ziemniaki 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki groszku konserwowego 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 300 g pieczarek 1 duża marchewka 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka musztardy olej do smażenia 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej(...)dodaję liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i wstępnie doprawiam solą. Gotuję około 8-10 minut, dodaję paprykę i gotuję, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Pomidory miksuję i razem z przecierem pomidorowym i musztardą dodaję do garnka. Całość gotuję do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaję fasolę czerwoną oraz groszek. Próbuję i ewentualnie jeszcze doprawiam solą i pieprzem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasikapusty 3 młode marchewki 0,5 kg pomidorów 1 kg karkówki 4 cebule sól do smaku pieprz do smaku domowa wegeta do smaku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Wykonanie: Kapustę obrać z liści, oczyścić i wymyć. Wydrążyć z niej środek i pokroić na większe paski, przełożyć do garnka. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)miękkości. Doprawić do smaku pieprzem, sola oraz wegetą. W razie potrzeby należy dolać odrobinę wody i dusić dalej. Gdy warzywa i mięso będą już miękkie dodać 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, wymieszać i podawać gorące. Smacznego
Krakowskie smaki Anikolacji wigilijnej, może być istotne, bo robimy dzień wcześniej, a potem tylko przekładamy do salaterki i podajemy na stół :) Składniki : ok. 400 g płatów śledziowych spora cebula 150 ml przecieru pomidorowego (ja użyłam sosu własnej roboty z pomidorków koktajlowych , ale można użyć kupnego) pół łyżeczki ostrej pasty paprykowej np. sambal oelek 100 g rodzynek wrzątek sól czarny pieprz szczypta (dosłownie(...)Cebulę obrać i pokroić w piórka, a potem przekroić je w połowie, jeśli ktoś nie lubi zbyt dużych kawałków cebuli. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać przecier pomidorowy, odsączone rodzynki, sambal oelek oraz cynamon. Dusić ok. 10 minut. Całość ma lekko perkotać. Doprawić do smaku solą (nie za dużo, bo dodamy śledzie, które są z natury słone
Weekendy w domu i ogrodziepieczarek 5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego 2 średnie cebule – 170g 2 ząbki czosnku 2 papryki czerwone – 430 g 400 ml gorącego bulionu lub rosołu 300 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki chilli 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku(...)smażyło się mięso wlać bulion/rosół, lekko podgrzać, dokładnie wymieszać i całą zawartość patelni przelać do garnka z mięsem. Dodać wcześniej podsmażoną cebulę, czosnek, paprykę i pieczarki. Kolejno dodać przecier pomidorowy, sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, doprawić słodką i ostrą papryką. Przykryć garnek pokrywką i dusić całość na małym ogniu przez ok. 60 minut, do miękkości mięsa. Pod koniec
Kulinarne PrzebojeCzas przygotowania: 20 minut + 30 minut gotowania Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 marchewki ½ puszka zielonego groszku Szklanka bulionu Szklanka czerwonego wina Cebula 2 łyżki mąki pszennej Łyżka przecieru pomidorowego Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, tymianek, liśc laurowy, słodka papryka, oregano Masło i olej do smażenia Dodatki do mięsa: ziemniaki, kasza lub pyzy Mięso oczyszczamy z błonek(...)samej patelni obsmażamy marchewkę. Przekładamy do brytfanki. Cebule obieramy, przekrajamy na pół i podsmażamy. Również przekładamy do brytfanki wraz z zawartością patelni. Dolewamy bulion, wino i dodajemy przecier pomidorowy. Doprawimy tymiankiem, papryką i delikatnie oregano, wrzucamy też liść laurowy. Przykrywamy brytfankę i gotujemy około 30 minut, aż marchewka zmięknie. Do 1/3 szklanki zimnej wody dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy kilka
Kolizje Smakówpamietam je jeszcze z dziecinstwa i teraz chetnie do niego wracam. Fasolka po bretonskuskladniki: okolo 0,5 kg fasoli Jas 2 cebule 200g wedzonego boczku 3 kielbasy slaskiej 1 przecier pomidorowy sol, pieprz papryka w proszku majeranek wykonanie:Fasolke namaczamy w cieplej wodzie na noc, a jesli fasolka jest mloda wystarczy namoczyc ja na 2 godziny. Nastepnie odsaczamy(...)ladnie zeszkli.Gdy fasolka bedzie robic sie juz miekka dodajemy do niej boczek z kielbasa i cebulka. Rozcieramy w dloniach majeranek i rowniez dodajemy go do fasolki. Dokladamy przecier pomidorowy i gotujemy do chwili az fasolka bedzie calkiem miekka. Doprawiamy sola, pieprzem i papryka w proszku.Na poczatku danie moze wydawac sie zbyt wodniste, ale zapewniam, ze fasolka sama zagesci potrawe przy
Przysmaki Karolkipieczarek 3 średnie ogórki kiszone – ok. 200 g 400 ml bulionu drobiowego, np. przecedzony rosół (lub ewentualnie bulion warzywny domowy) 100 ml przecieru pomidorowego (passaty) – u mnie takiego w kartoniku 1 łyżka do zamarynowania mięsa + 1 łyżeczka oliwy do smażenia (lub oleju rzepakowego) 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% – ok. 45 g sól i świeżo mielony(...)garnka, dodać pieczarki, marchewkę oraz obie papryki. Zalać ciepłym bulionem i doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek pokrywką i dusić danie przez ok. 20 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy oraz ogórki kiszone pokrojone w kostkę. Gotować do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie (gotowałam jeszcze przez 10 minut, czyli łącznie cały gulasz gotował się ok. 30 minut
Kulinarne Przebojezapiekane są bardzo aromatyczne i delikatne w smaku. Spróbujcie :) Składniki: 0,5 kg filetów z morszczuka duża czerwona papryka 2 średnie cebule 300g pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego 200ml przecieru pomidorowego majeranek zioła prowansalskie łyżka słodkiej papryki pół łyżki ostrej papryki sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Rybę myjemy i osuszamy. Lekko solimy i pieprzymy z obu stron. Pieczarki obieramy(...)piórka. Do niedużego garnuszka wlewamy odrobinę oliwy i wsypujemy pieczarki. Dusimy ok 5 minut do odparowania wody. Dodajemy paprykę i cebulę i dusimy kolejne 5 minut zalewając wszystko przecierem pomidorowym i koncentratem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawami. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 3 łyżki sosu wraz z warzywami i smarujemy nim dno. Wykładamy pierwsza warstwę ryby
ChilliJemymega sycące. Danie podałam na talerzu Agawa Gold Porcelana Bogucice . Składniki: 0,5 kg fileta z indyka 6 pomidorów 3 cebule 3 duże marchewki 200 ml gęstego przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu olej do smażenia sól do smaku pieprz do smaku tymianek do smaku oregano do smaku Wykonanie: Mięso(...)Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej 2 szklankami bulionu, dodaj pokrojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość duś do miękkości warzyw i mięsa. Na sam koniec dodaj przecier pomidorowy. W razie potrzeby dopraw danie do smaku pieprzem i solą. Smacznego
Krakowskie smaki Anijajko pół łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta mielonej kozieradki sól pieprz olej do smażenia Sos 10 pieczarek cebula łyżka liści kozieradki pół łyżeczki mielonego kminku 3 ziela angielskie 250 ml przecieru pomidorowego sól olej do smażenia Soczewicę ugotować do miękkości, a nawet do stanu paćki w 350 ml wody, wcześniej dokładnie ją płucząc na sicie pod bieżącą wodą. Seler i pietruszki(...)patelni na dwóch łyżkach oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę z pieczarkami pokrojonymi na kawałki oraz suszonymi liśćmi kozieradki, zielem angielskim i kminkiem. Gdy pieczarki i cebula zmiękną, dodać przecier pomidorowy. Zagotować i odparować do żądanej konsystencji lub rozrzedzić wrzątkiem. Doprawić do smaku solą. Pod koniec gotowania sosu wrzucić pulpety, podgrzać je i obtoczyć w sosie. Podawać np. z kaszą
Weekendy w domu i ogrodziełopatki wieprzowej 1 kg kiełbasy 750 g boczku wędzonego 5 dużych cebul 200 g suszonych grzybów 10 śliwek wędzonych 1 szklanka wytrawnego wina (opcjonalnie) 4-5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżka musztardy smalec 10 liści laurowych 15 ziaren ziela angielskiego 5 ziarenek jałowca 4 łyżki majeranku 1 łyżka mielonego kminku sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalewam wodą(...)zarumieni. Całość przekładam do kapusty, dodaję grzyby i dokładnie mieszam. Co jakiś czas bigos mieszam, by się nie przypalił. Po 2 godzinach gotowania dodaję posiekane śliwki, przecier pomidorowy oraz musztardę. Doprawiam solą i pieprzem. Gotuję jeszcze przez 1,5 godziny. Następnego dnia do bigosu wlewam 1 szklankę wina (oczywiście wino można pominąć) i podsmażam prze
magiczna kuchnia Kasiduńsku . Wszystkie przepisy wam na pewno zasmakują. Zabieramy się do pracy. Zobacz mój film z przygotowania śledzi Składniki – Śledziowa salsa 500 g solonych płatów śledziowych 2 szklanki przecieru pomidorowego szklanka pędów bambusa konserwowego pół dużej cebuli lub jedna średnia papryka czerwona limonka 3 łyżki miodu 3 łyżki octu pieprz olej Szukasz najlepszych przypraw do swojej kuchni? Zajrzyj tutaj. Przepis(...)dodajemy cebulkę. Gdy ta się zarumieni dosypujemy do niej paprykę. Gdy papryka będzie miękka możemy dodać pędy bambusa. Całość dokładnie mieszamy. Kiedy bambus zacznie robić się bardziej miękki dodajemy przecier pomidorowy, miód i ocet. Na koniec dodajemy pieprz i całość dokładnie mieszamy. Gotujemy nasz sos ok. 20 minut na niedużym ogniu – do momentu aż papryka będzie miękka. Sos zostawiamy
Kuchennyviral.plSkładniki: Porcja rosołowa 5 łyżek suchej fasoli 3 buraki 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek pora Cebula Łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki przecieru pomidorowego Natka pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, Fasolę płuczemy, umieszczamy w garnku i zalewamy 1 szklanką wody. Włączamy gaz i zagotowujemy, następnie wyłączamy i zostawiamy na około 2 godziny(...)można ją opalić przed wrzuceniem), warzywa (bez buraków) i doprawiamy solą, pieprzem oraz dorzucamy liść laurowy. Dorzucamy również fasolkę wraz z zalewą. Po koło 10 minutach dodajemy buraki i przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dodajemy cytrynę. Odlewamy nieco zupy do szklanki i dodajemy mąkę. Rozrabiamy widelcem i wlewamy do zupy. Całość mieszamy i ponownie zagotowujemy. Próbujemy i ewentualnie
Kolizje Smakówszklanki czerwonego wina 1-2 szklanki bulionu wołowego 4 cebule szalotki (lub 12 małych białych cebulek) 2 marchewki (oryginalny przepis jej nie zawierał) 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, tymianek, liść laurowy Oliwa i masło do smażenia Rozgrzewamy sporą patelnię oraz szykujemy z boku brytfankę do pieczenia(...)uderzamy tłuczkiem, aby ją delikatnie zmiażdżyć. Układamy na kilka minut na patelni. Całość przelewamy do brytfanki.* Do brytfanki dolewamy czerwone wino i tyle bulionu, aby zakryć mięso. Dodajemy przecier pomidorowy, zmiażdżony czosnek i zioła. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy około pół godziny, aż mięso będzie miękkie. Pieczarki czyścimy dokładnie z zabrudzeń, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Na świeżej
Kolizje Smaków