przekąska - 23005 przepisów (strona:1223/1534)

Jak nabrać sił po weekendzie czyli popularne śniadanie Brazylijczyków 173

Normalnie Brasileiro nie je nic z rana a Polonesa tylko płatki z mlekiem ale czasami trzeba nabrać sił na ciężki tydzień jaki przed nami. I tu

Smaki Brazylii
Coś na przegryzkę czyli nie ma to jak skrzydełka! 251

Skrzydełka, skrzydełka dla Brasileiro najsmaczniejsza część kurczaka. Mogą być serwowane jako przystawka, przegryzka czy jako część obiadu.  Przepis prosty a rezultat przepyszny. Co potrzebujemy?Po

Smaki Brazylii
Hot dog czyli cachorro quente 190

 Głodni? Czas na hot doga po brazylijsku czyli cachorro quente (wierne tłumaczenie: ciepły pies). Co nam potrzebne? Na pewno bułka - paluch i parówki.A co

Smaki Brazylii
Empanada z sardynkami 123

Była już empanada z kurczakiem czas na empanada z sardynkami!Składniki i farszu:2 puszki sardynek w sosie pomidorowym1 papryka zielona (może być również czerwona)1

Smaki Brazylii
Coś na ząb wg Brasileiro czyli grzanki z domową pastą 138

Któż z nas nie lubi past Lisnera - łososiowej, krewetkowej czy jajecznej. Kogóż z nas nie ogarnia czasami lenistwo i brak chęci do spędzenia czasu przy kuchence

Smaki Brazylii
Banalna sałatka jesienna... 139

Kolejna sałatka na kolejne leniwe niedzielne popołudnie.Składniki na 2 osoby:- dwie garści rukoli- 1 papryka zielona- 2 średnie czerwone pomidory- 4 jajkaSkładniki sosu:- 2 łyżki

Smaki Brazylii
Pieczone ogony langusty 296

Sylwester, Nowy Rok, Karnawał, to okres kiedy na stołach królują przystawki. Dzisiejsze danie będzie dla miłośników owoców morza, ale mam nadzieję, że nie tylko. Langusta –

mojewypiekiinietylko
Pieczarki faszerowane 192

Do walorów smakowych pieczarek nie trzeba nikogo przekonywać. A pieczarki faszerowane – smakują wybornie.       Składniki:     - 8 sztuk dużych pieczarek                   - 250g zwykłych pieczarek (do farszu) - 6 jaj

mojewypiekiinietylko
Bigos z brukselki 145

Jedni ją uwielbiają, innych odstrasza już sam zapach, nie wspomnę o smaku. Żródło wielu witamin, związków i składników mineralnych. Brukselka – warto przemycić ją w kuchni

mojewypiekiinietylko
Pizza z owocami morza i szparagami 239

Dzisiaj, czyli 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jadamy ją na co dzień , nie tylko od święta, więc dlaczego w takim dniu ma być inaczej. By

mojewypiekiinietylko
Krakersy z łososiem 271

W okresie karnawału zawsze furorę robią przystawki. Ich wielką zaletą jest to, że możemy je przygotować szybko i prawie ze wszystkiego, oczywiście warunkiem jest świeżość składników

mojewypiekiinietylko
Brukselka z szynką serrano i orzechami włoskimi 169

Ostatnio brukselka sama się wprosiła do mojego jadłospisu (bigosem). Nie mogę już powiedzieć, że jej nie lubię, wprost przeciwnie. Tym razem, korzystając z przepisu P. Basi

mojewypiekiinietylko
Sałatka z truskawkową nutą 218

Są nieodłączną częścią naszej diety. Bez nich, kuchnia byłaby bardzo uboga. Sałatki – przyciągające wzrok, pobudzające zapachem nasze zmysły i pieszczące smakiem podniebienia. Sałatka z truskawkową

mojewypiekiinietylko
Dufinki 216

Bardzo istotne do obiadu są dodatki typu ryż, kasze, ziemniaki… W zależności od tego, co kto lubi i jak lubi. Ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, frytki

mojewypiekiinietylko
Sushi owocowe 160

Potrawa japońska złożona  z gotowanego ryżu  i najprzeróżniejszych dodatków, to oczywiście sushi.  W zależności od dodatków,  jedni ją lubią inni – nie. Sushi owocowe, mam nadzieję, przypadnie

mojewypiekiinietylko