DaniaPyszne, wilgotne, lekkie i puszyste ciasto w dwukolorowe paski czyli babka zebra, sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy jak również na każdą uroczystość rodzinną lub święta
Smakowite DaniaBakietki ziołowo-czosnkowe bardzo często kupujemy. Jadamy je zazwyczaj na śniadanie, bądź jako przekąska przed kolacją. Stwierdziłam, że taniej i o wiele smaczniej wyjdzie samemu przyrządzić taką przekąskę niż kupić. Dlatego postanowiłam sama zabrać się za zrobienie masła ziołowo-czosnkowego, bagietkę długą kupiłam w sklepie. Ale wciąż przymierzam się do zrobienia swojskiej. Składniki: - 20 g. masła (ja użyłam osełki
My World by Dagmara RekPyszny i sycący żurek na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem na zakwasie, który nadaje mu charakterystyczny, kwaskowaty, wyjątkowo intensywny smak a dodatkowo jest gęsty i
Smakowite DaniaNadszedł czas na lekkie, wiosenne, proste do zrobienia i zadziwiające smakiem sałatki, więc oto pierwsza z nich - sałatka z selerem naciowym i winogronem. W połączeniu wszystkie
Kuchnia ŁukaszaSoczysta, mięciutka, bardzo dobrze przyprawiona i naprawdę prosta do zrobienia karkówka w jogurcie. Dzięki jogurtu karkówka zdobyła bardzo przyjemny słodki przysmak, który robił ją wyjątkowo
Kuchnia ŁukaszaNiebawem Święta Wielkanocne i czas spotkań rodzinnych. Na naszym stole nie może zabraknąć na śniadanie tej zimnej przystawki o wdzięcznej nazwie Terrina wielkanocna. Galaretka wielkanocna to przekąska szybka i efektowna, zrobicie ją niemal błyskawicznie z kilku składników , czas chłodzenia godzina, ale radzę potrzymać całą noc w lodówce. Obowiązkowo w naszej terrinie występuje symbol Wielkanocy- jajo. Kolorowe warzywa(...)żywy akcent – ta przekąska to ozdoba wielkanocnego stołu. W mojej terrinie zielony groszek nie rozłożył się równomiernie, stąd nie widać go w pierwszym plastrze, możecie zwiększyć jego ilość. Odradzam użycia warzyw konserwowych- marchewki i groszku. Groszek z puszki nie jest tak pięknie zielony jak ten mrożony, ugotowany. Zapraszam po przepis ! Składniki szynka włoska gotowana Hańderek - 4 grube plastry
Z Kuchni Do KuchniSnickers z mascarpone bez pieczenia to kolejna wersja pysznego ciasta inspirowanego popularnym batonikiem a także idealna dawka słodyczy dla wielbicieli słodkich deserów. Snickers z mascarpone to
Smakowite DaniaPyszne owsiane batony z dodatkiem białka czekoladowego. Sprawdzą się jako przekąska po treningu lub zamiennik posiłku, gdy brakuje Wam czasu. :) Dominik wiercił mi o te batony dziurę w brzuchu przez długi czas, gdy sam postanowił wykorzystać białko do przepisów, zadecydowałam, że najwyższa pora trochę go zainspirować. Tak właśnie powstał ten przepis. Bardzo lubię połączenie owoców i czekolady w dostępnych(...)sklepach batonach, więc oczywistym wydało się wykorzystanie powideł śliwkowych do tych domowej roboty. Batony są pożywne, powstrzymują głód na długi czas i idealnie sprawdzą się jako po-treningowa przekąska. Polecam wszystkim dbającym o masę i rzeźbę! Batony przygotowałam w formie o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Batony proteinowe: 200 g masła 250 g powideł
Cooking Monster