Śledzie przygotowane według przepisu na rybę w pomidorach . 500 g płatów świeżego śledzia, 3 cebule, 600 ml przecieru pomidorowego , 1 - 2 listki laurowe, 3 sztuki ziela angielskiego, 5 sztuk pieprzu czarnego, sól, cukier, olej do smażenia, Płaty śledzi oprószyć mąką i usmażyć na tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Cebule obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju dodając szczyptę soli
królestwo garówpuszka kukurydzy Sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 szklanka bulionu 1 łyżka masła Marynata mięsa: 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego Sól, pieprz, suszone zioła do smaku m.in. bazylia i tymianek Sposób przygotowania: Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Nacieramy nią mięso i odstawiamy na kilka godzin lub na całą
Kuchnia w czekoladzienajlepiej dzień po przyrządzeniu. Składniki filet z dorsza 12 szt. marchewki 4 szt seler 1 szt ziele angielskie całe 8 szt liście laurowe 5 szt papryczka chilli 1 szt przecier pomidorowy 200 g cebula biała 1 szt pieprz czarny mielony 2 szczypty sól morska 2 szczypty mąka 25 g jajka 2 szt bułka tarta 50 g olej do smażenia
chefintheforestangielskiego 2 litry wody 2 udka z kurczaka 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oliwy z oliwek 5 niewielkich ziemniaków 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczki curry 1 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki słodkiej papryki natka pietruszki pieprz, sól, sos sojowy do smaku 100g gęstej śmietanki
Słodki Zakątekjajka zioła prowansalskie pieprz, sól mąka olej do smażenia duża puszka krojonych pomidorów bez skóry (1 użylam jednej puszki i sporo domowego przecieru pomidorowego) 1 szklanka bulionu (z kostki) 3 łyżki śmietany 18% suszona bazylia świeża natka pietruszki (ja nie miałam ale zastąpiłam ją świeżą bazylią) Wykonanie : Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę drobno
cucinarePostanowiłam w tym roku zrobić pierwszy raz przecier pomidorowy do słoików i zawekować również nasz ulubiony sos pomidorowy - boloński na zimę, żeby później wiecie - "siup do garnka i gotowe ;)". Do jego przygotowania użyłam podłużnych pomidorów odmiany Lima. Są słodkie, mają mało pestek a dużo miąższu. Pamiętajcie, żeby sos próbować podczas przygotowania i doprawić wg własnych potrzeb. Składniki
CookYourselfpokrojone drobno cebule i czosnek. Dodać mięso mielone i podsmażyć, gdy mięso będzie już zarumienione dodać świeże papryki oraz te w proszku i smażyć jeszcze około minutę. Następnie dodać przecier pomidorowy, świeże pomidory oraz marchew. Doprawić solą. Gdy marchew będzie już miękka, dodać warzywa z puszki, zagotować, doprawić pieprzem do smaku. Podawać z tartym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki
Malinowo w kuchnizajadam się bez obaw,że wejdzie mi w boczki. Składniki: ok 250 g piersi z kurczaka mała cukinia 1 marchew duży por mała pietruszka puszka pomidorów bądź własny przecier pomidorowy 2 ząbki czosnku czubryca czerwona tymianek sól,pieprz Mięso pokroić w paski,warzywa obrać obieraczką do warzyw w paski. Mięso posolić,posypać pieprzem oraz czubrycą,wymieszać
Niespełnione zdolności kulinarnełopatki) 8 średnich pieczarek 2 papryki czerwone 1 papryka żółta 2-3 pomidory (sparzone, bez skórki) 1 średnia cukinia 1,5 szklanki wody lub bulionu 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka masła sól i świeżo zmielony pieprz do smaku WYKONANIE: W garnku z grubym dnem
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki : • 1 mały bakłażan • 100 g makaronu w kształcie rurek, np. tortiglioni • 2 łyżki oliwy extra vergine • 2 duże ząbki czosnku • 1/2 szklanki passaty (przecieru pomidorowego) • 2 świeże pomidory (lub 1/2 puszki obranych pomidorów) • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 1 łyżeczka suszonego oregano • 1/2 łyżeczki cukru • 20 liści bazylii • tarty ser, około 10 g, np. twarda ricotta Przygotowanie
KUCHNIA POLSKAcukinię pokrojoną, pietruszkę i również je przesmażamy. Usmażone warzywa i pieczarki przekładamy do naczynia. 3. W 450 ml zimnej wody mieszamy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, warzywka, sól, paprykę, przecier pomidorowy i całość zagotowujemy, następnie takim gorącym sosem zalewamy mięso z warzywami w naczyniu żaroodpornym. Całość pieczemy w 190-200 stop przez 1 godzinę. Gotowa podajemy z ryżem, kaszą, kluskami
Gotowanie...to proste !czosnek i smażyć małą chwileczkę. Dodać mięso mielone, obie papryki w proszku, oregano, sól, pieprz. Wymieszać i smażyć chwilkę. Dodać paprykę czerwoną i chili pokrojone w małe kostki i przecier pomidorowy. Wymieszać i smażyć aż mięso lekko się przesmaży. Trwa to chwilkę. Doprawić do smaku. Bakłażany umyć i wydrążyć pestki. Osolić i lekko obsypać pieprzem. Do dołka w bakłażanach nałożyć
Kuchnia Pokoleńmożna użyć do niego świeżych pomidorów i papryki. Właśnie trwa sezon na te warzywa. Pomidorki miałam swoje, więc miałam jeszcze większą przyjemność z przygotowania :) W sezonie zimowym używam swojskiego przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki. Gulasz można podać na różne sposoby, z ziemniakami, kaszą, chlebem, ale najbardziej lubimy z plackiem ziemniaczanym. Moje chłopaki uwielbiają :) Składniki: 700 g mięsa ( miałam łopatkę
Agusiowe smakołykidzieła! Składniki na 4 porcje: 1 szklanka posiekanej w kostkę dyni hokkaido, 1 szklanka posiekanej w kostkę cukinii, Garść fasolki szparagowej, 6 suszonych pomidorów, 4 łyżki przecieru pomidorowego, 4-5 liści jarmużu, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli kamiennej, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka bazylii, woda. Wykonanie : W rondlu umieszczamy wszystkie warzywa, oprócz jarmużu. Wlewamy wodę (tyle
Jeść, by żyć w zdrowiu