TUTAJ olej do smażenia 5 dkg żółtego sera Farsz: 1/2 młodej cukinii 1 serek camembert ok 7-8 plasterków szynki (u mnie szynka z indyka) Sos: 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier *** W pierwszej kolejności smażymy naleśniki *** *** Cukinie kroimy w cieniutkie plasterki(...)niewielkiej ilości oleju *** *** Na każdym naleśniku układamy plasterek szynki, kilka plasterków cukinii oraz oraz kilka plasterków camemberta *** *** Naleśniczki zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Zwinięte naleśniczki polewamy przecierem pomidorowym *** *** W osobnej miseczce mieszamy majonez z jogurtem i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy delikatnie do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Tak powstałym sosem polewamy naleśniki *** *** Danie posypujemy startym żółtym serem
Blog z Apetytemwindow.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI opakowanie lazani- taki typ który od razu idzie do blaszki bez obgotowywania płatòw 600 g mięsa mielonego cebula papryczka chili pół szklanki wytrawnego wina 1 l przecieru pomidorowego 1/2 l mleka łyżka masła łyżka mąki sól gałka muszkatołowa masło 5 łyżek startego żółtego sera typu Parmezan lub Grana Padano 200 g mielonego mięsa na pulpeciki 1 jajko(...)smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na dużej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, papryczke chili i 600 g mielonego mięsa. Dodać pół szklanki wytrawnego wina i odparowac alkohol. Dodać przecier pomidorowy, sól do smaku i gotować przez 10 minut. Z 200 g mielonego mięsa, jajka i bułki tartej uformować malutkie pulpeciki o wielkości oliwki a następnie usmażyć na złoty
zielonacukinkagodzinę:) około 800g – 1 kg mielonej łopatki wieprzowej około 300 g makaronu np świderki 2 średniej wielkości cebule 2-3 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 puszki kukurydzy 1 op. mini kulek mozzarelli ostra papryka słodka papryka oregano bazylia sól morska, pieprz kilka listków świeżej bazylii Cebule kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni(...)niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Gdy się podsmaży dodajemy mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do czasu aż mięso straci różowy kolor. Dodajemy pomidory wraz zalewą oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy mieloną słodką i ostrą papryką, oregano, bazylią oraz solą i pieprzem. Smażymy dalej przez około 10 minut. Na patelnię wlewamy około 2 szklanki wody (warto wodę wlać
Smaki Na Talerzupuszki (waga razem z sosem) 500 ml bulionu 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 2 ziemniaki 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz oregano 1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone(...)się zarumieni. 2. Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę. Z papryczki chili usuwamy pestki i kroimy na drobniutko. 3. Do mięsa dodajemy pomidory z puszki razem z sosem, przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone chili i bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i oregano. Dodajemy też cukier i pokrojone ziemniaki. Całość gotujemy na średnim ogniu około 50 - 60 minut
kruche babeczkipałeczek z kurczaka (ew. duży filet pokrojony na mniejsze kawałki) 2 duże jabłka ze skórą pokrojone w ósemki (bez gniazd nasiennych oczywiście) 200 ml przecieru pomidorowego ok. 100 ml płynnego miodu łyżka suszonego majeranku sól, pieprz, ostra papryka do smaku opcjonalnie – choć bardzo polecam – 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej (takiej jak do piernika(...)żeliwnym głębokim naczyniu, które później mogę włożyć do piekarnika. Można również oczywiście wykorzystać patelnię i naczynie żaroodporne do pieczenia. Solimy, posypujemy majerankiem. Mieszamy ze sobą przecier pomidorowy, miód, paprykę, pieprz i przyprawę korzenną. Polewamy tym kurczaki, układamy między nimi cząstki jabłek, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika
PatchworkSkładniki: 0,5 kg mięsa mielonego puszka czerwonej fasoli 3 papryki w różnych kolorach 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 i 1/2 l bulionu sól pieprz papryczka chili olej do smażenia Wykonanie: W garnku podgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulę, następnie dodać mięso i podsmażyć na końcu dodając czosnek przeciśnięty przez praskę, sól(...)pieprz i bulion. Zupę gotować 15 minut, Paprykę pokroić w paski lub duże kwadraty i podsmażyć ją krótko na patelni. Do zupy dołożyć przecier pomidorowy oraz paprykę chili. Pod koniec dodać czerwoną fasolę, podsmażona paprykę i gotować jeszcze 5 minut. Uwaga! Zupę podawać z łyżką kwaśnej śmietany, z nią zupa na prawdę ma inny smak
PychotkaaaSkładniki (na 4 osoby): 8 pałeczek z kurczaka (ew. duży filet pokrojony na mniejsze kawałki) 2 duże jabłka ze skórą pokrojone w ósemki (bez gniazd nasiennych oczywiście) 200 ml przecieru pomidorowego ok. 100 ml płynnego miodu łyżka suszonego majeranku sól, pieprz, ostra papryka do smaku opcjonalnie – choć bardzo polecam – 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej (takiej jak do piernika) Kurczaki(...)robię to w żeliwnym głębokim naczyniu, które później mogę włożyć do piekarnika. Można również oczywiście wykorzystać patelnię i naczynie żaroodporne do pieczenia. Solimy, posypujemy majerankiem. Mieszamy ze sobą przecier pomidorowy, miód, paprykę, pieprz i przyprawę korzenną. Polewamy tym kurczaki, układamy między nimi cząstki jabłek, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 180 – 200° na ok. godzinę. W czasie kiedy obiad
Patchworkzakupienia tego typu makaronów. Podpowiedź gdzie je kupić znajdziecie TUTAJ . 250 makaronu Wesołe Literki 1 l wody 1 duża marchew pół pietruszki 3 cm pora 250 ml przecieru pomidorowego 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka oliwy z oliwek lub nierafinowanego oleju rzepakowego świeża bazylia Wodę zagotowujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i ziołami(...)prowansalskimi. Do gotującej się wody wrzucamy warzywa pokrojone uprzednio w talarki i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy. Warzywa z wywarem miksujemy na gładką masę, dodajemy przecier pomidorowy i ponownie zagotowujemy. Dodajemy łyżkę oliwy. Podajemy z uprzednio ugotowanym makaronem Wesołe Literki. Posypujemy świeżą bazylią. Skomentuj
MamaOskarkazrobiłam najprostszą, jaką potrafię - trochę wędliny, pieczarek i gotowa. Składniki: 40 dag mąki pszennej 5 dag drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka mleka przecier pomidorowy 20 dag sera żółtego wędlina 25 dag pieczarek papryka czerwona, oregano, zioła prowansalskie Mąkę przesiewamy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, sól, olej, mąkę i wszystko dokładnie wyrabiamy(...)najlepiej drewnianą). Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm i kładziemy na blasze wysmarowanej masłem. Na wierzch ciasta nakładamy przecier pomidorowy, ser żółty starty na tarce jarzynowej, wędlinę i pieczarki. Całość posypujemy przyprawami. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 170 stopni. Podajemy na gorąco
Salonik smakówzwykle używam wyłącznie takiej "naocznej" miary . SKŁADNIKI 3-4 PORCJE 1 duża cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy 1-2 marchewki 1-2 ząbków czosnku 60 - 80 ml przecieru pomidorowego 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki tandoori masala 1-1,5 l bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku Cebulę(...)pokroić drobno i zeszklić na oliwie. Dodać soczewicę i marchewkę i obsmażać ok. 3 minut. Dodać curry i przyprawę tandoori oraz obraną i pokrojoną w cieniutki plasterki marchewkę oraz przecier pomidorowy. Po 2-3 minutach zalać bulionem, doprawić do smaku i gotować ok. 15 minut, aż soczewica i marchewka będą miękkie. Na końcu doprawić do smaku, jeśli ktoś lubi wersję
KUCHARNIASkładniki: 500 g fasoli, 400 g kiełbasy, 150 g wędzonki, 60 g przecieru pomidorowego, 4 łyżki ketchupu McDonald's, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 łyżka mąki, majeranek,sól, pieprz. Przygotowanie: Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy, najlepiej jak zostawimy na całą noc. Następnie w tej samej wodzie gotujemy fasolę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę(...)kroimy również wędzonkę oraz kiełbasę i podsmażymy na oleju. Dodajemy cebulę i mięsa do gotującej się fasoli. Doprawiamy przecierem pomidorowym, ketchupem, majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotujemy, aż fasola będzie miękka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy i wędzonki dodajemy mąkę. Pod koniec gotowania zaprawiamy nią fasolę, przyprawiamy potrawę solą i pieprzem
Aga w kuchnikażdą porcję dekoruję kleksem ze śmietany oraz ziołami... Składniki:4 dojrzałe pomidory, 1/2 czerwonej papryki, pęczek włoszczyzny bez kapusty, ząbek czosnku, 1,5litra rosołu, pęczek bazylii, 3 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka octu jabłkowego, sól, pieprz, szczypta tymianku, 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy.Przygotowanie Rosół zagotować. Włoszczyznę oczyścić, pokroić w kosteczkę, dodać do gorącego rosołu. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki(...)pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę. Wraz z pomidorami dodać do wywaru. Gotować ok. 10 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, ocet jabłkowy i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Zdjąć z ognia, przy użyciu blendera zupę zmiksować na gładki krem. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościsoczewica, której użyliśmy w przepisie gotuje się szybko (tu znajdziesz poradnik jak ugotować soczewicę). Potem trzeba dodać do niej wino – to ważny składnik, choć można go pominąć – przecier pomidorowy i chwilę razem dusić. Sos to dolna warstwa wegetariańskiej zapiekanki pasterskiej, wierzchnią tworzy pure. Można je zrobić na sto sposobów: z ziemniaków, z kalafiora, batata, albo(...)soczewicy Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 100 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku ½ szklanki wytrawnego wina 1 szklanka mrożonej marchewki 2 łyżki przecieru pomidorowego ½ szklanki wina 2 łyżki oleju 4 średnie ziemniaki ½ główki brokuła ½ kubka jogurtu greckiego ½ szklanki tartego parmezanu Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Obierz ziemniaki, pokrój w plastry, podziel brokuł
Niedzielny kucharzgotowa w bardzo krótkim czasie. Cieciorka po bretońsku / 4 porcje Składniki: 540 g cieciorki ze słoika 400 g pomidorów w całości z puszki 1 czubata łyżeczka przecieru pomidorowego 2 kiełbasy śląskie 1 cebula 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju(...)obieramy, kroimy w półplasterki. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Do garnka wlewamy olej. Dodajemy cebulę oraz kiełbasę, podsmażamy. Następnie dodajemy całe pomidory z puszki, delikatnie rozdrabniamy najlepiej widelcem oraz przecier pomidorowy. Dolewamy 1/2 szklanki zimnej wody oraz listek laurowy i ziele angielskie. Całość gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy odcedzoną z zalewy cieciorkę. Dodajemy majeranek oraz doprawiamy do smaku
Moja smaczna kuchniałyżka) mielonej papryki ostrej sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 200 g pomidorów bez skórki lub 200 ml przecieru pomidorowego 100% Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie pokroić na niewielkie kawałki ok 1 cm. Na patelni rozgrzać część tłuszczu i podsmażyć mięso z każdej strony. Zdjąć z ognia, przerzucić(...)garnka, odstawić i przykryć. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę. Do cebuli dodać paprykę mieloną słodką i ostrą i oraz rozdrobnione pomidory z puszki lub przecier pomidorowy. Dusić przez ok. 10 minut a jeśli jest potrzeba dolać odrobinę wody. Po tym czasie dodać podsmażone mięso, dolać gorącej wody, tak aby je całkowicie przykryła. Dodać liście laurowe
Ola la LCHF